| |

Poropiirakka

Poropiirakka

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *

Tämä suolainen piirakka eli poropiirakka on yksi blogini ensimmäisiä reseptejä. Leivoin poropiirakan tällä viikolla uudestaan monen vuoden jälkeen. Uskomatonta! Tämä resepti oli blogini ensimmäisenä vuotena yksi luetuimmista. Ei ihme, nimittäin poropiirakka on fantastista! En ole reseptiä kuitenkaan jakanut kovasti, koska kuvat ovat olleet ihan järkyttävät (kännykällä pimeässä keittiössä otettuja kuvia 4 vuoden takaa). Nyt päätin kuvata piirakan uudestaan ja tuoda sen taas esille! Tämä resepti ei saa nimittäin jäädä muiden varjoon.

Poropiirakka on tuhtia tavaraa ja siinä ei voissa, juustossa ja kermassa säästellä. Maku on täyteläinen ja pienikin pala riittää hivelemään makuhermoja. Jouluna saa kuitenkin syödä vähän enemmän ja tuhdimmin kuin normaalisti, joten on ihan ok herkutella tätäkin herkkua hiukan enemmän. Ohjeesta löydät myös vinkit miten leivot piirakasta hiukan kevyemmän. Poropiirakka sopisi loistavasti myös uudenvuoden juhlien suolaiseksi tarjottavaksi.

Tällä kertaa en jaarittele enempää, on nimittäin joulukiireitä, jotka pitävät minut kiireisenä. Kaikelle on rajattu aika juuri nyt. Myös blogikirjoituksille. Palaan kuitenkin vielä ennen jouluaattoa!


Poropiirakka

Pohja

  • 100g voita
  • 0,5 dl juustoraastetta (emmental)
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl kylmää vettä
  1. Nypi pehmeä voi, jauhot sekä juustoraaste keskenään.
  2. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikinasta tasainen.
  3. Painele taikina irtopohjalliseen piirakkavuokaan (24-28 cm)* ja laita pohja jääkaappiin odottamaan.

Vinkki! Voit käyttää myös kaupan valmista piirakkapohjaa. 

Täyte

  • n. 150 g pororouhetta (yksi pussi)
  • 2 pientä salottisipulia tai yksi punasipuli
  • 100 g juustoraastetta (emmental)
  • 120 g smetanaa (1 prk)
  • 1 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ruohosipulia tai muuta yrttiä
  1. Kuullota sipuli pannulla.
  2. Lisää pannulle hetkeksi myös pororouhe (n. 5min).
  3. Ota pannu pois liedeltä ja jäähdytä.
  4. Ripottele puolet juustoraasteesta taikinan päälle vuokaan*.
  5. Kaada sipuliporosekoitus myös vuokaan ja lopuksi leikkaa yrttisaksilla ruohosipuli päällimmäiseksi ja lisää vielä loput juustoraasteesta päällimmäiseksi.
  6. Sekoita kulhossa smetana, kerma, munat ja mausteet.
  7. Kaada seos tasaisesti täytteiden päälle piirakkavuokaan*.
  8. Paista 200 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.
  9. Tarjoile lämpöisenä salaatin kanssa.

Vinkki! Voit korvata smetanan ja kerman myös kermaviilillä, jos haluat hiukan kevyemmän piirakan. 

LÖYDÄT KITCHENONE VERKKOKAUPASTA LAADUKKAAT IRTOPOHJALLISET PIIRAKKAVUOAT. KATSO VALIKOIMA TÄÄLTÄ*.

Poropiirakka
Poropiirakka
Poropiirakka

Toivon teille rentouttavaa viikonloppua! Koitetaan nauttia päivistä ennen jouluaattoa mahdollisista kiireistä huolimatta! Se on se kutkuttava odotus joka tekee joulun!

♥ Anni


Lisää uudenvuoden-reseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

37 Kommenttia

  1. Nimetön sanoo:

    Voiko ton porojauheen korvata mahdollisesti jollain, lähikaupasta ei nimittäin löytynyt?

    1. Heidi sanoo:

      Poron voi korvata esim. Atrian artesaani ohuen ohut kylmäsavuhärkä-leikkeillä. Käytän kaikissa kylmäsavuporo-ohjeissa tuota, myös Huttu-Ukon keitossa, eikä itse poromieskään tiennyt, ettei olekaan poroa 😅 Tulee muuten reippaasti edullisemmaksi.

  2. Oi nam, tää kuulostaa niin hyvältä! Ihan todella upeat kuvat oot saanu otettua ♥

  3. Roosa sanoo:

    Onnistuisiko piirakka tehdä pellin kokoisena? Ja kuinkakohan moninkertaisena ohje tulisi?

    1. Tottakai voi tehdä pellille 🙂 Peltejä on erikokoisia. Koittaisin tuplaamalla, mutta kokeilemalla selviää. en ole itse tätä piirakkaa pellille leiponut, joten minulla ei ole 100% varmaa vastausta.

  4. S.M sanoo:

    Kokeilin poropiirakka tänään ja se hävisi samantein vuoasta ja sai paljon kehuja. Kiitos

  5. Anne sanoo:

    Tein eilen (valmiiseen kaupan pohjaan), isot kehut sai ja kesken loppui. Aviomies joka ei niin piirakoista välitä sanoi että laita ohje varmaan talteen.

    1. Voi Anne mikä ihana palaute <3 Kiitos kovasti 🙂 ja terkkuja miehellesi myös - hyvä maku hänellä!

  6. Maria sanoo:

    Mitähän tämä tykkää pakastamisesta? Kuulostaa niin herkulliselta, että tekisi mieli tehdä. 😊

    1. Kyllä tätä varmasti voi pakastaa samalla tavalla kuin muitakin piirakoita 🙂 on ihanaa!

  7. Elina sanoo:

    Todella hyvää! Tätä tehdään ehdottomasti uudemman kerran. Kiitos reseptistä!

    1. Jenna Haarala sanoo:

      Hei! Voisikohan piirakan tehdä jääkaappiin valmiiksi edellisenä päivänä ja tarjoilupäivänä laittaa vasta uuniin?

      1. Moikka, pohja vettyy jos jätät märän täytteen kanssa seisomaan, joten paisto mielummin myös ja lämmität sitteen tarjoilupäivänä.

  8. Mepsu sanoo:

    Varovaisia sen suolan kanssa. Mulla savupororouhe oli tosi suolaista ja lisäksi vielä juustoraaste ,ei tarvinnut lisätä yhtään suolaa ja melkeinpä tuli siltikin liian suolaista mun makuun.

    1. Suolaa tosiaan tulee lisätä oman maun mukaan tai ei ollenkaan. Siksi määrää ei ole ilmoitettu ohjeessa – näin minusta on aina. Me maistamme suolan kaikki niin eritavalla ja tässä ohjeessa sitä tosiaan tarvitsee vähemmän poron suolaisuuden takia 🙂

  9. Tuija sanoo:

    Kokeilussa tänään. Mulle pororouhe on uusi tuttavuus, on suolainen myös hinnan puolesta. Tein siitä viikolla kiusauksen ja totesin että makua piisaa. Nyt pitää tulea kaikkia kotimaisia elinkeinoja mihin vaan rahat riittää. Muokkaan ohjetta sen verran, että teen muffinipannulla pikkupiirakoita ja käytän omatekemää ruistaikinaa sekä jätän juustoraasteen taikinasta pois. Leipomisiin!

    1. Kuulostaa ihanalta! Pienet poropiiraat pitää itsekin testata <3 Nyt todellakin pitää tukea kotimaista ja tuo pororouhe on loistava tuote. Myös täytteissä esim blinien tai tuulihattujen sisälle!

  10. Sanna sanoo:

    Tämä oli suussa sulavaa! Ollaan oman mökin teossa ja saatiin sukulaismökki viikonlopuksi. Tein miehelleni ja minulle iltsruuaksi salaatin kanssa. Oli tosi mehevää eikä kuivaa. Suosittelen lämpimästi! Kiitos Anni❤

    1. Ole hyvä 🙂 Syötiin tätä itsekin miehen kanssa salaatin kera tällä viikolla ja mökillä <3 Ihanaa syksyä!

  11. Leena sanoo:

    En ole vielä kokeillut piirakkaa, mutta noi kuvat on ihanat. Paistoitko tuossa vuoassa, joka on kuvassa piirakan alla? Miten sait noin kauniin ja ehyenä pois vuosta?

    1. Olen paistanut vuoassa, joka näkyy kuvassa. Kyseisessä vuoassa on irtopohja, jonka ansiosta piirakka lähtee kauniisti ulos pohjaa nostamalla 🙂

  12. Suvi sanoo:

    Tuli mieleen, että voiko voita korvata tässä margariinilla (becel) tai rypsiöljyllä? Ei ole voita kaapissa…

    1. Suvi sanoo:

      Kokeilin margariinilla ja tuli kivan pehmeä pohja eikä nestettä tarvittu😊

  13. Emmi sanoo:

    Hei! Epäonnistuukohan piirakka täysin ilman kananmunaa? Veljelläni on kananmuna-allergia ja olisi kiva tarjota tätä joulunpyhinä 🙂

    1. Voit tehdä ilman munaa. Lisäisin seokseen toisen dl kermaa 🙂 ei tule ehkä niin kiinteä, mutta herkullista varmasti!

  14. Riitta sanoo:

    Herkullista! Kunpa pororouhetta vielä saisi vähäsuolaisena.

  15. Leino Teuvo sanoo:

    Mieskin jopa osaa, ja on hyvää vaimoke tykkää myös. Tyttäreltä sain vinkin sinun ohjeesta. Ei yhtä kaunis kuin sinulla kuvissa mut vatsassa kaikki samanlaisia. NAM tein tänään jo toise kerran.

    Teukka

  16. Anni sanoo:

    Moikka, Toimiikohan tämä piirakka myös kylmänä tarjottuna? Juhlapaikalla jonne tätä tekisin ei ole mitään lämmitys mahdollisuutta joten ei pystytä tarjoamaan lämpimänä.

    1. Moikka, toki voi tarjota kylmänäkin, vaikka maistuu paremmalta lämpimänä. Pitäisi huoneenlämmössä ennen tarjoilua ettei ole ihan jääkaappikylmää.

  17. heidi sanoo:

    Hei! Mitenhän pitäisi muokata että saisi pellillisen piirakkaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *