Herkullinen Pekoni-Kantarellipiirakka

Herkullinen Pekoni-Kanttarellipiirakka

Joko olet leiponut sienistä? Päätin muistuttaa teitä omasta (suosikki) sieniohjeestani, jota meillä leivottiin jo pari viikkoa sitten. Lämmin suolainen piirakka on mitä mainioin herkku juuri tällaisena kirpeänä, mutta kauniina ja aurinkoisena syyspäivänä!

Herkullinen Pekoni-Kantarellipiirakka on ensimmäinen ohjeeni, jonka julkaisin täällä blogissani silloin kun blogi avautui myös teille lukijoille 13.9.2013. Oli sateinen syysilta ja näin syntyi Annin Uunissa -blogi. Kuvat tähän postaukseen olen vaihtanut myöhemmin, mutta resepti on täysin sama edelleen.

Näin syksyn tullen on ihana käyttää metsän ja puutarhan antimia niin kokkailussa kuin leivonnassakin. Itse en päässyt keräämään sieniä tällä kertaa, mutta onneksi toreilta ja kaupoista saa rahaa vastaan näitä herkkuja. Sienipiirakka on loistava lounas- tai iltaherkku, mutta se sopii hyvin myös juhliin! Rakastan suolaisia piirakoita niiden monikäyttöisyyden takia!

Tässä piirakassa päätin yhdistää kantarellin ja pekonin. Tavoittelin ruokaisaa ja maukasta piirakkaa. Punasipuli ja ruohosipuli täydentävät syksyn makuja kivasti. Tästä ohjeesta pekonin voi jättää myös kokonaan pois ja sienet voi korvata vaikka suppilovahveroilla. Kiireisenä leipurina voit käyttää pohjaan myös valmista piirakkataikinaa, joka on tehty juuri 28 cm piirakkavuokaan sopivaksi.


Pekoni-Kantarellipiirakka

Pohja:

Ensin: Aseta uuni 200 asteeseen.

  • 100g voita tai margariinia
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 kanamuna
  • 2 rkl ruokakermaa
  1. Vatkaa muna huoneenlämpöisen voin joukkon.
  2. Sekoita joukkoon ruokakerma ja jauhot.
  3. Taputtele taikina halkaisijaltaan n. 28cm:n piirakkavuokaan.
  4. Esipaista piirakkapohjaa 8 minuuttia.

Täyte: (valmistetaan kahdessa osassa)

  • 170 g pekonia
  • 1 iso punasipuli
  • puolikas nippu ruohosipulia
  • 250 g tuoreita kantarelleja
  1. Pilko pekoni ja paista se pannulla oman maun mukaan rapeaksi tai jätä hiukan pehmeäksi.
  2. Siirrä pekonit pannulta toiseen astiaan.
  3. Poista suurin osa rasvasta pannulta ja paista pilkotut sipulit sekä sienet pekonin rasvassa.
  4. Kun neste on haihtunut sienistä ja olet paistellut täytettä  n. 10 minuuttia levitä se piirakkapohjalle pekonin kanssa.

Lisäksi

  • 2 kananmunaa
  • 1 purkki kermaviiliä (200 g)
  • ripaus pippuria
  • ripaus suolaa
  • n. 1 dl juustoraastetta (itse käytin emmental mustaleimaa)
  1. Sekoita keskenään kermaviili ja kananmunat.
  2. Lisää mausteet.
  3. Kaada seos vuokaan täytteen päälle tasaisesti.
  4. Ripota juustoraastetta päälle makusi mukaan.
  5. Laita piirakka uuniin ja anna sen paistua alatasolla 30-40 minuuttia.

Vinkki! Kun otat piirakan uunista anna sen vetäytyä hetki. Tarjoile tuoreen vihersalaatin kanssa. Nautinnollisia piirakkahetkiä!


Herkullinen Pekoni-Kanttarellipiirakka

Katso kaikki suolaiset piirakkareseptini täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

18 Kommenttia

  1. Jenni-Maria sanoo:

    Mikähän olisi sopiva määrä jos käyttää pakastettuja kantarelleja?

  2. Eeva Kylliäinen sanoo:

    Voiko tämän piirakan pakastaa ? Sain pellillisen verran kanttarelleja ja viikon päästä tuparit….jos nyt teen.

  3. Enni sanoo:

    Mihin väliin ruohosipuli? Uuniin?

    1. Täyte kohta 3, siellä se sanotaan 🙂 sipuleilla viitataan molempiin sipuleihin.

      paista pilkotut sipulit sekä sienet pekonin rasvassa.

  4. Vuokko sanoo:

    Laitetaanko paistetut pekonit takaisin sienien ja sipuleiden joukkoon?

    1. Kyllä! Tai ne voi lisätä piirakan päälle myös erikseen. Lisään sen tekstiin 🙂

  5. Ninni sanoo:

    Ensimmäistä kertaa onnistuin löytämään metsästä kanttarelleja ja tätä ohjetta oli pakko heti kokeilla 😊 Pekonia ei kaapista sattunut löytymään mutta pätkä chorizoa joten sienet sai kaverikseen sitä. Namia oli eikä sienien ihana maku peittynyt mausteiseen chorizoon kun sitä laittoi maltilla. Kiitos hyvästä ohjeesta ja inspiraatiosta 🙏

  6. Jasmin sanoo:

    Jos tekee kaksinkertaisena, saako pellillisen?

    1. Selviää kokeilemalla, luulisin että tulee pellillinen jos on standardi kokoinen pelti sinulla.

  7. Taina sanoo:

    Onko joku erityinen syy, että muna ja voi sekoitetaan keskenään aluksi? Normaalisti voi nypitään jauhoihin; nyt oli vaikea saada voita ja kananmunaa sekoittumaan keskenään tasaiseksi seokseksi.

    1. Voi vatkataan (ei sekoiteta) niin tulee kyllä tasaista – ei muuta syytä kuin ohje on vähän erilainen. Pohjan voi teki tehdä muullakin ohjeella.

  8. Karoliina sanoo:

    Tää on kyllä luottopiirakka ja niin hyvää!🤤😍Aina kanttarelli aikaan mökille lähtiessä ainekset mukaan ja sormet ristiin et luottopaikoista sieniä löytyy🤞🏼😁

  9. Leena sanoo:

    Kermaviilin korvasin tuorejuustolla, kun ei ollutkaan mökillä viiliä, mutta paprikatuorejuusto oli, ja hyvin pelitti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *