• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Paras Pullataikina ohje & vinkit

Laskiainen· Pullat· Tekniikat· Vegaaninen

26 helmi
Paras Pullataikina ohje & vinkit

Taas yksi niitä helpoimpia, mutta silti vaikeimpia perinteisiä leivottavia: Pullataikina! Pullalla on erityinen paikka meidän suomalaisten sydämissä ja me jos ketkä tunnistamme hyvän pullan huonosta! Hyvä pulla on pehmeä, kuohkea, tuore ja maukas. Paras pullataikina ei vaadi päivien valmisteluja, vaan mahdollistaa sen, että pullahammasta kolottaessa, pullat ovat muutamassa tunnissa tarjolla.

Nyt laskiaissesongin ollessa parhaimmillaan jaan teille Paras Pullataikina ohje & vinkit -postauksen. Koen, että vasta tänä vuonna olen niin kokenut pullataikinan vaivaaja, että voin näitä ohjeita teille ylpeänä jakaa. Ennen kaikkea pullataikinan leipominen vaatii harjoittelua, taikinan, jauhojen ja prosessin tuntemista. Kysymykset ja puuttuvat faktat ovat enemmän kuin tervetulleita, joten jos tuntuu siltä jätä kommenttia postauksen alle tai Instagramiin.

Paras pulla voi olla sinulle isoäidin tekemä, ehkä teet sen hapanjuureen tai sinulla on jokin salainen ainesosa? Tämä postaus keskittyy hiivalla leivottavan pullataikinan perusasioihin ja siihen miten itse leivon sen parhaimman, pehmeimmän ja kuohkeimman pullataikinan. Lisäsin paljon postaukseen myös vinkkejä ja faktaa perusohjeen yhteyteen. Aloitetaan!

Paras Pullataikina ohje & vinkit

Peruspullataikina – Millaiset jauhot?

Peruspullataikina tehdään nesteeseen, johon sekoitetaan hiiva, mausteet, jauhot ja rasva. Tässä postauksessa käyn läpi kaikki nuo ainekset erikseen ja erittelen niiden tehtäviä. Aloitetaan jauhoista, jotka ovatkin avain pehmeään pullataikinaan.

Pullataikinaan sopii parhaiten erityisen hienojakoiset vehnäjauhot, kuten puolikarkeat vehnäjauhot, erikoisvehnäjauhot ja harvinaisemmat manitoba-jauhot. Nämä jauhot on valmistettu vehnänjyvän ydinosasta, josta on poistettu kuoriosat ja rasvainen alkio. Ydinjauhosta saadaan taikinaan paras sitko.

manitoba-jauhot

Manitoba-jauhot ovat vahvoja erikoisvehnäjauhoja, joissa on korkea proteiini- ja gluteiinipitoisuus.
Gluteenin laatu antaa taikinalle elastisuutta ja hyvän sitkon – taikinasta tulee helposti käsiteltävää. Manitoba jauhot sopivat siis mainiosti pitkää nostatusta vaativaan leivontaan (leivät, pizzat ja pullat). Manitoba-jauhojen sitko-ominaisuudet pääsevät esiin myös pitkässä vaivaamisessa sekä kylmäkohotuksessa.

Suosittelen kokeilemaan esimerkiksi Finax Ramlösa Kvarn Manitoba Cream vehnäjauhoja.

Jauhojen vahvuus

Jauhojen vahvuudella tarkoitetaan sitä miten ne muodostavat sitkoa: mitä vahvemmat jauhot, sitä vahvempi sitko niistä saadaan taikinaan. Vahvat jauhot (esim. manitoba) vaativat ja kestävät pidempää vaivaamista ja kohotusta kuin heikot.

sitko

Sitko on taikinan tukiranka ja hyvää sitkoa tavoitellaan aina kohotettavissa leivonnaisissa. Sitko on taikinan rakenne ja sillä on kaksi tärkeää tehtävää: venyvyys, joka sallii taikinan venytyksen ilman että se repeää ja kimmoisuus, joka vastustaa taikinan muotoilua: esimerkiksi pulla pysyy ryhdikkäänä pallona. Sitko muodostuu gluteenista -siksi esimerkiksi gluteenittomien pullien tai leipien leipominen on haastavaa.

Sitko vaikuttaa siihen miten taikina kohoaa. Sitko pitää koossa taikinan kuplat, joihin kerääntyy hiivan tuottamaa hiilidioksidia. Kun kuplat paisuvat, taikina kohoaa. Kun sitko pettää, kaasut karkaavat kuplista ja taikina romahtaa.

Paras Pullataikina ohje & vinkit

Muita tärkeitä

Suola ja rasva

Suolalla on muitakin merkityksiä pullataikinassa kuin maku. Suola nimittäin vahventaa sitkoa, vähentää taikinan tarttumista ja parantaa käsiteltävyyttä. Varsinkin leipätaikinoissa suola saatetaan lisätä vasta vaivaamisen loppuvaiheessa, koska se lisää taikinan sekoitustarvetta. Pullataikinassa suolan voi lisätä heti alussa.

Pieni määrä rasvaa parantaa sitkoa ja tasoittaa lopputuotteen kuplarakennetta. Voi siis kuuluu pullataikinaan tästäkin syystä, ei vaan maun puolesta.

neste ja Sokeri

Perinteinen pullataikina tehdään maitoon. Pulla onnistuu myös kaikilla kasvimaidoilla, joista oma suosikkini on kauramaito. Pullat voi tehdä myös veteen.

Sokerilla on pullataikinassa makeutuksen lisäksi muitakin tärkeitä tehtäviä, kuten se, että se tuo taikinaan kuohkeutta, edistää hiivan toimintaa ja vaikuttaa myös kauniin paistovärin syntyyn.

kardemumma

Aidon pullan tunnistaa tästä mausteesta, vai mitä? Pulla tosin onnistuu ilmankin. Amerikkalaiseen pullataikinaan kardemummaa ei tule, vaan se on meidän juttu.

Paras Pullataikina ohje & vinkit

Paras Pullataikina ohje & vinkit

ainakin 24 pullaa

Ohje

  • 5 dl (kasvi)maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2-3 tl kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 13-14 dl erikoisvehnäjauhoja (Manitoba Cream)
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  2. Lisää sokeri, suola ja kardemumma vispilällä tai puuhaarukalla sekoittaen taikinaan.
  3. Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa alustaen. (Sekoitan itse ensimmäiset 2 dl jauhoja vispilällä ja siirryn sitten alustamaan sekä vaivaamaan koneella).
  4. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa, kun melkein kaikki jauhot on jo lisätty.
  5. Kun taikina irtoaa sormista, kulhon reunoista ja on kimmoisaa se on valmista. HUOM! Lisää jauhoja vain sen verran, kunnes taikina käyttäytyy näin. Meillä kaikilla on erilainen mittakäsi ja siksi ohjeen jauhojen määrä saattaa vaihdella.
  6. Anna taikinan kohota tarpeeksi isossa kulhossa vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia (kohotuspaikkavinkit alla).
  7. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois. Muotoile tangoksi ja leikkaa raapalla tanko 24 palaan.
  8. Pyörittele palat pulliksi ja kohota liinan alla vielä puolisen tuntia (20 minuuttiakin riittää).
  9. Voitele pullat halutessasi kanamunalla (tai vegaaninen vaihtoehto ks. alle) ja paista uunin keskitasolla kiertoilmalla 200 asteessa tai keskilämmöllä 225 asteessa noin 10-15 minuuttia (HUOM paistoaikaan vaikuttaa pullien koko).

HUOM! Vinkit maidottomaan ja vegaaniseen pullataikinaan löydät alempaa tästä postauksesta.

Paras Pullataikina ohje & vinkit

Tarkka leipuri punnitsee pullat ennen niiden pyörittelyä, jotta pullista tulee tasalaatuisia. Yksi sopivan kokoinen laskiaispulla painaa mielestäni noin 70-75 g.

Paras Pullataikina ohje & vinkit
Paras Pullataikina ohje & vinkit
PULLATAIKINAAN EI TULE
  • kananmunaa (paitsi voiteluun ja senkin voi korvata ks. alla)
VEGAANINEN PULLATAIKINA
  • jätä muna pois taikinasta ja voitelusta
  • käytä nesteenä kasvipohjaista maitoa
  • korvaa voi maidottomalla margariinilla
  • voitele pullat kahvilla, kauramaidolla tai sokerivedellä
KOHOTUSPAIKKA
  • liinan alla
  • mikrossa
  • altaassa, jossa lämmintä/kuumaa vettä
  • muu lämmin ja vedoton paikka
kylmäkohotus

Tee taikina ohjeen mukaisesti, mutta kylmään maitoon ja käytä mielellään Manitoba jauhoja, jotka rakastavat kylmäkohotusta. Nosta taikina jääkaappiin hyvin peiteltynä yöksi. Pyörittele pullat seuraavana päivänä pellille, niiden kohotukseen voi mennä hiukan enemmän aikaa, kun taikina on kylmä. Paista ohjeen mukaan.

Kuivahiiva

Voit tehdä pullataikinan myös kuivahiivaan, muista silloin sekoittaa kuivahiiva noin 1 dl jauhoja ja lisätä hiivajauhoseos noin 43-asteiseen nesteeseen.

Pullavinkit

  • Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita pullataikinaa leivottaessa! Kylmät aineet jäähdyttävät taikinaa ja hiivan toiminta hidastuu.
  • Lisää jauhot aina vähän kerrallaan ja lisää vain sen verran, kunnes taikina on sopivan pehmeää (meillä kaikilla on erilainen mittakäsi – lisäksi jauhot kuivuvat vanhentuessaan milloin niitä tarvitaan enemmän kuin tuoreina). Pehmeä taikina takaa kuohkeimmat pullat.
  • Liika kohotus tai rasva saattaa rypistää pullia.
  • Paistoaika on aina uunikohtainen – kypsä pulla on kauniin ruskea ja pohjasta täysin kypsä. Nostettaessa pullaa pelliltä tuntuu se kevyeltä.
  • Vaivaamisen voi hoitaa käsin, mutta suosittelen myös yleiskonetta, jolla itse vaivaan taikinaa ainakin 10 minuuttia.
Paras Pullataikina ohje & vinkit

Katso video pullataikinan leipomisesta täältä.

Herkullista laskiaista!

Anni


Laskiaispulla-reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Kommentoi

Edellinen artikkeli: « Talvisangria x 2
Seuraava artikkeli: Taaperon Laskiaispullat (ilman valkoista sokeria) »

Lukijan vuorovaikutus

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Tervetuloa herkuttelemaan 🖤
Tämä on minun, sesonkeihin, reissaamiseen ja kuvaamiseen hurahtaneen yrittäjän, oma resepti- sekä matkapäiväkirja. Ohjeissani keskityn kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, juhliin, ja oman elämäni herkullisiin hetkiin. Tutustu minuun lisää yläpalkissa ja somessa @anninuunissa. Kommentit piristävät aina, jätäthän terveisiä!

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi ravintolat Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

  • Tietosuojalauseke
Savonlinna 🥲 Ensimmäinen kosketus Opperajuhlii Savonlinna 🥲 Ensimmäinen kosketus Opperajuhliin jätti lähtemättömän vaikutuksen. Moni herkistyi oopperasta kolmen vuoden tauon jälkeen. Itse jäin janoamaan lisää, toivottavasti tästä tulee jokavuotinen perinne 💋 

Uudistetun Aidan ensi-ilta Savonlinnassa oli kuuma, täynnä tunteita ja hyvää seuraa. Illan päätteeksi pulahdimme järveen. Peilityyni vesi oli kuin linnunmaitoa, taivas kun maalaus 🥲 Täydellinen kesä-ilta, jota muistelen vielä pitkään.

Kiitos kutsusta ja mielettömästä elämyksestä @mellakkahelsinki & @savonlinnanoopperajuhlat 🙏🏻 *pr-matka- liput oopperaan saatu #savonlinnaoopperajuhlat #aida
Kotimaiset Mansikat 🍓🫶🏻 Huomenna jaan tei Kotimaiset Mansikat 🍓🫶🏻 Huomenna jaan teille iiiiiihanan mansikkakakun, jota ette voi vastustaa! 

Meillä on lapsivapaa perjantai ja suunnataan nyt kohti Savonlinnaa sekä oopperajuhlia! Ihanaa viikonloppua 💋
Strawberries & Cream 🍓 Kesän ihanin mansikkaka Strawberries & Cream 🍓 Kesän ihanin mansikkakakku ❤️ löytyy aukeamaltani uusimmasta @unelmientalojakoti -lehdestä 🌸

📷 @satu_nystrom kuvasi ja pääsin itse taas käsimalliksi 👌🏻
Kesäilta Kakolassa 🥂 Turku-pullaa kauppahalli Kesäilta Kakolassa 🥂 Turku-pullaa  kauppahallissa, tarinoita ja kummituksia Turun-linnassa sekä Turun paras skagen ❤️ Kaikki tämä ja muut kesävinkit Turkuun löytyvät nyt blogin puolelta 👆🏻 linkki profiilissa #anninmatkat (Blogipostaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä @visitturku kanssa 🫶🏻)
Mökkiruokaa 🍓 Tässä 6 x meidän juhannuksen Mökkiruokaa 🍓 Tässä 6 x meidän juhannuksen suurinta herkkua: 

MANSIKAT
APEROL SPRITZ
UUDET PERUNAT, SKAGEN & LOHI
MELONI-FETASALAATTI
RAPARPERI-MURUPIIRAKKA
VOHVELIT

Mitä teillä herkuteltiin?
Juhannusvinkeille ei näy loppua! 🌸 Vaivaan tä Juhannusvinkeille ei näy loppua! 🌸 Vaivaan täällä pizzataikinaa ja leivon raparperipiirakkaa mökille. Samalla tulin vinkkaamaan teille, että paljon kyselty RAPARPERIJÄÄDYKE, löytyy nyt blogin puolelta. Teen ehtii vielä tehdä tänään pakkaseen. Koristeluun syötäviä kukkia luonnosta 🌱💗 Linkki ohjeeseen profiilissa 👆🏻 #anninuunissa
Vegaaninen Skagen 🫶🏻 OHJE alla 👇🏻Niin Vegaaninen Skagen 🫶🏻 OHJE alla 👇🏻Niin hyvää, ettei sitä melkein usko todeksi ja tarjoiluehdotus sai inspiraationsa mätidipistä 🧡

OHJE

1 pkt maustamatonta tofua 
½ luomu sitruunankuori 
2-3 rkl sitruunanmehua 
½ tl mustapippuria myllystä 
½ tl sormisuolaa 
1 kesäpunasipuli 
3 rkl tilliä 
1 ½ dl veg. majoneesia 
3 rkl kasvipohjaista ranskankermaa 
4 rkl punaista merilevämätiä (cavi-art) 
 1 pussi maalaissipsejä

Valuta ja kuivaa tofu. Leikkaa pieneksi tai murusta. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunamehu sekaan. Mausta lopuksi suolalla sekä pippurilla. 
Hienonna sipuli sekä tilli. Sekoita majoneesin, ranskankerman sekä merilevämädin kanssa. 
Yhdistä seokset ja kääntele tasaiseksi. Laita maustumaan jääkaappiin 30 minuutiksi. Nostele tarjolle ja koristele skagen merilevämädillä, sipulilla ja sipseillä. 

 #anninuunissa #skagen
Linkitin teille stoorien puolelle ihanimmat juhann Linkitin teille stoorien puolelle ihanimmat juhannuskakut ja muut ohjeet 🍓 Huomenna tulossa vielä yksi tajunnan räjäyttävä HELPPO raparperikakku-ohje sekä video 🌱 Karusellin viimeisenä pieni teaseri 🔥
TGIF 🧀🥂 Sen kunniaksi viinivinkki & herkulli TGIF 🧀🥂 Sen kunniaksi viinivinkki & herkullisten (antipasti) juustopalleroiden ohje 👇🏻

OHJE

150 g tuorejuustoa
1 dl raastettua parmesaania
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja pienenä paloina
0,5 dl pieniä kapriksia tai hienonnettua oliivia
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl sipulijauhetta
1 dl rouhittua pistaasipähkinärouhetta (tai muu pähkinärouhe)

Mittaa kaikki aineet (paitsi pähkinärouhe) kulhoon ja sekoita tasaiseksi.
Pyörittele tahnasta käsin palloja.
Kierittele pallot pistaasirouheessa.

Nautiskele ihanan Le Contesse Prosecco Rosén kanssa 🌸 Ihanaa viikonloppua!
Syreenit 💜 Pyyhkäise ja katso seuraava kuva. I Syreenit 💜 Pyyhkäise ja katso seuraava kuva. Ihanan syreenisokerin ohje alla 👇🏻Herkuttele vaikka muurinpohjalettujen päällä Juhannuksena 🌸

SYREENISOKERI

2 dl syreenin kukkia
2 dl sokeria

Kerää syreenin oksia maljakkoon omalta pihalta tai luonnosta.
Nypi kukat tertuista talouspaperin päälle, jotta ötökät poistuvat kukista.
Huuhtele kukat kunnolla ja nosta ne kuivumaan talouspaperin päälle.
Mittaa sokeria ja kukkia vuorotellen puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin. Sekoita ja jätä kansi auki.
Sekoittele sokeria vielä parin päivän ajan. Kun kukat näyttävät kuivahtaneen sokerin sekaan voit sulkea kannen. Voit myös tässä vaiheessa siivilöidä sokerin halutessasi.

SÄILYVYYS: Syreenisokeri säilytetään ja se säilyy yhtä pitkään kuin tavallinen sokeri.
Seuraa Instagramissa
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2022 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios