| | | | |

Mehevä Raparperipiirakka (G)

Mehevä Raparperipiirakka (G)

Tämä piirakka syntyi hetken mielijohteesta. Makasin sohvalla närästyksissäni ja koin huonoa omaatuntoa lepäilystä. Paistoihan ulkona aurinko ja oli tunne, että pitäisi mennä nauttimaan siitä! Nousin ylös, kävelin palstalle ja hain muutaman raparperinvarren. Selailin omaa leivontakirjaani ja muistelin sieltä löytyvää omenapiirakkaohjetta. Soveltuisiko se raparperipiirakaksi. Päätin kokeilla.

Tämä piirakka on ihanan mehevää. Jo taikina jää sen verran pehmeäksi, että lopputulos lupaa jotain erilaista. Suosittelen käyttämään ohjeessa fariinisokeria, koska se tekee taikinasta kinuskimaisen herkullisen. Ohje on testattu aikoinaan myös gluteenittomana ja vegaanisena. Löydät vinkit näihin ohjeen yhteydestä.

Muutama teistä ihmetteli Instagramin puolella, että enkö kuori raparperin varsia? Ehdottomasti en kuori nuoria oman maan raparpereja. Niissä on makua, väriä ja ne ovat alkukesästä parhaimmillaan. Pidemmälle kesää mennessä raparperit kannattaa kuoria. Osa oli luulossa, että kuoret ovat myrkyllisiä. Alla lisätietoja raparperin käsittelystä ja ominaisuuksista.

Raparperista

Raparperista käytetään vain herkulliset varret. Lehdet ovat myrkyllisiä – älä käytä niitä edes koristeena tai lautasina. Raparperi sisältää oksaalihappoa ja siksi sen syömistä raakana ei suositella. Raparperin kanssa suositellaan nautittavan maitotuotteita, koska raparperi sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Mikäli raparperi maistuu suurina annoksina, olisikin hyvä muistaa nauttia samalla maitotuotteita tai muuta kalsiumpitoista. Vaniljakastikkeelle ja -jäätelölle on siis hyvin perusteltu syy!

Varsien väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Kuorissa on yleensä paljon punaista väriä, joten jos haluat punaista leivonnaisiin ja hilloihin, älä kuori varsia. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, loppukesän paksut varret kannattaa taas kuoria. Suuriksi kasvaneet vanhemmat varret ovat helposti puisevia. Tiesitkö, että raparperi on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua.

Mehevä Raparperipiirakka (G)

Mehevä Raparperipiirakka (G)

noin 8 hlö

Ohje

  • 200 g raparperia (noin 3 dl paloja)
  • 150 g voita (tai maidotonta margariinia)
  • 1,5 dl fariinisokeria (myös tavallinen käy)
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa
  1. Pese raparperit ja pilko varret paloiksi. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria.
  2. Sulata voi, jäähdytä ja sekoita fariinisokerin kanssa kulhossa.
  3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseosta pienissä erissä voisokerin sekaan.
  4. Ota reilu desi taikinamurua sivuun.
  5. Lisää seuraavaksi taikinakulhoon muna ja maito. Kääntele taikina nuolimella tasaiseksi. Huom! tämä taikina jää melko löysäksi.
  6. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (26-28 cm) ja ripottele päälle raparperipalat.
  7. Sirottele raparpereiden päälle sivuun jätetty taikinamuru.
  8. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.
  9. Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
  10. Tarjoile mehevä piirakka vaniljajäätelön tai – kastikkeen kanssa!

Vinkki! Pakasta piirakka ja sulata tarpeen vaatiessa huoneenlämmössä! Tämä piirakka pysyy pakastuksesta huolimatta yhtä mehevänä! Lisää halutessasi kanelia piirakan pinnalle.

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin ja sekoita 1 tl psylliumia nesteeseen eli tässä ohjeessa maitoon. Jos käytät valmista jauhoseosta, tarkista onko seoksessa valmiiksi psylliumia tai kohotusaineita

VEGAANINEN: Tee vegaaninen versio käyttämällä kauramaitoa, maidotonta margariinia ja jättämällä kananmuna pois ohjeesta.

Mehevä Raparperipiirakka (G)
Mehevä Raparperipiirakka (G)
Mehevä Raparperipiirakka (G)

Aurinkoa päivään ja uuteen alkavaan viikkoon!

/Anni


Kaikki lisää kevään raprperiohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

30 Comments

  1. Raili sanoo:

    Kivikova. Ei noussut yhtään. Leivinjauheen määrää ihmettelin, puoli tl. Minulla on monta parempaa raparperipiirakkaohjetta. Tämä oli pettymys.

    1. Voi harmi! Minulla ja niin monella muulla tämä piirakka on noussut hienosti ja tullut kuvissa näkyvän piirakan mehevyys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *