• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Mehevä Raparperipiirakka (G)

Gluteeniton· Makeat piirakat· Mökkiohjeet· Nopeat ja helpot· Piirakat· Vegaaninen

31 touko
Mehevä Raparperipiirakka (G)

Tämä piirakka syntyi hetken mielijohteesta. Makasin sohvalla närästyksissäni ja koin huonoa omaatuntoa lepäilystä. Paistoihan ulkona aurinko ja oli tunne, että pitäisi mennä nauttimaan siitä! Nousin ylös, kävelin palstalle ja hain muutaman raparperinvarren. Selailin omaa leivontakirjaani ja muistelin sieltä löytyvää omenapiirakkaohjetta. Soveltuisiko se raparperipiirakaksi. Päätin kokeilla.

Tämä piirakka on ihanan mehevää. Jo taikina jää sen verran pehmeäksi, että lopputulos lupaa jotain erilaista. Suosittelen käyttämään ohjeessa fariinisokeria, koska se tekee taikinasta kinuskimaisen herkullisen. Ohje on testattu aikoinaan myös gluteenittomana ja vegaanisena. Löydät vinkit näihin ohjeen yhteydestä.

Muutama teistä ihmetteli Instagramin puolella, että enkö kuori raparperin varsia? Ehdottomasti en kuori nuoria oman maan raparpereja. Niissä on makua, väriä ja ne ovat alkukesästä parhaimmillaan. Pidemmälle kesää mennessä raparperit kannattaa kuoria. Osa oli luulossa, että kuoret ovat myrkyllisiä. Alla lisätietoja raparperin käsittelystä ja ominaisuuksista.

Raparperista

Raparperista käytetään vain herkulliset varret. Lehdet ovat myrkyllisiä – älä käytä niitä edes koristeena tai lautasina. Raparperi sisältää oksaalihappoa ja siksi sen syömistä raakana ei suositella. Raparperin kanssa suositellaan nautittavan maitotuotteita, koska raparperi sitoo itseensä elimistöstä kalsiumia, jos sitä ei ole muuten saatavilla. Mikäli raparperi maistuu suurina annoksina, olisikin hyvä muistaa nauttia samalla maitotuotteita tai muuta kalsiumpitoista. Vaniljakastikkeelle ja -jäätelölle on siis hyvin perusteltu syy!

Varsien väri vaihtelee vihreästä punaiseen. Kuorissa on yleensä paljon punaista väriä, joten jos haluat punaista leivonnaisiin ja hilloihin, älä kuori varsia. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria, loppukesän paksut varret kannattaa taas kuoria. Suuriksi kasvaneet vanhemmat varret ovat helposti puisevia. Tiesitkö, että raparperi on hyvä kaliumin lähde ja siitä saa myös esimerkiksi C-vitamiinia ja kuitua.

Mehevä Raparperipiirakka (G)

Mehevä Raparperipiirakka (G)

noin 8 hlö

Ohje

  • 200 g raparperia (noin 3 dl paloja)
  • 150 g voita (tai maidotonta margariinia)
  • 1,5 dl fariinisokeria (myös tavallinen käy)
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • 0,75 dl maitoa
  1. Pese raparperit ja pilko varret paloiksi. Nuoria raparperin varsia ei tarvitse kuoria.
  2. Sulata voi, jäähdytä ja sekoita fariinisokerin kanssa kulhossa.
  3. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseosta pienissä erissä voisokerin sekaan.
  4. Ota reilu desi taikinamurua sivuun.
  5. Lisää seuraavaksi taikinakulhoon muna ja maito. Kääntele taikina nuolimella tasaiseksi. Huom! tämä taikina jää melko löysäksi.
  6. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan (26-28 cm) ja ripottele päälle raparperipalat.
  7. Sirottele raparpereiden päälle sivuun jätetty taikinamuru.
  8. Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin puoli tuntia.
  9. Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä hetki ennen tarjoilua.
  10. Tarjoile mehevä piirakka vaniljajäätelön tai – kastikkeen kanssa!

Vinkki! Pakasta piirakka ja sulata tarpeen vaatiessa huoneenlämmössä! Tämä piirakka pysyy pakastuksesta huolimatta yhtä mehevänä! Lisää halutessasi kanelia piirakan pinnalle.

GLUTEENITON: Vaihda jauhot gluteenittomiin jauhoihin ja sekoita 1 tl psylliumia nesteeseen eli tässä ohjeessa maitoon. Jos käytät valmista jauhoseosta, tarkista onko seoksessa valmiiksi psylliumia tai kohotusaineita

VEGAANINEN: Tee vegaaninen versio käyttämällä kauramaitoa, maidotonta margariinia ja jättämällä kananmuna pois ohjeesta.

Mehevä Raparperipiirakka (G)
Mehevä Raparperipiirakka (G)
Mehevä Raparperipiirakka (G)

Aurinkoa päivään ja uuteen alkavaan viikkoon!

/Anni


Kaikki lisää kevään raprperiohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

30 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Juhlava Parsapiirakka (G)
Seuraava artikkeli: Toinen Häävuosipäivä – Pumpulihäät »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Marianne sanoo

    31.5.2020 14:35

    Hei Anni! Pystyisiköhän tämän tehdä grillissä? Crumble-tyylistä ajattelin kokeilla, mutta tämäkin kuulostaa liian hyvältä🤤

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      31.5.2020 17:03

      Heippa, en ole vielä kovin kokenut grillileipuri. Mutta miksi ei onnistuisi? Jos kokeilet olisi kiva kuulla kokemuksia onnistumisesta 🙂

      Vastaa
  2. Liisa Laurila-Perälä sanoo

    1.6.2020 06:24

    Minkä kokoiseen vuokaan teit piirakan?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      1.6.2020 06:47

      Mun vuoka on noin 25-26 cm, mutta siinä on tosi korkeat reunat. Taikina menee ohuemmin myös 28 cm piirakkavuokaan, joka useimmin löytyy kodeista 🙂

      Vastaa
  3. Ansku sanoo

    2.6.2020 08:26

    Jos tekisi kaksinkertaisesti niin tulisiko pellillinen? 🤭 Kun kerta voi pakastaakin niin samalla kertaa tekisi isomman satsin 🤭

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      2.6.2020 08:41

      Riippuu pellin koosta tietenkin – en ole mitannut/testannut itse, joten kokeilemalla se selviää 🙂

      Vastaa
  4. Tuula sanoo

    3.6.2020 20:53

    Hei.
    Leivinjauhetta on kovin vähän. Minulla ei ainakaan kovin kohonnut, ennemminkin jäi littanaksi.
    Miten muilla?
    Tuula

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      4.6.2020 08:59

      Hei,

      Paljon meheviä piirakkakuvia on lähetetty minulle pitkin kuluvaa viikkoa 🙂 Minkä kokoinen vuoka sinulla oli käytössä? Suurempaan vuokaan tehtynä piirakasta tulee väkisin matalampi. Tämän piirakan ei ole tarkoituskaan kohoilla uunissa suuresti.

      Vastaa
  5. Ulla sanoo

    4.6.2020 19:22

    28 cm levyiseen vuokaan sopi hyvin..ja tuli todella mehukas piirakka😋

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      4.6.2020 20:27

      Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi Ulla <3

      Vastaa
      • Tuula sanoo

        5.6.2020 21:35

        Minulla oli juurikin tuo 27cm vuoka. Ehkä desi päälllysmuruun oli liikaa.?
        Jokatapauksessa makua kehuttiin!

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          6.6.2020 09:23

          Jos päällysmurun jättää vähemmäksi, niin sitä ei tule tarpeeksi piirakan päälle 🙂 Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi ja toki myös maku. Kiva kun maku oli kuitenkin kohdillaan.

          Vastaa
  6. Laura sanoo

    10.6.2020 09:47

    Kiitos reseptistä. Mä laitan aina ihan överisti raparperia, koska tykkään todella kirpeästä, ja herkkua tuli . Taikina kohosi riittävästi ainakin omaan makuun eli itse en välitä senttien paksuisesta pohjasta joka monesti peltipiirakoista löytyy. Omaan makuun myös muruja oli juuri sopivasti, eli piirakkaan tuli ihanaa rapsakkuutta pintaan pohjan ja raparperien hoitaessa sen mehevyyden.

    Onko raparperin pakastamisesta millaisia kokemuksia, eli tarviiko pakastettuun raparperiin lisätä perunajauhoja tms ettei tule liian märkää? Nyt kun noita varsia löytyy niin mietin sopivien annospussien pakastusta että saa myös uunituoretta piirakkaa jatkossa.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.6.2020 11:35

      Moi Laura,

      Ihanaa raparperia pitääkin laittaa aina omaan makuun sopivasti! Kiitos kommentista ja arviosta 🙂

      Itse olen paloitellut pakastuspusseihin sellaisenaan. Mä en ole tottunut pakastamaan raparperia hirveästi, joten en voi oikein antaa kunnollisia suosituksia.

      Vastaa
  7. Janica sanoo

    10.6.2020 13:47

    Moikka, voisiko raparperin korvata esimerkiksi vadelmalla tai jollain muulla marjalla? Muut herkuttelijat eivät ole raparperin faneja 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.6.2020 19:15

      Voi tottakai. Alunperin olen tämän ohjeen suunnitellut omenalle 🙂

      Vastaa
    • Merja sanoo

      25.5.2021 17:11

      Moi! Mahtuisiko taikina 20 cm:n vuokaan? En omista suurempaa vuokaa kun tulee harvoin leivottua kovin isolle porukalle..

      Vastaa
      • Anni Paakkunainen sanoo

        25.5.2021 21:16

        Riippuu tietenkin vuoan korkeudesta 🙂 Jos kaikki ei mahdu yhteen vuokaan, laita loput johonkin toiseen astiaan niin saat kaksi pienempää piirakka.

        Vastaa
  8. Anni sanoo

    13.6.2020 09:35

    Maistui ja hyvää tuli myös tämän Annin uunissa 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      13.6.2020 09:55

      Ihana kuulla 🙂 Upeaa kesää kaima!

      Vastaa
  9. Sanna sanoo

    15.6.2020 09:47

    Laitoin fariinisokerin sijasta kookossokeria – perfect! Kiitos ohjeesta 😊☀

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      15.6.2020 10:12

      Oi hyvä tietää, että toimii silläkin <3 Kiitos kommentistasi!

      Vastaa
  10. Silja sanoo

    23.6.2020 18:28

    Tämä on niin superhyvää, että uppoaa jopa tämmöiselle raparperivastaiselle ihmiselle!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      24.6.2020 07:20

      Mahtavaa! 🙂 Tämä on kyllä loistoresepti.

      Vastaa
  11. Mamunen sanoo

    9.7.2020 18:57

    Ihana ohje tällaiselle harvoin leipovallekin! Kananmuna unohtui ja kaapista löytyi vain normisokeria, mutta hyvää tuli silti 😊

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      9.7.2020 20:52

      Olipa ilo lukea kommenttisi 🙂 Kiitos siitä!

      Vastaa
  12. Riikka sanoo

    16.5.2021 13:18

    Tulipas ihana piirakka tällä ohjeella! Fariinisokerilla tulee ihana karamellinen vivahde. Ensimmäinen piirakka hupeni jo eilen, tänään täytyy laittaa toinen paistumaan!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      21.5.2021 08:09

      Tämä on kyllä ihana ohje <3

      Vastaa
  13. Raili sanoo

    9.6.2022 16:26

    Kivikova. Ei noussut yhtään. Leivinjauheen määrää ihmettelin, puoli tl. Minulla on monta parempaa raparperipiirakkaohjetta. Tämä oli pettymys.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      9.6.2022 16:35

      Voi harmi! Minulla ja niin monella muulla tämä piirakka on noussut hienosti ja tullut kuvissa näkyvän piirakan mehevyys.

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Tervetuloa herkuttelemaan 🖤
Tämä on minun, sesonkeihin, reissaamiseen ja kuvaamiseen hurahtaneen yrittäjän, oma resepti- sekä matkapäiväkirja. Ohjeissani keskityn kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, juhliin, ja oman elämäni herkullisiin hetkiin. Tutustu minuun lisää yläpalkissa ja somessa @anninuunissa. Kommentit piristävät aina, jätäthän terveisiä!

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios