• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Perinteiset Runebergintortut

Leivokset· Runebergin Tortut

21 tammi
Perinteiset Runebergintortut

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Nyt on se aika vuodesta kun näitä herkkuja saa hyvällä mielellä herkutella ja leipoa kotikeittiössä! Oli ihan pakko kaivaa oma runebergintorttu -ohje esiin täältä blogin arkistoista. Vielä saatan keretä (ennen virallista päivää 5.2.) leipoa jonkun uuden version tästä perinneleivonnaisesta.

Tässä kuitenkin perinteitä noudattaen minun versioni: ihanan herkulliset Perinteiset Runebergintortut. Meillä ei tykätä arrakista tai karvasmantelista, joten kostutan aina runebergintortut kotona rommilla tai punssilla terästetyllä sokerivedellä. Jos on lapsia syöjinä niin omenamehu käy yhtä hyvin kostuttajana.

Tiesittekö miten alkuperäinen Runebergintorttu-resepti on syntynyt? Tarina kertoo, että J.L. Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa kotona. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista joulun jäljiltä: vehnäjauhoja, keksejä (piparkakkuja), korppujauhoja ja manteleita. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyy Runebergin torttujen ohje.

Nykyään leivotaan paljon perinteisiä leivonnaisia uuteen muotoon. Runebergintortusta olen leiponut itsekin minikakkuja, ison kakun ja minikokoisia torttuja. Vielä villimpiä versioita on kuitenkin: Runebergin kääretorttu, Runebergin keksit, Runebergin vohvelit ja jopa täytekakkuja. Vegaanisia ja gluteenittomia runebergintorttuohjeita olen myös nähnyt. Tämä leivonnainen muuntuu moneksi ja jokaiselle sopivaksi! Keräsin yhteen kahdeksan erilaista Runebergiä, voit lukea postauksen täältä.


Perinteiset Runebergintortut

Ohje 6 kpl leivo esimerkiksi tällaisiin vuokiin*

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1,5 kananmunaa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl keksimurskaa (pipareita)
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 0,5 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus kardemummaa
  • 0,5 dl kermaa
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
  2. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  4. Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa taikinaan.
  5. Voitele ja korppujauhota torttuvuoka.
  6. Annostele taikina vuokiin* 2/3 tilavuudesta.
  7. Paista 200 -asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Kostutus

  • 6 rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl rommia tai punssia
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Vinkki! Jos et halua käyttää alkoholia, voit kostuttaa tortut vaikka omenamehulla!

Koristelu

  • vadelmahilloa
  • tomusokerikuorrute (sekoita kiinteä kuorrute tomusokerista ja vedestä)
  1. Kumoa tortut jäähtyneinä alustalle ja sivele ne rommilla tai punssilla maustetulla sokerivedellä. Lusikoi kostuketta vielä torttujen päälle.
  2. Lusikoi jokaisen tortun päälle nokare vadelmahilloa.
  3. Koristele kuorrutteella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Vinkki. Tuplaa taikinaohje niin saat enemmän torttuja. Tarkista tortun kypsyys myös puutikulla, paistoaika riippuu vuoasta ja uunista. Suosittelen silikonista vuokaa näiden torttujen paistoon.

Perinteiset Runebergintortut

Lisää Runebergin reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa

8 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Suklaiset Mokkamarengit
Seuraava artikkeli: Ihanat Pannukakkuvartaat »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Peggy sanoo

    23.1.2019 19:01

    Tuli ihan mieletön herkkuhimo ja varmasti maistuis koko perheelle. Onneksi vielä ehtii, ennen h-hetkeä. Ihanaa viikkoa Anni 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      24.1.2019 06:13

      Tässähän ei ole vielä mikään kiire 🙂 Hyvin ehtii. Kiitos samoin! <3

      Vastaa
  2. Sinikka sanoo

    30.1.2019 19:54

    Millaiseen vuokaan olet nämä tehnyt?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      31.1.2019 06:20

      Hei minulla on silikoniset Runebergintorttuvuoat ollut käytössä näissä. Tortut voi myöskin paistaa muffinipellillä, kahvikupeissa tai muissa saman typpisisssä vuoissa 🙂

      Vastaa
      • Suvi sanoo

        18.1.2020 11:12

        Kiitos reseptistä! Tein tortut silikoniseen muffinivuokaan. Onko sinulla vinkkiä kuinka ehkäistä torttujen halkeamisen pinnalta?

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          18.1.2020 13:05

          Ole hyvä 🙂 Hmmm erikosita, minulla nämä eivät ole koskaan haljenneet. Voi johtua silikonisesta paistovuoasta tai paistolämpötilasta. Uuneissa on aina vähän eroja, joten suosittelen vähentämään lämpötilaa hiukan halkeamisen estämiseksi.

          Itse käännän paistopinnan aina alas ja tasoitan sen, joten pieni halkeilu ei edes haittaa 🙂

          Vastaa
  3. Tuomas Mattila sanoo

    29.1.2023 15:18

    Moi! Voisko tehdä yhdellä vuoalla esim.sydänvuoka etc.?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      29.1.2023 20:56

      Voi tehdä. Linkitän alle vielä sulle kaikki Runebergin ohjeeni – löytyy myös yhteen vuokaan tehtyjä ohjeita 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Tervetuloa herkuttelemaan 🖤
Tämä on minun, sesonkeihin, reissaamiseen ja kuvaamiseen hurahtaneen yrittäjän, oma resepti- sekä matkapäiväkirja. Ohjeissani keskityn kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, juhliin, ja oman elämäni herkullisiin hetkiin. Tutustu minuun lisää yläpalkissa ja somessa @anninuunissa. Kommentit piristävät aina, jätäthän terveisiä!

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios