Perinteiset Runebergintortut

Nyt on se aika vuodesta kun näitä herkkuja saa hyvällä mielellä herkutella ja leipoa kotikeittiössä! Oli ihan pakko kaivaa oma runebergintorttu -ohje esiin täältä blogin arkistoista. Vielä saatan keretä (ennen virallista päivää 5.2.) leipoa jonkun uuden version tästä perinneleivonnaisesta.
Tässä kuitenkin perinteitä noudattaen minun versioni: ihanan herkulliset Perinteiset Runebergintortut. Meillä ei tykätä arrakista tai karvasmantelista, joten kostutan aina runebergintortut kotona rommilla tai punssilla terästetyllä sokerivedellä. Jos on lapsia syöjinä niin omenamehu käy yhtä hyvin kostuttajana.
Tiesittekö miten alkuperäinen Runebergintorttu-resepti on syntynyt? Tarina kertoo, että J.L. Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa kotona. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista joulun jäljiltä: vehnäjauhoja, keksejä (piparkakkuja), korppujauhoja ja manteleita. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyy Runebergin torttujen ohje.
Nykyään leivotaan paljon perinteisiä leivonnaisia uuteen muotoon. Runebergintortusta olen leiponut itsekin minikakkuja, ison kakun ja minikokoisia torttuja. Vielä villimpiä versioita on kuitenkin: Runebergin kääretorttu, Runebergin keksit, Runebergin vohvelit ja jopa täytekakkuja. Vegaanisia ja gluteenittomia runebergintorttuohjeita olen myös nähnyt. Tämä leivonnainen muuntuu moneksi ja jokaiselle sopivaksi! Keräsin yhteen kahdeksan erilaista Runebergiä, voit lukea postauksen täältä.
Perinteiset Runebergintortut
Ohje 6 kpl
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1,5 kananmunaa
- 1,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 dl keksimurskaa (pipareita)
- 0,5 dl korppujauhoja
- 0,5 dl mantelijauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus kardemummaa
- 0,5 dl kermaa
- Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
- Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
- Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
- Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa taikinaan.
- Voitele ja korppujauhota torttuvuoka.
- Annostele taikina vuokiin 2/3 tilavuudesta.
- Paista 200 -asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.
Kostutus
- 6 rkl vettä
- 1 rkl sokeria
- 2 rkl rommia tai punssia
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Vinkki! Jos et halua käyttää alkoholia, voit kostuttaa tortut vaikka omenamehulla!
Koristelu
- vadelmahilloa
- tomusokerikuorrute (sekoita kiinteä kuorrute tomusokerista ja vedestä)
- Kumoa tortut jäähtyneinä alustalle ja sivele ne rommilla tai punssilla maustetulla sokerivedellä. Lusikoi kostuketta vielä torttujen päälle.
- Lusikoi jokaisen tortun päälle nokare vadelmahilloa.
- Koristele kuorrutteella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.
Vinkki. Tuplaa taikinaohje niin saat enemmän torttuja. Tarkista tortun kypsyys myös puutikulla, paistoaika riippuu vuoasta ja uunista. Suosittelen silikonista vuokaa näiden torttujen paistoon.

Lisää Runebergin reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Moi! Voisko tehdä yhdellä vuoalla esim.sydänvuoka etc.?
Voi tehdä. Linkitän alle vielä sulle kaikki Runebergin ohjeeni – löytyy myös yhteen vuokaan tehtyjä ohjeita 🙂