| |

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Niin ihanaa ettei sanotuksi saa! Minun ja äitini suosikkileivonnainen on tässä. Ja pääsimme leipomaan näitä TV-lähetykseen yhdessä. Tämän illan jaksossa leivontaohjelmassani äitini kertoo muistoja bebe-leivoksista ja mitä muita legendaarisia leivonnaisia sai aikoinaan Elannosta. AlfaTV päälle klo 18.00, nimittäin tällä ohjeella sinäkin opit leipomaan täydelliset bebe-leivokset!

Mä oon aina rakastanut bebejä. Muistan ihanat vaaleanpunaiset bebet jo lapsuudesta. Niissä oli vaaleanpunainen kuorrute ja nonparelleja päällä. Halusin kehitellä pääsiäiseksi sopivan raikkaan bebe-leivoksen leivontaohjelmaani ja näin syntyi pääsiäisen sitruuna-bebet.

Kuten äitini tänään lausahtaa ”itseasiassa eivät nämä ole kauhean vaikea tehdä, vaikka siltä vaikuttaa aluksi”. Bebet valmistuvat kolmessa vaiheessa. Ensin pohjat, jotka voit tehdä vaikka pakkaseen valmiiksi, täyte ja sitten nopea kuorrute! Ihana leivos on valmis herkuteltavaksi.

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Noin 20 Bebe-leivosta

Pohja

  • 100 g pehmeää voita (huoneenlämpöistä)
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • noin 3 dl vehnäjauhoja
  1. Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten sekaan. Raasta sitruunan kuori vaahtoon.
  2. Lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittamalla taikinaan. Lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu liian pehmeältä. Voit kääriä taikinan ja laittaa sen hetkeksi jääkaappiin, jolloin sitä on helpompi käsitellä.
  3. Ota taikinasta noin 20 pientä palleroa ja painele pallerot sormin muffinipellin koloihin. Voit myös kaulita taikinan ja ottaa siitä pyöreällä muotilla tai lasilla ympyröitä ja painaa ne pellin koloihin.
  4. Paista pohjia 175 asteessa noin 10-13 minuuttia riippuen uunistasi.
  5. Ota pohjat uunista, jäähdytä pohjia hetki pellillä ja nostele sitten varovasti ritilälle jäähtymään.

Vinkkejä! Varo pohjat palavat herkästi, seuraa paistoa 10 minuutin jälkeen. Valmiit pohjat ovat saaneet mukavasti väriä reunoilta.

Täyte

  • 1 dl sokeria
  • 3 rkl vettä
  • 3 keltuaista
  • 300 g voita
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1 sitruunankuori
  1. Mittaa sokeri, vesi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoitellen. Varo kuumentamasta liikaa tai liian voimakkaalla teholla ettei keltuainen kokkaroidu.
  2. Kun seos on paksuuntunut sopivasti, niin nosta se jäähtymään jääkaappiin (siirrä mielellään kattilasta toiseen kulhoon).
  3. Vatkaa voi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi (noin 10 minuuttia). Kun keltuaisseos on jäähtynyt tarpeeksi, lisää se voikreemiin vatkaten. Lisää lopuksi myös sitruunankuori.
  4. Täytä pohjat täytteellä palettiveitsen avulla ja laita leivokset jääkaappiin kovettumaan.

Kuorrutus

  • noin 200 g tomusokeria 
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl vettä
  • tippa keltaista pastaväriä

Koristeet

  • linnunmuna suklaamunia
  1. Mittaa sokeri ja nesteet astiaan. Sekoittele rauhassa. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai tomusokeria – kuorrutuksen koostumus tulee olla hieman napakkaa, jotta se on helppo levittää.
  2. Värjää kuorrutus lopuksi. Keltaiseen kuorrutteeseen riittää pieni tippa pastaväriä.
  3. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä leivosten päälle. Koristele suklaamunilla ja siirrä leivokset jääkaappin jähmettymään.
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Jos et pääse tänään TV:n ääreen voit katsoa Bebe-leivosjaksomme uusintana AlfaTV:llä perjantaina klo 7.00 ja klo 20.00. Lisään ohjelman myös YouTube-kanavalleni.

Aurinkoista viikonloppua!

/Anni


Lisää pääsiäiseen sopivia reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

14 Kommenttia

  1. Ooh <3 <3 <3 bebe-leivokset ovat ensimmäisiä leivoksia, jotka muistan lapsuudesta. Ne liittyivät aina niihin tärkeimpiin tilaisuuksiin, niitä syötiin erittäin harvoin, mutta kun niitä kerrankin sai, oli se niin suurta juhlaa että!
    Luettuani tuota teidän reseptiä, eihän ne olekaan niin vaikeita, kuin luulisi. Nämä menevät ehdottomasti kokeiluun, tosin jospa hiukan hiilareita yrittäisin niistä karsia.
    Kiitos kivasta ideasta.
    Kaikkea hyvää ja ennen kaikkea terveyttä ja suojelusenkeleitä tänä ikävä aikana <3.

    1. Sama juttu ja varmaan monella muullakin! Legendaarisia leivoksia siis. Ihanaa kun niitä nyt voi muokata muihinkin juhliin sopiviksi kuin lakkiaisiin, synttäreille ja rippijuhliin <3

      Ole hyvä Sari, jään mielenkiinnolla odottamaan sinun versiotasi näistä herkuista!

      Paljon haleja ja terveyttä sinne myös.

  2. Terhi sanoo:

    Hei! Kiitos kivasta ja houkuttelevasta reseptistä. Osaatko sanoa, mikä minulla meni pieleen kun taikina nousi muffinssipellillä sen verran, että pohjiin ei käytännössä jäänyt kuoppia lainkaan, vaikka olin taputellut taikinan ohueksi reunoille. Taikina oli tosi pehmyttä ja tarttuvaa. Tein taikinan Sunnuntai gluteenittomista jauhoista. Kokeilin kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla kävi samoin. Maku on hyvä mutta ei vain tullut kuppeja, joten en ole vielä päässyt täytteseen asti… Aloittelevana leipurina saattaa tulla isojakin virheitä 🙂 Onneksi key lime pie ja sitruuna-vadelma rahkapiirakka näyttäisivät onnistuvan mukavasti!

    1. Heippa, hyvä kun mainitsit mitkä jauhot olivat käytössä. Sunnuntain gluteenittomissa jauhoissa on valmiina nostatusaineita. Ja tähän ohjeeseen niitä ei tulisi laittaa, juuri tuosta syystä ettei pohjat nouse umpinaisiksi. Ongelma saattaa siis korjaantua vaihtamalla jauhot. Kannattaa aina tutkia valmiiden gluteenittomien jauhojen tuoteseloste tarkkaan 🙂

  3. Jenni sanoo:

    Heippa! Kauanko leivokset säilyvät jääkaapissa hyvinä? 😊

    1. Moikka, itse säilytän leivonnaisia aina aistinvaraisesti eli kun näyttää ja tuoksuu vielä hyvältä voi syödä. Yleinen ohje varmaan on3-4 vuorokautta.

  4. Jonna sanoo:

    Hei,
    Riittäisikö tämä ohje sellaisenaan suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan? Koko näyttäisi olevan 35x3x11 cm 😊

    1. Moikka, uskon, että tästä tulee tuota suorakaiteen muotoista vuokaa paljon enemmän. Veikkaisin pyöreää noin 26-28 cm vuokaa sopivaksi. En ole itse kokeillut leipoa piirakkavuokaan, mutta joku lukijani oli onnituneesti tehnyt juuri pyöreään 🙂

  5. S sanoo:

    Varmaan pystyy tehdä myös muffinssivuokiin jos ei metallista vuokaa ole? 🙂

    1. Tarkoitatko paperisia vuokia? En usko että taikina pysyy niissä napakasti ja koossa.

      1. Maija-Kaisa sanoo:

        Hei! Tein paperisiin muffinssivuokiin. Laitoin niitä kaksi päällekkäin, ja onnisuti oikein hyvin. Kiitos ihanasta ohjeesta!

        1. Hei, hienoa! Kiitos kun kävit vinkkaamassa 🙂 myös muut voivat nyt huoletta kokeilla. Ihanaa viikkoa!

  6. Kata sanoo:

    Kuuluisiko täytteestä tulla kuohkeaa? Aina ennen olen tehnyt bebeihin täytteen niin, että mukaan tulee myös kermaa, mutta tässä sinun ohjeessasi sitä ei ollut. Tein leivoksia, ja täyte on jotenkin todella tuhtia ja turhan voista ainakin omaan makuuni. Lähinnä täytteen rakenne oli liian voinen, maku ei onneksi kovin vahvasti. Mietin siis, että kuuluuko täytteen olla näin voinen, vai menikö jokin pieleen, vatkaamisesta tämä tuskin jäi kiinni, kun yleiskoneella vatkasin vähintäänkin sen kymmenen minuuttia.

    1. Kyllä, täytteestä kuuluu tulla vaaleaa, pehmeää ja kuohkeaa. Kannattaa katsoa tuo YouTube video valmistuksesta, jos jokin teossa tuntuu menevän pieleen. Perinteisissä bebe-leivoksissa on aina voikreemi sisällä ja tämä ohje perustuu perinteiseen reseptiin. Olen nähnyt uudempia ohjeita, joissa laitetaan kermaa. Voikreemin osalta muissakin ohjeissa tulee välillä palautetta kreemin voimaisesta koostumuksesta. Jos voi maistuu lopullisessa kreemissä ei sitä ole vatkattu tarpeeksi tai oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *