| |

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Niin ihanaa ettei sanotuksi saa! Minun ja äitini suosikkileivonnainen on tässä. Ja pääsimme leipomaan näitä TV-lähetykseen yhdessä. Tämän illan jaksossa leivontaohjelmassani äitini kertoo muistoja bebe-leivoksista ja mitä muita legendaarisia leivonnaisia sai aikoinaan Elannosta. AlfaTV päälle klo 18.00, nimittäin tällä ohjeella sinäkin opit leipomaan täydelliset bebe-leivokset!

Mä oon aina rakastanut bebejä. Muistan ihanat vaaleanpunaiset bebet jo lapsuudesta. Niissä oli vaaleanpunainen kuorrute ja nonparelleja päällä. Halusin kehitellä pääsiäiseksi sopivan raikkaan bebe-leivoksen leivontaohjelmaani ja näin syntyi pääsiäisen sitruuna-bebet.

Kuten äitini tänään lausahtaa ”itseasiassa eivät nämä ole kauhean vaikea tehdä, vaikka siltä vaikuttaa aluksi”. Bebet valmistuvat kolmessa vaiheessa. Ensin pohjat, jotka voit tehdä vaikka pakkaseen valmiiksi, täyte ja sitten nopea kuorrute! Ihana leivos on valmis herkuteltavaksi.

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Noin 20 Bebe-leivosta

Pohja

  • 100 g pehmeää voita (huoneenlämpöistä)
  • 1 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 sitruunan kuoriraaste
  • noin 3 dl vehnäjauhoja
  1. Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää muna vatkaten sekaan. Raasta sitruunan kuori vaahtoon.
  2. Lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittamalla taikinaan. Lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu liian pehmeältä. Voit kääriä taikinan ja laittaa sen hetkeksi jääkaappiin, jolloin sitä on helpompi käsitellä.
  3. Ota taikinasta noin 20 pientä palleroa ja painele pallerot sormin muffinipellin koloihin. Voit myös kaulita taikinan ja ottaa siitä pyöreällä muotilla tai lasilla ympyröitä ja painaa ne pellin koloihin.
  4. Paista pohjia 175 asteessa noin 10-13 minuuttia riippuen uunistasi.
  5. Ota pohjat uunista, jäähdytä pohjia hetki pellillä ja nostele sitten varovasti ritilälle jäähtymään.

Vinkkejä! Varo pohjat palavat herkästi, seuraa paistoa 10 minuutin jälkeen. Valmiit pohjat ovat saaneet mukavasti väriä reunoilta.

Täyte

  • 1 dl sokeria
  • 3 rkl vettä
  • 3 keltuaista
  • 300 g voita
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 1 sitruunankuori
  1. Mittaa sokeri, vesi ja keltuaiset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoitellen. Varo kuumentamasta liikaa tai liian voimakkaalla teholla ettei keltuainen kokkaroidu.
  2. Kun seos on paksuuntunut sopivasti, niin nosta se jäähtymään jääkaappiin (siirrä mielellään kattilasta toiseen kulhoon).
  3. Vatkaa voi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi (noin 10 minuuttia). Kun keltuaisseos on jäähtynyt tarpeeksi, lisää se voikreemiin vatkaten. Lisää lopuksi myös sitruunankuori.
  4. Täytä pohjat täytteellä palettiveitsen avulla ja laita leivokset jääkaappiin kovettumaan.

Kuorrutus

  • noin 200 g tomusokeria 
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl vettä
  • tippa keltaista pastaväriä

Koristeet

  • linnunmuna suklaamunia
  1. Mittaa sokeri ja nesteet astiaan. Sekoittele rauhassa. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai tomusokeria – kuorrutuksen koostumus tulee olla hieman napakkaa, jotta se on helppo levittää.
  2. Värjää kuorrutus lopuksi. Keltaiseen kuorrutteeseen riittää pieni tippa pastaväriä.
  3. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä leivosten päälle. Koristele suklaamunilla ja siirrä leivokset jääkaappin jähmettymään.
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet
Pääsiäisen Sitruuna-Bebet

Jos et pääse tänään TV:n ääreen voit katsoa Bebe-leivosjaksomme uusintana AlfaTV:llä perjantaina klo 7.00 ja klo 20.00. Lisään ohjelman myös YouTube-kanavalleni.

Aurinkoista viikonloppua!

/Anni


Lisää pääsiäiseen sopivia reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

14 Comments

  1. S sanoo:

    Varmaan pystyy tehdä myös muffinssivuokiin jos ei metallista vuokaa ole? 🙂

    1. Tarkoitatko paperisia vuokia? En usko että taikina pysyy niissä napakasti ja koossa.

      1. Maija-Kaisa sanoo:

        Hei! Tein paperisiin muffinssivuokiin. Laitoin niitä kaksi päällekkäin, ja onnisuti oikein hyvin. Kiitos ihanasta ohjeesta!

        1. Hei, hienoa! Kiitos kun kävit vinkkaamassa 🙂 myös muut voivat nyt huoletta kokeilla. Ihanaa viikkoa!

  2. Kata sanoo:

    Kuuluisiko täytteestä tulla kuohkeaa? Aina ennen olen tehnyt bebeihin täytteen niin, että mukaan tulee myös kermaa, mutta tässä sinun ohjeessasi sitä ei ollut. Tein leivoksia, ja täyte on jotenkin todella tuhtia ja turhan voista ainakin omaan makuuni. Lähinnä täytteen rakenne oli liian voinen, maku ei onneksi kovin vahvasti. Mietin siis, että kuuluuko täytteen olla näin voinen, vai menikö jokin pieleen, vatkaamisesta tämä tuskin jäi kiinni, kun yleiskoneella vatkasin vähintäänkin sen kymmenen minuuttia.

    1. Kyllä, täytteestä kuuluu tulla vaaleaa, pehmeää ja kuohkeaa. Kannattaa katsoa tuo YouTube video valmistuksesta, jos jokin teossa tuntuu menevän pieleen. Perinteisissä bebe-leivoksissa on aina voikreemi sisällä ja tämä ohje perustuu perinteiseen reseptiin. Olen nähnyt uudempia ohjeita, joissa laitetaan kermaa. Voikreemin osalta muissakin ohjeissa tulee välillä palautetta kreemin voimaisesta koostumuksesta. Jos voi maistuu lopullisessa kreemissä ei sitä ole vatkattu tarpeeksi tai oikein.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *