| |

Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo)

Mummon Mustikkapiirakka

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Mummon Mustikkapiirakka on resepti, johon palaan aina uudestaan. Joka vuosi kun ensimmäiset mustikat kypsyvät metsässä. Joskus palaan ohjeeseen myös talvella ja leivon piirakan kesää muistellen pakastemustikoista. Tästä (äitini) ja nyt minun luottoreseptistä on tullut monelle muullekin kotileipurille luottoresepti. Siitä syystä päätin hieman päivittää postausta (resepti pysyy ihan samana) ja muistutella muitakin tästä ihanuudesta, jonka luokittelen myös mökkiohjeeksi eli helpoksi ohjeeksi, joka onnituu kesämökillä haastavammissa oloissa. Lue myös mustikka-arvonnasta postauksen lopusta!

Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo) on tuttu resepti minulle jo lapsuudesta. Tämä piirakka on parhaimmillaan tuoreista mustikoista ja vielä hiukan lämpimänä. Voit toki myös käyttää pakastemustikoita tähän piirakkaan. Lisää silloin 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan. Perunajauhot imevät kosteutta.

Ahh kyllä tämä mustikka-aika on vaan ihanaa. Niin paljon erilaisia uusia reseptejä mitä haluaisi kokeilla ja kuitenkin on nämä vanhat perinteiset, joista ei halua luopua. Nämä perinteiset ovat sitäpaitsi ihanan yksinkertaisia, helppo muistaa ja raaka-aineetkin löytyvät yleensä kaapista. Mummon mustikkapiirakka on täydellistä iltapäivätarjoiltavaa kotona, mökillä, töissä.. itseasiassa ihan missä vaan heinäkuista, elokuista (tai syyskuista) iltapäivää vietät.

Parhaimmat piirakkavuoat löydät CERVERA -kaupasta. Tutustu valikoimaan täällä*.


Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo)

Noin 8-10 hlö

Muropohja

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus raastettua limetin kuorta/ vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)
  1. Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
  2. Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
  3. Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
  4. Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
  5. Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseenpiirakkavuokaan (26-28 cm).*

(Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia)

Täyte

  • 300 g metsämustikoita
  • 200 g kermaviiliä (1 purkki)
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 kananmuna
  1. Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
  2. Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa. Mausta vaniljasokerilla.
  3. Kaada kermaviiliseos mustikoiden päälle.
  4. Jätin itse pari mustikkaa sivuun, niin että ripottelin ne tässä vaiheessa kermaviilin päälle. Tekee piirakasta kauniin.
  5. Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
  6. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
  7. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa!
Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo)
Mummon Mustikkapiirakka

Ihania leivontahetkiä!

/Anni

Lisää mustikkaohjeita löydät täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

176 Kommenttia

  1. Piirakkavuokien koossa tosiaan voi olla eroja. Tämä on mitoitettu 24-28 cm vuoalle. Kiva kun pidit ohjeesta 🙂 Hyvää viikonloppua!

    1. Valtavasti onnistunut!! Kiitoksia paljon hyvästä reseptistä.
      Sveitsissä ei ole kermaviiliä mutta otettiin täyskerma yougurtia . Ja onnistuin
      Brigitte Vannay Sveitsistä,
      Sierre’n kaupungista.

  2. Anile sanoo:

    Kiitos hyvästä piirakka ohjeesta. Korvasin kermaviilin turkkilaisella jogurtilla ja maustoin kaardemummalla. Tuli törkeen hyvä piirakka <3

  3. Kotileipuri sanoo:

    Moikka!
    Ajattelin kokeilla tätä hyvien kommenttien takia. Piirakkapohjan taikinasta tuli todella löysää, vaikka tein ohjeen mukaisesti. Taikin oli siis lusikoitava vuokaan, sillä käsin painelu olisi ollut mahdotonta. Taikina ei luonnollisestikaan pysynyy vuoan reunoilla, vaan valui heti tasaiseksi. Vatkasin voi-sokeri seosta huolella ja kauan lisää vielä kananmunan lisäämisen jälkeenkin. Missäköhän vika? Täytyy varmaan tehdä pohja uudestaan. ?

    1. Hei, ethän sulattanut voita piirakkataikinaan kokonaan? Kuulostaa todella oudolta, että sait taikinasta löysää. Pohja on perinteinen murupohja ja oikein tehtynä se jää aina jämäkäksi 🙂

    2. Liinu sanoo:

      Hei minullakin paistaessa reunat valuivat alas vaikka tein täysin ohjeen mukaan ja olen tehnyt kaksikin kertaa. Silti on kyllä todella herkullista tullut ja aijon tehdä jatkossakin! 🙂

    3. Taru sanoo:

      Minulla sama kokemus, tosin ehkä syynä että käytin tilalla margariinia enkä voita.

  4. Marjukkka sanoo:

    Hei Anni! Tänä kesänä on isoja, ihanan makeita mustikoita ja olenkin tehnyt piirakan ohjeesi mukaan jo 3 kertaa ja taas on voi huoneenlämmössä lämpiämässa ja mustikat poimittuna odottamassa. On ihanaa kun asun keskellä metsää ja voin hakea mustikat melkein pihaltani ja leipoa todellisen ”lähiruokapiirakan” : )
    Kiitos todella helposta mutta hyvästä ohjeesta ja mustikkaista kesän jatkoa sinulle.

    1. Hei Marjukka,

      Oi mikä onnellinen asuinpaikka sinulla on. Itse kerään mustikat usein äitini metsistä, mutta siellä mustikat ovat olleet tänä kesänä pieniä ja kuivia helteestä johtuen 🙁 Hain siis tällä kertaa torilta omani piirakkaa varten. Kiva kun pidit ohjeesta 🙂 Mukavaa kesää!

  5. Gunille Yrsana von Bernadotte sanoo:

    Miksi pitää vaahdottaa? Se ei ole helppoa haastavissa mökkiolosuhteissa ja lisäksi täysin turhaa. Unohdit suolan. Samantyyppisellä ohjeella(ilman turhaa vaahdotustyövaihetta) on leivottu iät ajat. Ei ole mikään uusi innovaatio. Miljoona samaa ohjetta netissä.

    1. Vaahdottaminen tekee pohjasta kuohkean ja se onnistuu myös vispilällä mökkioloissa. Suolaa en lisää kun suomalainen voi on hyvin suolattua, tämäkin on makuasia 🙂 Väitinkö ohjetta uudeksi innovaatioksi? Mielestäni en, vaan juurikin perinnereseptiksi 🙂 Olisi mukava pitää kommentit asiallisina, vaikka meillä kaikilla on mielipiteemme. Mukavaa kesää sinulle!

  6. Sari sanoo:

    Hei, voikohan tämän valmiin piirakan pakastaa ja jos niin kuinkahan olisi viisainta sulattaa?

    1. En ole ikinä pakastanut koko piirakkaa, mutta kai sekin onnistuu. Sulatus huoneenlämmössä 🙂

  7. Sirkka sanoo:

    Hei. Olipa hyvä kun löysin tälläisen perinteisen mustikkapiirakkaohjeen. Täytyypä huomenna tehdä. Kaapista löytyy tarvikkeet, paitsi mustikat pitää käydä keräämässä lähimetsästä. Saa Ruotsin vieraat makoisaa piirakkaa sunnuntaina:)

    1. Hei Sirkka,

      Kiitos kommentistasi. Toivon sinulle mukavaa leivontaa ja hyvää viikonlopun jatkoa 🙂

  8. Anneli sanoo:

    Hei! Olen leiponut tällä ohjeella marjapiirakoita kohta vuoden omiin ja vieras tarpeisiin. Kaikki marjat käyvät mm. herukat, puolukat, mustikat. Nopeaa ja helppoa. Tykkään laittaa jauhoja hieman vähemmän kuin ohjeessa ja korvaan osan jauhoista perunajauhoilla. Tulee hieman kosteampi tai mehevämpi. Säilyy hyvin ja maku vain paranee viileässä. Kiitos ohjeesta! Makoisaa kesää kohti syksyä!

    1. Hei Anneli, kiva kun jätit kommentin. Tämä resepti on tosiaan kätevä kun sitä pystyy soveltaa niin laajasti 🙂 Kiitos vinkeistä! Pitää kokeilla muutoksillasi.

  9. Anna-Maija Mikkola sanoo:

    Hei Anni, näin myöhään vastaan, sorry.
    Mustikkapiirakka oli taivaallisen hyvää. Tyttäreni italialainen poikaystävä söi sitä kolme palaa!!?Hyvä, kun meille riitti.
    Kesäisiä terveisiä tulikuumasta Wienistä!?
    Anna-Maija

    1. Hei, voi kuinka mukava kuulla miten piirakasta pidettiin! 🙂 Täällä Suomessa helteet ovat nyt hellittäneet. Koittakaa nauttia helteestä, se on vain väliaikaista 🙂

  10. Marianna sanoo:

    Testasin tällä ohjeella pakastemustikoilla ja voin sanoa että NAM!
    Tuli aivan täydellinen pohja ja piirakka pysyi kasassa, ei ollut vetinen!
    Jos joku ei tällä reseptillä onnistu, täytyy katsoa peiliin..
    Kiitos Anni hyvästä reseptistä, tätä käytän jatkossakin 🙂

    1. Voi miten ihanaa! Kiitos kun kävit jättämässä nämä piristävät terveiset <3 Mukavaa syksyn alkua sinulle!

  11. Marja Tuominen sanoo:

    Heippa.! Tein ohjeen mukaan,mutta käytin gluteenitonta jauhoseosta, olisi varmaan pitänyt laittaa myös psylliumia,ei kohonnut oikein hyvin…Mutta hyvää oli silti!Laitoin vielä päällimmäiseksi muutaman jäisen mansikan.Nam! Marja-mummi.

  12. Henna sanoo:

    Moikka, tein juuri viikonloppuna piirakkavuokaan tällä ohjeella ja oli niin hyvää että ajattelin nyt tehdä pellillisen. ☺️ Kannattaako ohje tehdä 2 vai 3 kertasena?

    1. Hei Henna, kiva kuulla, että pidit ohjeesta! Peltejäkin on eri kokoisia, mutta sanoisin että lähtisin itse yrittämään 2 kertaisena. Taikinaa on helppo tehdä lisää, jos ei riitä 🙂

  13. Matilda sanoo:

    Hei Anni,

    Voiko kermaviilin korvata rahkan kanssa? Kotona sattuu olemaan rahkaa, eikä kermaviiliä. 🙂

    1. Moikka,

      Voit korvata millä tahansa maitotuotteella. Jos rahka on kovin jäykkää niin ohentaisin sitä hiukan 🙂

  14. Ismo sanoo:

    Erinomaista piirakkaa tuli.
    13-vuotias poika teki. Ja onnistui erinomaisesti.
    Mahtavaa. Kiitos!

  15. Jenka sanoo:

    Moikka!
    Hei miten ohje onnistuu gluteenittomana? Aiempaa luin, että jollain ei ollut onnistunut niin hyvin. Voisiko ohjeen vain tehsä glut jauhoilla? Mukaan psylliumia/kuinka paljon?:)

    1. Moikka,

      Kyllä onnistuu gluteenittomista jauhoista. Jos käytät valmista jauhoseosta, jossa on psylliumia valmiiksi niin sitä ei tarvitse lisätä. Muuten 1 tl riittää 🙂

  16. Anneli sanoo:

    Painelin vuoan reunoille myös taikinaa laitoin uuniin 175 astettta esipaistoon.Hitsin hitsi kaikki reunoille painamani taikinat valui löntiksi vuoan pohjalle. Aikaa oli kulunut noin 4 minuuttia. Mikäköhän meni pieleen?
    Pohjakin jäi hitusen raa an oloiseksi vaikkakin reunat näyttivät/olivat kypsyneet.

    1. Esipaiston aikana kannattaa laittaa esim folio pitämään piirakan reunoja yllä (jotkut käyttävät myös kuivia herneitä). Raaka taikina valuu helposti alas vuoan reunoilta muuten. Jäikö pohja raa’aksi siis koko paiston jälkeen, kun piirakka oli täysin paistettu? Uuneissa on aina eroja ja paistoajat viitteelliset. Jos piirakka jäi raa’aksi niin suosittelen paistamaan muutaman minuutin enemmän kuin ohjeessa 🙂

  17. Anni sanoo:

    Hei, Anni! Leivottiin 14 vee pojan kanssa tämä. Iltapalaksi vaniljajäätelön kera. Slurp! T. Anni

  18. Minttu sanoo:

    Hei, kiitos tästä ohjeesta! Tuli aivan ihanaa piirakkaa, en muista olenko syönyt koskaan parempaa! Lisäksi tosi helppo! Vaihdoin jauhot gluteenittomiin, ja suoraan uunista otettuna oli aika mureneva pohja, mikä nyt ei kauheasti haitannut, mutta seuraavana päivänä pysyi hyvin kasassa. Raastoin pohjaan myös sitruunankuoren, joka oli tosi ihana maku! Kiitos!

    1. Onpa ihana kuulla Minttu <3 Ole hyvä! Gluteeniton pohja on aina vähän murenevaisempi. Upeaa syksyä!

  19. Getu sanoo:

    Kiitos – itsenäisyyspäivän kunniaksi tuli täydellinen mustikkapiirakka. Olen itse kotoisin Virosta ja mieheni on suomalainen. Koska Suomessa on tavaksi tehdä mustikkapiirakkaa, halusin ilahduttaa perhettäni. Olen onnellinen, että onnistui. Käytin pakastemustikkoita + ruokalusikallinen maissitärkkelystä, koska sitä oli kotona jo valmiiksi. Foliosta tein ”tukirenkaan” piirakan reunoille ja esipaistoin 10 min. Mulla menivät piirakan reunat aika pian tummiksi – pelkäsin, että ne palavat – laitoin sitten vaan leivinpaperin piirakan päälle loppuajaksi. Mielestäni, jos on joku resepti, sen pitää lukea tosi tarkkaan ja täytyy olla valmiina löytämään myös itse ratkaisuja ja jos siitä huolimatta ei onnistu, sitten täytyy harjoitella. 🙂 Kiitos vielä kerran – meillä oli ihana itsenäisyyspäivä ja yksi syy oli tämä mustikkapiirakka.

    1. Näin se on juuri minunkin mielestä! Leivontaan vaikuttaa niin leipuri, mittakäsi, uuni ja tekniikat. Pitää löytää oma tyyli ja tapa tehdä asiat niin että leivonnaisesta tulee juuri täydellinen. Kiitos mukavasta kommentistasi. Ihanaa joulun aikaa!

  20. Jenni sanoo:

    Hei, onnistuisikohan tämä tehdä munattomana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *