|

Maailman Paras Sitruunakakku

Maailman Paras Sitruunakakku

Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.

Nimesin tämän kakun vaatimattomasti maailman parhaaksi sitruunakakuksi. Aina välillä uskallan tehdä näin. Yleensä suosikkileivonnaisteni kohdalla, joita olen testannut ja maistanut todella moneen kertaan. Tällöin olen lopulta tehnyt päätöksen siitä mikä on parasta. Tämä se on: sitruunasiirapilla kostutettu, ihanan mehevä ja pehmoinen sitruunakakku, joka vain paranee kun kakku saa vetäytyä pöydällä pari päivää. Ja mikä parasta, kakun voi tehdä myös gluteenittomana!

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää ja siksi tänään on mitä parhain hetki jakaa tämän täydellisen kakun ohje teille naisille! Yhdistyneiden kansakuntien teema naistenpäivälle 2018 on #PressforProgress, jonka tarkoitus on ajaa eteenpäin sukupuolten tasa-arvoa. Lue lisää täältä.  Tämä päivä kuuluu kaikille ja kaikkialla. ♥ Mahtavaa naistenpäivää!

Pakko vielä hehkuttaa tätä kakkua erikseen, nimittäin minulla on täällä kotona erittäin vaativa hovimaistaja. Leivoin kakun viime viikonloppuna ja jätin sen maustumaan keittiön pöydälle, kun lähdin maalle äidin luokse. Jäin odottelemaan kommenttia kakusta. Kommentteja alkoi tulla iltapäivällä. Hovimaistaja oli huolissaan, kun oli syönyt jo 3 palaa eikä pystynyt lopettamaan. Parasta kakkua ikinä eli ei ihan väärin ole tämä kakku nimetty.

Maailman Paras Sitruunakakku

Olen himoinnut uutta kahvikakkuvuokaa jo pidemmän aikaa. Verkkokauppani varastolle saapui uusi erä Nordic Waren* kauniita vuokia ja hankin itselleni tämän mallin. Elegant Party kakkuvuoka* on täydellinen kauniille valutuksille, kuten sitruunakuorrutukselle, jonka tämän kakun päälle tein. Lisäksi kakusta saa leikattua tasaisia paloja ja silti kakku pysyy kauniina. Mitä mieltä olette? Pääseekö kakku jatkoon ja onko se nimensä veroinen? Jos testaat reseptiä niin jätäthän terveisiä.


Maailman Paras Sitruunakakku

Ohje (noin kahden litran vuokaan)

  • 5,25 dl vehnäjauhoja
  • 0,75 tl  leivontasoodaa (tai 1.5 tl leivinjauhetta)
  • 0,75 tl suolaa
  • 3,75 dl sokeria
  • 200 g voita
  • 3 kananmunaa
  • 3 sitruunan kuori + mehu (reilu 1 dl mehua enintään)
  • 2,25 dl piimää tai maitoa
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele noin kahden litran kahvikakkuvuoka* todella huolellisesti.
  3. Sekoita isossa kulhossa jauhot, sooda ja suola.
  4. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (noin 4 min)
  5. Lisää munat yksi kerrallaan vaahtoon koko ajan vatkaten.
  6. Sekoita keskenään piimä/maito ja sitruunamehut + kuori.
  7. Lisää osissa voi-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja sitruunaseosta.
  8. Vatkaa koko ajan miedolla teholla, kunnes taikina on tasaista.
  9. Kaada taikina vuokaan. Katso alla olevasta kuvasta kuinka täyteen.
  10. Paista kakkua uunissa noin 60 minuuttia ja tee sillä aikaa siirappi Tarkista kyspyys puutikoilla, paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja.
  11. Nosta kakku jäähtymään hetkeksi vuoassa (5 min), kippaa kakku jäähdytysritilälle* ja jäähdytä kunnolla.

Vinkki! Koputtele vuokaa päältä ennen kuin nostat vuokaa. Tämä auttaa kakkua irtoamaan paremmin. 

Vinkki! Kakku säilyy useita päiviä hyvin peiteltynä ja on usein parhaimmillaan seuraavana tai sitä seuraavana päivänä sen leipomisesta.

GLUTEENITON: Lukijoiden pyynnöstä ja testauksesta ilmoitan, että kakku onnistuu myös korvaamalla vehnäjauhot esimerkiksi Sunnuntain gluteenittomilla jauhoilla.

EDIT 28.3.2018: Muutamalla leipurilla on ollut ongelmia kakun koostumuksen ja kypsyyden kanssa. Siitä syystä tarkensin sitruunamehun määrän ohjeeseen. Markkinoilla kun on hyvin isoja sitruunoita, jotka voivat jopa tuplata nesteen määrän. 

HUOM! Ohje on vaativa ja haasteellinen osalle paiston suhteen. Jos kakku ei lähde irti vuoasta on vuoan pinnoitteessa tai voitelussa ollut ongelmia. Jos kakku jää raa’aksi keskeltä on paisto ollut liian lyhyt. Tunne uunisi ja muista testata kypsyys puutikulla.  

Siirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  1. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
  2. Siirrä pois liedeltä ja lisää sitruunamehu – sekoita.
  3. Laita jäähdytysritilän alle leivinpaperi ja sivele siirappi kakun päälle kuumana.
  4. Anna kakun vetäytyä ja valmista kuorrute sillä aikaa.

Vinkki! Lisää siirappiin makua halutessasi sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla. 

Kuorrute

  • 1 dl tomusokeria
  • nokare sulaa voita
  • noin 4 rkl vettä (tai siirappia jos sitä jäi yli)
  • keltaisia nonparelleja ja sokerihelmiä
  1. Sekoita tomusokeri sitruunasiirappiin tai veteen ja lisää sula voi.
  2. Lisää tomusokeria, jos seos näyttää löysältä.
  3. Laita kuorrutus pursotinpussiin.
  4. Pursota kuorrute kakun päälle huolellisesti ja ripottele koristeet lopuksi.

Voit käyttää myös tavallista tomusokeria ja maustaa kuorrutetta sitruunajauheella tai sitruuna-aromilla toki myös sitruunamehulla ja kuorella. 

Maailman Paras Sitruunakakku
Maailman Paras Sitruunakakku

Ohjeen taikina on suunniteltu reilun kahden litran vuokaan. Viime keväänä tein minikakkupellille pieniä sitruunakakkuja. Voit lukea ohjeen täältä.

Maailman Paras Sitruunakakku

Makutomusokerit ovat hyvä tapa lisätä intensiivistä makua kuorrutteisiin, täytteisiin ja esimerkiksi marenkeihin. Käytin tätä tomusokeria kakun kuorrutteeseen.

Maailman Paras Sitruunakakku
Maailman Paras Sitruunakakku

Lisää Kuivakakku-reseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

108 Kommenttia

  1. Mä oon etsinyt täydellisen sitruunakakun reseptiä todella kauan. Vastaan ei oo tullut vielä yhtään sellaista, joka olis säväyttänyt. Tämä kuulostaa ja näyttää sellaiselta, joka voisi hyvinkin täyttää odotukset ♥ On muuten todella kaunis ja ihanasti viimeistelty kakku! 🙂

    1. Kiitos <3 itsekin olen oikeaa reseptiä pitkään etsinyt ja testaillut kunnes se vihdoin löytyi. Salaisuus on oikea paisto ja kostutus tuolla siirapilla 😛 Ihanaa viikonloppua!

    2. Eila mikkola sanoo:

      Olen pari kertaa tehnyt tämän kakun ja se on maailman paras Sitruunakakku, hyvin onnistuu ja vie kielen mennessään

    3. Eila Mikkola sanoo:

      Kakku on todella maailman paras Sitruunakakku, hyvin onnistuu ja suussa sulava, sekä vie melkein kielen mennessään! Kannattaa testata

  2. Tätä on kokeiltava, ehdottomasti!

    1. Lämmin suositus 🙂 Hyvää viikonloppua!

  3. Miiu sanoo:

    Tämä on jotain niin hyvää! ?
    Ja onnistuu gluteenittomana korvaamalla 1:1 jauhot sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. ☺️
    Vuokaan pitäisi panostaa niin saisi kivan näköisenkin.

    1. Kiitos kommentistasi Miiu <3 Lisäsin tiedon reseptiin, että onnsituu myös gluteenittomana. Kiitos kun kävin ilmoittamassa tästä. Ihanaa viikkoa!

  4. Janika sanoo:

    Hei! Onko tuossa kuorrutteessa oikeat suhteet? 4rkl vettä ja 1dl tomusokeria on ihan vettä? Meni se nyt pieleen. Kiitos.

    1. Hei Janika, suhteet pitäisi kyllä olla oikein. Kerrotko miten sinulla meni pieleen? Tuliko liian löysää vai liian jäykkää? Kuorrutetta voi aina tuunata itse laittamalla liian löysään lisää tomusokeria ja liian jäykkään nestettä. Kaikilla on erilainen mittakäsi, joten tässä pitääkin vähän soveltaa 😉

      1. Sari sanoo:

        Tein tänään kakkua, mutta vielä ei olla maistettu. Saadakseni valkoista kuorrutetta aikaiseksi piti kuitenkin neljään ruokalusikalliseen nestettä laittaa noin puoli laatikollista tomusokeria, eikä yhtä desiä? Kiitos kuitenkin reseptistä ja kakku ainakin näyttää hyvältä 🙂

        1. No jopas oli eri suhteet kuorrutuksen kanssa hmmm. Pitänee testata uudemman kerran tuo suhde 🙂 Ihanaa iltaa!

          1. Hanna sanoo:

            Hei, saman huomasin minäkin, suhdeluvut eivät ole kohdillaainakaan tavallisella tomusokerilla tehtynä. Tuolla ohjeella tulee ihan juoksevaa nestettä.
            Muuten ihanan raikas ja sitruunainen kakku!

          2. Kuorrutetta voi aina tuunata itse laittamalla liian löysään lisää tomusokeria ja liian jäykkään nestettä. Kaikilla on erilainen mittakäsi, joten tässä pitääkin vähän soveltaa 😉

          3. Hanna sanoo:

            Joo toki voi soveltaa, mutta olishan se hyvä, että reseptissä olisi suoraan oikeat suhdeluvut. Itselläni ei tullut heti epäilystä suhdeluvuista ja tomusokeria ei ollut enempää kuin desi, joten en voinut soveltaa enää palsummalsi nestettä. Lorotin sitä nestettä sitten vielä päälle kostutukseksi ja mauksi. Hyvää tuli ja paljon sai kehuja työkavereilta!

  5. Kiara leijona sanoo:

    Hei,
    Tein tarkalleen reseptin mukaan, mutta ei paistunut uunissa. Pistin puolituntia lisää, mutta on kuitenkin raaka kakku tuossa pöydällä. Tiedätköhän mikä olisi voinut mennä pieleen? Kiitos.

    1. Hei Kiara, paistoit kakkua siis tunnin ja siitä vielä puoli tuntia lisää? Millaisessa vuoassa? Tarkistitko kypsyyden puutikulla? Uuneissa on aina eroa ja siksi ilmoitan paistoajaksi noin tunnin. Jos tikkuun jää taikinaa vielä tunnin paiston jälkeen tulee kakkua paistaa vielä hetki. En osaa tarkkaan sanoa mikä on mennyt. Kuulostaa todella oudolta ettei kakku kypsy 1.5 tunnissa.

  6. Kiara leijona sanoo:

    Kiitos vastauksesta. Pitää kokeilla reseptiä pian uudestaan ja katsoa kaikki vielä tarkalleen läpi. Toivottavasti sitten onnistuu. ??

  7. Janekatariina sanoo:

    Sitruunakakku uunissa. Jännittää kypsyykö kakku, koska taikina oli tosi löysäà kun kaadoin sen vuokaan.
    Laitoin nesteenä ohjeen mukaan maitoa 2.25dl ja 3:n sitruunan mehut.Nestettä taikinaan tuli varmaankin reilusti yli 4.5dl.Toivottavasti kakku onnistuu eikä jää raa-aksi.

    1. Hei Jane,

      Kiitos kommentistasi. Olen muutaman kommentin perusteella testannut kakkua eilen ohjeessa olevilla määrillä ja siitä tuli samanlainen kypsä kakku kuin ohjeen kuvissa. Tarkennan nyt ohjeeseen sitruunamehun määrää erikseen, koska uskon, että se on vaikuttanut kakkujen koostumukseen osalla leipojista. Sitruunoita on todella isoja tällä hetkellä marketeissa ja isommissa on luonnollisesti enemmän nestettä. Toivon että kakkusi kyspyy normaalisti.

  8. Katri sanoo:

    Leivoin juuri tällä ohjeella sitruunakakun ja täytyy sanoa että oli mehevin kakku mitä olen koskaan tehnyt ei sellainen kuivakka kuin joillakin kahvikakkuresepteillä tuppaa tulemaan. Kakku kypsyi hyvin tunnissa eikä ollut ollenkaan raaka vaan ihanan pehmeä ja mehevä. Minulla tuli kolmesta sitruunasta n.1,75 dl mehua, liekö jollakin jolla ollut kypsymisen kanssa ongelmaa tullut sitten mehua enempi.
    Tätä kakkua voisi kokeilla seuraavaksi täytekakun pohjana.

    1. Kiitos Katri kommentistasi 🙂 Kiva kuulla, että joku on onnistunut ja pitänyt vielä kakun koostumuksesta! Olen samaa mieltä, että sitruunoiden koko on voinut vaikuttaa joillain leipureilla paistoon aj lopputulokseen. Mukavaa pääsiäistä!

  9. Ansku sanoo:

    Voiko pakastaa?

    1. Hei Ansku, tämän kakun voi pakastaa samalla tavalla kuin muutkin kuivakakut 🙂

      1. Mallu sanoo:

        Moi! Pakastettaessa laitetaanko kiisseli normaalisti paiston jälkeen, vaiko kakun sulatuksen jälkeen? Onko väliä? Kiitos 🙂

        1. Laittaisin kostutuksen varmaan vasta pakastuksen jälkeen, muttta en usko että sillä on väliä jos haluat tehdä sen jo ennen pakastusta 🙂

  10. Laura sanoo:

    Niiiin herkullista! Tein taikinan tuplana ja laitoin taikinan sekaan vielä pussillisen DrOetkerin sitruunankuorijauhetta kun sitä sattui kaapissa olemaan ja paistoin uunipellillä levyksi. Ihanan pehmeän kostea ja kuohkea rakenne. Kun vaan vielä malttaisi kunnolla jäähdyttää ennen kuin alkaa syömään 😀

    1. Kiitos Laura kommentistasi 🙂 Ihanaa soveltamista. Kuulostaa täydellisesltä! Mukavaa ja herkullista viikonloppua!

  11. Sanna sanoo:

    Ymmärsinkö ohjeen väärin vai onko siinä ristiriita? Kakun ollessa uunissa tehdään siirappi, kakun pitää jäähtyä hyvin ja sitten lisätään siirappi kuumana.. Ei säily siirappi kuumana näin.. Valellaanko kuuma siirappi siis kuuman vai jäähtyneen kakun päälle?

    1. Hei Sanna,

      Siirappi sivellään vielä lämpimän kakun päälle. Jäähdytyksellä tarkoitettiin ensimmäisessä kohdassa enemmän sitä että kakku kannattaa jäähdyttää ennen syöntiä kunnolla ja mielellään ritilän päällä 🙂 Tämä ei tosin ole ratkaiseva asia kakun onnistumisen suhteen. Mukavaa viikonloppua!

      1. Tuula Heikkinen sanoo:

        HEIi Kiitos ohjeesta, kakku on ollut kaksi päivää viileässä ja maku eikun paranee. Tein kakun piimällä ja soodalla.
        Vaikuttaako makuun, jos tekee maidolla ja leivinjauheella. Kumpi on mielestäsi parempi? Tämän kakun tein harjoittelukappaleeksi lapsenlapsen lakkiaisiin. Toivomus oli: sitruunakakku, joten tämä on se kakku.
        nimim. mummi

        1. Hei Tuula 🙂 Ihanaa kuulla, että pidit ohjeesta! Tämä on ihan suosikkini 🙂 Teen itse kakun aina soodaan ja piimään. En osaa sanoa millainen tulee leivinjauheella ja maidolla maullisesti. Ohjeessa mainitaan nämä siitä syystä, että osa lukijoistani ei halua käyttää soodaa 🙂 Annan aina vaihtoehdot siitä syystä. Mene sinäkin vaan soodalla ja piimällä, jos ne havaitsit hyviksi. Ihanaa aurinkoista viikkoa!

  12. Annamaija Tiilikainen sanoo:

    Hei, tuli kyllä aivan kertakaikkisen ihanan makuista kakkua! Mutta jostakin syystä se lässähti kumoamisen jälkeen. Pidin uunissa reilut 45 min, koska tikkuun ei jäänyt enää taikinaa. Uunimme on aika tehokas. Mutta olisiko pitänyt uskaltaa piitää kuitenkin lähemmäs tunti? Kuivumista jännitän..Ja paistetaanko alimmalla tasolla? Sitten kysyn vielä siirapin määrästä. Sitä oli aika reilusti. Onko tarkoitus käyttää koko annos yhteen kakkuun? Halusisin onnistua ja tarjota tätä poikani lakkiaisissa ?

    1. Hei Annamaija,

      Mittasitko kuinka paljon sinulle tuli sitruunamehua? Tarkensin sen reseptiin, koska osa ei ollut onnistunut – epäilin liian suurta nestemäärää. Kokeilin paistaa kauemmin, jos edelleen lässähtää ja tuo siirappi on makuasia. Itse laitan kaiken kostutuksen, jos tuntuu liialta niin puolita se <3

      1. Annamaija Tiilikainen sanoo:

        Kiitos tosi nopeasta vastauksesta? Laitoin mehua 1 dl ja muutkin ainekset mittasin mahd.tarkasti ohjeen mukaan. Tosin huomasin, että suola unohtui.. Paistaessa kakku kohosi hienosti ja oli jo 48 min.kohdalla saanut hyvin väriä, ja kun tikkuunkaan ei jäänyt taikinaa, rohkenin ottas sen pois. Mutta se oli ehkä liian aikaisin. Se onni onnettomuudessa oli, että päästiin herkuttelemaan ja toteamaan kakku nimensä veroiseksi? Mutta nyt on jo uusi kakku uunissa ja peukut pystyssä ??

        1. Annamaija Tiilikainen sanoo:

          No nyt pysyi kakku kasassa, kun pidin reilun tunnin? Ja jos sattui vähän kuivahtamaan, niin siirappi ehkä pelastaa tilanteen. Nyt jääkaappiin viikoksi vetäytymään ja kuorrutukset vasta juhlia edeltävänä päivänä. Kiitos tästä ihanasta reseptistä ?

          1. Kyllä se syy sitten viime kerralla oli liian lyhyt paisto. Ne on ihme hommia nämä leivontajutut. En usko, että kuivahti ja siirappi korjaa tilanteen 🙂 Ihania juhlia teille! <3 🙂

  13. Sini sanoo:

    Hei!
    Kokeilin tätä ihanan kuuloista reseptiä, mutta minua jäi askarruttamaan tuo maidon ja sitruunan yhdistäminen. Itselläni ainakin aiheutti taikinan juoksettumisen. Voiko sitä jollain tavalla estää?

    1. Hei Sini,

      Voit toki lisätä sitruunamehun ja maidon erikseen taikinaan estääksesi juoksettumisen 🙂

  14. Annika sanoo:

    Voiko kakun tehdä tänään ja kuorruttaa vasta huomenna? Vai onko tärkeää kuorruttaa lämpimänä??

    1. Voit kuorruttaa vasta huomenna 🙂 Tee kostutus tänään kuitenkin! Se mehevöittää kakkua ihanasti. Tämä(kin) kahvikakku on parempaa seuraavana päivänä.

  15. Saara sanoo:

    Hei Anni.
    Sitruunakakkusi on aivan mahtava,vie kyllä kielen mennessään.
    Voisit lisätä vielä ohjeeseesi että vuonna pitää myös korppujauhottaa.

    1. Hei Saara <3 Kiitos! Tämä on oma suosikkiohjeeni.

      Korppujauhotus se ei ole välttämätön, jos käyttää NW vuokia tai vuokasprayta 🙂 siksi siitä ei mainita ohjeessa.

  16. Anna sanoo:

    Hei, voiko kananmunat jättää pois tai korvata jollain? Tarkoituksena on tehdä vegaaninen ja gluteiiniton kakku, joten soijamaitoa käytän.

    1. Hei Anna,

      Kananmuna pitää aina korvata jollain, koska se sitoo taikinaa. Usein kananmuna korvataan soseutetulla banaanilla tai omenalla. En tiedä miten vegaanisuus ja gluteenittomuus toimivat samaan aikaan kuivakakussa.. Pelkkä gluteenittomuuskin on vaikea, jotta kuivakakun saa pysymään kauniisti kasassa murenematta. En ole itse testannut, joten minulla ei ole ataa valmiita vinkkejä onnistumiseen. Olisi kiva kuulla mihin lopputulokseen päädyt 🙂

      1. Anna sanoo:

        Ensimmäinen yritys: korvasin kananmunat ns. Aquafaballa (purkkikikherneiden nesteellä), käytin sunnuntain gluteiinitonta jauhoseosta ja soijamaitoa. Ja 2:lla sitruunalla sain reilun desin mehua, kuorta siis vain 2:sta sitruunasta. Maku oli hyvä, taikina aika jämäkkää ja lopputulos sisältä vähän raaka ja kumimainen. Kakkuvuokani on vähän pieni joten tein lisäksi pariin pienempään ja matalampaan mini kakut. Niiden koostumus oli parempi, kuin isossa vuoassa paistetun! Ison vuuan kakku myös lässähti. En laittanut siirappia näihin, nämä oli koevedoksia.
        Uskallan väittää, että tuo aquafaba toimii kyllä, sillä sehän vaahtoutuu, mutta toisenlainen jauho voisi olla parempi, ehkä gluteiiniton kaurajauho? Pitää kokeilla 🙂

        1. Aivan unohdin aquafaban ja sitten osa tekee myös niin että liottaa pellanvansiemeniä vedessä, jolloin syntyneen hyytelön voi käyttää kananmunan tilalla, Tuo lässähtäminen ja raa’aksi jääminen voi johtua juuri gluteenittomuudesta ja jauhojen hienojakoisuudesta, kun sitkoa ei synny. Tekisin itse sekoituksen jauhoista mielummin kuin käyttäisin valmiita jauhoseoksia. Riisijauho on hieman karkeampaa, jotens itä voin ainakin suositella.

  17. Kristiina sanoo:

    Onnistuukohan tällä reseptillä muffinsit?

  18. Kati sanoo:

    Tämä oli NIIN hyvää, kiitos!

  19. Sari sanoo:

    Ihana kakku, kunhan saa irti vuoasta. Ei auttanut erittäin huolellinen voitelu, tuli maailman rumin kakku.

    1. Hei Sari,

      Harmi kuulla ettei kakkusi ole irronnut nätisti vuoasta. Kannattaa voidella kakkuvuoka erittäin huolellisesti seuraavalla kerralla – jotkut myös jauhottavat vuoan. Jos sekään ei auta niin tarkastaisin kakkuvuoan kunnon. Kun kuivakakku ei irtoa vuoasta on joko voitelussa tai vuoassa vikaa.

      1. Tuula sanoo:

        Olen hankkinut muutaman NordicWaren kakkuvuokan viime syksynä. Paisto onnistui ensin hyvin, kakut irtosi. Ennen joulua tein kahdessa eri vuokassa erilaiset kakut eri leivontakerroilla, Voitelin vuokat hyvin voilla, mutta molemmat kakut jäi tosi tiukkaan kiinni! Ne syötiin vuokasta palasina. Sen jälkeen ei ole tehnyt mieli kakkuja tehdäkään.
        Kun uskallan kokeilla seuraavan kerran, jauhotan vuokat vaikkapa vehnäjauhoilla, niin vuokien kuviot silti näkyy.
        Vuokilla tulee kauniita kakkuja, kunhan onnistuu irtoamaan.

        1. Oletko huoltanut vuokia ohjeiden mukaan ja pinnoite ei ole kärsinyt? NW:n vuokia ei saa pestä vahvoilla pesuaineilla tai laittaa astianpesukoneeseen. Minulta kakut lähtevät vuoista helposti kun muistan voidella jokaisen kolon kunnolla. Sivelen pullasudilla sulaa voita ja öljyä jokaiseen rakoon reilusti 🙂

          1. Tuula sanoo:

            Olen pessyt käsin tavallisella tiskiaineella. Molemmista vuokista irtosi hyvin ensimmäiset kakut, käytin silloinkin voita voiteluun. Seuraavalla kerralla voitelin sulatetulla voilla hyvin, mutta kakku ei irronnut. Eri vuokaan (NW sekin) tein kakun myöhemmin, silloin voitelin pehmeällä voilla hyvin, mutta sekin jäi kiinni.
            Olen miettinyt, että oliko kakut liian kauan uunissa, paistuuko ne kiinni vuokaan? Ei kakut mitenkään tummia olleet kuitenkaan. Ei ole ollut tällaista ongelmaa muun merkkisten tavallisten vuokien kanssa. Pitää seuraavalla kerralla vahtia tarkemmin, mutta oma uunini ei ole niin tehokas, että siellä kypsyisi annatussa ajassa, vaikka muuten paistaakin tasaisesti.

  20. Anni sanoo:

    Täydellinen sitruunakakku!
    Terveisin leipuri 😊

Kommentit on suljettu.