sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Pääsiäisen Lime-Marenkipiiras



Nautimme tätä ihanaa lime-marenkipiirakkaa keväisellä brunssilla taannoin. Keväisen brunssin muita tarjottavia löydät täältä. Tämä piirakka sopii erittäin hyvin myös pääsiäispöytään. Lime antaa pientä vaihtelua sitruunalle ja voi että tämä oli hyvää! Harvoin tapellaan mieheni kanssa vimeisestä kakku/piirakkapalasta, mutta tämän piirakan kohdalla kävi niin. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa sveitsiläistä marenkia, joka osoittautui niin suussa sulavaksi ja pehmeäksi, että sitä voisi lusikoida suoraan kulhosta. Piirakkapohjan kanssa oli hieman haasteita, mutta lopputulos oli tyydyttävä ja mikä tärkeintä hyvän makuinen.

Pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
75 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kananmuna edelleen vatkaten.
Lisää jauhoja hiljaa vatkaten. Seos muuttuu murumaiseksi aluksi.
Muotoile taikina palloksi ja kääri se kelmuun.
Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.
Pingota leivinpaperi (18-20 cm) irtopohjavuokaan.
Voitele vuoan reunat.
Kauli hieman jähmettynyt taikina jauhoitetulla alustalla ympyräksi.
Jos taikina repeilee työstä sitä hiukan, että se lämpenee.
Pyöräytä taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan.
Painele reunat paikalleen ja leikkaa halutessasi ylimääräinen taikina pois ja siisti reunat.
Nosta vuoka pakastimeen 30 minuutiksi.
Paista taikinapohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Huom! Pohjan pakastamisen ennen paistoa uskotaan vaikuttavan reunojen pysymiseen koossa. Minulla reunat tippuivat alas paiston aikana pakastimessa käynnin jälkeenkin. Nostin vuoan pois uunista kesken paiston ja painelin reunat takaisin ylös. Käytin uudestaan pakastimessa ja paistoin lisää. Näin lopputulos onnistui, joten kuten, mutta piirakasta ei tullut niin korkeaa kuin toivoin. Voit myös painella folion piirakan reunojen ympärille pitämään reunoja koossa. 

Täyte:
3 limen mehu
2 limen kuori raastettuna
4 rkl maizenaa
2,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
4 keltuaista
muutama tippa vihreää pastaväriä

Pese limet kunnolla ja raasta kuoret kattilaan.
Lisää limen mehu, sokeri, maizena ja maito kattilaan.
Erottele valkuaiset puhtaaseen teräskulhoon ja lisää keltuaiset kattilaan muiden aihesten kanssa.
Lisää väri ja sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä kattila liedelle.
Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu.
Nosta heti pois liedeltä ja sekoittele vilä hetki.
Kaada täyte paistetun pohjan päälle.

Sveitsiläinen marenki:
4 valkuaista
1 limen mehu tai lime aromi
2,5 dl sokeria

Mittaa valkuaisten sekaan sokeri ja lime mehu.
Kuumenna pienessä kattilassa hieman vettä.
Nosta valkuaiskulho poreilevan kattilan päälle.
Vatkaa marenkia voimakkaasti sähkövatkaimella noin 10 minuuttia.
Huom! Kulhon pohja ei saa osua veteen.
Kun marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja noin 60 asteista nsota kulho kylmään vesihauteeseen.
Vatkaa vielä hetki, jotta marenki jäähtyy.
Kaavi marenki täytteen päälle.
Paahda marengin pinta kauniisi kaasupolttimella.


6 kommenttia:

  1. Kylläpäs näyttää hyvältä :) Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa sveitsiläisen ja italialaisen marengin testaus, mutta se on jostain syystä aina jäänyt. Aina tulee marenki tehtyä ilman lämpötilojen mittailua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Suosittelen testaamaan kumpaakin. Varsinkin tämä sveitsiläinen osoittautui niin pumpulin pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Nam!

      Poista
  2. Ihanan raikkaalta näyttää ja marenki ihan pumpulisen pehmeältä :) Olen muutaman kerran tehnyt sveitsiläistä marenkia, ja yhden kerran se epäonnistui, sillä valkuaiset eivät vaahtoutuneet lainkaan. Olisivatkohan olleen liian tuoreita... Tämä piiras on niin sopiva pääsiäisherkku!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Marenki tosiaan oli täydellisen pumpulista. Minä tein ekaa kertaa tätä sveitsiläistä ja taisi käydä tuuri kun onnistuin näin hyvin? ;)

      Poista
  3. Kuinka paljon lime aromia pitää laittaa jos sitä käyttää tuohon marenkiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos käytät vahvaa aromia (lime öljy) niin pari tippaa - maista ja lisää halutessa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!