Juustoinen Perunagalette
Mainos Apetit Neito Öljy
Ahh siis suolaiset piirakat ja varsinkin helpot ranskalaiset galette -avopiiraat on niin mun juttu. Galetteja alkaa täältä bloginkin puolelta löytymään jo aika monta erilaista. En osaa valita suosikkiani, joka kerta uuden leivottuani, tuntuu siltä että se on tämä. Nyt kun uutta perunaa vielä löytyy niin sun on kokeiltava tätä!
Tämän perunagaletten salaisuus on laadukkaat Apetit Neito rypsiöljyt, joita löytyy pohjasta, täytteestä ja piirakan päälle kaadetusta yrttiöljystä. Kotimaiset Apetit Neito -öljyt sopivat kokkaamisen lisäksi täydellisesti niin suolaiseen kuin makeaan leivontaan.
Käytin piirakkapohjaan Apetit Neito rypsiöljyä, jossa on voin maku. Jeeep tiedän, miten ihanaa. Nyt voi leipoa voilta maistuvan taikinan ilman voita! Taikina oli perinteistä voitaikinaa vaikeampi käsitellä, mutta ohjeessa jaan niksit teille onnistumiseen. Öljyllä leivottu pohja on super rapea, terveellisempi kuin voihin leivottu ja se soveltuu maidottomille.
Ohuet perunaviipaleet (juustohöylällä sain ohuimmat) pyöräytin perinteisessä puristetussa öljyssä mausteiden kanssa ja piirakan päälle tein vielä sitruunan makuisesta öljystä ihanan vihreän yrttiöljyn, joka kruunaa piirakan.
KATSO VIDEO PIIRAKAN LEIVONNASTA TÄÄLTÄ.
Juustoinen Perunagalette
NOIN 8 HLÖ
Pohja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhoa
- 1 tl suolaa
- 1.5 dl Apetit Neito Rypsiöljyä Voin Maku
- 3 rkl jääkylmää vettä
Täytteet
- 250 g perunaa
- 1 rkl Apetit Neito Rypsiöljyä
- 1 rosmariinin oksa
- mustapippuria
- suolaa
- 1,5 dl ranskankermaa
- 2 dl vahvaa juustoraastetta (esim. mustaleima)
- 2 tl dijon sinappia
- 1 tl hunajaa
- 1 kananmuna voiteluun
- Sekoita keskenään jauhot ja suola. Mittaa öljy valmiiksi ja lisää sekaan jääkylmä vesi, mutta älä sekoita. Lisää öljy-vesi jauhojen sekaan ja sekoita puuhaarukalla, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Lisää tarvittaessa vielä yksi ruokalusikallinen jääkylmää vettä (jos taikina ei pysy kasassa tai vaikuttaa muuten liian kuivalta). Taikinan ei tarvitse olla ihan tasaista. Taputtele taikina kelmun sisään neliöksi ja nosta jääkaappiin 15-30 minuutiksi.
- Pese perunat (jätin kuoret varhaisperunoihin). Leikkaa/raasta (käytin juustohöylää) perunat ohuiksi siivuiksi suoraan isoon kulhoon, jossa on vettä. Kaada vesi pois ja kuivaa perunat. Sekoita perunat kulhossa rosmariinin, öljyn ja mausteiden kanssa.
- Ota taikina jääkaapista ja kaulitse se leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Taikina on hiukan vaikeammin käsiteltävää kuin voihin tehty. Käytä apuna hieman jauhoja ettei taikina repeile. Jos taikina halkeilee, taputtele halkeilut yhteen.
- Levitä ranskankerma piirakkapohjan päälle, jätä reunoille 5 cm tilaa. Lisää ja levitä rennosti ranskankerman päälle hunaja ja sinappi. Lopuksi ripottele juustoraaste täytteen päälle. Asettele perunasiivut limittäin piirakan päälle. Nosta galeten reunat piirakan päälle ja voitele ne munalla.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 40 minuuttia. Nosta piirakka jäähtymään hetkeksi, mutta tarjoile se hieman lämpimänä yrttiöljyn kanssa (ohje alla).
Yrttiöljy
- 1 puntti basilikaa
- 1 rosmariinin oksa
- 1 kpl valkosipulin kynsi
- 1 dl Apetit Neito Rypsiöljyä Sitruunan Maku
- 1 rkl sitruunamehua
- ripaus mustapippuria
- ripaus suolaa
- Mittaa kaikki aineet pitkään lasiin/kulhoon ja aja tasaiseksi.
- Maista ja lisää tarvittaessa suolaa sekä pippuria.
Ihanaa päivää!
/Anni
Hei! Kestääköhän tämä miten pakastamista vai kärsiikö koostumus?
En ole testannut pakastaa. Täällä lisäinfoa leivonnaisten pakastuksesta:
https://www.anninuunissa.fi/leivonnaisten-pakastus/
Tuo öljyyn tehtävä pohja voi käyttäytyä hiaman eri tavalla kun perinteiset.