Ihana Puolukkasima
Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri
On aika laittaa sima tekeytymään. Vappuun on reilu viikko aikaa. Ei hätää, ehdit vielä ensi viikollakin. Huoneenlämmössä sima tekeytyy nopeammin, jopa kolmessa päivässä. Rakastan perinteistä simaa, mutta yhtä paljon rakastan kokeilla erilaisia versioita ja makuja. Tässä teille uusi ihana raikas ohje: puolukkasima, joka hurmaa värillään, mutta myös pirteällä maullaan. Tämä sima on kuin tehty nautittavaksi kinuskimunkkien kanssa, ja kyllä niiden ohje on tulossa.
Kuten olen jo aiempina vuosina todennut, siman tekeminen on helppoa, mutta samalla se herättää paljon kysymyksiä. Olen parina vuonna pitänyt teille Instagramissa sima-liven ja vastannut polttaviin kysymyksiin. Tänä vuonna tein teille videon siman valmistuksesta. Toivottavasti nopeatempoisempi video helpottaa siman tekemistä teillä kotona. Löydät videon täältä.
Tein puolukkasiman perinteisen Dansukkerin simaohjeen mukaan. Puolet fariinisokeria ja puolet taloussokeria. Jos haluat simaan vaaleamman sävyn, voit käyttää pelkkää taloussokeria, mutta silloin maku ei ole yhtä intensiivinen. Fariinisokeri on se mikä tuo vappusimaan lapsuudesta tutun aromin. Sima ei kuitenkaan ole enää pelkkä vappujuoma, vaan sitä nautitaan läpi vuoden. Seuraava suuri sesonki on juhannus ja silloin meidän perheelle maistuu taloussokeriin tehty kevyempi raparperisima.
Marjasimat ovat ihanan värisiä! Voit käyttää tässä ohjeessa mitä tahansa muitakin marjoja, kuten vadelmaa tai mansikoita. Katso myös muut ihanat simaohjeeni:
Passionsima
Mangosima
Vadelmasima
Ihana Puolukkasima
Ohje 4 litraa
- 6 dl kotimaisia puolukoita
- 250 g Dansukker Fariinisokeria
- 250 g Dansukker Taloussokeria
- 4 l vettä
- 1/5 tl tuoretta hiivaa (herneen kokoinen pala)
Pullotukseen
- sokeria, rusinoita
Koristeluun
- lakritsiyrttiä tai rosmariinia
- jääpaloja
- puolukoita
- Mittaa kattilaan puolukat, 1 l vettä ja sokerit. Keitä ja anna kiehahtaa. Kaada seos isoon kulhoon. Lisää joukkoon 3 l kylmää vettä.
- Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja liuota sitten hiivanokare sekaan. Kelmuta kulho ja anna siman käydä huoneenlämmössä seuraavaan päivään.
- Siivilöi sima seuraavana päivänä ja pullota sitten puhtaisiin pulloihin. Lisää jokaiseen pulloon 1 tl sokeria ja muutama rusina. Pane pullot jääkaappiin. Sima on valmista juotavaksi muutaman päivän kuluttua pullotuksesta, kun rusinat ovat nousseet pintaan.
- Tarjoile sima kylmänä jäiden, puolukoiden ja lakritsiyrtin kanssa.
SÄILYVYYS: Sima säilyy noin viikon jääkaapissa.
Vinkkejä!
Paine pullossa kasvaa käymisen jatkuessa, älä käytä liian tiukkaa korkkia ettei pullo räjähdä.
Voit myös ilmata pulloja välillä – varsinkin lasipulloja kannattaa ilmailla.
Voit tehdä siman myös pelkästään Taloussokerista, jolloin maku on miedompi ja väri vaaleampi.
Lisää vinkkejä ja vastauksia sima-kysymyksiin löydät täältä.
Ei ihme, että fariinisokerin pakkauksessa komeilee simalasi. Fariinisokerin aromista tunnistamme perinteisen siman. Laitan muuten rusinoita simaan sen takia, että voin seurata siman valmistusta. Kun rusinat nousevat pintaan tiedän, että hiilihappoa on syntynyt. Tällöin myös ilmaan pulloja hieman.
Tein suuren sima-tietopaketin viime vuonna, jos jokin jäi askarruttamaan, käy lukemassa lisätietoja siman valmistuksesta täältä. Myös Dansukkerin sivuilta löydät hyödyllistä tietoa ja paljon ihania reseptejä. Pääset Suomen Sokerin Vappu-sivuille tästä linkistä.
Ihania valmisteluja! Muistathan tägäillä, jos kokeilet ohjeitani #anninuunissa @anninuunissa.
/Anni
Lisää vappuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Myös näillä sopii
Herkutella
Viinitilalla Toscanassa – Tenuta Ruffino
Nakuvoileipäkakku (Ve)
Suklaiset Dracula – Donitsit
Vauvan Porkkanamuffinssit (ei lisättyä sokeria) (8 kk +)