• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Ystävänpäivä
    • Laskiainen
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Häähumua
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Mangosima ja kaikki mitä tulee tietää siman valmistuksesta

Mehut ja muut juomat· Vappu

13 huhti
Raikas Mangosima

Viime vuonna tehtiin yhdessä mangosimaa supersuositussa IG-Livessä. Ehkä luitkin jo Instagramin puolelta, että Vappu-Live tulee taas! Laitetaan siis simat tekeytymään perjantaina 23.4. ja leivotaan yhdessä jotain pientä makeaa. Käy osallistumassa myös ARVONTAAN, jossa voit voittaa itsellesi sima-sokerit Suomen Sokerilta. Pääset osallistumaan tästä.

Mangosima ja kaikki mitä tulee tietää siman valmistuksesta

Moni tykkää, että perinteinen on paras. Olen usein itsekin sitä mieltä, mutta siman suhteen olen halukas kokeilemaan uusia makuja. Viime vuonna hitti oli ehdottomasti mangosima, jonka ohjeen jaan teille tämän postauksen yhteydessä. Aiempina vuosina olen testannut myös vadelmasimaa ja leivontakirjastanikin löytyvää ihanaa passionsimaa. Mitähän tänä vuonna keksin? IG:n puolella voit käydä esittämässä toiveita.

Mangosima ja kaikki mitä tulee tietää siman valmistuksesta

Mangosima maustetaan mangososeella ja sokerina käytetään taloussokeria, jolloin siman väristä tulee kauniin keltainen. Sitruunaa laitetaan mukaan antamaan toivottua happoa. N A M ! Mangolla mustettu sima oli kyllä melkoisen täydellistä.

Keräsin tämän postauksen loppuun myös yleisimmät kysymykset ja vastaukset siman tekoon liittyen. Käydään läpi näitä asioita myös tulevassa livessä.


Mangosima

2 litraa valmista simaa

Ohje

  • 2 litraa vettä
  • 2 dl mangososetta (Bonne)
  • 250 g taloussokeria
  • 1 pienen sitruunan kuori ja mehu
  • 1 nokare hiivaa (herneen kokoinen pala)
  1. Mittaa sokeri, mangosose ja litra vettä kattilaan. Kiehauta niin, että sokeri sulaa.
  2. Pese sitruuna ja raasta sen kuori kulhoon, purista myös mehu kulhoon.
  3. Kaada päälle mangoliemi ja kaada toinen litra vettä kylmänä sekaan.
  4. Kun seos on kädenlämpöistä lisää sekaan pieni herneen kokoinen nokare hiivaa.
  5. Sekoita, peittele kelmulla ja jätä tekeytymään huoneenlämpöön.
  6. Noin 24 tunnin päästä siivilöi sima ja pullota se pulloihin joiden pohjalla on 1 tl sokeria ja rusina tai kaksi.
  7. Laita pullot jääkaappiin. Sima on valmista noin 6 päivän päästä, kun rusinat nousevat pintaan.
  8. Valmis sima säilyy hyvänä noin viikon.

Vinkki! Sima valmistuu nopeammin huoneenlämmössä, jopa kolmessa vuorokaudessa! Korkkeja kannattaa ilmata ettei pullot räjähdä. Lue lisää ohjeita alapuolelta!


ja kaikki mitä tulee tietää siman valmistuksesta

  1. Voiko siman tekemiseen käyttää mitä tahansa sokeria (talous, fariini, ruoko- jne. )? Kyllä voi. Fariinisokerilla tehdystä tulee hiukan eri makuista simaa.
  2. Tarkennuksia siman valmistumiseen jääkaapissa ja huoneenlämmössä. Jääkaapissa valmistuu noin viikossa ja huoneenlämmössä jopa kolmessa päivässä. Viileässä tehdystä simasta tulee raikkaampaa.
  3. Kuinka tarkkoja ovat ajat 1 viikko jääkaapissa ja 3 päivää huoneenlämmössä? Kaikki riippuu lämpötilasta, on tärkeää seurata siman muuttumista, rusinoiden nousemista pullojen pintaan. Ja makua, paras maku syntyy viileässä ja viikon kuluessa.
  4. Mitä jos sima onkin valmista 2 vuorokaudessa huoneenlämmössä? Onko mahdollista? Jos huonelämpötila on korkea, niin sima käy nopeammin ja happoakin voi muodostua. Paras maku syntyy kuitenkin rauhassa odottamalla.
  5. Mikä vaikuttaa siman valmistumiseen? Hiivan ja sokerin määrä. Ja se lämpötila.
  6. Miksi pullo saattaa räjähtää? Mistä johtuu paine, joka muodostuu pulloon? Simaan on muodostuu kaasua käymisprosessissa. Pullojen ei kannata antaa olla liian lämpimässä tai korkkien liian kireästi kiinni.
  7. Mitä välineitä tarvitaan siman tekemiseen? Kattila, iso kulho, raastin, puukauha, suppilo ja korkillisia pulloja.
  8. Millaiset pullot on parhaat? Onko parempi tehdä muovi- vai lasipulloihin? Makuasia. Jos pelkää pullojen räjähtämistä on turvallisempaa käyttää muovipulloja. Pyöreitä pulloja kannattaa suosia.
  9. Onko rusinoilla muuta roolia kun tarkkailla siman valmistumista? Voiko jättää pois? Ei oikeastaan, eli voi jättää pois tai laittaa tilalle vaikka kandeerattuja appelsiininkuoria.
  10. Mitä jos rusinat ovat nousseet pintaan jo ensimmäisen päivän aikana? Onko sima valmista? Ei ole, mutta sima on alkanut selvästi valmistua ja happoa syntyä. Siman maku paranee sen tekeytyessä. Kannattaa odottaa maltillisesti.
  11. Kuinka usein korkkeja pitää ilma ja miksi? Jos käytät lasipulloja, joissa on tiiviit korkit, voi niitä ilmata parin päivän välein. Tähän ei ole mitään tarkkaa sääntöä.
  12. Mistä tiedän milloin pulloja pitää ilmata? Jos rusinat nousevat pintaan nopeasti ja kokeilemalla.
  13. Mikä vikana, jos simaan ei synny kuplia ja se on väljähtänyttä? Todennäköisesti hiiva on lisätty liian lämpimään nesteeseen, jolloin se on lakannut  toimimasta eikä simasta tule kuplivaa juomaa. Liian kylmä neste puolestaan hidastaa käymisen alkamista.
  14. Mikä on hyvä paikka säilyttää sima huoneenlämmössä? Kaikki muut paikat paitsi ei suoraan patterin vieressä tai lattialämmityksen päällä.
  15. Miksi sima annetaan olla ensin kulhossa 24 h ennen pullotusta? Simaa käytetään huoneenlämmössä noin vuorokausi käymisprosessin starttaamiseksi. Sima on lähtenyt käymään, kun pinnalla on hieman kuplia ja vaahtoa. Silloin on aika pullottaa sima ja siirtää viileään, mikä taas hidastaa käymisprosessia.
  16. Miten kuivahiiva toimii siman valmistuksessa? Hyvin. Kuivahiivaa käytettäessä on tärkeää muistaa, että nesteen on oltava reilusti kädenlämpöistä (n. 40 c) ennen hiivan lisäämistä, jotta sima onnistuu.
  17. Onko simassa alkoholia, voiko sitä juoda raskaana olevat ja lapset? Siman alkoholipitoisuus on noin 1 % ohjeen mukaan valmistettuna ja silloin, kun se nautitaan noin viikon kuluessa valmistumisesta. Kaikki tekevät itse päätöksen siitä voiko simaa tarjoilla lapsille ja raskaana oleville.
  18. Jos pullojen kierrekorkit on jätetty löysästi kiinni, koska ne kannattaa kiristää? Onko vielä vaaraa, että pullo räjähtää? Simaa valmistaessa käymisprosessissa pulloon syntyy painetta, joten teoriassa on mahdollista, että simapullo räjähtää, mikäli korkki on oikein tiukalla alusta asti. Sima jatkaa tekeytymistään koko säilytysajan, joten kyllä on. Korkkeja siis kannattaa ilmata aina silloin tällöin.
Mangosima ja kaikki mitä tulee tietää siman valmistuksesta
Ihana ja helppo Mangosima

Herkullista vapun odotusta!

/Anni


Lisää vappuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

14 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Mehevät Mangopullat Boston tyyliin
Seuraava artikkeli: Geisha-Brownie Geisha-vaahdolla »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. virpi sanoo

    15.4.2021 16:08

    Hei! Voisiko tuota herneen kokoista tuorehiivaa punnita?
    Minun sima on parin kokeilun jälkeen lopettanu käymisen kesken.
    T. Tumpelo

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      15.4.2021 16:15

      Moikka, jos siman tekeminen ei tunnu onnistuvan suosittelen ottamaan osaa Sima-liveen 23.4 🙂 Siellä puhutaan hiivan määrästä ja se ei ole muuten ainoa, mikä vaikuttaa siman onnistumiseen. Myös siman lämpötila pitää olla oikea hiivaa lisätessä. Luithan kysymykset ja vastaukset osion.

      Vastaa
  2. Jenni sanoo

    22.4.2021 14:18

    Paljonko 250g sokeria on desilitroissa? 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      22.4.2021 14:21

      1 dl sokeria = 85 g 🙂

      Vastaa
  3. Emma sanoo

    24.4.2021 14:53

    Hei. Voiko siman pullottaa suoraan tuollaisiin patenttikorkillisiin pulloihin? Ja niitä ilmata välillä ettei räjähdä jääkaapissa?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      25.4.2021 06:58

      Voi pullottaa, itse pullotan aina näihin kuvissa näkyviin pulloihin. Ilman itse joka päivä pullotuksen jälkeen ihan vähän. Ja kyllä muodostuu hyvät hapot 🙂

      Vastaa
  4. Marjo sanoo

    24.4.2021 21:40

    Hei! Kävisköhän tähän mangopiltti?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      25.4.2021 06:58

      Kyllä varmasti käy.

      Vastaa
  5. Heidi sanoo

    25.4.2021 08:44

    Hei, kaapissa sattuu olemaan vain kuivahiivaa tällä hetkellä. Kuinkahan paljon sitä tulisi lisätä, jos teen siman kuivahiivaan tuorehiivan sijaan?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      25.4.2021 09:18

      Heippa,

      vajaa 1 tl 2 litraan ja yksi 1 tl neljään litraan. Muista, että kuivahiivan kanssa pitää ollan lämpötila 37 asteessa, jotta hiiva aktivoituu!

      Vastaa
  6. Vappumielellä sanoo

    27.4.2021 15:49

    Hei! Onko normaalia, että mangosose ”pakkautuu” pullon pohjalle siman tekeytyessä? Onko simaa hyvä sekoittaa ennen juoman käyttöönottoa, vai lähteekö silloin kaikki hapot?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      27.4.2021 19:34

      Heippa, simanpullojen pohjalle kertyy aina vähän sakkaa. Ei tarvitse sekoittaa, mutta ei siitä suurta haittakaan ole. Jos hapot ovat muodostuneet eivät ne katoa pelkällä sekoituksella.

      Vastaa
  7. Meri sanoo

    1.5.2021 13:06

    Onko ehdotuksia missä vika, kun mango ei maistunut oikeastaan ollenkaan..?
    Olikohan mennyt liikaa sitruunaa vai mikä?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      2.5.2021 05:53

      Kuulostaa kyllä todella oudolta. Mitä mangoa laitoit simaasi?

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios