|

Vaniljainen Helppo Fudge

Vaniljainen Helppo FudgeVaniljainen Helppo Fudge teki minusta ikuisesti fudgen ystävän! Se tosin ei ole mikään ihme, sillä rakastanhan kinuskia yli kaiken.

Pitkään olin etsinyt sitä itselle sopivaa, täydellistä ja parasta fudge-ohjetta, joka on samaan aikaan yksinkertainen ja helppo valmistaa sekä tietenkin taivaallisen hyvän makuista. KakkuKatri teki Fudgea, toi sitä minulle maistettavaksi muutama vuosi sitten ja pääsin herkkutaivaaseen. En ole koskaan maistanut yhtä hyvää, täyteläistä ja pehmeää Fudgea – ihan oikeasti. En tainnut tietää, että fudge voi olla näin hyvää.
Päätin kokeilla ohjetta itsekin, pienillä muutoksilla. Myöhemmin ymmärsin tuon ”helppo” sanan olevan hieman huono, koska fudgen valmistuksessa pitää olla muutama perusasia kunnossa, jotta sen tekeminen on helppoa. Onnistuin ensimmäisellä kerralla itse täydellisesti ja ajattelin valmistuksen olevan ihan ”piece of cake”. Nyt viisastuneena ja teidän kommenttitulvasta johtuen päivitin ohjetta lisää ja kirjasin tämän ohjeen loppuun varmat ohjeet onnistumiseen!
Vaniljainen Helppo Fudge

HUOM! Tätä ohjetta muunneltu 23.12.2019 niin, että aineksien mittaaminen onnistuu myös ilman vaakaa. Lisäsin vinkkejä onnistumiseen ja maustamiseen, löydät ne ohjeen lopusta.

Vaniljainen Helppo Fudge

noin 40 palaa

Ohje

  • 4 dl (350 g) sokeria
  • 1,5 dl (150 g) fariinisokeria
  • 2 dl (200 g)  glukoosisiirappia
  • 3 dl kuohukermaa
  • 100 g voita
  • ripaus merisuolaa
  • vaniljatangon siemeniä

Tarvitset valmistamiseen digitaalisen lämpömittarin.

  1. Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi.
  2. Lämmitä seosta liedellä miedolla teholla ja seuraa lämpötilaa – sekoittele tasaiseksi.
  3. Kun lämpötila ylittää 100 astetta voit nostaa tehoa hieman. Älä sekoittele seosta enää, anna sen kuplia rauhassa.
  4. Lämmitä fudgemassa 117 asteeseen (aikaa menee noin 20 minuuttia -malttia).
  5. Kun massa on 117-asteista, siirrä kattila pois liedeltä, lisää ripaus suolaa ja vanilja-aromi.
  6. Siirrä seos isoon teräskulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi, noin reilu 5 min.
  7. Kaada valmis massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 28cm x 18 cm).
  8. Jäähdytä fudge jääkaapissa (tähän menee pari tuntia). Pilko fudge ja pakkaa lahjapusseihin.

Vinkkejä onnistumiseen!

  1. Karkkien teossa ei oikein voi oikaista joten: älä lämmitä massaa liian nopeasti ja liian kuumalla liedellä.
  2. Käytä lämpömittaria. Mistä muuten tiedät, koska massa on tarpeeksi kuumaa?
  3. Aloita keittäminen miedolla teholla ja nosta tarvittaessa lämpötilaa loppua kohden, kunnes saavutat toivotun 117 asteen.
  4. Massan lämpötila on se joka vaikuttaa fudgen koostumukseen. Mitä korkeampi lämpötila, sitä kiinteämpi fudge.
  5. HUOM! Yleisin ongelma: Jos rasva erottuu vatkatessa, kaada massa takaisin kattilaan, lisää loraus kuohukermaa ja kuumenna koko seos uudelleen kasaan. Keitä sen aikaa kunnes seos on taas tasaista. Voit vatkata halutessasi vielä hetkisen tai kaataa massan suoraan vuokaan.
  6. Säilyvyys: Fudge säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa parisen viikkoa.
  7. Voit maustaa fudgen useilla eri tavoilla. Lisää suoraan massaan mausteita, kuten kanelia, kardemummaa tai pippuria. Sihtaa fudgen päälle kaakaojauhetta, lakujauhetta tai ripottele piparimurua, karkkikeppejä tms. rouheena päälle. 

Helppo fudge ohje, jolla sinäkin onnistut! Fudge resepti, jolla hurmaat kaikki!

Katso myös muut fudge-ohjeeni:

Herkullista joulua!

♥ Anni


Lisää makeisreseptejä löydät täältä.

Seuraatko jo?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *