| | |

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri

Sitruuna ja kinuski ne yhteen sopii! No te tiedätte, se on mun suosikki makuyhdistelmä. Nyt voin todeta, että tämä yhdistelmä toimii myös vegaanisessa kakussa. Postauksen kakku on nimittäin täysin vegaaninen ja luomusokereilla leivottu. Kevään juhlien valumakakussa otetaan huomioon kattavasti erityisruokavaliot.

Näin kesäkuun kynnyksellä muistelen aina omaa hääkakkuani. Harmittaa etten tajunnut hääjuhlissa pyytää yhtä palaa sivuun aamuksi. Yövyimme nimittäin juhlapaikalla, pienessä hotellissa Gardajärvellä Italiassa. Olisin halunnut maistaa kakkua vielä kerran, koska jännitykseltä en täydellisesti enää muistanut sen tekstuuria ja aromeja. Makuparina oli kuitenkin sitruuna ja kinuski. Olen halunnut leipoa tuon kakun vielä joskus itse uudestaan. Tässä upeassa sitruuna-kinuskitäytekakussa on siis hitunen oman hääkakkuni taikaa. Lisäsin makupalettiin lisäksi raparperia ja vadelmaa. Niistä tuli niin suloinen hillo kakkua piristämään.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Vegaaninen kinuski syntyy yhtä helposti kuin perinteinen, (luomu)fariinisokeriin keitettynä tietenkin. Se on hiukan läpikuultavampaa, mutta sopii myös kakkuvalumiksi loistavasti. Vegaanista kinuskia täytyy vaan jaksaa keittää tarpeeksi kauan. Muistathan myös odottaa, että kinuski jäähtyy kunnolla ennen sen valuttamista.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)
Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

dansukker luomusokerit

Olethan huomannut, että Dansukkerilta löytyy nykyään kattavasti luomusokereita? Vuonna 2020 lanseerattiin Dansukker Luomutomusokeri ja Dansukker Luomufariinisokeri. Näiden lisäksi valikoimista löytyy Dansukker Luomusokeri (1 kg), jonka raaka-aine on myös tanskalainen ja ruotsalainen luomujuurikassokeri. Luomusokeripakkaus sai myös uuden raikkaan ilmeen. Dansukker Luomuhillosokeri ja Luomuruokosokeri löytyvät myös edelleen valikoimista. Tutustu luomusokereihin lisää Dansukkerin sivuilla eli täällä.

Tämän postauksen kakku on leivottu pelkästään luomusokereilla.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

noin 8-10 hlö

Vanilja-sitruunakakkupohja

  • 3 dl Dansukker Luomusokeria
  • 1 tl Dansukker Vaniljasokeria
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ripaus suolaa
  • 2 chiamunaa (2 rkl chiasiemeniä ja 6 rkl vettä)
  • 1,5 dl auringonkukkaöljyä tai rypsiöljyä
  • 2 dl kauramaitoa
  • 1 luomusitruunan kuoriraaste
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele kaksi 15 cm kakkuvuokaa. Voit laittaa vuokien pohjalle leivinpaperin, jotta kakkupohjat irtoavat helpommin vuoasta. Voit myös leipoa kakun yhdessä vuoassa pidentämällä paistoaikaa (reilu tunti – testaa kypsyys aina puutikulla).
  2. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään (sokerit, vehnäjauho, leivinjauhe ja suola).
  3. Valmista chiamunat hienontamalla siemenet blenderissä, sekoita veden kanssa ja anna olla muutaman minuutin. Mittaa chiamunien sekaan öljy, maito ja sitruunankuori. Vispaa nopeasti sekaisin.
  4. Yhdistä seokset siivilöimällä jauhoseos sekaan. Kääntele taikina nopeasti sekaisin ja kaada vuokiin.
  5. Paista kakkuja uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes tikkuun ei jää enää märkää taikinaa.

Vinkki! Tee munallinen kakku vaihtamalla chiamunat tavallisiin pieniin muniin (2 kpl).

Hilloke & kostutus

  1. Mittaa kaikki aineet pieneen kattilaan ja keitä kunnes marjat ja raparperia hajoaa.
  2. Aja tasaiseksi sauvasekoittimella ja jäähdytä.

Kreemi

  • 200 g maidotonta margariinia
  • 5 dl Dansukker Luomutomusokeria
  • noin 2 rkl kasvipohjaista tuorejuustoa (esim. Påmackan)
  • (1-2 tippaa sitruuna-aromia)
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja tomusokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi.
  2. Lisää tuorejuusto ja vatkaa, kunnes juusto on kokonaan sekoittunut margariinin ja tomusokerin sekaan.
  3. Lisää tehoa ja ja vatkaa vielä muutama minuutti, kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Mausta kreemi halutessasi.Huom! Varo kuitenkin vatkaamasta liikaa ettei seos juoksetu.

Vinkki! Tee kreemi maitopohjaisena käyttämällä voita ja tuorejuustoa.

Kinuskidrip

  1. Mittaa kasvikerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan ja keittele noin 15-20 minuuttia. (Voit testata onko kinuski valmista tiputtamalla pisaran kinuskia kylmään veteen, jos tippa pysyy kassassa on kinuski valmista)

Vinkki! Voit käyttää myös tavallista kuohukermaa samassa suhteessa.

Koristeet

  • vadelmia
  • syötäviä kukkia
  • sitruunalohkoja
  • koristerakeita
  • lakritsiyrttiä

Kakun kokoaminen

  1. Leikkaa kakkupohjat kahteen kerrokseen veitsellä tai kakkusahalla. Jos paistoit vain yhden pohjan niin leikkaa kolmeen tai neljään kerrokseen.
  2. Kasaa kakku kakkualustalle tai jos vuokaan, jossa paistoit kakkupohjan.
  3. Kokoa näin: ensin pohja ja kevyt kostutus, sitten ohut kerros hilloketta ja kerros kreemiä. Toista, kunnes koko kakku on koottu.
  4. Laita koottu kakku jääkaappiin ja anna maustua pari tuntia. Valmista kinuski tässä vaiheessa, että se ehtii jäähtyä.
  5. Levitä kakun päälle ensin ns. ”murukerros” kreemiä. Laita kakku jääkaappiin ja anna kreemin jähmettyä. Lisää toinen ohut kerros ja jähmetä kreemi taas jääkaapissa.
  6. Kaada lusikalla tai koristelupullolla auttaen kakun reunoille jäähtynyttä kinuskia. Jos kinuski jähmettyy liikaa voit lämmittää sitä.
  7. Asettele viimeisenä koristeet kakun päälle.

Vinkki! Voit leipoa ja täyttää kakun valmiiksi päivää ennen. Kinuskin ja koristeet suosittelen asettelemaan kakun pintaan vasta tarjoilupäivänä.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Tämän kakun voit koota suoraan tarjolle, mutta jos sinulla on aikaa, kokoa kakku vuokaan jossa paistoit sen. Näin kakku saa rauhassa tekeytyä ja maustua.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)
Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Dansukker Luomutomusokeri valmistetaan Tanskassa ja Ruotsissa luomuviljellyistä sokerijuurikkaista. Viljelyssä käytetään ainostaan luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Kuten tavallinenkin tomusokeri, tämä Dansukkerin hienojakoinen luottotuote on täydellistä kreemeihin ja leivonnaisten viimeistelyyn.

Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)
Upea Sitruuna-Kinuskitäytekakku (Ve)

Ihanaa juhlien suunnittelua ja aurinkoista viikonloppua!

/Anni


Lisää kakkuohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

6 Kommenttia

  1. Mim sanoo:

    Kesältä ei tullut säilöttyä raparperia, niin mitä käyttäisit sen tilalta? Tai mikä muuten olisi hyvä, syksyinen täyte?😊🍂

    1. Tämä on tietenkin makuasia eli mistä itse tykkää 🙂 Tekisin varmaan itse hillokkeen ohjeen mukaan, mutta pelkästään vadelmista.

  2. Annette sanoo:

    Hei vain! Näin kakusta kuvan instassasi ja inspiroiduin ajatuksesta tehdä tämä tuleviin kinkereihin. Mitä luulet, tarve ei olisi kuin pienelle kakulle, voisiko tämän tehdä niin, että joko puolittaa reseptin kaikki kohdat, tai vaihtoehtoisesti tekisi muffinssivuokiin tämän ohjeen määrien tavoin ja pakastaa ne mitkä ei tulisi pöytään?

    1. Kakku-ohjeiden määriä muuttaessa on aina riski, että ei onnistu – voit toki kokeilla ja lyhyemmällä paistolla muffinssit onnistuvat varmasti. Mukavia juhlia!

  3. Marjo Hanhisuanto sanoo:

    Hei, onnistuisiko tämä kakkupohja myös gluteenittomat?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *