| | |

Tomaattikeitto basilikalla ja mascarponella

Tomaattikeitto basilikalla ja mascarponella

Kuinka ihminen voikaan olla onnellinen, saadessaan hävikkilaatikon kahdella eurolla? Meidän lähikaupassa hävikkilaatikot myydään loppuun jo ennen kahdeksaa aamulla. Siksi niitä ei sieltä yleensä löydä iltapäivällä. Käytiin Onnin kanssa hakemassa vaippoja matkalla Dagikseen ja bongattiin laatikko, jossa oli esimerkiksi reilu kilo luomutomaatteja. Katselin mehukkaita, täysin syömäkelpoisia tomaatteja kotona ja päätin tehdä niistä lounaskeiton. Voi onnea!

Tomaattikeitto on yksi meidän arkisuosikki, mutta harvoin tehdään sitä ihan alusta alkaen itse. Nyt tehtiin ja se kannatti. Ainoa inhottava osuus tomaattikeiton teossa oli tomaattien kalttaus, johon päätin ruveta. Kokemusta siitä millaista keittoa tulee ilman kalttausta ei ole. Keitto surautetaan sauvasekoittimella tasaiseksi, joten kuoret eivät jää inhottavaksi suuhun, vaikka et jaksaisikaan kaltata tomaattejasi.

Mascarpone tekee keitosta ihanan täyteläistä ja sopii paremmin kuin hyvin yhteen tomaatin kanssa. Vegaaniseen versioon voit käyttää kauratuorejuustoa tai lorauttaa kasvismaitoa. Helposti tuunattu siis kaikille sopivaksi. Muista lisätä suolaa oman makusi mukaan ja nautiskella keitto mielellään tuoreen leivän kanssa.


Tomaattikeitto basilikalla ja mascarponella

Ohje 4 hlö

  • noin 1 kg luomutomaatteja
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 4-5 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • suolaa
  • pippuria
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 100 g mascarponea
  • 1 rkl tuoretta basilikaa
  1. Aloita kalttaamalla tomaatit eli kuorimalla ne. Tee jokaiseen tomaattiin ristiviilto päälle. Nosta tomaatit isoon kattilaan. Laske päälle vesi, niin että tomaatit juuri peittyvät ja kiehauta, kunnes huomaat kuorien irtoavan. Kaada vesi pois ja valuta päälle kylmä vesi, jotta tomaatit jäähtyvät. Kuori ja paloittele tomaatit.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa oliiviöljyä ja kuullota sipulit. Lisää tomaatit (ja kaikki mehu, joka syntyi paloitellessa). Anna porista keskilämmöllä noin 10 minuuttia.
  3. Lisää tomaattipyre, vesi, kasvisliemikuutio ja mausteet. Anna porista keskilämmöllä noin 20 minuuttia.
  4. Lisää mascarpone, sekoita ja surrauta kuuma keitto tasaiseksi.
  5. Tarjoile tuoreen leivän ja basilikan kanssa. Nauti!

VEGAANINEN: Korvaa mascarpone kaurapohjaisella tuorejuustolla tai lorauta keittoon noin 1 dl kasvikermaa.

Tomaattikeitto basilikalla ja mascarponella

Ihanaa viikonloppua!

/Anni


Lisää arkiruokaohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

  1. Minou sanoo:

    Hyvän makuinen tomaattikeitto. Mietin juuri että mihin käyttäisin mascarponen loput. Äiti aina kalttasi tomaatit ja itsekin joskus teen niin. Esimerkiksi tähän keittoon. Tuntuu vähän arjen luksukselta tomaattikeitto jossa ei ole kuoren paloja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *