Ihana Lohileipäkranssi
Ihana lohileipäkranssi on pikkujoulujen ja miksei joulupöydänkin hurmaaja. Kaunis ja herkullinen. Sesonkiin sopiva pikkusuolainen glögin kaveriksi. Tämä ohje on vilahtanut meidän joulupöydässä jo aiemmin ja sitä on kyselty siitä asti. Nyt saatte sen.
Lohileipäkranssi on kuin joulun taikaa lautasella: se yhdistää herkulliset,joulusta tutut maut ja kauniin esillepanon, joka houkuttelee maistamaan. Tämä suolainen leipäkranssi on täydellinen alkuruoka tai näyttävä lisä juhlapöytään, olipa kyseessä itsenäisyyspäivä, jouluateria tai uutta vuotta juhlistava illallinen.
Kranssin sydän on täyteläinen lohi, joka voi olla savustettua, graavattua tai kylmäsavulohta – valitse makusi mukaan. Leivän pohjana toimivat esimerkiksi pehmeät saaristolaisleivät tai ruispalat, jotka asetellaan kauniiksi, pyöreäksi kranssiksi (ruisreikäleipä on helpoin vaihtoehto).
Tämän reseptin taika piilee pikkelöidyissä sinapinsiemenissä, joihin jäät koukkuun. Tee niitä jääkaappiin iso purkillinen ja käytä ”sinappikaviaaria” myös muihin loppuvuoden ruokiin, kuten salaattien ja perunoiden kaverina sekä pienien juhlallisten suupalojen koristeena tai anna purkillinen poksuvia palleroita lahjaksi läheiselle.
Lohileipäkranssin voi valmistaa helposti etukäteen ja pitää viileässä odottamassa tarjoilua. Se sopii mainiosti kuohuviinin, valkoviinin tai vaikkapa glögin kanssa. Tämä ihastuttava herkkukranssi ei ole pelkästään syötävää – se on myös osa pöydän koristeita.
Ihana Lohileipäkranssi
PIKKELÖIDYT SINAPINSIEMENET
- 2 pussia sinapinsiemeniä
- 1/2 dl Rajamäen Väkiviinietikkaa
- 1 dl sokeria
- 1 1/2 dl vettä
TEE NÄIN
- Kiehauta etikka, sokeri ja vesi pienessä kattilassa, niin että sokeri sulaa.
- Mittaa sinapinsiemenet puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada liemi päälle.
- Anna tekeytyä muutamia tunteja tai mielellään seuraavaan päivään.
Säilyvyys: Pikkelöidyt sinapinsiemenet säilyvät jääkaapissa kannellisessa purkissa useita viikkoja.
RUISLEIPÄKRANSSIIN TARVITSET
- ruisreikäleipä
- tuorejuustoa
- graavilohta
- ranskankermaa
- sitruunaviipaleita ta sitruunankuorta
- mustapippuria
- perunalastuja
- isoja kapriksia
- punasipulia
- pikkelöityjä sinapinsiemeniä
- tilliä
- Leikkaa ruisleipä valmiiksi viipaleiksi ja asettele viipaleet tarjoilualustalle kranssin muotoon.
- Voitele palat tuorejuustolla ja nosta jokaiselle palalle viipale graavilohta.
- Asettele täytteet kranssin päälle, kuten videolla ja kuvissa näkyy.
- Koristele tillillä ja sinapinsiemenillä.
- Ihania pikkujouluja!
Ihanaa viikonloppua!
/Anni
Myös näillä sopii
Herkutella
Ihana Tukholma ja sen herkut!
Kuusi vuotta herkkuja & toteutuneita unelmia (kirja-arvonta)
Piparminttu-Suklaakakku Pikkujouluihin
Ristiäiskakku – Kihlajaiskakku