Pizzan ystäville: Calzone

Pizzan ystäville: Calzone

Minä ja mieheni: me rakastamme pizzaa yli kaiken. Sunnuntaisin leivomme usein yhdessä alusta alkaen pellillisen pizzaa tai pyöreitä pienempiä pizzoja pizzakivellä, joka on ollut muuten mahtava hankinta. Kesällä paistamme pizzat grillissä pizzakiven päällä. Pohjasta tulee rapea, maukas ja aito. Pizza, se on ehdottomasti yksi lempiruoistamme. Pizzaa kului P A L J O N myös New Yorkissa, josta palasimme tänään aamulla.

Ei siis ollut mikään ihme, että rakastuimme myös näihin ihaniin pizzataskuihin eli calzoneihin! Ihan perinteisesti ja yksinkertaisesti (minun mielestäni) calzonet ovat parhaimmillaan (yksinkertaisesti) mozzarellalla ja tomaatilla täytettynä, mutta käytännössä voit laittaa calzonen sisään mitä tahansa: kinkkua, salamia, pepperonia, lempijuustoasi tms.

Calzone tulee alunperin Italiasta, Napolista, jossa käteen sopivan kokoiset calzonet täytetään tomaatilla, mozzarellalla ja salamilla tai kinkulla. Käteen sopiva koko mahdollistaa sen, että voit napata herkun mukaan ja syödä sen kävellessä tai seistessä. Siksi calzoneja myydään Italiassa paljon lounasaikaan kojuissa ja pienissä ravintoloissa. Ja tiesitkö muuten, että friteeraamalla calzoneja saat suussa sulavia panzerotteja! Tein niitä tässä taannoin. Löydät ohjeen täältä.

Matkustamme pääsiäisenä (eli ihan kohta!) Gardajärvelle Italiaan. En malta odottaa, että pääsemme maistelemaan aitoa italialaista pizzaa pitkästä aikaa! Sitä odotellessa taidan vaivata vielä muutaman calzonetaikinan ♥


Pizzan ystäville: Calzone

Ohje 6 kpl:

  • 2.5 dl vehnäjauhoja (+ lisää vaivaukseen ja kaulitsemiseen)
  • 6 g kuivahiivaa
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 1 tl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 20 g voita
  • maitoa (mikä tahansa käy – käytin kauramaitoa itse)
  1. Mittaa isoon kulhoon molemmat jauhot, kuivahiiva, sokeri ja suola.
  2. Nypi huoneenlämpöinen voi jauhoseokseen.
  3. Lisää jauhoseokseen sen verran haaleaa maitoa, että saat sileän, joustavan taikinan – sekoittele koko ajan.
  4. Vaivaa taikina noin 10 minuutin ajan jauhoitelulla pöydällä tai yleiskoneessa.
  5. Laita taikina takaisin kulhoon ja tee ristiviilto taikinaan. Peittele kulho liinalla  ja laita vedottomaan paikkaan lepäämään 2 tunniksi.
  6. Jaa taikina 6 osaan, pyörittele pyöreiksi pulliksi ja kaulitse pullat pieniksi ”pizza pohjiksi” runsaasti jauhotulla alustalla.

Täyte:

  • n 1 dl tomaattimurskaa
  • 2 mozzarellapalloa
  • raastettua parmesania
  • oraganoa
  • 1 kananmuna
  1. Lisää sopivasti tomaattikastiketta (reilu 1 rkl), mozzarellajuustoa (pari siivua), parmesanraastetta ja oreganoa jokaiselle pohjalle (vain toiselle puolelle).
  2. Taita tyhjä puoli täytteen päälle. Paina reikiä taskun reunaan haarukalla ja ”liimaa” reuna kiinni vatkatun kananmunan kanssa.
  3. Laita liina panzerottien päälle ja anna kohota vielä puoli tuntia.
  4. Paista calzoneja 250 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin.
  5. Tarjoile ja nauti hieman lämpiminä.

Pizzan ystäville: Calzone

Pizzan ystäville: Calzone Pizzan ystäville: Calzone

Pizzan ystäville: Calzone Pizzan ystäville: Calzone


Aurinkoista viikkoa!

Lisää ihania pizza-reseptejä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

  1. Miuku sanoo:

    Ah, rakastuin (kinkku) calzoneen Ruotsissa yli 20v sitten ?. Suomessa en ole samanlaiseen törmännyt ja onkin vakkaripizza mikä tulee silloin tällöin Ruotsissa nautittua 🙂

    1. Ahh kuulostaa ihanalta! Tähänkin voi tosiaan laittaa kinkkua sisälle. Nyt sinun pitää ehdottomasti tehdä suosikki calzonesi kotona 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *