Omenahyve eli Omena-kaurapaistos

Omenahyve eli Omena-kaurapaistos

Omenahyve eli Omena-kaurapaistos. Mikä voisi mennä pieleen kun yhdistää omena, voin, sokerin ja kaurahiutaleet? Ei mikään.

Omenahyve, eli monelle tuttu Omena-kaurapaistos, on ollut meidän perheessä aina yhtä ja samaa. Äitini on aina kutsunut tätä perinteistä omena-kaurapaistosta omenahyveeksi, ja siksi minäkin olen tuntenut tämän herkullisen jälkiruoan samalla nimellä lapsuudestani saakka. Tämä yksinkertainen mutta herkullinen leivonnainen on ollut meillä jokasyksyinen traditio, ja siihen liittyy vahvasti lämpimiä muistoja.

Tänä syksynä olen vihdoin käyttänyt viimeisetkin oman pihan omenat tähän rakkaaseen lempiherkkuuni, joka tuo lapsuuden syksyiset päivät ja äidin keittiön tuoksut voimakkaasti mieleeni. Olen aina ihaillut, kuinka äitini onnistuu leipomaan täydellisiä makuja keittiössä, esimerkiksi tämä omena-kaurapaistos on yksinkertaisesti maailman parasta.

Nyt haluan jakaa hänen helpon ja suoraviivaisen reseptinsä, joka on vuosien varrella käynyt niin rakkaaksi. Vaikka omat leivontataitoni eivät ehkä täysin vedä vertoja äidin kädentaidoille, täytyy myöntää, että omasta uunistani tuleva omenahyve on hyvin lähellä äidin tekemää, vaikka itse sanonkin.

Tässä herkussa on jotain taianomaista. Kun yhdistää happaman ja mehukkaan omenan, voin, sokerin ja kaurahiutaleet, on vaikea kuvitella, että lopputulos voisi olla muuta kuin täydellistä. Yksinkertainen resepti ja kotimaiset raaka-aineet tekevät tästä herkusta sellaisen, johon palaa aina uudelleen – ja joka kerta se maistuu yhtä hyvältä.

Katso lisää inspistä Instagramin puolelta.


Omenahyve eli Omena-kaurapaistos

Ohje

  • 8 kotimaista omenaa
  • 100 g voita
  • 3,5 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl fariinisokeria (tiiviiksi puristettuna)
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl piparkakkumaustetta (tai erikseen 1/4 tl inkivääriä ja 1/4 tl neilikkaa)
  • Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
  • Kuori ja halkaise omenat sekä poista siemenkodat. Lohko omenoiden puolikkaat ja laita suoraan uunivuokaan.
  • Sulata voi kattilassa ja lisää sulaneen voin joukkoon kaurahiutaleet. Sekoita lopuksi joukkoon fariinisokeri ja mausteet. Sekoittele kunnolla ja levitä seos omenoiden päälle.
  • Paista omenahyvettä noin 30 minuuttia uunin keskitasolla.
  • Anna omenahyveen jäähtyä hetki vuoassa ennen tarjoilua.

Vinkki! Tarjoile lämmin omenahyve vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa. Tämä on taivaallista!

Omenahyve eli Omena-kaurapaistos

Onk Omenahyve eli Omena-kaurapaistos myös sinun suosikki?

Ihanaa päivää!

/Anni

Katso kaikki Omena-reseptini täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

  1. Hilkka sanoo:

    Hyvät herkut..nam

  2. Marjaana sanoo:

    Tein tänään tuolla ohjeella omenahyveen ja voin sanoa, että paras oje ikinä! Kiitos ohjeesta 🙂

  3. Leipuri sanoo:

    8 kotimaista omenaa… Minkä kokoisia? Meinasin omasta puusta napata omenat niin mietin kuinka paljon niitä pitäisi olla 🙂

    1. Tässä ohjeessa ei ole niin justiinsa määrät. Laitoin kahdeksan suomalaista omenaa, tuossa kuvassa näkyykin yhden koko. Aika pieniä ja saman kokoisia nuo kotimaiset omenat yleensä ovat,

  4. Inks sanoo:

    Minkä kokoista vuokaa tässä ohjeessa on käytetty?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *