
Taas on juhlitaan ja herkutellaan. Vappu onkin pelkästään hauska ja makea juhla. Viime vuonna valmistin ensimmäiset omat uppomunkkini ja voi että ne olivat hyviä! Vielä kun sai ihan tuoreena rouskutella suupielet sokerissa. Tänä vuonna muutin reseptiä hieman. Munkkien pitäisi tänään keretä vielä ystäväni juhlapöytään, joten tein pikataikinan.
Varsovan matkamme taisi vaikuttaa hieman taikinaan, koska slaavilaiset maathan ovat tunnettuja rahkaherkuistaan lisäsin ohjeeseen rahkaa. Rahka tekee munkeista ihanan pehmeitä ja mehukkaita. Hauskat vappumunkit voi koristella värikkäästi eri värisillä kuorrutteilla ja koristeilla. Tein kuorrutteen sitruunamehusta ja tomusokerista, jolloin sain ihanan kirpeän kuorrutuksen makeisiin munkkeihin! Näitä sinunkin täytyy kokeilla.
Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 tl vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 50 g voita
- 1 prk vaniljarahkaa
- 1 muna
- 1 l rypsiöljyä
- Hienoa sokeria
- Pastaväreillä värjättyä sokerikuorrutetta (sokeri + sitruunamehu)
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita keskenään voisula, muna, rahka ja lisää jauhoseoksen sekaan. Kääntele taikina tasaiseksi ja anna levätä hetken.
- Pyörittele taikinasta jauhoitetuin käsin samankokoisia taikinapalloja. Jätä pallot lepäämään leivonta-alustalle liinan alle hetkeksi.
- Kuumenna öljy isossa kattilassa 180 asteiseksi. Laske reikäkauhaa apuna käyttäen 4-6 taikinapalloa kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista munkkeja noin 1-2 minuuttia puoli tai käännellen tasaisesti enintään 4 minuuttia.
- Nosta munkit öljystä reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle alustalle valumaan.
- Laita hienosokeri syvälle lautaselle ja pyörittele vähän jäähtyneet munkit sokerissa. Tai dippaa sokerikuorrutteeseen ja koristele nonparelleilla.
Minäkin tein näitä rahkaisia pikamunkkeja viime vappuna, ja olivat kyllä ihan mielettömän hyviä. Ehkä jopa parempia kuin normimunkit.
Kiitos kommentista 🙂 Olen samaa mieltä, nämä ovat jotenkin niin pehmeitä ja ilmavia. Vanilja tuo ihanan vivahteen ja jos tykkää niin sitrushedelmien raastetut kuoret sopivat taikinaan kuin nenä päähän.