| |

Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

Kaupallinen yhteistyö Dansukker/Suomen Sokeri

Itse tehdyt vaahtokarkit ovat unelman pehmeitä, makeita, kuohkeita, ne sulavat suuhun ja ne ovat niin paljon parempia kuin kaupasta ostetut! Olkoon nämä syitä, miksi niitä kannattaa valmistaa itse.

Rakastin lapsena vaahtokarkkeja. Etenkin sellaisia pehmeitä, värikkäitä ja kierteellä olevia, jonka pinta oli ihanan sileä, ei sokerilla kuorrutettu. Sileä pinta on peräisin vaahtokarkkijauheesta, joka sisältää maissitärkkelystä. Jos tiesin, että vaahtokarkkeja oli meillä kaapissa, kävin sieltä salaa nappaamassa muutaman. En kertakaikkiaan voinut vastustaa niitä. Nyt myöhemmällä iällä maistoin kirpeitä vaahtokarkkeja ja jäin koukkuun. Ihana yhdistelmä makeaa ja hapokasta! Siksi lisäsin tähän ohjeeseen hiukan kirpeyttä.

Vaahtokarkit ovat loistava vieminen ja syötävä herkkulahja näin joulun alla. Ja niiden tekeminen on suhteellisen helppoa. Siitä syntyy hieman sotkua kylläkin, varaudu siihen. Jälleen muistutan myös, että karkkiohjeissa ohje kannattaa lukea huolella kertaalleen läpi ja ohjetta tulee noudattaa myös huolellisesti. Tässäkin ohjeessa tarvitaan digitaalista mittaria, jotta sokerisiirapista saadaan oikean lämpöistä. Sokerisiirapin lämpötila vaikuttaa lopulliseen tulokseen. Vielä yksi hyvä uutinen: itse tehtyjen vaahtokarkkien säilyvyys on todella pitkä, jopa viikkoja, joten voit valmistaa ne hyvissä ajoin lahjaksi. Vaikka heti!

Katso tästä video vaahtokarkkien valmistuksesta.

Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

OHJE

6-7 vaahtokarkkitikkaria/vaahtokarkkilettiä

Vaahtokarkkijauhe

 • 5 rkl Dansukker Tomusokeria
 • 5 rkl maissitärkkelystä
 • 2 tl puolukkajauhetta
 • 1-2 tl sitruunahappoa (voit jättää myös pois)
 1. Sekoita kaikki aineet keskenään ja sirottele puolet seoksesta kahden leivinpaperin päälle.

Vaahtokarkkimassa

Lisäksi

 • tikkaritikkuja
 1. Valmistele pursotinpussi valmiiksi, käytä pyöreää noin 13mm tyllaa. Onhan leivinpaperit valmiina ja siroteltu vaahtokarkkijauheella? Nopeus ja hyvä valmistelu on tässä ohjeessa valttia.
 2. Sekoita liivatejauhe, kylmä vesi ja aromi keskenään ja jätä sivuun.
 3. Mittaa vesi, glukoosisiirappi ja sokeri kattilaan. Lämmitä 117-asteiseksi. Käytä digitaalista mittaria.
 4. Siirrä jähmettynyt liivateseos kuumuutta kestävään isoon kulhoon ja aloita lisäämään kuumaa sokeriseosta sekaan koko ajan vatkaten (sähkövatkain) miedolla teholla.
 5. Vatkaa seosta, kunnes se paksuuntuu ja on kuohkeaa sekä kiiltävää (tähän menee noin 5 minuuttia).
 6. Laita seos pursotinpussiin ja pursota heti pitkiä kaistaleita leivinpaperin päälle, johon ripottelit jauhetta. Ripottele lisää jauhetta pursotusten päälle ja jätä jähmettymään (kuivuu noin tunnissa).
 7. Kun vaahtokarkit ovat kuivuneet, irrottele ne leivinpaperista, lisää tarvittaessa vaahtokarkkijauhetta ja letitä vaahtokarkit. Purista päät kiinni.
 8. Pyöritä vaahtokarkit pyörälle ja työnnä tikkaritikku, niin että se kiinnittää samalla letit kiekoiksi, kuten minä tein ja pakkaa lahjaksi.

Vinkki! Voit myös oikaista ja kaataa massan vuokaan, odottaa kuivumista ja leikata paloiksi.

SÄILYVYYS: Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa useita viikkoja.

*Yleisemmin säilöntään tarkoitettua sitruunahappoa (E330) löytyy markettien maustehyllyltä. Sitruunahappo on hyvin mieto happo ja sopii siksi myös elintarvikekäyttöön.

Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

Tarvitset vaahtokarkkien tekemiseen vain muutamaa ainetta, mutta jokainen on yhtä tärkeä. Varsinkin glukoosisiirappi. Se tekee tekstuurista pehmeän ja estää sokerisiirappia kristallisoitumasta. Tomusokerilla on yhtä tärkeä osa maissitärkkelyksen kanssa. Jos et valmista tarpeeksi vaahtokarkkijauhetta, et saa vaahtokarkkeja irti alustasta, käsistäsi tai ylipäätänsä mistään.

MUISTILISTA

 • Lue ohje huolella läpi ja noudata sitä tarkkaan
 • Valmistele kaikki ohjeen mukaan valmiiksi – valmistelu on tämän ohjeen tärkein asia
 • Kun vaahtokarkkivaahto on valmista se alkaa heti asettua, pursottele se siis nopeasti
 • Muista käyttää reilusti vaahtokarkkijauhetta, jotta vaahtokarkit eivät juutu leivinpaperiin
 • Säilytä valmiit vaahtokarkit hyvin suojattuna, etteivät ne kuivu
Kirpeät Puolukkavaahtokarkit
Kirpeät Puolukkavaahtokarkit

Ihanaa joulun odotusta!

/Anni


Lisää jouluherkkuja löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

2 Kommenttia

 1. Leena sanoo:

  Moi! Eroavatko nämä paljon vaahtokarkeista, joissa on käytetty valkuaisvaahtoa?

  1. Moi, koostumus on hieman erilainen. Pitäisi testailla vierekkäin, että voisi arvioida tarkemmin. Molempia olen tehnyt ja molemmat ovat hyviä, mutta nämä sopivat allergisillekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *