Kermainen broileripiirakka

Vietin viime viikon Tukholmassa ja siellä muistiini palasivat aivan ihanat korkeat suolaiset piirakat, joita syödään Ruotsissa lounaaksi lisukesalaatin kanssa säännöllisesti. Erona suolaisiin piiraisiin mitä meillä Suomessa syödään kahviloissa ja kutsuilla on se, että nämä piiraat ovat korkeita, meheviä ja ne valmistetaan irtopohjavuoassa missä yleensä kakut paistuvat. Päätin ruveta tuumasta toimeen ja calmistaa korkean ja ruokaisan broileripiiraan.

Perinteinen suolainen piirakkapohja valmistuu nopeasti. Käytin itse seuraavanlaista pohjaa:
  • 150 g voita jääkaappikylmänä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • ripaus suolaa
  • 1 muna jääkaappikylmänä
  1. Kuutio voi pieniksi paloiksi ja mittaa kulhoon jauhojen sekä suolan kanssa.
  2. Sekoita keskenään murumaiseksi monitoimikoneessa.
  3. Lisää muna ja sekoita nopeasti taikinaksi.
  4. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin 30 minuutiksi.
  5. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  6. Painele taikina irtopohjavuoan (n. 25 cm) pohjalle ja reunoille.
  7. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin 15 minuutiksi.
  8. Esipaista piirakkaa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  9. Laske paistolämpötila 200 asteeseen.
Täytteeseen käytin paljon herkullisia raakaaineita. Täytteen kanssa voi leikitellä ja valita itselleen mieuisia makuja.

Kerma-kanatäyte:
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 1 keltasipuli
  • 1 punasipuli
  • 1 punainen paprika
  • 300g broilerin rintafileetä
  • 2 dl kermaviiliä
  • 3 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl parmesanraastetta
  • aurinkokuivattuja tomaatteja (maun mukaan)
  • kirsikkatomaatteja koristeluun
    suolaa
    pippuria
  1. Pese ja viipaloi kesäkurpitsa ja paprika.
  2. Paloittele sipulit.
  3. Kuullota kasviksia oliiviöljyssä pannulla noin 3-5 minuuttia.
  4. Nosta lautaselle.
  5. Paista broileri öljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla (ja muilla makusi mukaisilla mausteilla esim. chili, paprika).
  6. Lisää vihannekset joukkoon.
  7. Pilko aurikokuivatut tomaatit ja laita kulhoon.
  8. Laita kermaviili kulhoon ja lisää munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen.
  9. Lisää kerma hiljalleen sekoitellen.
  10. Lisää parmesaani.
  11. Kääntele aurinkokuivatut tomaatit ja broilerikasvisseos muna-kermaseoksen joukkoon.
  12. Kaada täyte piirakkapohjan päälle ja asettele kirsikkatomaatit täytteen päälle.
  13. Kypsennä piirakkaa uunin alatasolla, kunnes täyte on jähmettynyt ja pinata on saanut kauniin värin (n. 40 minuuttia).
Anna piirakan jäähtyä hetki ennen kuin avaat irtopohjavuoan.
 Tarjoile pala piirakkaa raikkaan salaatin kanssa.
Makoisia lounashetkiä!

Myös näillä sopii

Herkutella

9 Comments

  1. Sanna Pesola sanoo:

    Voiko munakoison jättää vain pois? Vai pitäisikö tilalle laittaa jotain?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *