|

Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona

Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona

Onnea on itse leivottu ruisleipä aurinkoisena aamuna!

Minulla on tallennettuna selaimen kirjanmerkkeihin ohjeita, joita haluan ehdottomasti kokeilla. Näitä ohjeita on kerääntynyt aika monta vuosien varrella. Tämän ruisleipäohjeen tallensin pari vuotta sitten ja sen jälkeen olen nähnyt siitä paljon erilaisia versioita eri blogeissa ja sivustoilla. Reissumiehiä, sydänruissareita ja ruispaloja, melkein samanlaisella ohjeella ja raaka-aineilla. Kuka tämän ohjeen on aikoinaan kehittänyt tai jakanut ensimmäisenä, siitä en tiedä, jos sinä tiedät niin linkitä ihmeessä ohje kommentteihin.

Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona

Ruisleipien leipominen on aikaa vievää ja hankalaa?

Oletko ajatellut kuten minä, että ruisleipien leipominen olisi aikaa vievää ja vaikeaa? No voin luvata, EI OLE. Leivoin nämä ihanat ruispalat alkuviikosta kotona vauvan kanssa muiden askareiden ohella. Yhtäkkiä ruisleivät olivat jo valmiita. Siinä oli miehellä ihmettelemistä. Maistaessa lämpimiä leipäsiä, runsaan voikerroksen kanssa, en voinut uskoa itsekään miten helpolla kotona tehdyt maukkaat ruispalat syntyivät.

Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona taikina nostatetaan kuivahiivalla, mutta aion kokeilla vielä juuriversiota, jolla leipiin saisi ruisleivästä tuttua happamuutta. Palaan tähän juuriversioon siis vielä. Voit leipoa nämä ruisleivät myös tuorehiivalla, laittaisin noin 30 g tuorehiivaa kädenlämpöiseen veteen. Muuten tarvitset vain vettä, suolaa, siirappia ja ruisjauhojen lisäksi hiukan vehnäjauhoja. Tätä taikinaa ei vaivata, kaikki aineet sekoitetaan vaan yhdessä kulhossa sekaisin.

Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona

Helpot Ruisleivät eli ruispalat kotona

Ohje

noin 16 palaa

  • 5 dl vettä
  • 2 tl hienoa merisuolaa
  • reilu 1 rkl tummaa siirappia
  • 11 g kuivahiivaa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • noin 7 dl ruisjauhoja
  1. Lämmitä vesi noin 42 asteeseen ja lisää siihen suola sekä siirappi.
  2. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja sekoita jauhoseos taikinaan.
  3. Lisää ruisjauhot vähän kerrallaan puuhaarukalla taikinaa sekoittaen. Ei tarvitse eikä kannata vaivata käsin.
  4. Anna taikinan kohota vedottomassa, lämpimässä paikassa liinan alla noin 45 minuuttia. Itse laitoin kulhon uuniin pienellä lämmöllä.
  5. Levitä pöydälle runsaasti ruisjauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Lisää jauhoja vielä taikinan päälle. Kauli taikinasta noin 1-0,5 cm paksu levy.
  6. Ota pizzaleikkurilla levystä saman kokoisia ruispaloja ja nosta ne uunipellille leivinpaperin päälle. (Voit käyttää myös muottia ja tehdä pyöreitä reissumiehiä tai sydänleipäsiä).
  7. Kohota leipiä vielä 30 minuuttia liinan alla. Laita samalla uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  8. Pistele ruisleivät haarukalla ja paista leipiä noin 18 minuuttia uunin keskitasolla.
  9. Halkaise valmiit, vähän jäähtyneet leivät ja nautiskele lämpimänä voin kanssa.
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona
Kohonnut kaulittava taikina tarvitsee paljon jauhoja, ettei se jää käsiin ja kaulimeen kiinni.
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona
Tein hiukan ohuempia leipäsiä, koska olemme tykästyneet myös kaupan ohuisiin ruispaloihin.
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona
Valmiit paistetut ruisleivät on helppo leikata kahtia niihin muodotuneen taskun ansiosta.
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona
Voin kanssa totta kai!
Helpot ruisleivät eli ruispalat kotona

Aurinkoisia päiviä!

/Anni

Kaikki leipäreseptit löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

33 Kommenttia

  1. Maiju sanoo:

    Näitä täytyy kokeilla! Meillä tehdään ruisleipä aina leipätiinussa. Puisen tiinun reunoille jätetään aina hieman taikinaa, mikä toimii seuraavalla kerralla juurena. Meidän ruisleipämme koostuu vedestä, suolasta ja ruisjauhoista! Taikina tehdään edellisenä päivänä, kohotetaan yön yli ja seuraavana päivänä vaivataan leiviksi. Aivan täydellisiä tulee!😍😍

    1. Oih teillä tehdään siis ihan perinteisesti. Tämä on sellainen juureton ja leivinuuniton kotiversio 🙂 Mutta toimii yllättävän hyvin näinkin!

  2. Leipoosi sanoo:

    Ihanan näköisiä, pitäisi joku päivä saada aikaiseksi tehdä ruisleipää 🙂 Ne on niin hyviä varsinkin uunituoreena ♡

  3. Carolin sanoo:

    Onnistuisikohan nämä jääkaappisämpylöiden tapaan yön yli kohotettuna jääkaapissa? 🙄

  4. Jenna sanoo:

    Miksi tulee myös vehnäjauhoja? Vaikuttaako se rakenteeseen vai miten? Olen ihmetellyt tätä kaupan valmisleivissä myös samaa. Voiko kokeilla ihan pelkällä ruisjauholla?

    1. Luulen, että vehnäjauhot antavat vähän sitkoa taikinaan – ruis on itsessään aika kuiva. En ole kyllä kokeillut ilman. Toki voit kokeilla, sitten selviää onko vehnällä miten suuri merkitys. Kerro ihmeessä, jos kokeilet.

      1. Jenna sanoo:

        Minäpä testaan ja teen juureen kun sellaista löytyy 👍🏻

      2. Sirkka Berstecher sanoo:

        Jos leipoo pelkällä ruisjauholla leipä taikina nousee vain vähän.
        Leivästä tulee helposti kuin tiiliskivi. Vehnäjauho myös helpottaa taikinan käsittelyä.

        1. Tässä tulikin hyvin osuva ohjeistus, että miksi tarvitaan hiukan vehnäjauhoja myös 🙂

  5. Lukija sanoo:

    Hei,

    Hienoa, että laitoit ohjeen jakoon! Innostuin heti.:)
    Aloin siis tehdä ja jauhotin hyvin, silti haastavin osuus oli irrottaa leivät pöydästä, ettei mene kasaan. Olisi pitänyt olla leveä lasta. Kysymys siis kuuluu, millä lastalla irrotti leivät itse? Nyt kohoamassa…

    1. Hei,

      Käytin nimen omaan leveää lastaa, mutta hyvä jauhoitus auttaa myös leipien nostamisessa pellille 🙂

  6. Mimmi sanoo:

    Jääkö taikina tosiaan niin löysäksi?olen nyt kolmesti tehnyt näitä ja nyt viimeisellä kerralla laitoin reilusti enemmän jauhoja taikinaan..sen lisäksi jää sisältä aivan kuin raa’aksi,vaikka pidin paaaljon pidempään uunissa..kuuluuko sen jäädäkin raa’an oloiseksi?help!

    1. Meillä kaikilla on vähän erilainen mittakäsi. Taikina jää hiukan löysäksi sekoituksen jälkeen ja kimmoutuu nostattaessa. Näitä ruispaloja on nyt leivottu satapäin onnistuneesti tällä ohjeella. En ole muilla kuullut vastaavaa palautetta, että jää raa’aksi. Onkohan palasi liian paksuja kypsyäkseen tuossa ajassa?

      1. Minou sanoo:

        Näyttääpä herkulliselta. Nyt korona-aikana karanteenissa olen ollut hyvin nostalginen. Tulee mieleen paljon ihania muistoja. Usein muistuu mieleen mummon leipoma ruishapanlimppu. Se siniseksi maalattu juuren hajuinen taikinatiinu, kuuma leivinuuni ja uunituore leipäviipale runsaan voikerroksen kera. Autuutta! Ne tuoksut ja maut ja mummon ylpeys kun leipä maistuu.
        Aion kyllä kokeilla tätä ohjetta koska mikään ei voita uunituoretta leipää ja pidän ohuista leivän siivuista ja paloista.

  7. pertti tolvanen sanoo:

    miul tuli vähän kovia en tiedä kaulinko liian ohueksi taikinan

  8. pertti tolvanen sanoo:

    miul tuli vähän kovia kaulinko liian ohueksi taikinan eikä tullu paksuja nousivat kyllä

  9. Annika sanoo:

    Tästä on tullut ehdottomasti lempireseptini mitä ruisleipään tulee. Olen jo useamman kerran tehnyt tämän ruisjuureen jota säilytän pakastimessa. Oman kokemukseni mukaan kaksi desiä ruisjuurta (vähennän jauhomäärästä) on sopiva. Kolmella desillä käsiteltävyys kärsii jo liikaa vaikka happamasta leivästä tykkäänkin. Ehkäpä tekemisen kautta saan nostettua juuren määrää taikinassa ja omani eivät näytä läheskään yhtä kauniilta kuin näissä kuvissa. Harjoitus siis tekee mestarin. Tänään teen pyöreitä leipäsiä uuden vuoden kunniaksi. Suurkiitos tästä reseptistä!!!

      1. Jarmo Meskanen sanoo:

        Hyviä tulee , parasta aikaa uuni lämpiämässä nyt omatekoiseen juureen taikina hieman sovellettuna .
        Ei siirappia ja seassa kaljamaltaita hieman .
        En myöskään käytä kaulinta kun jäi taikina kiinni , läpyttelen vain käsillä sopivan kokoisia paloja .

  10. Innostunut leipomaan sanoo:

    Hei, tein juuri tämän ohjeen mukaan vaiheet ja tuli näkkileipää eikä taikina pahemmin noussut missä meni pieleen ?

    Haluaisin kokeilla uudestaan kaikki luin että itse kohitit uunissa
    1. missä aasteessa ?
    2. Millaisessa astiassa?
    3. Peititkö astian liinalla kun kohitit uunissa vai ilman ?

  11. Innostunut leipomaan sanoo:

    Yksi kysymys unohtui vielä .
    1. Kuuluuko taikinan olla ennen nousemista löysä taikina tai kiinteä pallo?
    Minä tein kiinteän pallo taikinan🙁

    1. Moikka,

      Minulla on höyryuuni, jossa on kohotustoiminto, mutta nämä onnistuvat loistavasti ilman sitäkin. Laitoit luultavasti liikaa taikinaa. Meillä kaikilla on erilainen mittakäsi ja siksi leivonta vaatii aina vähän kokemusta. Taikinan ei kuulu olla kiinteä pallo tai liian löysää. Olen pian tekemässä tästä ohjeesta videota IG:n puolelle. Sieltä ehkä apua kysymyksiisi sitten.

  12. Nina sanoo:

    Hei, kyselit alkuperäisen reseptin perään ja itse olen alla olevan blogin ohjella tehnyt vuosia ruisleipäsiä. Reseptisi on hyvin samanlainen kuin tässä ulkosuomalaisen Annin ohjeessa. Voisikohan olla alkujaan tästä blogista? Mieheni teki ohjeellasi juuri ruisleipäsiä minulle yllätyksenä ja oli tosi hyviä (samanmakuisia kuin toisella ohjeella), että tämänkin testasimme. 😋
    http://www.lapinlahdenmuuttolintu.com/2015/05/amerikansuomalaisen-niksi-pirkka-helpot.html?m=1

  13. Kiira sanoo:

    Kiitos ohjeesta. Ei juurikaan enää osteta ruisleipää kaupasta. 🙂
    Sen verran olen nyt ruvennut oikaisemaan, että en nostele paloja erilleen, vaan leivon taikinasta kaksi suorakulmiota ja leikkaan ne metallilastalla sopiviksi paloiksi ja kohota ja paistan siinä samalla leivinpaperilla missä kaulin. Ei ehkä ihan niin nättejä, mutta nopeuttaa vielä entisestään ja taikinan kiinni jäämisestä ei tarvitse murehtia.
    Niin ja välillä korvaan osan ruisjauhoista ruisleseellä niin tulee enemmän purutuntumaa.

  14. Arto Lötjönen sanoo:

    Hei vaan!
    Tein sinun ohjeellasi revittyjä ruispaloja, eli hieman jäähtyneisiin leipiin leikkasin pienellä sahanterä veitsellä ympäriinsä pari senttiä syvät viillot, jonka jälkeen ” revin” puolikkaat irti toisistaan. Tuli niin komian näköinen pinta, ettei häpiä kaupallisille tuotteille ja maku taasen on aivan mahottoman herkullinen, ettei kehtaa levitteen lisäksi muuta laittaa pilaamaan makunautintoa ja kun vaimokin kehu niin mikäs tässä on miehen taikinaa pyöritellessä.
    Eipä ole tarvetta muutella ohjetta ja taas on uusi taikina muhimassa, kun edellisestä paistosta viimenen pala on juuri menossa kohti iäntä. Anteeks ja kiitos🤔

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *