Vaniljainen Helppo Fudge
Vaniljainen Helppo Fudge teki minusta ikuisesti fudgen ystävän! Se tosin ei ole mikään ihme, sillä rakastanhan kinuskia yli kaiken.
Pitkään olin etsinyt sitä itselle sopivaa, täydellistä ja parasta fudge-ohjetta, joka on samaan aikaan yksinkertainen ja helppo valmistaa sekä tietenkin taivaallisen hyvän makuista. KakkuKatri teki Fudgea, toi sitä minulle maistettavaksi muutama vuosi sitten ja pääsin herkkutaivaaseen. En ole koskaan maistanut yhtä hyvää, täyteläistä ja pehmeää Fudgea – ihan oikeasti. En tainnut tietää, että fudge voi olla näin hyvää.
Päätin kokeilla ohjetta itsekin, pienillä muutoksilla. Myöhemmin ymmärsin tuon ”helppo” sanan olevan hieman huono, koska fudgen valmistuksessa pitää olla muutama perusasia kunnossa, jotta sen tekeminen on helppoa. Onnistuin ensimmäisellä kerralla itse täydellisesti ja ajattelin valmistuksen olevan ihan ”piece of cake”. Nyt viisastuneena ja teidän kommenttitulvasta johtuen päivitin ohjetta lisää ja kirjasin tämän ohjeen loppuun varmat ohjeet onnistumiseen!

HUOM! Tätä ohjetta muunneltu 23.12.2019 niin, että aineksien mittaaminen onnistuu myös ilman vaakaa. Lisäsin vinkkejä onnistumiseen ja maustamiseen, löydät ne ohjeen lopusta.
Vaniljainen Helppo Fudge
noin 40 palaa
Ohje
- 4 dl (350 g) sokeria
- 1,5 dl (150 g) fariinisokeria
- 2 dl (200 g) glukoosisiirappia
- 3 dl kuohukermaa
- 100 g voita
- ripaus merisuolaa
- vaniljatangon siemeniä
Tarvitset valmistamiseen digitaalisen lämpömittarin.
- Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi.
- Lämmitä seosta liedellä miedolla teholla ja seuraa lämpötilaa – sekoittele tasaiseksi.
- Kun lämpötila ylittää 100 astetta voit nostaa tehoa hieman. Älä sekoittele seosta enää, anna sen kuplia rauhassa.
- Lämmitä fudgemassa 117 asteeseen (aikaa menee noin 20 minuuttia -malttia).
- Kun massa on 117-asteista, siirrä kattila pois liedeltä, lisää ripaus suolaa ja vanilja-aromi.
- Siirrä seos isoon teräskulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi, noin reilu 5 min.
- Kaada valmis massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 28cm x 18 cm).
- Jäähdytä fudge jääkaapissa (tähän menee pari tuntia). Pilko fudge ja pakkaa lahjapusseihin.
Vinkkejä onnistumiseen!
- Karkkien teossa ei oikein voi oikaista joten: älä lämmitä massaa liian nopeasti ja liian kuumalla liedellä.
- Käytä lämpömittaria. Mistä muuten tiedät, koska massa on tarpeeksi kuumaa?
- Aloita keittäminen miedolla teholla ja nosta tarvittaessa lämpötilaa loppua kohden, kunnes saavutat toivotun 117 asteen.
- Massan lämpötila on se joka vaikuttaa fudgen koostumukseen. Mitä korkeampi lämpötila, sitä kiinteämpi fudge.
- HUOM! Yleisin ongelma: Jos rasva erottuu vatkatessa, kaada massa takaisin kattilaan, lisää loraus kuohukermaa ja kuumenna koko seos uudelleen kasaan. Keitä sen aikaa kunnes seos on taas tasaista. Voit vatkata halutessasi vielä hetkisen tai kaataa massan suoraan vuokaan.
- Säilyvyys: Fudge säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa parisen viikkoa.
- Voit maustaa fudgen useilla eri tavoilla. Lisää suoraan massaan mausteita, kuten kanelia, kardemummaa tai pippuria. Sihtaa fudgen päälle kaakaojauhetta, lakujauhetta tai ripottele piparimurua, karkkikeppejä tms. rouheena päälle.
Katso myös muut fudge-ohjeeni:
Herkullista joulua!
♥ Anni
Hei, tein fudgea ensimmäistä kertaa ja ostin jopa digitaalisen lämpömittarin. Mittasin raaka-aineet grammalleen ja noudatin ohjetta tarkkaan. Jääkaapissa jäähdyttelyn jälkeen fudge oli kuitenkin sellaista kiiltävää venyvää ja pehmeää ja hetken lämmössä oltuaan palat liimautuivat toisiinsa ja ”sulivat” yhdeksi möykyksi. Ei siis saanut pakattua lahjarasioihin. Vatkasinko liian vähän aikaa vai oliko fudge kuitenkin vielä liian ”kylmää” ja massa ei esimerkiksi ollut vielä kauttaaltaan 117-asteinen? Osaatko sanoa onko siitä haittaa, jos massaa lämmittää varmuuden vuoksi kuumemmaksi?
Pakko ensin todeta, että ”voi ei, nytkö tämä jo alkaa” 😀 Fudgen tekeminen ei ole niin yksinkertaista, mitä ohjeen pituus antaa ymmärtää. Tähän reseptiin ja muihin resepteihin tulee eniten kysymyksiä ja kommetteja joulun aikana. Kuulostaa siltä, että fudge ei ole kiehunut kuitenkaan tarpeeksi, koska se on jäänyt venyväksi. Karkkiohjeissa aina kun lopputulos on liian löysä – syy on liian lyhyt keittoaika tai väärä lämpötila. Lieden teho ja se kuinka nopeasti tai hitaasti fudgen keittää voi vaikuttaa lopputulokseen. Tämä ohje vaatii harjoittelua, varsinkin kun ei ole kokenut fudgen keittäjä.
Heippa,tein elämäni ensimmäistä kertaa fudgea tällä reseptillä.loppuvaiheessa rasva nousi pintaan niinpä keitin sen uudestaan niinkuin ohjeessa neuvottiin 😊 tosi hyvä tuli,pinnalle ripottelin rouhittua suklaata..ohjetta noudattaen tämä kyllä onnistuu..ja tuo maltti kyllä pitää paikkaansa.110c kohdalla hidastuu lämpötilan nousu,eli siinä vaan pitää malttaa,eikä nostella lämpöjä koska se kyllä nousee.8min vatkasin fudgea.kiitos reseptistä 😊🥰
Hienoa, ihana lukea tällainen onnistunut kommentti. Tähän ohjeeseen tulee usein vain epäonnistumisia, koska fudgen tekeminen ei olekaan niin yksinkertaista.Ihanaa joulun aikaa!
Kiitos ja hyvää joulun odotusta myös😊 ps. Aion tehdä tätä joululahjaksi sukulaisille😊