
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Täydellinen Macaron Resepti – Onko sellaista olemassa?
Vietin pidennetyn viikonlopun Pariisissa ja söin siellä joka päivä macaron-leivoksia. Macaron-leivoksia myydään Pariisissa ihan kaikkialla, tarkemmin ihan jokaisessa leipomossa ja leipomoita on joka nurkan takana. Täydellistä sanoisin. Jos asuisin Ranskassa hakisin itsekin joka päivä tuoreet leivät ja macaron-leivokset suoraan leipomosta!
Kirjoitan teille myöhemmin suosikeikseni nousseista macaron-brändeistä ja Ladurèen herkkupuodista, jossa käynti oli suuri elämys! Ranskalaiset macaron-leivokset ovat pehmeitä, täyteläisiä ja maukkaita. Makumaailma vaihtelee hanhenmaksasta sitruunan kautta lakritsaan. Pariisissa voit täyttää rasian myös samppanjan ja ruusun makuisilla macarons-leivoksilla. Nam.
Päätin jakaa teille kertaalleen oman suosikkireseptini, jolla leivon kotikeittiössä itse macaron-leivoksia. Olen kokeillut lukuisia ohjeita ja tämä ohje on se, jolla useimmin onnistun täydellisesti. Tässäkin reseptissä vaiheita on monia ja kaikkia vaiheita täytyy harjoitella. Kokosin reseptin loppuun myös muistilistan tärkeimmistä vaiheista, joita tulee ottaa huomioon näitä ihania ”paholaisia” leipoessa. Kerrottakoon sellainen fakta, että edelleen kun aloitan macaron-leivoksien leipomisen – minua jännittää ja kyllä välillä epäonnistun edelleen. Epäonnistumiseen voi vaikuttaa niin moni asia, esimerkiksi ilmankosteus.
Tämän macaron-reseptin olen saanut aikoinaan Kakkukatrilta ja resepti perustuu leipomoissa käytettäviin macaron-resepteihin, joissa taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Reseptistä kiertää hieman erilaisia versioita, sokerin määrä tai italialaisen marengin valmistusmenetelmä saattaa vaihdella. reseptin lopussa annan vinkkejä macaron-leivoksien täyttöön ja miten voi koristella niitä vielä juhlavammiksi.
En ole itse leiponut kuvissa näkyviä macaron-leivoksia. Kuvat olen ottanut ostamistani Ladurèen macaronsseista Pariisissa. Ylimmän kuvan macaronien maut ylhäältä alas: ruusu, pistaasi ja samppanja.
Yhtä tärkeää kuin hyvä ohje on olla oikeat välineet macaronsseja leipoessa. Tarvitset perusleivontavälineiden lisäksi keittiövaa’an ja digitaalisen lämpömittarin. Löydät kaikki tarvikkeet esimerkiksi Makujakaupasta*.
Täydellinen Macaron Resepti
Löydä tarvittavat leivontavälineet Makujakaupasta*
noin 80-100 kpl riippuen koosta
Jaoin reseptin vaiheisiin, jotta sen seuraaminen olisi helpompaa
Vaihe 1
- 300 g tomusokeria
- 300 g mantelijauhoja
- Mittaa aineet tarkasti – vaa’alla*.
- Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho.
- Siivilöi tai aja tasaiseksi tehosekoittimessa, jotta saat tasaista sekoitusta.
- Jätä sivuun.
Vaihe 2
Italialainen marenki
- 110 g valkuaisia (noin 3 L-kokoista munaa)
- 30 g hienoa sokeria
- Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
- Vatkaa marenkia kunnes vaahto muodostaa huippuja.
Sokeriliemi
- 300 g hienoa sokeria
- 1 dl vettä
- Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä digitaalista mittaria*.
- Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
- Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
- Jätä sivuun odottamaan.
Vaihe 3
- 110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
- tippa pastaväriä
- tippa aromia
- Erottele valkuaiset kulhoon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi nuolijalla* (älä vatkaa).
- Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
- Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
- Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi nuolijalla* käännellen varovasti– älä sekoita liikaa!
- Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan, kunnes tehdessäsi kuvion taikinan pinnalle se laskeutuu hitaasti (noin 30 sekunnissa).
- Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla*.
- Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
- Kopauta pelti pöytään kovasti, jotta ilmakuplat purkautuvat.
- Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
- Kokeile pintaa sormella, jotta tiedät ovatko leivokset kuorettuneet tarpeeksi (tarpeeksi kuorettuneen leivoksen tunnistat kovettuneesta pinnasta, joka ei ole tahmea eikä kostea).
- Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.
Vinkkejä! Tarkkaile paistoa koko ajan ja vähennä tarpeen vaatiessa lämpötilaa. Macarons-kuorien ei kuulu saada väriä uunissa. Jalka alkaa muodostua yleensä 5 minuutin kohdalla. Jos leivoksien pinta repeää, ei kuoret olleet kuorrettuneet tarpeeksi.
Täyteet
- Marmeladia
- Hilloa
- Suklaaganache
- Maustettua Voikreemiä
- Voit täyttää kuoret haluamallasi täytteillä, kuten: hillot, marmeladit, suklaaganache tai maustettu voikreemi.
- Levitä tai pursota täytettä sopivasti toisen kuoren päälle ja paina kuoret yhteen.
- Mielestäni macarons-leivokset ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä kun maut ovat tasaantuneet. Pakkaa macaron-leivokset rasiaan ja säilytä jääkaapissa (varsinkin jos täytteessä esim. voita).
Katso alta täyteohjeitani
Koristeet
- kimallejauhetta
- kimallespray
- kultamaali
- Voit koristella valmiita macaron-leivoksia tai -kuoria suihkuttamalla ne kimallespraylla, maalaamalla kultamaalilla tai töpöttämällä tomuväriä niiden pintaan.
- Voit laittaa macaron-kuorien päälle myös nonparelleja tai muita koristeita ennen paistoa, jolloin nonparellit jäävät kauniisti kuorien pintaan. Katso vaikka täältä ja täältä.
Muistilista
- Valitse laadukas ja hienojakoinen mantelijauhe: esimerkiksi Sallisen mantelijauhe, jota löytyy ainakin S-marketeista.
- Jos et omista vaakaa* tai lämpömittaria* – nyt on oikea aika hankkia ne. Kun leivot macaron-leivoksia olet melkein ammattilainen kotileivonnassa ja jokaisella ammattilaisella on kotona nämä välineet! Löydät edullisesti tarvikkeet esimerkiksi Makujakaupasta*.
- Käytä geelimäisiä pastavärejä massan värjäämiseen. Värjää ohjeen neuvomassa vaiheessa. Älä siis käytä nesteitä!
- Mausta massaa vahvoilla aromeilla, mausteilla tai marjajauheilla!
- Älä sekoita taikinaa liian rivakasti tai missään nimessä vatkaa sitä!
- Tee testi ennen lopullista pursotusta ja tee se mieluummin liian aikaisin kuin myöhään. Taikinaa voi sekoittaa liian vähän, muttei liikaa. Nosta leivinpaperille taikinaa ja katso laskeutuuko se nätisti. Jos ei niin kääntele taikinaa vielä pari kertaa.
- Kuivata kuoria mielummin liikaa kuin liian vähän. Huoneilman kosteus voi vaikuttaa kuorettumisaikaan. Ilman kunnollista kuorettumista macaron-leivokset halkeavat uunissa eivätkä saa jalkaa eli macaron-leivoksille ominaista röpelöistä reunaa. Kuorettumiseen saattaa mennä pari tuntiakin.
- Kuten muissakin leivonnaisissa, tunne uunisi ja löydä oikea paistoaika ja -aste testaamalla.
- Pakasta joko kuoret tai valmiit macaronssit! Ne säilyvät herkullisina pitkiä aikoja (viikkoja).
- Voit säilyttää myös valmiita kuoria muutaman päivän leivosrasiassa huoneenlämmössä.


Heippa! Olisko sulla antaa vinkkiä vasta-alkajalle macaronsien tekijälle että kun puolet mun macaronseista saa jalan vaan toiselle puolelle, tai niin että ne on vinoja… onko pursotustyylissä jotain vialla vai missähän voisi olla vika? Kiitos etukäteen?
Moi Eveliina, tämä on usein kysytty kysymys macaron-leivosten paiston tai leipomisen yhteydessä ja tuo sama ongelma on käynyt myös itselleni. Varmuutta siitä mikä sen aiheuttaa ei ole. Tässä muutamia kysymyksiä tai huomioita:
1. Paistoitko kiertoilmassa? Se voi aiheuttaa toispuoleisen paiston, jos ilmavirta kulkee vaan toiseen suuntaan.
2. Oliko paikassa, jossa kuoretit leivoksen, vetoa? Toispuoleinen veto voi aiheuttaa tämän myös.
3. Pursotitko kaikki huolellisesti ylhäältä alas? Pursotustekniikka saattaa vaikuttaa tähän.
4. Oliko pelti varmasti suorassa uunissa?
Tällaisia 🙂
Pitäisikö italialaisen marengin olla sokeriliemen lisäämisen jälkeen sellaista, että siihen ”jää huippuja”? Mulla tulee vaan löysää vaikka kuinka teen ohjeen mukaan. Tosin teen käsikäyttöisellä sähkövatkaimella, mutta silti! Missä vika?
Hei Saara, kyllä marengin pitäisi olla jämäkkää vaahtoa, josta huiput erottuvat.
Varmista nämä kolme tärkeää asiaa:
1. aina huoneenlämpöiset valkuaiset
2. puhtaat työvälineet ja mielellään metalliset (rasva saattaa pilata marengin ja rasva jää kiinni muoviin herkästi)
3. keltuaista ei saa mennä pisaraakaan marenkimassaan
Lisäksi oliko sinulla käytössä digitaalinen mittari ja lisäsitkö sokeriliemen ohuena nauhana, koko ajan vatkaten huolellisesti?
Sain marengin lopulta onnistumaan, kun pyysin miehen avuksi. Itse vatkasin koko ajan ja mies laittoi sokerin todella ohuena naruna. Kiehutin sokerin 121 asteiseksi, kuten yhdessä toisessa ohjeessa kehoitettiin.
Nyt ongelmana on se, että macaronseista tulee aivan toispuoleisia! Ensimmäisellä kerralla tätä ongelmaa ei ollut enkä tajua mistä nyt on kyse. Pursotan suoraan, käytän kiertoilmaa ja paikkakin on sama kuin viimeksi.
Hienoa Saara, että onnistuit marengissa. Marengit ja macaron-leivokset ovat vaikempia kotikeittiössä leivottavia. Niiden onnistumiseen vaikuttaa niin moni asia välineistä lämpötiloihin.
Tuo toispuoleisuus on yleinen ongelma macaronleivoksissa. Minäkin saan edelleen välilllä sellaisia. En tiedä tarkalleen mistä johtuu. Tässä arvauksia:
– vetoa kuoretusvaiheessa (kuoretatko ikkunan lähellä?)
– epätasainen kiertoilma uunissa
– Musitatko napauttaa pellin pöytään ja onhan pelti tasaisella alustalla kun kuoretat?
mitä tehdä kun lisäsin geeliväriaineen valkuaisen sekaan, mutta se ei sekoitu vaan jää palloiksi valkuaisen sekaan?
Tuosta vaihe 2.puuttuu kyllä joku osa? Mitä tuolle keitetylle sokeriliemelle tehdään? Sitä ei missään kohdin käsketä laittaa mihinkään?
Heips,
Ihan selkeästi lukee reseptissä:
Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
Vai tarkoititko jotain toista kohtaa?
Hei Anni!
Tein elämäni ensimmäiset macaronit tällä ohjeella. Mielestäni onnistuin suht. hyvin ekaksi kerraksi. Ulkonäköön olin melko tyytyväinen, (vaikka parannettavaa toki olisi ollut) mutta ne olivat sisältä onttoja. Mikä meni vikaan? Mitä voisin ensi kerralla tehdä toisin, etteivät jäisi ontoiksi? Jotkut kuoret olivat myös vinoja, mutteivät kaikki. Siihen lueskelinkin jo vinkkejä edellisistä kommenteista. 🙂
Hei Miisa, onttous on yleinen ongelma. En osaa tarkkaan sanoa mikä siihen vaikutttaa. Minullekin tulee välillä vielä näitä onttoja yksilöitä. Onneksi onttoutta ei huomaa syödessä ja täytettäkin mahtuu vähän enemmän sisään 🙂
Auttaisiko onttouteen pursotuksen jälkeen hammastikulla keskeltä vähän tökkisi? jossain oli että ilmakuplia voi puhkoa hammastikulla pöytään kopauttamisen jälkeen.
Hei Anni!
Voiko macaronien kuoret pakastaa pahvirasiassa vai onko muovinen ilmatiivis rasia parempi? Muuttuuko macaronien rakenne sulatuksen jälkeen? ?
Hei Suvi, voi pakastaa pahvirasiassa. Teen usein itse niin, mutta saatan laittaa ohuen pakastuspussin rasian päälle vielä suojaksi (varmuuden voksi ettei maut tartu muualta kuoriin). Macaronien rakenne ei muutu pakastettaessa 🙂
Hei! Ajattelin kokeilla kun kuulostavat niin hyviltä!
Tuli vaan mieleen, että jos tulee kaksi pellillistä, niin voiko ne molemmat laittaa samaan aikaan kiertoilma uuniin, vai erikseen?
Heips,
Macaronien onnistumiseen vaikuttaa todella pienet asiat ja yksi vaativimmista on paisto 🙂 En kokeilisi paistaa kun yhden pellin kerrallaan kotiuunissa.
Typerä kysymys, voinko paistaa useamman pellin kerrallaan kun paistaa kiertoilmalla? Ja uskaltaako kesken paiston kääntää peltejä jos paistaa vähän toispuoleisesti? Vai paistaako suosiolla yhden pellin kerrallaan tasalämmöllä?? Kiitos ihanasta leivontablogista 🙂
Moikka Piiia 🙂 Ei ole tyhmiä kysymyksiä. En itse ottaisi mitään rsikejä macaron-leivosten kanssa, joten paistaisin pelti kerrallaan. Tuo paisto on yksi kriittisimmistä lopputulokseen vaikuttavista tekijöistä, joten pelti kerrallaan 🙂 Ihanaa viikonloppua!
Kiitos nopeasta vastauksesta! Ensimmäistä kertaa macaronsit kokeiluun, jospa onnistuisi 🙂 Aurinkoista viikonloppua!
Voiko tuon taikinan jakaa kahteen osaan ja tehdä kahta eri makua vai meneekö se liian riskialttiiksi näissä, että on väärät mittasuhteet tai jotain 😀
Kaikki erikoisttoimenpiteet ovat riskialtista macaron-leivoksien kanssa minusta. Jos olet leiponut näitä enemmän, voit toki kokeilla 🙂
Hei, kiitos todella hyvästä reseptistä. Se oli looginen ja helppo seurata. Kokeilin macaronien valmistusta ensimmäistä kertaa, ja onnistuin! Lopputuloksena minulla on iso rasiallinen kauniita tasaisia macaroneja tyttäreni yo-juhliin. Kiitos <3
Kiitos ihanasta kommentista <3 🙂 Niin mukava kuulla, että onnistuit tyttäresi tärkeisiin juhliin!
Hei!
Onnistuuko macaronien teko sähkövatkaimella, kun en omista yleiskonetta?
Toki voit vatkata sähkövatkaimella kohdissa, jossa vaaditaan vatkausta 🙂
Tää oli kyllä hyvä ja selkee ohje. Macaronsien sielunelämä on kyl täysmysteeri mulle edelleen, koska toisest pellist tuli 80% parhaimmannäkösiä ikinä ja toinen pelti lensikin sit kokonaisuudessaan roskiin, koska kaikki levis pitkin peltiä xD Mutta tää ohje menee kyllä taas joskus uudelleen testiin ehdottomasti! 🙂
Hei Sarianna, kiva kuulla! Macaronien kanssa edelleen epäonnistun itsekin ja aina niitä aloitellessa leipomaan jännittää. Mikä se on että välillä ei onnistu kuin puolet ja toisinaan joutuu tehdä koko taikinan uudestaan 😀 Yritin tähän ohjeeseen kuitenkin välittää ne kaikki vinkit, joilla itse olen parhaiten onnistunut. Ihanaa kesää!
Heippa. Osaatko sanoa, että kuinka monta valmista macaron leivosta tästä ohjeesta tulee? 🙂
Hei Krista, valitettavasti en osaa sanoa suoraan kuinka monta leivosta. Määrä riippuu toki myös pursotettavien macaronien koosta, mutta näitä tulee tällä ohjeella todella paljon (noin 8 pellillistä kuoria joten ainakin yli 50-60 valmista leivosta). Halutessasi voit puolittaa ohjeen 🙂
Unohdinkin jo että kysyin tätä, kiitos vastauksesta ☺ hyvä tietää suuntaan antava määrä, kun olisi tarkoitus tehdä näitä häihin 80 henkilölle, jos ne vaan onnistuu ?
Hei, kyseisen vielä että voinko tehdä taikinan kaksinkertaiseksi ja jakaa sen neljään osaan, vai teenkö neljä eri taikinaa että teen kaks kertaa puolet tästä ohjeesta, koska teen neljää eri väristä. Kummin sinä tekisit?
Heip! Kiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta! Kaikki tarvittavat aineet voisi listata ylös ennen varsinaisen reseptin alkua vielä entisestään selkeyttämään. Oma eka kerta meni vähän pilalle ja kuoret eivät nousseet, luulen että tähän vaikutti paisto-olosuhteet (tosi pieni uuni).
Nyt kun leivosta testasin niin oli pakko todeta, että maistui oikeastaan pelkälle sokerille. En tiedä onko tämä kiinni siitä että mun versiot jäi vähän tiiviiksi, mutta pakko kysyä että eikö tuota voisi tehdä vähemmällä määrällä sokeria? Esimerkiksi marenkiin mielestäni ei tarvitsisi laittaa 330g.
Tämä vain ajatuksena, mitä itse olet mieltä?
Hei Emma,
Melkein jokaisessa muussa reseptissä uskaltaisin ja suosittelen vähentää sokerin määrää jos siltä tuntuu. Macaron-leivokset ovat kuitenkin eri asia. Pienikin muutos reseptissä voi vaikuttaa lopputulokseen ja siitä syystä myös raaka-aineet ilmoitetaan grammoina. Tämä resepti on alunperin leipomoiden käyttämä macaron-ohje ja itse olen onnistunut parhaiten tällä. Tällä hetkellä ilmankosteus voi vaikuttaa macaron-kuorien kuorettumiseen ja näin lopputulokseen. Ehkä pidät enemmän raskalaisesta reseptistä, jossa kuoren koostumus on hiukan erilainen ja maistuu ehkä myös vähän enemmän mantelilta? Linkitän alle ranskalaisen ohjeen, jolla olen tehnyt itse.
https://www.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/
Veikkaan että kosteus oli aika suuri tekijä kyllä. Kiitos vastauksesta! Voisin kokeilla myös tuota ohjetta. 🙂
Moikka!
Missä macarons-leivokset olisi hyvä säilyttää? Jos ei halua pakastaa? Ne täytyisi säilyä ma-la. Milloin ne kannattaa täyttää? Tarjoilua edeltävänä päivänä?
Heippa Laura,
Säilytän kuoret leivoslaatikossa. Hyvin säilyvät tuona ajan ja pidempäänkin. Täyttö aina viimeistään edellisenä päivänä ennen tarjoilua.
Niin syntisen hyvää, mutta todella epäterveellistä sokerimoskaa.
Onneksi näitä ei syödä joka päivä 😉
Hei Anni! Uskallanko puolittaa ohjeen? Onnistuukohan yhtä hyvin? Montako macaronia, keskikokoista tästä kokonaisesta ohjeesta suurinpiirtein tulee?
Kiitos jo etukäteen 😊
Moi Inkeri! Puolitan itsekin usein ohjeen, mutta silloin pitää olla TODELLA tarkkana, että laskee kaiken oikein. Macaron leivoksia tulee noin 80 koko ohjeella tehtynä. 🙂
Hei siis tämä oli minun toinen kerta ja tuli hyviä vaikka tein italialaisen ensin ja sitten normaalisti
Kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kuulla!
Hei!
Montako macaroonsia (eli kuoriparia) tällä ohjeella suurinpiirtein tulee?
Hei Katrina,
Leivoksia tulee riippuen hiukan koosta noin 80-100 kpl 🙂
Saako macaronseja paistaa uunissa missä ei ole kiertoilmaa?
Kiitos 🙂
Heips,
Tämä lukeekin tuolla ohjeessa näin:
”Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia. Vaihtoehtoisesti paista 150 asteessa ylä- ja alalämmöllä.”
Hei!
Minulla olisi kaksi kysymystä. Jos käytän macaronejen paistamiseen ylä- ja alalämpöa, laitanko pellin silloinkin uunin alatasolle kuten kiertoilmalla paistettaessa? Ja toinen kysymykseni liittyy täytteeseen. Mitä mieltä olet, onko voi, kuohukerma vai tuorejuusto paras pohja täytteelle vai riippuuko se siitä, mitä muuta täyte sisältää?
Hei, kyllä paistetaan alaosassa.
Tuorejuusto on parempi vaihtoehto täytteeseen, koska kerma saattaa vetistää kuoret.
Hei, minulla macaronssien värjäys aina epäonnistuu! Värjään ensin marengin ja väristä tulee kaunis, mutta kun lisään mantelijauhon, muuttuu väri AINA todella paljon ja rumaksi 🙁 Missä voi olla vika? Käytän geelivärejä ja rakenteeseen ne ei ole vaikuttanut koskaan. Mantelijauho on hitusen kellertävää, onko siinä syy?
Mitä geelivärejä käytät? eli minkä merkkisiä?
Olen käyttänyt Wiltonin pastavärejä ja nyt kokeilin Confetin pastaväriä. Kiitos paljon nopeasta vastauksesta 🙂
Suosittelen kokeilemaan ProGelin värejä, niissä on enemmän pigmenttiä ja siksi niillä saa loihdittua hyvinkin kirkkaita värejä:
https://www.anninuunissa.com/pastavrit-elintarvikekynt-c-8_14.html
Tein tällä ohjeella ekaa kertaa macaronsseja ja ne onnistuivat täydellisesti! Osaatko sanoa, että kuinka kauan täyttämättömät kuoret säilyvät huoneenlämmössä?
Moi Elina, leivosrasiassa säilyvät usean viikon ja pakastamalla vielä pidempään 🙂 Ihana kuulla, että onnistuit <3
Voiko macaron kuorettua pellillä ns. liikaa? Kun kaikki kuoret ei mahdu samaan aikaan uuniin. Onko parempi pursottaa kaikki samaan aikaan kuorettumaan vai jättää odottamaan?
Ei voi kuorrettua liikaa. Voit huoletta jättää odottamaan muut pellilliset ja paistaa yksi peli kerrallaan. Eli pursota heti kaikki. Kuorettuminen saattaa kestää 30 minuutista muutamaan tuntiin. Ilmankosteuskin vaikuttaa tähän. Liian vähäinen kuorrettuminen on suurempi ongelma mielestäni kuin liian paljon 🙂
Kiitos! Vielä lisäkysymys; miten saa helpoiten tehtyä kahta eriväristä macaron kuoria? Onko helpompi tehdä kaksi puolikasta taikinaa, vai voiko yhden kokonaisen taikinamäärän jotenkin jakaa tekovaiheessa niin että saa useamman värin tehtyä?
Jakaisin taikinan ja värjäisin erikseen 🙂 Toki tämä on makuasia miten tekee.
Hei! Tahtoisin kokeilla suklaa macaroneja, olisiko sinulla vinkkiä paljonko kaakaojauhetta ja mantelijauhetta silloin tulisi tässä reseptissä? 🙂
Hei Tuuli, tekisin itse niin että lisäisin macaron taikinaan 1 rkl makeuttamatonta tummaa kaakaojauhetta vähentämättä muita aineita. Laittaisin macaron-leivoksen väliin suklaaganachen 🙂
https://www.anninuunissa.fi/suklaa-lakritsa-macarons/
Moi!
Tein nyt toista kertaa macaronseja tällä ohjeella. Ensimmäisellä kerralla sain aivan täydellisiä, mutta nyt en saanut jalkaa ollenkaan. Kuori ei kyllä mitenkään halkeillutkaan, jalka vain jäi puuttumaan. Outoa. Muistaakseni viimeksi pursotettaessa ei jäänyt ”nipukkaa”, nyt jäi. Olikohan taikinassa joku kuitenkin pielessä?
En aio lannistua. Kuoret kuitenkin maistuvat sille, mille pitääkin, joten syömättä nämä eivät missään tapauksessa jää, vaikkeivät ulkonäkökriteerejä täytäkään.
Tein onneksi vain puolikkaan annoksen. Viimeksi tein myös ja silloin kuitenkin onnistuin tosi hyvin.
Hei Essi, macaron-leivokset ovat todella vaikeita. Pienikin virhe tai muutos ohjeessa voi aiheuttaa sen että toivottu lopputulos ei synny. Veikkaan, että kuorettumisessa on ehkä ollut jotain häikkää, jos jalkaa ei syntynyt tai olikohan taikina liian paksua, jos jäi nipukat?
Uusi yritys ja lisää harjoittelua vaan 🙂
Hei, paljonko tällä ohjeella tulee macaronsseja? Ajattelin tehdä yo-juhliini näitä ja mietin kuinka monta taikinaa pitäisi tehdä kun vieraita on tulossa noin 80.
Hei Noora 🙂
Leivoksia tulee riippuen hiukan koosta noin 80-100 kpl 🙂
Mistä löytäisi sopivan valkoisen värin macaronssien värjäämiseen?
Esimerkiksi täältä 🙂
https://www.anninuunissa.com/wiltonin-valkoinen-pastavri-p-1175.html
Kiitos. Tuota minulla onkin. Ajattelin, että onko liian nestemäistä. Kokeilen sitä.
Hienoa 🙂
Kiitos. Tuota minulla onkin. Ajattelin, että onko liian nestemäistä. Kokeilen sitä. 😊
Hei. Vasta perehtynyt macaronsien salaisuuksiin. Massan värjäys tuottaa tuskaa. Kuinka paljon laitat wiltonin valkoista, että saat macaronsit todella valkoisiksi? Ja voiko leivokset käsitellä kimallejauheella ennen pakastamista vai vasta ennen tarjoilua?
Hei Karo,
Kimallejauheen laittaisin vasta pakastuksen jälkeen eli ennen tarjoilua.
On vaikea antaa tarkkaa määrää kun en voi tietää kuinka valkoisia sinä macaroneista haluat. Minä olen tehnyt vaalemmillaan tämän sävyisiä ja muutama tippa riitti:
https://www.anninuunissa.fi/sitruuna-vanilja-macarons-macaron/
Hei! Kiitos ihan mahtavasta ohjeesta! <3 Olen kokeillut kolmea eri ohjetta ja tällä onnistui lähes täydellisesti! Värjäys vain tuottaa hiukan päänvaivaa. Sekoitin keltaista geeliväriä ohjeen mukaan tipan valkuaisiin mutta macaronsit näyttivät värjäämättömiltä. Mietin, sekoittuiko väri kunnolla valkuaisiin vai olisiko vain pitänyt laittaa väriä enemmän? Vaikuttaakohan värin lisääminen taikinan rakenteeseen jos laittaa enemmän kuin ohjeessa? Onko muilla ollut ongelmana ettei väri sekoitu valkuaisiin? Mietin uskaltaisiko värin lisätä marenkiin vatkauksen loppuvaiheessa? 😊
Hei Tuula, ole hyvä 🙂 Tällä ohjeella olen itsekin onnistunut. Ihan ensimmäisenä kysyn millainen väri sinulla on käytössä? Geeliväri vai muu? Suosittelen aina geelivärejä ja vielä mielummin vahva pigmenttisiä kuten ProGel-värit jotka kestävät myös paiston eivätkä haalene vaikka laittaisi vain pienen tipan.
Käytin Colour spalsh-nimistä keltaista geeli/ pastaväriä, väri oli lemon. Toisessa ohjeessa väri lisättiin marenkiin vatkauksen aikana ja laitoin väriä aika reilusti eli ehkä voisi iokeilla jitain vahva pigmenttistä väriä.
Hei Tuula, tämä väri ei ole tuttu minulle. Suosittelen geelivärejä edelleen, nestemäisiä tulee välttää 🙂 Se milloin väri lisätään taikinaan ei vaikuta väritulokseen.
Hei, kiitos vastauksistasi! Tilasin ProGel- pastaväriä netistä. Jospa se toimisi paremmin 😊 Aurinkoista kesän jatkoa!
Sen kyllä pitäisi toimia 🙂 Kiitos samoin, ihanaa kesää!
Hei Anni, olen alkanut harjoittelemaan macaronsien tekoa ja useat macaronsit olen jo paistanut. Mistä johtuu, että macaronsit jäävät jonkin verran tahmeiksi sisältä vaikka olen kokeillut eri paistometodeja kiertoilmalla ja tavallisessa uunissa ? Vai onko tarkoitus, että ovat valmiina tällaisia vai pitäisikö olla kokonaan rapeita ?
Hei Marjaana, kyllä minusta macaron kuuluu olla hiukan tahmea sisältä 🙂 ei kokonaan rapea.
Minä täällä hyppelen ympäri keittiöä kuin Peppi Pitkätossu. Pöydällä satsi paistettuja macaroneja ja uudet tulossa uunista. On jalkaa, on nousseet hyvin…mahtava ohje. Mummi
Ihana kuulla Ulla! Upeaa viikonloppua 🙂
Hei! Pitääkö macaroneja paistaa uunin alatasolla silloinkin kun uuni on 150- asteinen ja ylä – ja alalämpö! Ja toimiiko Doctor Oetkerin keltainen elintarvikeväri joka ei ole nestemäistä vaan pikemminkin geelimäistä ja tuubissa? Mitä aromia pitäisi käyttää?
Kyllä aina alatasolla. En ole testannut kyseistä väriä, mutta jos se ei siis ole nestemäinen niin pitäisi toimia. Aromi voi olla mikä tahansa 🙂
Kiitos loistavasta ohjeesta, macaronit onnistuivat täydellisesti! 😊 Tykkäisin ehkä kuitenkin vielä enemmän, että valmiin macaronin maussa maistuisi enemmän manteli. Onko tätä ohjetta mahdollista mitenkään muunnella turvallisesti niin, että makeutta voisi vähentää? Vai täytyykö sitten tehdä toisella reseptillä? Tuntuu vain että tämä italialainen marenki -tekniikka toimii niin hyvin etten haluaisi enää vaihtaa mutta ymmärrän että näiden tekeminen on pilkuntarkkaa kemiaa 😂
Kiva kuulla, että onnistuit täydellisesti. Tällä konditoriassa alunperin kehitetyllä ohjeella onnistuu parhaiten myös kotikeittiössä. En muuttaisi mitään määriä, sillä sitten ei enää tule täydellisiä. Macaronien leipomisessa jos jossain puhutaan kemiasta. Jos haluat enemmän ranskalaista makua macaron-leivoksiin niin suosittelen ranskalaista ohjetta:
https://www.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/
Ei voi olla totta. Viimeksi nämä onnistuivat todella loistavasti mutta tänään kun päätin napata härkää sarvista niin veivät kyllä 4-0 voiton minusta. Marengin teko epäonnistui 4 kertaa. Ensin vatkasin liikaa, sitten sokeriliemi oli liian kylmää eikä marenki muodostunut, sitten sokeriliemi oli liian kuumaa ja se kristallisoitui . Sitten muutin reseptin italialaisen marengin ranskalaiseen ja se onnistui kunnes lisäsin värin ja aromin jolloin se juoksettui. Nyt sitten makaan sohvalla ja mietin että mitähän uhrilahjoja huomiseks pitäis antaa marenki ja macaron jumalille jotta nämä ehkä huomenna onnistuisivat jos uskallan yrittää😂
Voi ei… mutta näiden leivonnaisten kanssa käy usein hassusti. Tsemppiä seuraavaan yritykseen <3
Kiitoksia mahtavasta reseptistä. Tein elämäni ensimmäiset macaronsit. Italialaisen marengin tekeminen hiukan jännitti mutta sekin onnistui. Jopa taikinan jakaminen kahteen osaa onnistui hyvin vaa’an avulla. Harjoittelemalla saan muodon vielä oikeaksi.
Kiitos positiivisesta kommentistasi 🙂 se on upea tunne kun macaron-leivokset onnistuvat <3
Hei! minulla olisi ranskassa kotiläksynä selostaa, millainen koostumut macaronsseilla on.
Kiinnittäisin huomiota myös pursotustyyliin. Toispuoleisia tulee helpommin jos pursottaa massan spiraalina. Tasaisia taas puristamalla massaa ”keon” ilman että liikuttaa spritsipussia.
Oletteko muut huomanneet pursotustyyliin eroja?
Ja tuhannesti onnea vauvasta!
Pursotan itse aina tällä viimeisellä tyylillä, joten tätä vinkkiä en edes tiennyt! Kiitos kommentista 🙂
Aivan ihana ohje, kiitos tästä ja monista muista loistavista resepteistä! ❤️ ehdin jo innostua kun ekat satsit onnistui varmaan aloittelijan tuurilla täydellisesti, mutta nyt yhtäkkiä on mennyt pari kertaa piloille ja aina sama ongelma, macaronit nousee uunissa vinoon. Kaikki on mitattu ja punnittu tarkasti, pursotettu tasaisesti ja kopauteltu, annettu kuorettua… onkohan ongelma uunin ilmavirroissa? En ole kyllä käyttänyt nyt kiertoilmaa, onnistuisiko sillä ”varmemmin” kuin ylä- ja alalämmöllä…? 🙄
Hei Saara, ole hyvä 🙂 Kiitos kommentistasi.
Vinot leivokset ovat yleinen ongelma, minullakin tulee niitä edelleen. Siihen voi vaikuttaa moni asia: kuorrettumisen aikana ilmavirta yhdestä suunnasta, kiertoilman ilmavirta, vino pursotusyyli.. Minäkään en tiedä ihan jokaista syytä macaron-leivoksien epäonnisuuteen ja tämä on yksi niistä 🙁 Kannattaa kokeilla eri tyylejä, saatat löytää itse tähän parhaiten vastauksen. Käytän muuten aina vinotkin macaronleivokset. Niistä saa ihan kauniita ja maku on kuitenkin hyvä!
Hei. Tein toista kertaa tällä ohjeella, molemmat kerrat onnistuneet aivan hyvin. Sikäli huippua, että kotileipurina olen korkeintaan keskinkertaista tasoa. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Moikka Anni, ole hyvä 🙂 kun on hyvä ohje ja selkeät vinkit onnistuu kokematonkin leipuri. Sitä mieltä minä olen ja siksi pyrin kirjoittamaan ohjeet aina niin selkeästi kuin haluaisin niitä itsekin lukea!
Moikka Anni! Loistava ohje, tein äitienpäiväksi kolmenvärisiä, kolmella eri täytteellä. Kysyisin kuitenkin, uskaltaako näitä erimakuisia säilyttää samassa laatikossa jääkaapissa, vai voiko niiden maut jotenkin sekoittua?
Itse olen säilyttänyt ihan samassa laatikoissa, kuten Ranskassakin tekevät 🙂
Moi!
Miten neuvoisit, kun minulla on vain yksi pelti, niin voinko pursottaa kaikki kuorettumaan leivinpapereille ja sitten aina kun yksi erä paistunut, niin siirtää leivinpaperillinen kuumalle pellille ja uuniin. Meneekö pieleen eli pitäisikö siis olla niin monta peltiä kuin mitä tulee pursotuksia yhteensä?
Voit tottakai kuorettaa pelkän leivinpaperin päällä ja siirtää sen pellille kun se vapautuu 🙂
Hei,
olen yrittänyt tehdä tuon italialaisen marengin nyt kolme kertaa, eikä millään onnistu 🙁 jää lötköksi siirapin lisäämisen jälkeen. Tosi jaoin ohjeen neljään osaan eli valkuaismäärä jäi pieneksi (27g), voi olla myös että sähkövatkaimen teho ei riitä. Käytin Voiko tähän tehdä ranskalaisen marengin sen sijaan?
Voi harmi, marengin teko saattaa olla hankalaa, jos ei ole tottunut vatkailemaan sitä. Valkuaisvaahtoon ei saa jäädä yhtään keltuaista, kaikki välineet pitää olla täysin puhtaita (mielellään teräs tai lasikulho).
Macaron -resepti on yksi vaativimmista, jos muutat jotain voi se vaikuttaa heti onnistumiseen. Oletko kokellut raskalaista marenkiohjetta. Sillä itse aloitin:
https://www.anninuunissa.fi/vanilja-macarons/
Hei, voiko tämän reseptin jakaa puoleksi ja värjätä eri väriseksi molemmat? Haluaisin tehdä vihreät macaronssit johon tulee pistaasi täyte ja ruskeat macaronssit johon tulee suklaa täyte. Pitääkö tehdä eritaikinat molempiin vai voiko tällä?
Hei, voit tottakai puolittaa taikinan 🙂 Macaronien leipominen on tarkkaa puuhaa, joten ole huolellinen sekoittamisen kanssa 🙂
Juu🙂 ja kysyn vielä että siis onko geeliväri hyvä? Ja voiko toisen värjätä kaakaojauheella? Ja mitä eroa on italialaisella ja ranskalaisella marengilla niinku siis kumpi on sinun mielestä parempaa?
Kyllä, geeliväreillä värjäisin. Massa juoksettuu helposti nestemäisillä. Kaakaojauhe on myös ok ja tomuvärit.
Ranskalaisen ja italialaisen marengin erot ovat reseptikohtaisia. Tässä reseptissä suosin italialaista, että varmasti onnistuu leivokset 🙂
Hei, kysyn vielä että voinko jakaa taikinan neljään osaan jos teen kaksinkertaisen annoksen, vai teenkö neljä kertaa puolikkaan ohjeen, koska teen neljää eri väristä. Kummin sinä tekisit?
Hei, nyt varoitan, jos et ole tehnyt macaron-leivoksia aikaisemmin. 🙂 Joka kerta kun ohjetta muuntaa on riski, että jotain menee pieleen. Tuplataikinaa alkaa olla hankalampi käsitellä. Kuinka paljon leivoksia haluat yhteensä tehdä? Tuplataikinasta tulee jo noin 200 leivosta ja tämä kannattaa otttaa huomioon myös siinä, että sinulla riittää pinta-ala pursotella puolikkaita, tarpeeksi paistopeltejä jne. Itse tekisin yhden taikinan, jakaisin kahtia ja värjäisin ja jättäisin toisen urakan seuraavalle päivälle.
no aattelin että teen sittenkin vaan kerran tämän ohjeen, tulis liian iso urakka jos tekisin kaksin kertaisen määrän, mutta siis pystynkö mitenkään värjäämään neljän erin väriseksi vaik olisiko turvallisempaa tehdä vain yhtä tai kahta väriä?
Tottakai voit jakaa ja värjätä taikinan 4 osaan ja varmasti onnistuukin, jos olet kokenut macaronien leipoja 🙂 turvallisempaa on aina kun vaiheita on näiden ihanuuksien leipomisessa mahdollisimman vähän. Jos taikinaa sekoittaa vähänkin liikaa voi olla ettei macaroneista tule täydellisiä.
Hei, kiitos hyvästä ohjeesta! Voisikohan hömelölle vielä vähän vääntää rautalangasta mitä tarkoittaa tuon ensimmäisen marengin kohdalla ”vatkaa kunnes marenki muodostaa huippuja”? 😊 Kuinka kauan suunnilleen olet vatkannut marenkia?
Hei, ei siihen ole mitään tiettyä aikaa valitettavasti – marengin teko on yksi leivonnan haastavimmista asioista, koska siihen vaikuttaa niin moni asia (puhtaat välineet, ilman kosteus jne.) Kun valkuaisvaahto on kuohkeaa, valkoista ja näet selvästi vaahdossa huippuja niin se on valmista. Tämän oppii tekemällä monta kertaa. Ja macaron-leivokset ovat myös yksi haastavimmsita valmistaa 🙂 Vaatii monta harjoittelu kertaa välillä.
Joo niin taitaa vaatia 😊 Tein eilen kaksi massaa Vanilja macarons reseptilläsi. En päässyt kummallakaan kerralla pursottamiseen asti kun massa jämähti ihan liian jämäkäksi. Tänään tein tällä ohjeella ja taas massa tuntui liian jämäkältä mutta sitten yllättäen onnistuivatkin tosi hyvin! Mietin että olen ehkä vaahdottanut liiankin kovan marengin. Ei muuta kun huomenna uutta yritystä.
Hei,
Macaronsien värjäys tuottaa ongelmia, vaikka olen käyttänyt ProGelin värejä. Viimeksi käytin Sky Blue- väriä ja kuoret näyttivät uuniin mennessä sinisiltä, mutta muuttuivat uunissa vihreiksi. Nyt toisella kerralla värinä Yellow, massa ennen marenkivaahtoa todella keltaista, mutta sen jälkeen kuorettumassa olevat kuoret ovat nyt haalean vihreitä taas. Missähän vika? Värien päiväykset on kunnossa ja värin olen lisännyt valkuaisiin siinä vaiheessa kun ne lisätään mantelimassaan/tomusokeriin (Sallisen mantelimassa on kyllä itsessään kellertävää, johtuuko siitä?).
Hmmm, erikoista. en keksi muuta kuin, että tarkastaisin uunin kuumuden. Ottavatko kuoret väriä paiston aikana? Toinen mitä testaisin on se, että laittaisin väriä vielä vähän enemmän. Käytän itsekin Sallisen jauhetta. Jotkut myös lisäävät valkoista pastaväriä sekaan, jotta keltaisuus taittuu, mutta värejä lisätessä pitää olla varovainen massan takia ettei se juoksetu.
Hei! Nyt on pakko kehua tätä reseptiä, tein ekaa kertaa ikinä näitä ja onnistuin täydellisesti jopa ilman lämpömittaria 🙂 Kiitos!
Mahtavaa, ihana kuulla 🙂 Tähän ohjeeseen on kerätty kokemuksella saatu tieto oman oppimisen kautta 🙂
Hei,
Kiitos selkeästä ohjeesta. Leivoin näitä ja kuoret näyttivät onnistuneen täydellisesti. Kuitenkin kun täytin macaronsit päivä ennen tarjoamista (Täyte: Vaniljamascarponetäyte ja keskelle hieman salted caramel kastiketta) pohjat ilmeisesti vettyivät ja jäävät kiinni tajoiluastiaan. Osaatko auttaa: oliko ongelma kuorissa, säilytyksessä vai täytteessä?
Kiitos paljon avusta!
Hei,
kosteat täytteet saattavat aiheuttaa macaronkuorien vettymisen tai kosteat olosuhteet jääkaapissa. Mascarponetäyte saattaa olla liian kostea, laitan itse useimmiten voikreemin, koska se kestää parhaiten säilytystä eikä vetistytä pohjia.
Ensikokeilu onnistui harjoittelun määrään nähden (0) aivan erinomaisesti tämän reseptin avulla! Jalka muodostui hyvin ja tuli suoria kuoria. Taikina jäi ehkä liian paksuksi? koska jäi nipukka ja muoto oli hivenen pallomainen, mutta kohta harjoitellaan uudestaan.. 🙂
Mahtavaa! Onnittelut 🙂 seuraavalla kerralla sekoitat taikinaa pari kertaa pidempään 🙂
Ihmeellistä, mutta ne onnistui ja jalka muodostui kuin täytyykin. Resepti toimii paitsi että tippa pastaväriä on supervähän… Käytin dr. Oetkerin geeliväriä, ei riittänyt edes 4 tippaa.
Ainoa, mikä on tosi huonoa: en mä pysty niitä syömään. Niin makeita ovat, ettei auta edes makeuttamaton täyte. Mä kyllä tiedän, että on tarkoituskin, että ne olisivat makeita, mutta tällä kertaa on vähän liikaa… Tarkistin sitten muutama kerta, että enkö tehnyt mitään mokaa ja laitoinko ihan oikean määrän sokeria, ja kyllä laitoin. Onko vain minulla sellainen ongelma, käykö kaikille muille tämä makeisuus?
Suosittelen käyttämään ProGelin värejä. Niitä riittää pieni tippa. Valitettavasti markettien värit eivät ole yhtä vahvoja. Macaron taikina menee herkästi pilalle, jos siihen lisää kosteutta esimerkiksi väreillä. Siksi vain tippa ohjeessa.
Kannattaa laittaa täytteeksi jotain kirpeää hilloa, joka taittaa hiukan makeutta. Toisaalta ei näiden tarvitse olla kaikkien mieleen. Makeita ovat siksi niin ihanan pieniä suupaloja.
Mantelijauhoa vai mantelijauhetta? Ohjeessa on mantelijauho, mutta vinkkiosassa Sallisen mantelijauhe..
Itse käsitän nämä samaksi 🙂 ei väliä kumpaa käytät.
Tuohon värin käyttämiseen sen verran, että joka kerta olen käyttänyt pari-kolme tippaa nestemäistä elintarvikeväriä ja aina onnistuu lähestulkoon täydellisesti.
…Paitsi tänään sit kun luultavasti ”kuorruttaminen” meni mönkään ja toiseen pellilliseen uunissa kohosi jalka vain toispuolisesti. Tähän epäilen syynä olleen sen, että pelti oli pöydällä avatun tiskikoneen höyryn lähellä.
Värien osalta on varmasti paljon eroja merkkien välillä. Macaron-taikina on kuitenkin hyvin herkkä muutoksille ja yksi mikä voi pilata sen on kosteus.
Mikä on jalka? Sen pitää siis muodostua uunissa. Miltä se näyttää ja mistä tietää onko se sellainen kuin pitääkin olla? Mitä tapahtuu jos jalkaa ei muodostu tai se on jotenkin vääränlainen?
Jalka on tuo macaron-leivoksen röpelöinen reuna. Postauksen ala-osassa muistilista, jossa vastauksia onnistumiseen.
Niinpä onkin. Luin huolimattomasti. Mitä macarons-ohjettasi suosittelet aloittelijalle? Ohjeesi ovat todella selkeät joten kannattaisiko alkaa harjoittelu suoraan tällä reseptillä? Täällä Tukholmassa meidän naapuristossa oli Laduréen konditoria mutta se ikävä kyllä suljettiin. Synkkää!
Tällä ohjeella on hyvä aloitella. Kannattaa lukea kaikki huolella ja harjoitella. Ei kannata masentua, jos ei heti onnistu. Niin surkeaa kun paikkoja suljetaan 🙁
Hei Anni😊
Oon aina rakastanut sun ohjeita ja niin on jatkossa.
Selkeät jaksotetut ohjeet auttavat onnistumaan, tämä sählä välillä skippaa yhden rivin koko ohjeesta😅
Mutta itse kysymykseen, olenko paistanut kuoria liikaa jos ne jäähtymisen jälkeenkin tarrautuvat leivinpaperiin?
Paistoin 150° ja n. 15min ylä-alapaistolla…
Jos pohjat tarraavat kiinni ja ovat tahmeat kertoo se itseasiassa siitä etteivät pohjat ole paistuneet tarpeeksi.
Kiitos ihanasta kommentista 🙂
Hei! Voiko käyttää esim Laitilan Proegg valkuaismassaa samalla grammamäärällä? En ole ennen käyttänyt sitä mutta nyt ei oikeen ole keltuaisille käyttöä ja macaronseja pitäisi juhliin tehdä reilusti.
Macaron -resepti on hyvin herkkä muutoksille. En voi suositella proeggin käyttöä kun en ole sitä testannut tässä ohjeessa.
Päätinkin tehdä lemon curdia niin tulee keltuaisetkin käytettyä 🙂
🙂
Moikka ja kiitos ihanasta blogista! Monet ihanat kakut olen ohjeillasi leiponut.
Olen nyt näitä macaronseja testannut pari kertaa. Osaatko sanoa missä menee vikaan, kun taikinasta on molemmilla kerroilla tullut liian jämäkkää? Se ei valu kauniisti vaan tippuu pursotinpussista ”kokkareisena”, huolimatta siitä että olen yrittänyt käännellä massaa kulhossa vaikka kuinka pitkään. Tämän johdosta valmiit macaronsit ovat sitten pinnaltaan epätasaisia kun eivät tasoitu pellillä sileiksi. Jalka tulee kyllä kauniisti ja maku on hyvä. Olen yrittänyt punnita ainekset tarkkaan ja lämpömittarikin on käytössä.
Hmm ei tule mieleen muuta kuin että jauhosi ovat kovin karkeita. Mitä merkkiä käytit?
Ostin sellaisen ison Sallisen mantelijauhpussin, josta sitten jauheeni siivilöin.
Hmm erikoista, olen itsekin käyttänyt samaa. Jotkut laittavat jauhot vielä tehosekoittimeen ja jauhavat vielä hienommaksi. Olisikohan ostamasi jauhoerä ollut hyvin karkeaa?
Hmm, jauhe ei mimusta vaikuttanut erityisen karkealta mutta toisaalta olen leiponut tosi vähän mantelista joten vaikea sanoa milloin jauhe on riittävän hienojakoista. Täytyy varmaan ostaa vielä uusi pussi ja kokeilla kolmannen kerran.
Hmmm erikoista. Tämä ohje on perus ”konditoria” ohje. Määrät siis ovat tarkasti suunniteltu täydellisen lopputuloksen saamiseen. Harjoittelua sitten vaan enemmän. Macaron-leivos on yksi vaikeimmista, jos ei jopa vaikein saada onnistumaan.
Hyvä ohje, tällä pari kertaa jo kokeiltu, viimeisimpänä miehen kanssa yhteistuumin ja hyvin onnistui, vaikka paistoin kiertoilmalla kaksi peltiä kerralla. Vaihdoin kesken paiston pellit toisin päin, jotta molemmat paistuu yhtä tasaisesti ylhäältä ja alhaalta.
Geeliväriä kyllä jouduin laittamaan kymmeniä tippoja, parista tipasta ei tullut juurikaan väriä. Ei onneks pilannut koostumusta 👍🏼
Kiva kuulla! Geeliväreissä on todella paljon eroja. Itse tykkään ProGelin väreistä kun niissä on paljob pigmenttiä, niin riittää joitakin sävyjä vain tippa. Toki riippuu myös siitä kuinka syvää sävyä tavoittelee 🙂
mitä tehdä kun lisäsin geelimäisen väriaineen valkuaisten sekaan, mutta se ei sekoitu vaan jää palloiksi valkuaisen sekaan.
Vaihtaisin väriä, en ole koskaan kuullut vastaavasta ongelmasta. Mikä väri on käytössä?
Hei, tein macaronseja ensimmäistä kertaa ja onnistuivat muuten hyvin, mutta lässähtivät melkein heti uunista ottamisen jälkeen. Aineita oli juuri ohjeen mukaan ja paistoaika oli sopiva, kun koostumuksesta muuten tuli oikein hyvä. Mikäköhän saattaisi olla pielessä? Auttaisiko jauhojen lisäys tai vähennys?
Heippa, valitettavasti macaron-leivoksien kanssa on 100+1 asiaa mikä saattaa mennä pieleen. Niitä on vaikea arvioida täältä käsin. Lässähtäminen kuulostaa oudolta, mitä tarkoitat sillä? Veikkaan, että paistoaika on ollut liian lyhyt (uuneissa on aina eroja ja oikea paistolämpötila ja -aika löytyy vain testaamalla) tai leivokset eivät olleet kuorettuneet kunnolla. Tämä on mielestäni ainoa ohje, jota kannattaa noudattaa orjallisesti ja silti leivokset voivat epäonnistua. Se voi johtua vaikka liian tuoreista kanamunista. Lisää harjoitusta vain.
Tein ohjeellasi macaronseja ensimmäistä kertaa elämässäni ja ne onnistuivat täydellisesti! Voi sitä onnistumisen iloa😊 Mahtoiko olla aloittelijan tuuria? Toivottavasti tuuri jatkuu, kun teen macaronseja tyttären yo-juhliin. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Hei Anni!Tein ohjeellasi macaronseja ensimmäistä kertaa elämässäni ja ne onnistuivat täydellisesti! Voi sitä onnistumisen iloa😊 Mahtoiko olla aloittelijan tuuria? Toivottavasti tuuri jatkuu, kun teen macaronseja tyttären yo-juhliin. Kiitos hyvästä ohjeesta!
Ihana kuulla 🙂 Minäkin aikoinaan onnistuin ensimmäisellä kerralla ja sitten alkoi haasteet hehe. Niin moni asia vaikuttaa näiden ihanien pirulaisten onnistumiseen <3 ilman kosteudesta munien tuoreuteen. Toivon kyllä että onnistut jatkossakin! Ainakin tiedät, että se on mahdollista!
Kiitos tosi hyvästä ohjeesta! ❤️ Pitkään oon halunnut macaronseja kokeilla, ja tällä ohjeella ekakertalaiseksi onnistuin hyvin! Seurasin ohjetta tosi tarkasti, eikä tullut onttoja tai halkeilevia ja jalkakin tuli hienosti. Olen tosi tyytyväinen! Näitä teen jatkossakin ja harjoittelen vielä paremmin pursotusta, se oli mun heikkous, kun en oikein tiennyt, miten paljon leviävät, eikä tullut tasakokoisia. Kiitos sekä blogistasi, kirjastasi että Insta-sivustasi!! 😊
Ihana kommentti, kiitos <3 Paljon tsemppiä ja iloa harjoitteluun!
Tuleeko tuo vakuaisvaahto 2x 110g ? eli vakataan erikseen?
Lue ohje huolella ja tee siinä järjestyksessä kun ohjeessa määrät ja aineet on listattu. Toinen osa valkuaisia menee italialaiseen marenkiin ja toinen taikinaan.
Mistä muuten näen vastauksen jos mahdollisesti vastaat mun kysymykseen?
Vastaukset tulevat kysymyksesi alle.
Hei
Osaatko sanoa mikä meni vikaan kun taikina ei värjäytynyt. Tein siis 1/4 taikinaa ja pelkästään siihen laitoin jo sen yhden tipan väriainetta. Ostin väriaineen ihan leipomotarvike myymälästä. Se on tämmönen kuin progel concentrated food colour värinä lilac. Lisäsin tipan mainitsemassasi kohdassa valkuaisiin. Sekoitin sähkövatkaimella varovasti ja valkuaiset saivat hieman väriä. Taikina lopulta kyllä oli aivan vaalea ei mitään lilaan päin.
Todella outoa, Progel väreissä on yleensä ollut paras pigmentti. Onkohan väri viallinen tai niiden koostumusta muutettu? Kyselisin leivontatarvikekaupasta.
Niin, entä voinko kokeilla lisätä värin tuohon marenkivaahtoon?
Se mihin laitat väriaineen ei pitäisi vaikuttaa lopulliseen väritulokseen. Kun väriä on tarpeeksi niin se kyllä värjää. Lisäisin määrää ja laittaisin ohjeeseen merkityssä vaiheessa. Voit toki sekoittaa sen myös marenkivaahtoonkin, mutta aika pitkään joudut käännellä väriä siihen. Ja tässä taikinassa liikaa sekoitusta koitetaan välttää – koska se vaikuttaa lopputulokseen.