• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Häähumua
    • Runebergin Tortut
    • Laskiainen
    • Ystävänpäivä
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Täydellinen Italialainen Pizza

Arkiruoka· Hemmottelua· Pizza

14 loka
Täydellinen Italialainen Pizza

Kaipaan Italiaa, kaipaan matkailua, vieraita tuoksuja ja sitä kutkuttavaa fiilistä mitä uudet kohteet ja maut tuovat tullessaan. Olen viime aikoina plärännyt puhelimen kuvia ja matkustanut niiden kautta uudestaan suosikkikohteisiini. Samalla on löytynyt myös teille vinkkejä ja ohjeita, kuten täydellinen italialainen pizza. Tänään lähdetään virtuaalimatkalle Comojärvelle herkullisen pizzan pariin.

Itsetehty pizza. Mikä ihana syy syödä pizzaa vaikka joka päivä! Pitkään kohotetusta taikinasta roomalaisia oppeja kunnioittaen. Tässä VIHDOIN ohje Comojärvellä opitun täydellisen pizzataikinan tekoon! Täydellistä tai ainakin herkullista tulee monella muullakin ohjeella, mutta tätä Umberton ohjetta kannattaa kokeilla. Näin pitkän kaavan mukaan en aina itsekään jaksa pizzaa leipoa, mutta jos siihen rupean on se joka kerta sen arvoista. Kirjoitin aiemmin kokemuksia italialaisesta pizzakurssista tänne.

Olimme mieheni kanssa reilu vuosi sitten Italiassa pizzakurssilla, joka oli minulta hääpäivälahja sekä yllätys suurelle pizzafanille eli miehelleni. Leivoimme kurssilla pitkään kohotettavaa pizzataikinaa ”slap and fold” -metodilla. Eli taikinaa läpsyteltiin, heiteltiin, taiteltiin ja vaivattiin pöytää vasten useampaan kertaan. Sen jälkeen taikinat laitettiin jääkaappiin kohoamaan vuorokaudeksi ja leivoimme pizzat paikan päällä edellisen ryhmän taikinoista. Paistoimme pizzauunissa täydellisen kuohkeaa, ilmasta kupruilevaa ja aromikasta pizzaa simppeleillä täytteillä, kuten Italiassa on tapana. Hyvää pizzataikinaa tulee kunnioittaa ja sen makua ei tule peittää.

Kotiin palattuamme laitoimme taikinat tekeytymään Italiasta tuoduilla jauhoilla ja paistoimme parhaimmat pizzat ikinä pizzakiven päällä grillissä. Silmät kiinni, pizza huulilla palasin takaisin Comojärvelle.


Täydellinen Italialainen Pizza

pellillinen tai 4 ohutta pyöreää pizzaa

Ohje

  • 350 g 00-jauhoja (pizzajauhot esim. Ramlösa)
  • 245 g vettä
  • 8-10 g suolaa
  • 1 g tuorehiivaa (tai 1 tl kuivahiivaa tai hapanjuurta!)
  • oliiviöljyä
Vaihe 1
  1. Mittaa huoneenlämpöinen vesi kulhoon ja sulata hiiva veteen.
  2. Lisää 20% jauhoista käsillä tai puuhaarukalla sekoitellen. Lisää seuraavaksi suola.
  3. Lisää loput jauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Älä vaivaa taikinaa vielä tässä vaiheessa.
  4. Laita taikinan päälle keittiöliina ja jätä tekeytymään noin puoleksi tunniksi. Tämä vaihe parantaa taikinan gluteenirakennetta (autolyysi).
  5. Taikinan levon jälkeen aloita taikinan vaivaaminen, vaivaa 10 minuuttia (kurssilla läpsittiin ja heiteltiin taikinaa oikein kunnolla pöytää vasten, kunnes siitä tuli kiinteää ja tasaista).
  6. Anna taikinan levätä taas 15 minuuttia ja toista vaivaaminen, mutta vain 3 minuutin ajan. Taittele taikina lopuksi kirjeen muotoon (vedä taikinaa kevyesti jokaiselta sivulta keskelle) ja anna levätä 15 minuuttia.
  7. Toista kohdat 5 ja 6 vielä kerran ja laita taikina puhtaaseen oliiviöljyllä valeltuun kannelliseen astiaan nousemaan. Nostata taikinaa huoneenlämmössä 8-10 tuntia tai jääkaapissa 12-16 tuntia. Jos nostatat taikinan jääkaapissa, ota se huoneenlämpöön muutama tunti ennen leipomista. Pitkä jääkaappinostatus antaa taikinalle enemmän makua.
vaihe 2
  1. Ota taikina jääkaapista pari tuntia ennen leipomista. Kaada taikina kulhosta työpöydälle tai suoraan uunipellille.
  2. Levitä taikina varovasti uunipellille sormin painellen tai jaa se 4 osaan, joista pyörittele jauhojen (käytimme Italiassa semolinaa – täällä riisijauhot toimivat samaan tapaan) avulla pyöreitä pizzoja. Taikinassa on paljon ilmaa ja sitä tulee käsitellä hellästi, ei repimällä.
  3. Laita uuni kuumenemaan vähintään 250 asteeseen. Jos sinulla on pizzakivi laita se valmiiksi uuniin.

Vinkki! Voit korvata tässä ohjeessa hiivan myös hapanjuurella!

Vinkki! Hienojakoiset 00-jauhot tekevät taikinasta täydellisen! Italiassa jauhot merkitään numeroilla niiden tuhkapitoisuuden ja jauhatuksen perusteella. 00-jauhot ovat sitä hienointa vehnän ytimestä jauhettua pizzajauhoa.

Täytteet

Täytä pizza oman makusi mukaan, mutta simppelisti. Kun taikina on näin hyvää riittää pelkkä tomaattikastike ja yrtit täytteeksi. Oma suosikkipizzani on margherita, joten tykkään lisätä myös sopivasti mozzarellajuustoa ja oliiviöljyä. Teimme italiassa helpon pikaisen tomaattikastikkeen, jonka ohjeen löydät alta.

  • noin 200 g mozzarellaa
  • oliiviöljyä
  • tuoretta basilikaa

(Pika)Tomaattikastike

  • 2 dl passataa eli paseerattua tomaattikastiketta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • suolaa
  • pippuria
  • oreganoa
vaihe 3
  1. Sekoita kaikki tomaattikastikkeen aineet keskenään, maista ja levitä pizzan päälle sopiva kerros.
  2. Leikkaa mozzarella siivuiksi ja nostele pizzan päälle.
  3. Paista pizzaa pizzakiven päällä uunissa noin 10 minuuttia tai grillissä noin 4-5 minuuttia.
  4. Koristele valmis pizza basilikalla ja oliiviöljyllä. Nauti!

Vinkki! Lisää tomaattikastikkeeseen myös valkosipulia.

Italialainen Pizza
Täydellinen Pizza
Pizzan salat

Buona Pizza a tutti!

/Anni


Lisää pizza-ohjeita löydät täältä.

Seuraathan herkkujani myös Instagramissa ja Facebookissa?

10 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Baby Shower Kakku
Seuraava artikkeli: Nice Cream Jäätelöpuikot (Ve) »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Mimma sanoo

    25.10.2020 13:08

    Mitä tapahtuu jos kohotusaika onkin 24h? Tuleeko mausta voimakkaan hiivainen? Olisi tarkoitus tehdä pitsaa huomisillalle, mutta en kerkeä tehdä taikinaa aamulla. Kiitos avustasi!

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      26.10.2020 06:34

      Pidempi kohotusaika ei haittaa! Maku vaan paranee ja ei pitäisi maistua hiivaiselta ellei laita liikaa hiivaa. Laita ihan pikkuisen 🙂

      Vastaa
  2. Jussi sanoo

    20.9.2021 12:37

    Pidemmässä kohotusajassa kannattaa huomioida ettei pizzasta välttämättä tule yhtä ruskeareunaista kuin vähemmän aikaa kohotetusta taikinasta. Hiiva käyttää taikinan sokereita ravinnokseen ja jos taso laskee liian alas, on se kaikki pois Maillardin reaktiosta. Itse olen omissa pizzataikinoissani suosinut n.12h jääkaappikohotusta. Osa ihmisistä tykkää kohotella jääkaapissa jopa 3-4 päivää, voisin kuvitella että silloin eron jo huomaa, ainakin sitkon puutteena, makua toki voi taikinassa olla enemmän. Kokeilemalla selviää.
    Itse olen myös tykästynyt italialaiseen pizzaan. Sähköuunissa jos olen paistanut, laitan 300 astetta lämpöä ja pizzateräksen ainakin 30minuutiksi esilämmitykseen, siten että myös grillivastus on päällä. Teräksessä on se hyvä puoli, että pystyy monta pizzaa paistamaan peräjälkeen, ilman että teräs ehtii liiaksi jäähtymään. Tykkään kun pizzapohja on alta katsoen tummia pisteitä täynnä ja rapea.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      20.9.2021 12:45

      Kiitos uusista vinkeistä 🙂

      Vastaa
  3. Ansku sanoo

    10.4.2022 19:59

    Tehtiin ekaa kertaa ja hyvää tuli, mutta pohja jäi vähän sitkeäksi. Taikina oli vähän löysää vaivatessa ja en saanut sitä taiteltua. Voisikohan se olla syynä? Onkohan puntari tehnyt tepposet kun punnitsin jauhoja 🤔

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.4.2022 20:58

      Ohje ei ole mistään helpoimmasta päästä 🙂 Lisää harjoittelua.

      Vastaa
      • Veeti sanoo

        12.11.2022 20:59

        Ensimmäistä kertaa tein itse pizzapohjan ja tuntuu että kaikki epäonnistui. Ensinnäkin jouduin lisäämään jauhoja varmaan 10 kertaa kun taikina tarttui niin pahasti käsiin, joka odotusajalla pesin kädet ja tuntui että puolet taikinasta meni viemäristä alas kun en saanut taikinaa käsistä pois. Pizzan muotoilusta meinasi tulla itku kun siitä ei tullut mitään, keskellä oli koko ajan reikä ja oli vaikea saada siitä isompaa. Lopulta siitä tuli yksi melko pieni pizza joka on nyt uunissa, poikaystävän pitää hakea pizza kaupasta 😅 eli hyvin meni kaikki! Ei kauheasti motivaatiota kokeilla uudelleen, mutta ymmärrän että tää vaatii treenausta 😌

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          14.11.2022 06:15

          Kuten tuo roomalainen kurssin ohjaaja sanoi ”Pizza ei ole pikaruokaa”. Käteenjäävät taikinat kannattaa hieroa käsistä pois muuten jauhoilla ei vedellä. Kokeile helpompaa ohjetta seuraavaksi ja tätä joskus sitten uudestaan:

          https://www.anninuunissa.fi/kotona-tehty-taydellinen-pizza/

          Vastaa
  4. Alisa sanoo

    12.10.2022 10:26

    Hei. Jos haluaisi tehdä ohjeen mukaan 1,5 kertaisen, voiko aineksia tuplata 0,5?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      12.10.2022 16:56

      Kyllä mielestäni pizzataikinan voi tehdä tuplana tai 1,5 kertaisena 🙂

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios