Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)
Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus) on kakku ja resepti, jota olen pitkään hautonut mielessäni. Olen pyöritellyt moussereseptin raaka-aineita, määriä ja makuja ehkä vähän liikaakin. Lopulta päädyin makuna vadelmaan, koska kotimaiset vadelmat ovat sesongissa juuri nyt ja muutenkin vadelma on yksi lempimarjoistani. Päätin myös juuri ennen leipomista vaihtaa sitruuna + vadelma yhdistelmän suklaa + vadelma yhdistelmään. Ensinnäkin siksi, koska tässä reseptissä testasin suklaan makuista velvet kuorrutusta ensimmäistä kertaa ja toiseksi siksi, että tein muutama viikko sitten vadelma-sitruunakakun, joka oli muuten taivaallista. Katso resepti täältä.
Haluan sanoa muutaman sanan vadelmamoussesta. Se on tässä reseptissä unelman kevyt, kuohkea ja täydellinen! Miksi? Koska tein moussen ensimmäistä kertaa valkuaisista, kermasta ja itse keitetystä vadelmapyreestä. Ahh koostumus on täydellinen. Juuri sellainen unelman kevyt, jota joskus maistoin Tukholmassa konditoriassa, jossa tilasin palan sitruunamoussekakkua. Kysyin moussen ohjeesta ja sain vinkin valkuaisvaahdosta, jota halusin ehdottomasti testata itse. Ja se kyllä toimii täydellisesti!
Toiseksi haluan mainita suklaasprayn ja velvet kuorrutuksen. Luulen, että suklaasprayt ovat uusia tuttavuuksia monelle kotileipurille. Kaakaovoista tehty suklaaspray on suosiossa Ranskassa, jossa sillä kuorrutetaan pieniä kauniita leivoksia. Nyt voit siis loihtia yhtä ihania leivonnaisia kotona kuin Pariisin patisserioissa! Suklaasprayn avulla kakun pintaan voi loihtia täydellisen samettisen pinnan. Suklaasprayn maku on kevyt ja melko mauton, mutta tässä onkin kyse enemmän tyylilajista. Ajatuksena samettinen suklaapinta voi vaikuttaa vaikealta toteuttaa, mutta huoli on turha. Spraypullo kannattaa lämmitellä kuumassa vedessä ja jäisen kakun pintaan suihkutettuna kaunis pinta syntyy kakun päällimmäiseksi kerrokseksi kuin itsestään. Ulkonäön lisäksi kaunis samettinen suklaapinta pitää myös kakun kosteuden ja kuohkeuden kakun sisällä. 400 ml pullo riittää helposti jopa 5-6 kakun kuorrutukseen.
Lopuksi haluan hehkuttaa uutta ihanaa silikonista kakkuvuokaani. Queen kakkuvuoka on italialaisen valmistajan Pavonin kakkuvuoka, joka on suunniteltu ammattilaiskäyttöön. Vuoka ei irrota makua tai väriä leivonnaiseen (kuten jotkut silikonituotteet) ja se on helppo pestä. Pakastettu kakku irtosi vuoasta kuin unelma ilman voitelua tai muita niksejä. Rakastuin täysin vuoan helppokäyttöisyyteen! Seuraavaksi kokeilen saman sarjan Bombee kakkuvuokaa, johon teen ehdottomasti jotain vielä suklaisempaa!
Silkinpehmeä Vadelmamoussekakku (Velvet kuorrutus)
Riittävyys: noin 10 hlö.
Vadelmamousse:
- 4 liivatelehteä
- 250 g vadelmia
- 1 dl tomusokeria
- 3 dl kermaa
- 2 valkuaista
- Laita liivatteet likoamaan 5 minuutiksi isoon kulhoon, jossa on kylmää vettä.
- Mittaa vadelmat ja sokeri kulhoon ja aja tasaiseksi.
- Kaada pyree siivilän läpi, niin että kuoret ja siemenet jäävät siivilään.
- Lämmitä siivilöity pyree ja sulata liivatteet kuumaan pyreeseen. Jäähdytä kunnolla.
- Erottele valkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi ja vaaleaksi.
- Vatkaa kerma myös kuohkeaksi, mutta ei liian kovaksi.
- Lisää vadelmasose 3 erässä kerman joukkoon ja kääntele hyvin nuolijalla.
- Lisää valkuaiset neljässä erässä ja kääntele hyvin moussen sekaan nuolijalla.
- Kaada vadelmamousse Queen-kakkuvuokaan ja laita vuoka jääkaappiin noin tunniksi.
Vinkki! Voit tehdä tällä ohjeella moussekakun normaalisti hyydyttämällä kakun jääkapissa, jos et käytä suklaaspraytä. Kakku hyytyy noin 4-6 tunnissa. Jos käytät irtopohjavuokaa suosittelen 15-18 cm halkaisijaa tähän määrään moussea.
Keksipohja:
- 50 g keksimurua (digestive tai kaurakeksi)
- 20 g voita
- Murenna keksit hienoksi ja lisää sekaan sulatettu voi.
- Painele keksimuru hieman hyytyneen kakun päälle varovasti taputellen ja siistien reunat.
- Laita kakku pakastimeen yön yli jäätymään.
- Ota kakku huoneenlämpöön vasta juuri ennen kuorrutusta.
Vinkki! Keksimurua saattaa jäädä yli, jos jätit vähemmän tilaa keksipohjalle kuin minä. Pohjasta voi tehdä todella ohuen. Voit tehdä kakun myös ilman pohjaa pelkkänä moussena halutessasi!
Koristelu:
- Rosa suklaaspray
- Vaaleanruskea suklaaspray
- vadelmia
- syötäviä kukkia
- Irrota jäinen kakku silikonisesta vuoasta varovasti heti kun otat sen pakkasesta.
- Käsittele suklaasprayt ohjeen mukaan eli lämmitä 30 asteisiksi ja suihkuta 30 cm etäisyydeltä suoraan jäisen kakun pintaan.
- Saat liukuvärjätyn kakun suihkuttamalla alaosan ensin pinkiksi ja sen jälkeen yläosan vaaleanruskeaksi.
- Laita kakku jääkaappiin sulamaan muutamaksi tunniksi.
- Koristele kakku vadelmilla ja syötävillä kukilla juuri ennen tarjoilua.
Vinkki! Irrota jäinen kakku hyvin varovasti vuoasta, jotta sen pinta on täysin sileä. Näin saat suklaakuorrutuksesta tasaisen. Jos pintaan jää koloja tai epätasaisuuksia, näkyvät ne helposti. 400 ml pullo suklaasprayta riittää varmasti 5-6 kakkuun, niin vähän sitä kuluu yhteen tämän kokoiseen.
Moi,
Voiko tässä moussessa käyttää vadelmien sijaan mansikoita tai muita marjoja?
Tottakai voi. Leivonnassa voi aina korvata marjat yms. vastaavilla 🙂