| |

Oton Japanilainen Maitoleipä

Oton Japanilainen Maitoleipä

Huomenta. Saanko esitellä uuden ihanuuden, johon olen koukussa?

Pikkuveljeni on alkanut leipoa. Hänen leivontainnostus lähti hapanjuuresta ja nykyään heillä tehdään kaikki leivät itse. Lisääntynyt aika kotona inspiroi viettämään enemmän aikaa keittiössä ja nykyään kuulen veljeltäni jutuista, joita en ole edes itse kokeillut. Esimerkkinä tämä maailmalla jo hittileiväksi kutsuttu japanilainen maitoleipä. Kyselin teiltä jälleen Instagramin puolella, kiinnostaako ohje. Kun suurin osa sitä vaati, kysyin Otolta jakaisikohan ohjeensa vinkkeineen. Totta kai hän sanoi ja kiikutti minulle vielä leivänkin kuvattavaksi.

Jaan siis tämän ohjeen teille testattavaksi jo ennen kuin olen sitä itse kokeillut. Ohjeessa raaka-aineet ovat grammoina ja desi-mittoja ei ole. Niitä Ottokaan ei suostunut antamaan. Hän tekee kaikki ohjeet grammoina ja sanoo, että sillä tavalla tulee täydellistä. Tarvitset siis keittiövaa’an, jos tätä ohjetta haluat testata.

Oton Japanilainen Maitoleipä

Japanilainen maitoleipä, joka tunnetaan myös nimeltä Hoikkaidon maitoleipä, on unelman kuohkeaa ja pumpulin pehmeää. Sen pinta kiiltää ja leipä on upean näköinen kohonneena. Maultaan se muistuttaa tuoretta paahtoleipää, mutta myös pullaa. Se on jännä, miten tämä leipä sopii kaikkeen. Tekisin tästä mielelläni myös hampurilais- ja hodarisämpylät.

Yudane menetelmä

Leivän ihastuttavan koostumuksen salaisuus piilee vanhassa valmistustavassa: Yudane menetelmä, jossa jauhoja ja vettä keitetään tahnamaiseen muotoon. Reseptissä valmistetaan siis ensin Yudane, jonka gelatoitunut tärkkelys sitoo itseensä enemmän nestettä ja leivästä tulee pumpulinpehmeää. Toinen koostumuksen ja maun takana oleva tärkeä raaka-aine on maito. Hieman aikaa vievän valmistustavan takia tässä leivässä kuohkeus ja pehmeys myös pysyy pitkään.

Oton Japanilainen Maitoleipä

Oton Japanilainen Maitoleipä

Yudane

  • 90 g hiivaleipäjauhoja
  • 90 g kiehuvaa vettä
  1. Keitä 90 grammaa vettä ja sekoita kiehuva vesi hiivaleipäjauhoihin lusikalla tai kauhalla. Itse käytän muovista syömäpuikkoa.
  2. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 1-2 tunniksi. Tämä sitoo vettä taikinaan ja leipä tulee pysymään kosteana ja herkullisena monta päivää.

Leipä

  • 180 g Yudane
  • 350 g puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 250 g kevytmaitoa
  • 20 g sokeria
  • 18 g voita tai margariinia
  • 4-6 g kuivahiivaa
  • 8 g suolaa
  1. Kun Yudane on jäähtynyt täysin jääkaapissa, sekoita kuivat aineet keskenään. Maidon tulee olla kädenlämpöistä. Rasva voi olla kiinteää tai sulatettua, mutta sulana sekoittaminen on helpompaa. Itse sekoitan voin lämpimään maitoon, ja lisään sitten maito/voi sekoituksen taikinaan.
  2. Sekoita kuivat aineet, Yudane, voi ja maito keskenään. Taikinan pitäisi olla kosteaa ja tarttua helposti pöytään ja sormiin. Vaivaa kunnes taikina on selvästi jäykempää, eikä ole enää niin tarttuvaa.
  3. Vaivaamisen jälkeen muotoile taikina palloksi ja laita se peiteltynä lämpimään paikkaan. Itse käytän uunia, missä on vain valo päällä ja taikinan pidän kannellisessa kattilassa. Taikina on valmis kun sen koko on kaksinkertaistunut. Tähän menee 1-1.5 tuntia riippuen lämpötilasta.
  4. Ota taikina pöydälle ja jaa se kolmeen samankokoiseen osaan. Muotoile osat palloiksi ja anna niiden levätä pöydällä peiteltynä 20 minuuttia. Tämän jälkeen ripottele jauhoja pöydälle ja yksi kerrallaan nosta pallo pohja ylöspäin jauhojen päälle ja kauli taikinat pitkiksi noin sentin paksuisiksi levyiksi. Tämän jälkeen taita taikina ylhäältä puoleenväliin, ja alhaalta edellisen taiton päälle. Sitten rullaa taikina rullaksi. Älä jätä isoja ilmakuplia taikinaan.
  5. Voitele leipävuoka ja aseta kolme taikinarullaa vuokaan. Peittele vuoka liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan.
  6. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
  7. Vuoassa olevat rullat ovat valmiita, kun ne ovat kohonneet ja sormella painettaessa kuoppa palautuu vähän, mutta ei kokonaan. Jos kuoppa palautuu nopeasti ja kokonaan, taikina ei ole vielä valmis, ja jos kuoppa ei palaudu ollenkaan, taikina on kohonnut liikaa.
  8. Kun leipä on kohonnut tarpeeksi, voitele pinta kananmunalla. Tämä tekee leivän pinnasta kiiltävän.
  9. Laita vuoka uuniin ja laske lämpötila 190 asteeseen. Anna olla uunissa kunnes leivän pinta on tummanruskea, 25-30 minuuttia. Uunin jälkeen anna leivän jäähtyä vähintään tunti liinan alla. Jos haluat rapean kuoren, niin jäähdytä ilman liinaa, mutta tässä leivässä kuoren tulisi olla pehmeä.

Vinkki! Voit käyttää myös pyöreää vuokaa tai paistaa pallot yksittäin.

Oton Japanilainen Maitoleipä

Japanilainen maitoleipä maistuu parhaimmalta tuoreena marmeladin tai nutellan kanssa. Siis ahh!! Voisin syödä kerralla ainakin puoli leipää, no okei kokonainenkin menisi. Nutellakin loppui kesken, kun tätä leipää maisteltiin. Mutta leipää voi syödä myös suolaisten täytteiden kanssa. Tämä leipä sopii kaikkiin hetkiin ja kaiken kanssa.

Oton Japanilainen Maitoleipä

Ahhh katso tuota leivän sisusta, se on kuin pumpulia!

Oton Japanilainen Maitoleipä

Japanilainen maitoleipä taipuu paahtoleiväksi, täytetyiksi leiviksi, kahvipullaksi. Sen voi leipoa myös pyöreään vuokaan tai yksittäin sämpylöiksi.

Oton Japanilainen Maitoleipä

Aurinkoista viikonloppua!

/Anni


Lisää leipiä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

17 Kommenttia

  1. Niina sanoo:

    Hei, onkohan mahdollista saada tätä ohjetta hapanjuurella? Minulla on 5 vuotias hapanjuuri ja olisi kiva testata tätä reseptiä sillä 😊

    1. Ohje on tosiaan veljeni, joka leipoo paljon myös hapanjuurella. Tämän hän kuitenkin tekee aina hiivaan. Pitää kysäistä häneltä, jos kokeilee juurella. Kokenut juurileipuri varmasti osaa korvata hiivan juurella 🙂

  2. Venla sanoo:

    Voikohan tehdä kauramaidolla?

  3. Eija sanoo:

    Yudanea ei ohjeen mukaan keitetä vaan kiehuva vesi lisätään jauhoon. Aiemmassa tekstissä kuitenki puhutaan keittämisestä?? Ei onnistunut leipä tuolla ohjeella. Olisi varmaan pitänyt keittää??

    1. OHJEE:n mukaan tehdään eli:

      Keitä 90 grammaa vettä ja sekoita kiehuva vesi hiivaleipäjauhoihin lusikalla tai kauhalla. Itse käytän muovista syömäpuikkoa.

      Harmi ettet onnistunut, moni on tällä tehnyt jo herkullista leipää. ohje ei ole kaikista helpoin eli lisää harjoittelua 🙂

      1. Eija sanoo:

        Keitä 90 grammaa vettä ja sekoita kiehuva vesi hiivaleipäjauhoihin lusikalla tai kauhalla. Itse käytän muovista syömäpuikkoa.

        Yudane menetelmä, jossa jauhoja ja vettä keitetään tahnamaiseen muotoo

        Tuossa kopiota ohjeesta.
        Kumminko yudane tehdään??
        Kiitos aiemmasta vastauksesta.

        1. Otto sanoo:

          Moi,
          Tässä reseptissä käytetään Yudane metodia, jossa vesi keitetään erikseen ja sitten lisätään jauhoihin.

          ”Yudane menetelmä, jossa jauhoja ja vettä keitetään tahnamaiseen muotoo” Tämän lause onkin vähän epäselvä, mutta siinäkin tarkoitetaan, että vesi sekoitettaisiin jauhoihin.

          Leivän voi myös leipoa keittämällä jauhot ja veden yhdessä, mutta silloin ei ole enään kyseessä Yudane, vaan Tangzhong menetelmä. Siinä jauhot ja vesi keitetään kattilassa, mutta jauhojen ja veden suhde on 1:5, kun taas Yudanessa suhde on 1:1. Eli yksi osa jauhoja, viisi osaa vettä. Tangzhong nostaa taikinan veden määrää, joten suosittelen tekemään tämän reseptin silti Yudanella.

          Toivottavasti kokeilet uudelleen paremmilla tuloksilla!

  4. Elina sanoo:

    Tein tällä ohjeella parhaan omatekoisen leivän ikinä vaikka en leivo kovin paljoa! Huippuohje! Kiitos! 🙂

    1. Ihana kuulla, ohje ei ole helpoimmasta päästä, joten olet selvästi lahjakas leipomaan! 🙂

  5. Kapu sanoo:

    Hapanjuurileivontaa? Ohjeessa kuivahiiva.

    1. Jep tämä ohje ei ole hapanjuurella tehty vaan perinteisellä tavalla, joka maitoleipään kuuluu.

    2. Minou sanoo:

      Halutessaan voi tähän leipään laittaa hapanjuurta myös.(Mikäli tahtoo vielä lisää vaiheita leivontaan.) Tämä leipä on tosi hyvää ilman hapanjuurta. Japanilainen ruokaleipä ja makeat leivonnaiset ovat erilaisia kuin mihin ollaan täällä totuttu. Olen leiponut muutamien japanilaisten ohjeitten mukaa ostettuani kaksi ruotsinkielistä japanilaista leivontakirjaa.

  6. Kotileipuri sanoo:

    Voikohan tätä tehdä gluteenittomana? Kaapissa on hienoa gluteenitonta jauhoseosta, mutta tarvitaanko sitkoa tai pelastaako psyllium?

    1. Tätä leipää en itse uskaltaisi lähteä tekemään gluteenittomana. Jos kokeilet ja onnistut niin kerro ihmeessä kokemuksista!

  7. Anniina sanoo:

    Hei, pidän viikonloppuna Japani-illallisen ja ajattelin kokeilla tätä ohjetta 🙂 Kuinka kauan leipä kohoaa vuoassa suunnilleen? Kuinka nopeasti kannattaa tarkastaa taikinaa, ettei kohoa liikaa?

    1. Heippa, ihanaa Japani-illallinen <3 Tämä on tosiaan mun veljen ohje ja reseptiikan osalta en osaa tarpempia ohjeita antaa kun mitä ohjeessa lukee. Lämpötila vaikuttaa kohoamiseen melko paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *