
Postaus sisältää mainoslinkkejä. Linkit on merkitty *-merkillä.
Mummon Mustikkapiirakka on resepti, johon palaan aina uudestaan. Joka vuosi kun ensimmäiset mustikat kypsyvät metsässä. Joskus palaan ohjeeseen myös talvella ja leivon piirakan kesää muistellen pakastemustikoista. Tästä (äitini) ja nyt minun luottoreseptistä on tullut monelle muullekin kotileipurille luottoresepti. Siitä syystä päätin hieman päivittää postausta (resepti pysyy ihan samana) ja muistutella muitakin tästä ihanuudesta, jonka luokittelen myös mökkiohjeeksi eli helpoksi ohjeeksi, joka onnituu kesämökillä haastavammissa oloissa. Lue myös mustikka-arvonnasta postauksen lopusta!
Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo) on tuttu resepti minulle jo lapsuudesta. Tämä piirakka on parhaimmillaan tuoreista mustikoista ja vielä hiukan lämpimänä. Voit toki myös käyttää pakastemustikoita tähän piirakkaan. Lisää silloin 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan. Perunajauhot imevät kosteutta.
Ahh kyllä tämä mustikka-aika on vaan ihanaa. Niin paljon erilaisia uusia reseptejä mitä haluaisi kokeilla ja kuitenkin on nämä vanhat perinteiset, joista ei halua luopua. Nämä perinteiset ovat sitäpaitsi ihanan yksinkertaisia, helppo muistaa ja raaka-aineetkin löytyvät yleensä kaapista. Mummon mustikkapiirakka on täydellistä iltapäivätarjoiltavaa kotona, mökillä, töissä.. itseasiassa ihan missä vaan heinäkuista, elokuista (tai syyskuista) iltapäivää vietät.
Parhaimmat piirakkavuoat löydät Makuja -kaupasta. Tutustu valikoimaan täällä*.
Mummon Mustikkapiirakka (nopea ja helppo)
Noin 8-10 hlö
Muropohja
- 100 g voita
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ripaus raastettua limetin kuorta/ vaniljasokeria tai kardemummaa (valinnainen)
- Vaahdota sokeri ja pehmeä voi.
- Lisää kananmuna ja jatka vaahdottamista.
- Sekoita leivinjauhe ja jokin mausteista jauhojen kanssa.
- Kääntele jauhot munasokerivoi-vaahtoon.
- Painele taikina tavalliseen piirakkavuokaan tai irtopohjalliseen* piirakkavuokaan (26-28 cm).*
(Vinkki! Halutessasi voit esipaistaa pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia)
Täyte
- 300 g metsämustikoita
- 200 g kermaviiliä (1 purkki)
- 0,75 dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 kananmuna
- Ripottele mustikat piirakkapohjan päälle. (Jos käytät pakastemustikoita lisää 1 rkl perunajauhoja mustikoiden sekaan)
- Sekoita sokeri, kermaviili ja muna kulhossa. Mausta vaniljasokerilla.
- Kaada kermaviiliseos mustikoiden päälle.
- Jätin itse pari mustikkaa sivuun, niin että ripottelin ne tässä vaiheessa kermaviilin päälle. Tekee piirakasta kauniin.
- Paista piirakkaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes reunat saavat hyvin väriä.
- Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
- Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa!


Ihania leivontahetkiä!
/Anni
Lisää mustikkaohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös Instagramissa
Tosi syötävän herkullisen näköistä mustikkapiirakkaa. Perinteiset reseptit on usein niitä parhaita, miksi keksiä pyörää uudelleen. Toisaalta välillä on mukava testailla vähän erikoisempiakin variaatioita 🙂
Kiitos 🙂 piirakka ei pelkästään näytä siltä, vaan oli ihan mielettömän hyvää! Ja mietteissäsi olet ihan oikeassa! Sopivasti vanhaa ja uutta 😉
Testattu ja hyvää oli! Näemmä tätä ohjetta olin jo kaksi vuotta sitten katsellut 😀
Hahhah 😀 Parempi myöhään kun ei milloinkaan 🙂
Hi, tyttäreniAnna kehui sinun mustikkapiirakkaohjetta, todella hyvää tulikin.. Olen keksinyt laittaa kardemumman lisäksi murskattua saksanpähkinää pohjataikinaan.. sopii hyvin 😊
Mä en ole eläissäni parempaa mustikkapiirakkaa syönyt! Kiitos reseptistä. Laitoin kardemummaa ja oli taivaallista
Ihana kuulla Saara! 🙂
Tämä on oikeestaan ensimmäinen ja ainoa resepti millä olen aikuisiällä piirakkaa tehnyt. Ja pakko kehua että on taivaallista🙏😄
Kiitos kommentista Hanne <3
Aivan ihana piirakka tuli nyt toinen kerta kun leivoin tällä ohjeella ja aion kyllä jatkossakin tehdä tällä. Super hyvää tällä kertaa päätin tehdä kerralla kaksi niin kestää pidempään! 😋
Ihana kuulla! Kiitos kommentistasi 🙂
Lisäsin pohjaan sitruunaa ja seesaminsiemeniä 😊
Hyvä tuli👍
Ainakun joku kysyy tekisitkö mustikka piirakkaa heti tulee tämä ohje käyttöön! Todettu parhaaksi!😀
Ihana kuulla 🙂
Kysyitkö aikaisemmin piirakana kokoa? Tämä on tehty 26cm pyöreään piirakkavuokaan 🙂
Heippa,
Ihanan kuuloinen (ja näköinen!) piirakka. Oletko käyttänyt tällä reseptillä joskus myös pakastemustikoita? Mietin, että tuleeko piirakasta silloin helposti liian kostea – kannattaako tehdä jotain ekstrakikkoja, kuten lisätä perunajauhoja tai pitääkö paistaa pitempään, tms.?
Moikka 🙂 kiitos viestistä. Olen tehnyt pakasteistakin. Laita mustikoiden sekaan 1 rkl perunajauhoja ja koita sillä tavalla. Varmasti tulee yhtä hyvää! Mukavaa viikonloppua!
Hei!
Riittääkö tosiaan pelkkä perunajauhojen lisääminen? Piirakkaa ei pidä esim. paistaa kauemmin? Laitanko marjat ihan suoraa pakkasesta otettuina, vai annanko niiden sulaa kohmeisiksi / kokonaan?
Kiitos! 🙂
Hei, laittaisin marjat suoraan pakastimesta tai kohmeisina ja pyöräyttäisin 1 rkl perunajauhoissa. Halutessa voit toki laittaa enemmän kuin 1 rkl. En itse paistaisi kauempaa, uuneissa on aina eroja varsinkin tehoissa, joten paistoaika on aina viitteellinen. Jos näyttää siltä, että tarvitsee, niin paistoa voi jatkaa 5 min. Nämä ohjeeni ovat viitteellisiä – resepti on suunniteltu tuoreille mustikoille. Varmasti pakastemustikat saattavat hiukan vetistää piirakkaa, mutta yhtä hyvältä se silti maistuu 🙂
Tein ohjeen mukaan pakastemustikoita + oikean määrän perunajauhoja. En suosittele 🙁 Yksi vieras kysyi, että onko piirakassa käytetty liivatetta. Jämäköitti piirakan todella kumimaiseksi ja oli siksi ikävä syödä.
Kuulostaa kyllä siltä, että jotain on mennyt valmistuksessa vikaan, jos piirakasta on tullut kumimainen.
Mä leivon usein tätä piirakkaa pakastemustikoista ja jo mummon opeista lähtien olen käyttänyt perunajauhoja sitomaan kosteutta. Pyöritän perunajauhot jäisten mustikoiden kanssa ja tämän jälkeen lisään mustikat muropohjan päälle. Välillä levitän/taputtelen perunajauhoja myös muropohjalle ennen mustikoita. Koskaan ei ole tullut piirakasta kumimaista 😊
Tämä ois tarkoitus leipoa tänään poikaystävälle. Mustikkapiirakka on kuulemma hänen yksi lemppareista.
– Veera
Hei Veera! Hyvä valinta, tämä piirakka on mahtava 🙂 Minun mieheni lemppari! Tätä toista voin myös suositella:
http://www.anninuunissa.fi/2015/07/perinteinen-mustikkapiirakka.html
Terkuin,
Anni
Ihanaa mustikka piirakkaa Anni käytän aina tätä reseptiä.
😃
Moips!
Kokeilen juuri leipoa tätä ihanan näköistä piirakkaa,nyt siis piirakka on uunissa. 🙂 Leivoin tällä samalla ohjeella eilenkin piirakan ja oli muuten hyvää!Aion leipoa tällä ohjeella piirakoita myös tulevaisuudessakin. 🙂
Hei 🙂 Kiitos kivasta kommentista. Tämä on äidiltäni saatu resepti ja tykkään siitä kovasti itsekin. Monet piirakat on leivottu tällä. Helppous ja herkullisuus on parasta 🙂 Kokeile muuten, joskus samaa reseptiä mutta vaihda marjat esimerkiksi vadelmiin. Siitäkin tulee ihanaa! <3
Paras tekemäni mustikkapiirakka ikinä, kiitos Anni 🙂 Esipaistoin pohjaa, pyörittelin 1 rkl perunajauhoja pakastemustikoihin (tosin ehtivät olla pakastettuina vain muutaman päivän) ja korvasin kermaviilin rahkalla kun sitä sattui olemaan jääkaapissa. Mahtavan rapea piirakka, jossa kerrokset pysyivät hyvin kasassa. Eikä ollut kosteusongelmaa, ehkä siksi että pohja oli esipaistettu. Ihanaa Anni, ohjeillasi saan onnistumaan tosi hyvin (edelliset onnistumiset rapeista jääkaappisämpylöistä)
Kiitos Outi! Ihana kommentti 🙂 Tällaisia on niin kiva lukea. Olen oikein onnellinen, että olet tykännyt resepteistäni, onnistunut itsekin niillä ja että viitsit vielä laittaa palautetta! Rahka sopii muuten tähän piirakkaan varmasti yhtä hyvin! Mukavaa sunnuntai-iltaa!
Tämä oli todella hyvää ja toi vanhat kunnon mustikkapiirakkamuistot mieleeni. Kiitos, teen uudestaankin!
Kiitos kommentista Tom 🙂 Näitä lämpimiä palautteita on niin mukava lukea!
Tämä meni kokeiluun. En ole tämän 28 ikävuoden aikane tahnyt kuin kerran pullataikinapohjalla mustikkapiirakkaa, mutten koskaan tällaista ihan perinteistä. Jo oli aika kokeilla! Toivottavasti onnistuu. ?
No jo oli aika! Toivottavasti tykkäät 🙂 Pullataikinaan tehtynä on kyllä niin hvyää, että siihen voikin jämähtää. Taidan itse laittaa pullataikinan kohoamaan ensi viikolla!
Aivan mielettömän hyvänmakuinen piirakka. Ikuistin reseptin omaan reseptivihkoon ja teen tätä vielä useasti. Kiitos!
Kiitos Venla mukavasta kommentista 🙂 Ole hyvä!
Heips,
Aivan ihanan makuinen ohje 🙂 , sopivan perinteinen 🙂
Piirakka taasen uunissa 🙂
Tämä on ohje joka varmasti kantaa mukana pitkään.
Kiitos ! 🙂
Kiitos Nadja kommentistasi 🙂 Ihana kuulla, että tämä perinne-resepti on niin monen mieleen! Mukavaa loppuviikkoa!
Neljänkympin kriisissä tein ekan mustikkapiirakkani. Laiskana poikana ostin kaupan taikinan, mutta sisälmykset samat paitsi tarhamustikoilla ja vadelmahillolla ja tuplana muut ainekset. Eipä tartte tälläkään reseptimuunnoksella enää kaupan teollisuuspiirakoita ostaa. Kauan kesti kärsimystä. 🙂
Kiitos hyvästä ja helposta reseptiaihiosta.
Hei Pablo! Mahtava sovellus. Kaupan taikinapohjat ovat oivallisia kun haluaa oikaista hiukan. Kiva kun sait luottoreseptin ja teollisuuspiirakat jäävät tästä lähtien kaupan hyllyille 🙂 Tämä piirakkaohje toimii muillakin marjoilla, joten seuraavaksi sitten vaikka puolukkaa tai vadelmaa! Mukavaa viikkoa!
Tosi surkea resepti. Pohja paloi vaikka täysin tein ohjeen mukaan. Plus jäi tosi löllöksi. ?
Hei Jenni,
Harmi kuulla pettymyksestäsi ohjeen ja lopputuloksen osalta. Resepti on yksi blogin suosituimmista ja on saanut paljon kiitoksia (edelliset kommentit). Uunien tehoissa on aina hiukan eroja joka voi vaikuttaa paistotulokseen. Piirakkapohjan ei kyllä pitäisi palaa 30 minuutissa 200 asteessa. Kannattaa vielä tarkistaa oliko kaikki uunin osalta kunnossa. Mustikoiden vetisyys (pakaste) voi vaikuttaa täytteen vetisyyteen myös. Mukavaa sunnuntaita sinulle!
Onko reseptissä muuten uunille tarkoitettu alalämpö vai keskilämpö? Sitä ei ole ilmoitettu
Kaikissa ohjeissani on aina keskilämpö ellei toisin mainita – tämä myös yleisesti tunnettu tapa muissakin ohjeissa 🙂
Hei, mitä kermaviiliä olet käyttänyt ? ?
Hei,
Nyt en tarkalleen muista, mutta ihan se tavallinen normaalirasvainen esim. Valion kermaviili tai vastaava 🙂 Olen tehnyt tätä piirakkaa monet kerrat ja varmasta myös eri kermaviileillä. Aina tulee hyvä 🙂
Oikein maukas ja nopea tekoinen piirakka. Käytin pensasmustikoita ja vielä parempi maku! 🙂
Hei Allan, pitääkin koittaa pensasmustikoilla 🙂 Kiitos kommentistasi!
Ihana resepti, tein ensin alkuperäisen version ja sitten myös puolukka&päärynä-täytteellä ja sekin onnistui riemullisesti 🙂
Kiitos kommentistasi Buba 🙂 Ihana kuulla, että olet muunnellut reseptiä itse ja onnistunut! Mukavaa joulun odotusta!
Olen innostunut leipomisesta, kokeilen tätä mustikkapiirakka ohjetta joka on elämäni ensimmäinen piirakka, piirakka on nyt uunissa ja toivon parasta.
Kiitos teille kivoista resepteistä.
T. Alberto
Hei Alberto! Kiitos kommentistasi 🙂 Ihana kuulla, että leivonta innostaa. Tästä piirakasta on hyvä aloittaa! Toivottavasti piirakka maistui sinulle 🙂 Mukavaa alkanutta vuotta!
Tällä ohjeella tuli aivan taivaallisen hyvä piirakka! Tällä ohjeella meinaan tehdä jatkossakin, seuraavaksi huomenna. ??❤
Hei Tiina,
Ihana kuulla. Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua! 🙂
Hei Anni, aion tänään kokeilla mustikkapiirakan leipomista- ja tämä sun resepti kuullostaa tosi hyvältä.
KIrjoitit että , pohjan voi esipaistaa, mutta ei tarvitse. Miten teet itse? Ja jos paistan etukäteen, kauanko pidän piirakkaa sen jälkeen uunissa?
Aurinkoisia terveisiä Wienistä, Anna-Maija
Hei Anna-Maija,
Joskus esipaistan, joskus en 🙂 Jos esipaistan niin pidän pohjaa 10 minuuttia uunissa ennen täytteiden lisäämistä. Sitten vielä paisto 25-30min täytteiden kanssa. Leivoit varmaan jo piirakan. Toivon, että siitä tuli herkullinen!
Hei Anni, tänään leivoin tämän aivan mahtavan mustikkapiirakan. Käytin pakastemustikoita-suoraan piiraan pohjalle ja käytin sour creamia kun muuta en kaupasta löytänyt( asun kanadassa) ja käytin xylitoli makeutusjauhetta kun sokeri ei oikein kauppaansa kotona tee, mutta NIIN ihana piirakka tuli että mies oli jo työkavereille viemässä?
Täytynee paistaa lisää piirakoita. Kiitos mahtavasta ohjeesta?
Hei Vuokko! Ihanaa kun jätit viestin 🙂 ja vielä ihanampaa, että piditte piirakasta! Ole hyvä. ilo on minun puolellani, kun ohjeeni pääsevät käyttöön. Mukavaa kesää!
Tosi hyvä ohje! Itsellä taisi olla liian iso piirakkavuoka kun taikinaa ei tuntunut riittävän edes reunoille:/ Mutta todella hyvää tuli ja enskerralla tietää tehdä isomman satsin!
Piirakkavuokien koossa tosiaan voi olla eroja. Tämä on mitoitettu 24-28 cm vuoalle. Kiva kun pidit ohjeesta 🙂 Hyvää viikonloppua!
Valtavasti onnistunut!! Kiitoksia paljon hyvästä reseptistä.
Sveitsissä ei ole kermaviiliä mutta otettiin täyskerma yougurtia . Ja onnistuin
Brigitte Vannay Sveitsistä,
Sierre’n kaupungista.
Hienoa 🙂 Terkkuja Sveitsiin.
Kiitos hyvästä piirakka ohjeesta. Korvasin kermaviilin turkkilaisella jogurtilla ja maustoin kaardemummalla. Tuli törkeen hyvä piirakka <3
Hei Anile 🙂 Ole hyvä, kiva kun tykkäsit! Ihanaa kesää 🙂
Moikka!
Ajattelin kokeilla tätä hyvien kommenttien takia. Piirakkapohjan taikinasta tuli todella löysää, vaikka tein ohjeen mukaisesti. Taikin oli siis lusikoitava vuokaan, sillä käsin painelu olisi ollut mahdotonta. Taikina ei luonnollisestikaan pysynyy vuoan reunoilla, vaan valui heti tasaiseksi. Vatkasin voi-sokeri seosta huolella ja kauan lisää vielä kananmunan lisäämisen jälkeenkin. Missäköhän vika? Täytyy varmaan tehdä pohja uudestaan. ?
Hei, ethän sulattanut voita piirakkataikinaan kokonaan? Kuulostaa todella oudolta, että sait taikinasta löysää. Pohja on perinteinen murupohja ja oikein tehtynä se jää aina jämäkäksi 🙂
Hei minullakin paistaessa reunat valuivat alas vaikka tein täysin ohjeen mukaan ja olen tehnyt kaksikin kertaa. Silti on kyllä todella herkullista tullut ja aijon tehdä jatkossakin! 🙂
Minulla sama kokemus, tosin ehkä syynä että käytin tilalla margariinia enkä voita.
Hei Anni! Tänä kesänä on isoja, ihanan makeita mustikoita ja olenkin tehnyt piirakan ohjeesi mukaan jo 3 kertaa ja taas on voi huoneenlämmössä lämpiämässa ja mustikat poimittuna odottamassa. On ihanaa kun asun keskellä metsää ja voin hakea mustikat melkein pihaltani ja leipoa todellisen ”lähiruokapiirakan” : )
Kiitos todella helposta mutta hyvästä ohjeesta ja mustikkaista kesän jatkoa sinulle.
Hei Marjukka,
Oi mikä onnellinen asuinpaikka sinulla on. Itse kerään mustikat usein äitini metsistä, mutta siellä mustikat ovat olleet tänä kesänä pieniä ja kuivia helteestä johtuen 🙁 Hain siis tällä kertaa torilta omani piirakkaa varten. Kiva kun pidit ohjeesta 🙂 Mukavaa kesää!
Miksi pitää vaahdottaa? Se ei ole helppoa haastavissa mökkiolosuhteissa ja lisäksi täysin turhaa. Unohdit suolan. Samantyyppisellä ohjeella(ilman turhaa vaahdotustyövaihetta) on leivottu iät ajat. Ei ole mikään uusi innovaatio. Miljoona samaa ohjetta netissä.
Vaahdottaminen tekee pohjasta kuohkean ja se onnistuu myös vispilällä mökkioloissa. Suolaa en lisää kun suomalainen voi on hyvin suolattua, tämäkin on makuasia 🙂 Väitinkö ohjetta uudeksi innovaatioksi? Mielestäni en, vaan juurikin perinnereseptiksi 🙂 Olisi mukava pitää kommentit asiallisina, vaikka meillä kaikilla on mielipiteemme. Mukavaa kesää sinulle!
Hei, voikohan tämän valmiin piirakan pakastaa ja jos niin kuinkahan olisi viisainta sulattaa?
En ole ikinä pakastanut koko piirakkaa, mutta kai sekin onnistuu. Sulatus huoneenlämmössä 🙂
Hei. Olipa hyvä kun löysin tälläisen perinteisen mustikkapiirakkaohjeen. Täytyypä huomenna tehdä. Kaapista löytyy tarvikkeet, paitsi mustikat pitää käydä keräämässä lähimetsästä. Saa Ruotsin vieraat makoisaa piirakkaa sunnuntaina:)
Hei Sirkka,
Kiitos kommentistasi. Toivon sinulle mukavaa leivontaa ja hyvää viikonlopun jatkoa 🙂
Hei! Olen leiponut tällä ohjeella marjapiirakoita kohta vuoden omiin ja vieras tarpeisiin. Kaikki marjat käyvät mm. herukat, puolukat, mustikat. Nopeaa ja helppoa. Tykkään laittaa jauhoja hieman vähemmän kuin ohjeessa ja korvaan osan jauhoista perunajauhoilla. Tulee hieman kosteampi tai mehevämpi. Säilyy hyvin ja maku vain paranee viileässä. Kiitos ohjeesta! Makoisaa kesää kohti syksyä!
Hei Anneli, kiva kun jätit kommentin. Tämä resepti on tosiaan kätevä kun sitä pystyy soveltaa niin laajasti 🙂 Kiitos vinkeistä! Pitää kokeilla muutoksillasi.
Hei Anni, näin myöhään vastaan, sorry.
Mustikkapiirakka oli taivaallisen hyvää. Tyttäreni italialainen poikaystävä söi sitä kolme palaa!!?Hyvä, kun meille riitti.
Kesäisiä terveisiä tulikuumasta Wienistä!?
Anna-Maija
Hei, voi kuinka mukava kuulla miten piirakasta pidettiin! 🙂 Täällä Suomessa helteet ovat nyt hellittäneet. Koittakaa nauttia helteestä, se on vain väliaikaista 🙂
Testasin tällä ohjeella pakastemustikoilla ja voin sanoa että NAM!
Tuli aivan täydellinen pohja ja piirakka pysyi kasassa, ei ollut vetinen!
Jos joku ei tällä reseptillä onnistu, täytyy katsoa peiliin..
Kiitos Anni hyvästä reseptistä, tätä käytän jatkossakin 🙂
Voi miten ihanaa! Kiitos kun kävit jättämässä nämä piristävät terveiset <3 Mukavaa syksyn alkua sinulle!
Heippa.! Tein ohjeen mukaan,mutta käytin gluteenitonta jauhoseosta, olisi varmaan pitänyt laittaa myös psylliumia,ei kohonnut oikein hyvin…Mutta hyvää oli silti!Laitoin vielä päällimmäiseksi muutaman jäisen mansikan.Nam! Marja-mummi.
Heips, pääasia on että tuli herkkua 🙂 Kiitos mukavasta kommentistasi <3
Moikka, tein juuri viikonloppuna piirakkavuokaan tällä ohjeella ja oli niin hyvää että ajattelin nyt tehdä pellillisen. ☺️ Kannattaako ohje tehdä 2 vai 3 kertasena?
Hei Henna, kiva kuulla, että pidit ohjeesta! Peltejäkin on eri kokoisia, mutta sanoisin että lähtisin itse yrittämään 2 kertaisena. Taikinaa on helppo tehdä lisää, jos ei riitä 🙂
Hei Anni,
Voiko kermaviilin korvata rahkan kanssa? Kotona sattuu olemaan rahkaa, eikä kermaviiliä. 🙂
Moikka,
Voit korvata millä tahansa maitotuotteella. Jos rahka on kovin jäykkää niin ohentaisin sitä hiukan 🙂
Erinomaista piirakkaa tuli.
13-vuotias poika teki. Ja onnistui erinomaisesti.
Mahtavaa. Kiitos!
Voi mikä ilo kuulla 🙂 Kiitos palautteesta ja mukavaa kesän jatkoa!
Moikka!
Hei miten ohje onnistuu gluteenittomana? Aiempaa luin, että jollain ei ollut onnistunut niin hyvin. Voisiko ohjeen vain tehsä glut jauhoilla? Mukaan psylliumia/kuinka paljon?:)
Moikka,
Kyllä onnistuu gluteenittomista jauhoista. Jos käytät valmista jauhoseosta, jossa on psylliumia valmiiksi niin sitä ei tarvitse lisätä. Muuten 1 tl riittää 🙂
Painelin vuoan reunoille myös taikinaa laitoin uuniin 175 astettta esipaistoon.Hitsin hitsi kaikki reunoille painamani taikinat valui löntiksi vuoan pohjalle. Aikaa oli kulunut noin 4 minuuttia. Mikäköhän meni pieleen?
Pohjakin jäi hitusen raa an oloiseksi vaikkakin reunat näyttivät/olivat kypsyneet.
Esipaiston aikana kannattaa laittaa esim folio pitämään piirakan reunoja yllä (jotkut käyttävät myös kuivia herneitä). Raaka taikina valuu helposti alas vuoan reunoilta muuten. Jäikö pohja raa’aksi siis koko paiston jälkeen, kun piirakka oli täysin paistettu? Uuneissa on aina eroja ja paistoajat viitteelliset. Jos piirakka jäi raa’aksi niin suosittelen paistamaan muutaman minuutin enemmän kuin ohjeessa 🙂
Hei, Anni! Leivottiin 14 vee pojan kanssa tämä. Iltapalaksi vaniljajäätelön kera. Slurp! T. Anni
Ihana kuulla 🙂 Mukavaa viikon jatkoa!
Hei, kiitos tästä ohjeesta! Tuli aivan ihanaa piirakkaa, en muista olenko syönyt koskaan parempaa! Lisäksi tosi helppo! Vaihdoin jauhot gluteenittomiin, ja suoraan uunista otettuna oli aika mureneva pohja, mikä nyt ei kauheasti haitannut, mutta seuraavana päivänä pysyi hyvin kasassa. Raastoin pohjaan myös sitruunankuoren, joka oli tosi ihana maku! Kiitos!
Onpa ihana kuulla Minttu <3 Ole hyvä! Gluteeniton pohja on aina vähän murenevaisempi. Upeaa syksyä!
Kiitos – itsenäisyyspäivän kunniaksi tuli täydellinen mustikkapiirakka. Olen itse kotoisin Virosta ja mieheni on suomalainen. Koska Suomessa on tavaksi tehdä mustikkapiirakkaa, halusin ilahduttaa perhettäni. Olen onnellinen, että onnistui. Käytin pakastemustikkoita + ruokalusikallinen maissitärkkelystä, koska sitä oli kotona jo valmiiksi. Foliosta tein ”tukirenkaan” piirakan reunoille ja esipaistoin 10 min. Mulla menivät piirakan reunat aika pian tummiksi – pelkäsin, että ne palavat – laitoin sitten vaan leivinpaperin piirakan päälle loppuajaksi. Mielestäni, jos on joku resepti, sen pitää lukea tosi tarkkaan ja täytyy olla valmiina löytämään myös itse ratkaisuja ja jos siitä huolimatta ei onnistu, sitten täytyy harjoitella. 🙂 Kiitos vielä kerran – meillä oli ihana itsenäisyyspäivä ja yksi syy oli tämä mustikkapiirakka.
Näin se on juuri minunkin mielestä! Leivontaan vaikuttaa niin leipuri, mittakäsi, uuni ja tekniikat. Pitää löytää oma tyyli ja tapa tehdä asiat niin että leivonnaisesta tulee juuri täydellinen. Kiitos mukavasta kommentistasi. Ihanaa joulun aikaa!
Hei, onnistuisikohan tämä tehdä munattomana?
Olen tehnyt melko samanlaisen piirakan vegaanisena ja silloin tein näin:
https://www.anninuunissa.fi/mummon-vadelmapiirakka-myos-vegaaninen-vaihtoehto/
Moikka,
Näin korona-aikana sitä täytyy keksiä tekemistä, ja leipominen on kyllä yks hyvä idea. Alkoi tekemään mieli mustikkapiirakkaa ja ajattelin, että haluan tehdä nyt eri ohjeella kuin yleensä. Noh tämä osui silmiini ja tästä kyllä tuli ihan lemppari 😍 Aivan taivaallista. Syötiin miehen kanssa puoli vuokaa iltakahvin kanssa, hups 😄 Kiitos reseptistä siis,tällä teen varmasti jatkossakin. Ehkä vadelmapiirakkaa seuraavaksi.
Hei Jensku,
Nyt on juurikin täydellinen aika leipoa kotona ja testailla uusia reseptejä. Ihanaa, että pidit tästä! Vadelmalla tulee myös lähes täydellinen <3
Heippa! Voiko kermaviiliä korvata millään, esim. maitorahkalla?
Tottakai voi – jogurtilla, smetanalla, ranskankermalla tai rahkalla!
Kiitos tästä reseptistä! Tuli niin hyvä piirakka (pakastemustikoita käyttäen) että meinasi mennä yhdellä istumalla koko homma! 🥰 Ja vanilja-lover kun olen, niin lisäilin pikkuisen enemmän vaniljasokeria kuin ohjeessa oli.. Tuli ihan taivaallisen hyvää!
Ihana kuulla! Ole hyvä 🙂 Tämä on kyllä monen luotto-ohje. Kannattaa tehdä uusi hih.
Tama resepti toimii kylla aivan erinomaisesti ulkomaillakin, kun vain loytaa sopivat tuotteet, nimim. nyt jo toista kertaa uunissa kahden viikon sisaan. Terveisia Japanista.
Voi miten upea kuulla, että ohjeeni on käytössä Japanissa asti <3 Kiitos kommentistasi ja upeaa kesää!
Voiko kermaviilin korvata påmackan maustamattomalla kaurapohjaisella tuorejuustoa?
Laittaisin mielummin kaura fraichea tai jotain juoksevampaa kaurapohjaista tuotetta, mutta miksi ei onnistuisi påmackanillakin?
Vau, kyllä oli hyvä piirakka ja meni heti .Itse en leivo kuin suolaisia niin tän reseptin jälkeen joutuu tekemään kyllä tätä marjojen kanssa. Olen ihan hämmästynyt kuin yleensä piiraat jää kuivaksi niin tämä kun jäähtyi niin jäi kosteaksi .Nam , Nam
Ihanaa kun pidit ohjeesta 🙂 Tämä on kyllä huippu! Toimii koko vuoden. Myös poakastemarjoista!
Miksi Anni ei mainitse vuuan halkaisijaa, itselläni 27 cm vuoka jolloin tuo mustikkapiirakan pohja ei riitä, teetkö itse johonkin 20 cm vuokaan.
Piirakan pitäisi kyllä mahtua 27-28 cm vuokaan. Itselläni käytössä korkeareunainen 24 cm vuoka, joka vastaa noin 27 cm piirakkavuokaa 🙂
Eilen leivoin ja tuli oikein hyvää😋 teki mieli kaikki itse syödä mutta kai sitä yhden palan muille jättää😂😁
Anni, this is the most beautiful blueberry pie I ever saw. I found it while searching for Muropiirakka. I had a recipe from a different blog which was not in Finnish language but had the Finnish name of the pie or cake. I still don’t know what is it. But, I thought it was amazingly simple and unbelievably delicious. Luckily for me the person who posted the recipe also gave the weight of the ingredients in grams since I would not know what to do with dL🤔🤔🤔
So, my cake was done at about 2 in the morning, probably right on time for breakfast in Finland. I had some (ok, a lot) with my morning coffee and I liked it so much I decided to search the web for other recipes. Yours looks amazing. Hopefully google will be good enough at translating it into English. I didn’t watch enough Finnish series on Netflix yet to understand all. 😉 There is one thing that I learned. Kiitos! For the beautiful recipe. I will add this to favorites and try your recipe really really soon. It’s almost wild blueberry season in Northern Michigan. Meantime, I will use frozen as I did last night. Have a beautiful day.
Thank you for your comment! Please let me know how you liked the recipe if you try it. Have a great day!
Hei! Vakioreseptini ollut jo kauan. Kokeilin muropohjan päälle Vanijarahkaa , sitten pakastemustikat , joihin sekoitin vähän perunajauhoja ja sitten Kermaviilisekoitus. Valmistsikinapohja jonka painelin keskeltä reunoja kohti , riitti hyvin. Makeutta tuo rahka voisi kokeilla myös, korvaamalla rahkan maustetulla tuotejuustolla. Hyvää on myös tällä Annin ohjeella tehtynä.
Hei, kiitos vinkeistä! Toimii varmasti eri tavoilla tuunattuna. Mukavaa loppukesää 🙂
Luotto-ohje kerran kokeilin ja tänään taas tein nyt se on uunissa 20min niin valmista namskis😍 itse en muista ikinä ostaa leivinjauhetta joten laitan ruokasooda 1tl ja sitruunamehua 1tl
Ihana kuulla 🙂 Ja tosiaan leivinjauheen voi aina korvata soodalla sekä toisinpäin.
Suosittelen piirakkavuoaksi mieluummin vähän syvempää vuokaa pienemmällä halkaisijalla.
Tein ensin vuoalla joka oli halkaisijaltaan 28 cm ja piirakka ehti tummua liikaa tuossa paistoajassa ( pidin alle suositellun). Nyt tein syvemmällä ja pienemmällä halkaisijalla olevalla vuoalla ja piirakka näyttää täydelliselle.
En ole vielä ehtinyt maistamaan sitä, mutta ulkonäön perusteella käytän jatkossakin tätä toista vuokaa.
(Tosin se edellinen, vähän tummunut piirakka maistui hyvin perheelle ja vieraille, hävisi päivän aikana kokonaan ;))
Kiitos reseptistä, tämä oli sopiva aloittelijallekin! : )
Ole hyvä 🙂 Kiva, kun ohje on löytänyt paikan myös sinun keittiössäsi. Mukavaa kesän jatkoa!
Hei, tällä ohjeella olen tehnyt vuosikaudet mustikkapiirakkani ja hyväksi havainnut.Jostain syystä tätä ihanuutta ei seuraavalle päivälle jää 🤗
Tänään halusin tehdä hitusen erilaisen version, pohjataikina säilyi ennallaan mutta täytteeksi laitoin mustikoita ja vadelmia. Kermaviilin korvasin vaniljatuorejuustolla ja turkkilaisella jugurtilla.
Aika malttamattomana odottelen jäähtymistä että pääsen maistamaan 😋
Kiitos ohjeesta, toimi hyvin.
Ole hyvä 🙂
Samaisella reseptillä ( julkaistu Mamman marjapiiras -nimellä et-lehdessä 5/2007), olen hurmannut itseni ja vieraani ja tietysti kotiväen vuodesta toiseen ensimmäisitä mustikoista. Superherkku!
Tällä perinnereseptillä onkin monta nimeä ja versiota. Itse olen ohjeen äitini vanhasta reseptikirjasta napannut aikoinaan 🙂 On kyllä helppoa ja hyvää!
Heipsan! Testasin tätä ohjetta kuukausi sitten, jolloin oli vieraita tulossa käymään. Kysäsin äitiltä voinko tehdä tämän ja hän sanoi, että eihän noista aina tiedä minkälaisia tulee. Noh, kuitenkin tein ja onneksi tein sillä äiti suorastaan loisti, miten hyvää piirakka oli. Vieraatkin tykkäsi! Tosi hyvää piirakkaa tulee ja tänään aion tehdä jälkiruoaksi käristyksen ja perunamuusin kylkeen.
Aurinkoista vauva-arkea sinulle:)!!
Voi miten ihana kuulla! Kiitos Alisa, ihanaa syksyä sinne! 🙂
Hyvää tuli, mutta jääkaapissa säilytyksen jälkeen oli piirakka pohjasta jämähtänyt vuokaan niin kiinni että ehjänä ei saanut irti.
Jos piirakka jää pohjaan kiinni on pohja luuultavasti jäänyt raaaksi, palanut tai sitten vuoan pinnoitteessa on vikaa. Mutta hei kiva kuulla, että maistui!
Voiko kermaviilin korvata Lempi rahkalla?
Varmasti toimii silläkin 🙂
Hei
Kiitos mainiosta reseptistä. Jo monet kerrat on tullut tehtyä, mustikat, puolukat, vadelmat täytteenä. Puolukat ilman mitään viilejä on paras. Niin helppoa tehdä ja ei osaa mitään sanoa, niin hyvää on syödessä.
Kiitos kommentista 🙂 Ihana kuulla! Mukavaa syksyä!
Ehdottomasti lemppari piirakkaohje. Nopea, helppo ja mikä parasta niin hyvää, niin hyvää. Maistuu niin vieraille kuin talonväellekin. Teen myös gluteenittomilla jauhoilla ja toimii. Kiitos!
Ole hyvä ja ihanaa sunnuntaita 🙂 Kiitos kommentistasi!
Tämä oli lähinnä 4hengelle😃 toisella kierroksella oli jo pientä nujakkaa. Onneksi pärjää vielä lapsille😅
😀 heh. Kiva kuulla, että maistui!
Ihana ja helppo resepti jota olen käyttänyt useita kertoja. Tänään tein pakastemarjoista piristämään tätä koronan aiheuttamaa apatiaa.
Onnistui🌹
Ihana kiitos! Juuri tätä varten blogini on olemassa <3 Mukavaa kevään odotusta!
Tästä on tullut minun luotto resepti marjapiirakoille! Oih miten hyvää😍
Ihana kuulla <3 🙂
Siis mielettömän hyvää! Tänään uusiksi, kun vieraita tulossa! Kiitos, kun jaoit ohjeen!
Kiitos, ihanaa kun sinäkin pidit! 🙂
Ei olisi pitänyt löytää tätä ohjetta. Kun kerran tein, niin nyt sitten saa tehdä vähintään kerran viikossa 🙂 Lisään mukaan myös vadelmia, ja tuplaan kermaviilin määrän. Voi että miten hyvää. EIkä jää kiinni vuokaan, kun laittaa pohjalle leivinpaperin.
Mukava kuulla, että ohje on ahkerassa käytössä 🙂
Moikka! Olisi tarkoitus tehdä tätä pellillinen kaveriporukalle! Osaatko sano kuinka paljon ohje moninkertaistuu sitten?
Hei Anni,
Jos haluan tehdä tätä uunipellillisen, niin miten suhteutan ohjeen ? Entä vaikuttaako paistoaikaan ?
Hei ,,huomasin kiireessä ettei ollutkaan pakkasessa mustikkaa mutta laitoin puolukkaa ja tosi hyvin sopi namm ..kermaviiliäkään ei ollut mutta creme fraichea ja nesteeseen lirautin vielä sitruunamehua , toki vaniljasokeriakin ja voii miten hyvää ! käviskö tähän esim jotkut hedelmät kuten aprikoosit ,-tai persikat sokeriliemessä ( toki valutettuina ? )
Mahtavaa, tämä ohje on hyvin muunneltavissa. Varmasti sopii myös hedelmät – myös tuoreet!
Nam. Helpoin resepti tehdä ja herkullinen lopputulos. Kun tekee mieli mustikkapiirakkaa etsin reseptin käsiini.. Olen tosin välillä lisännyt vähän maitoa lopuksi pohjaan, kun en ole onnistunut sekoittamaan aineksia. Tein juuri tänään tällä ohjeella piiraan.
Ihana kuulla <3 Herkullista viikonloppua!
Toimi tosi hyvin pakastemustikoilla perunajauhojen kanssa. Annoin vähän sulaa. Hyvä vinkki.
Hei . Tää on mun luotto ohje ja todellakin nopea tehdä ! olen tehnyt myös karviaisilla kun niitä puskia
on pihassa , mansikoilla ym ja aina toimii ..Kiitos huippu ohjeesta <3 ella
tänään tein myös ja huomasin ettei ollutkaan kermaviiliä joten korvasin creme fraichella namm
sekin sopii .
Oikein Ihanaa Kesää 🙂
Tämä on hyvä ohje, kuten Mummon ohjeet yleensä. Ihanaa kesää myös sinulle 🙂
Hyvää, kiitos ohjeesta ja hyvää kesää!
hei! osaatko sanoa paljon 300grammaa mustikoita on desilitroina?
noin 2-3 dl, laita sellainen sopiva kerros piirakkapohjan päälle!
Laitan 2dl vehnäjauhoja ja1dl kauraryynejä,tulee myös tosi hyvää!
Hei! Hyvä resepti, toimii myös gluteenittomalla jauholla ja soijakermaviilillä ilman eri kikkailuja.
Unohdan aina sen kanamunan sekoittaa rahkaan, onnistuuko noinkin, tyhmä minä
Moi! Voiko esim. 1dl vehnäjauhoista korvata grahamjauholla?
Miksi ei voisi? 🙂
minä en vaahdota sokeria ja voita. Minä nypin kylmän voin ja kuivat aineet (jotka lisätään kerralla) murusiksi ja lopuksi lisään kananmunan . Muodostan taikinasta pallukan, että maut tasaantuu ja taikina tiivistyy (apuna voi käyttää hieman jauhoja). Taputtelen taikinan melko pian (n. 15min.) piirakkavuoan pohjalle ja vähän reunoille. Paistan pohjaa ensin n. 10 min 200 astetta ja sitten lisään täytteet ja paistan vielä n. 30 min.
Näin varmistan, että pohja on varmasti kypsä, eikä siitä tule ”pöperöö” koska täyte on niin nestemäistä, perunajauhoista huolimatta!
Tämäon hyvä pohja mille tahansa piirakalle. Joskus teen taikinan vähän isomman ja ennen kananmunan lisäämistä, otan sivuun 2-3 rkl taikinaa ja lisään siitä nokareita täytteen päälle! Tulee hyvän näköinen piirakka!
Terv. 78 -vuotias itseoppinut kokki