• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Ystävänpäivä
    • Laskiainen
    • Pääsiäinen
    • Vappu
    • Häähumua
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Jäätelö
  • Mökkiohjeet
  • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria
  • Koti & Remontti

Maidoton Marenkikreemi

Täytteet ja kuorrutukset

21 loka

Maidoton Marenkivoikreemi

Maidoton marenkikreemi on ohje, jota on kyselty paljon, joten päätin jakaa teille tämän jo kerran kakkupostauksen yhteydessä julkaisemani reseptin maidottomasta hunajalla maustetusta marenkikreemistä. Alkuperäisen postauksen löydät tästä. Maidoton marenkikreemi tehdään margariiniin perinteisen voin sijasta. Muuten koko valmistusprosessi on samanlainen. Kuulin siitäkin, että marenkikreemiä on tehty kokonaan vegaanisena, korvaamalla kananmunat kikherneen nesteellä (vegaaninen marenki). Mielenkiintoista vai mitä? Jätän sen kokeilun itse seuraavaan kertaan!

Tämä täyteläinen ja hyvin levittyvä kreemi sopii kakkujen kuorruttamiseen, pursotukseen ja koristeluun. Kreemiä voi maustaa lukuisilla eri tavoilla: aromeilla, hunajalla, kaakaolla tai marjajauheilla. Voit myös väräjätä kreemin tai osan siitä pastaväreillä. Nykyään kun haluan itse jämäkän kreemin kakun kuorrutteeksi, ganachen alle tai kun teen nakukakun, jonka pinnan saa jättää rosoiseksi, teen aina marenkikreemin. Marenkikreemin koostumus on erittäin kevyt ja sileä. Sen maku on mielestäni myös parempi kuin perinteisen voikreemin.

Lue maustamisesta ja marenkikreemin levityksestä lisää alempaa.


Maidoton Marenkikreemi

Perusohje:

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2 dl sokeria
  • 200 g margariinia (maidoton)
  • pastavärejä (valinnainen)
  •  3 rkl hunajaa TAI valinnainen aromi TAI marjajauhe
  1. Mittaa valkuaiset teräskulhoon kattilan päälle, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä – kulhon pohja ei saa osua veteen. Lisää sokeri pienissä erissä valkuaisten sekaan ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista tai kun sokerikiteet ovat sulaneet kokonaan. Voit testata tämän ottamalla marenkia sormien väliin, jos kiteitä ei tunnu on marenki kypsää.
  2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee noin 5-10 minuuttia. Voit vatkata myös käsivatkaimella.
  3. Aloita lisäämään hieman pehmennyt margariini, joka on vielä hiukan viileää. Lisää margariini pienissä paloissa, pala kerrallaan ja vatkaa kreemiä koko ajan miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, margariini sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.
  4. Jatka vatkaamista, kunnes kreemin koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää, sileää ja tasaista. Vatkaus kestää noin 10 minuuttia.
  5. Lisää hunaja tai muu aromi kreemin sekaan vatkauksen loppupuolella. Maista ja lisää halutessasi lisää.
  6. Värjää kreemi tai osa siitä halutessasi pastaväreillä.

Vinkki! Tee tavallinen marenkikreemi vaihtamalla margariini voihin. Lue ohje huolellisesti läpi ja ota kaikki tarvittavat välineet esille. Marenkikreemin teko on helppoa, kun olet sen kerran oppinut!


Maidoton Marenkivoikreemi

Kreemin levitys:

Marenkikreemi ja muut rasvapohjaiset kreemit kannattaa levittää kakun päälle oikeilla välineillä, jotta saat varmasti viimeistellyn ja sileän lopputuloksen. Itse aloitan kuorruttamisen aina palettiveitsellä, jolla levitän kakun  pintaan ”murukerroksen” eli kerroksen, johon saattaa sekoittua höttöisen kakun sivuilta kakkumurua, täytettä ja muita epäsiisteyksiä. Tämän jälkeen kakku laitetaan jääkaappiin muutamaksi minuutiksi. Kakun käynti jääkaapissa kovettaa kreemin pinnan, koska kreemissä on rasvaa. Tämä jääkaappikäynti kannattaisikin tehdä aina jokaisen kreemikerroksen levityksen jälkeen, jotta lopputulos on mahdollisimman tasainen.

Kovettuneen pinnan päälle on helpompi levittää uusi kerros kreemiä. Ihan viimeiset kerrokset kannattaa levittää ja silottaa raapalla. Käytän muovista raappaa ja jos haluan oikein tasaisen tuloksen otan tukevan teräsraapan käyttöön. Kun täydellinen pinta on viimeistelty kannattaa kakku laittaa vielä kerran jääkaapiin ja asetella koristeet vasta kovettuneen pinnan päälle!

Yksi tärkeä väline kreemin levityksessä on yllättävä ja sitä ei kannata unohtaa! Se on nimittäin pyörivä kakkualusta. Ihan oikeasti, ilman pyörivää alustaa, jonka päällä kakkua on helppo liikutella, on kreemin levitys hankalaa. Pyörivä alusta helpottaa kakun pyörittämistä ja kääntämistä. Voit pitää raappaa tai palettiveistä paikoillaan ja kääntää ainoastaan alustaa, jolloin myös kakku liikkuu ja saat varmasti tasaisempaa kreemipintaa aikaiseksi!

Maidoton Marenkivoikreemi

Kreemin maustaminen ja värjääminen: 

Marenkikreemi ja muut kreemit ovat mielestäni loistavia juuri siitä syystä, että niitä voi maustaa lukuisilla eri tavoilla. Itse käytän todella paljon erilaisia aromeja, marjajauheita ja mausteita (esimerkiksi kaneli tai piparkakkumauste). Maustamisella saa erilaisia makuja kakkuun ja vivahteita kreemin makumaailmaan.

Sama kreemi muuntuu moneksi sitä maustamalla ja värjäämällä. Lisää värit ja aromit aina vatkauksen loppumetreillä. Lisää makuja ja värejä oman maun mukaan.

Maidoton Marenkivoikreemi

Marjajauheet:

Aidoissa marjajauheissa ei ole käytetty keinotekoisia väri- tai makuaineita ja ne eivät sisällä lisättyä sokeria. Herkullisilla jauheilla saat hieman luonnollista sävyä kreemiin, jos et halua käyttää pastavärejä. Löydät marjajauheita viidessä eri maussa verkkokaupastani:

  • Aito Mansikka
  • Aito Vadelma
  • Aito Mustaherukka
  • Aito Sitruuna
  • Aito Appelsiini

Maidoton Marenkivoikreemi Maidoton Marenkivoikreemi

Toivottavasti vinkeistäni oli hyötyä! Ihanaa lauantaita!

Lisää kuorrutus- ja täytereseptejä täältä.

Seuraa herkkujani myös

Instagramissa  

Facebookissa

27 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Gluteeniton Supersuklainen Suklaakakku (minikakut)
Seuraava artikkeli: Vaahtokarkki Pops – Marshmallow Pops »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Eliisa Harmaala sanoo

    21.10.2017 16:57

    Pystyyköhän floran maidotonta margariinia vatkaamaan, on 60% rasvaa?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      23.10.2017 17:03

      Hei Eliisa,

      Kyllä uskon, että pystyy. Itse käytin tätä:

      http://bunge.fi/kuluttajatuotteet/leivontamargariinit/sunnuntai-laktoositon-leivontamargariini-500-g

      Mukavaa viikkoa!

      Vastaa
  2. S sanoo

    5.11.2017 10:03

    Tuo sininen kuorrute on just sen näköistä mitä oon etsinyt. Sileää ja kiiltävää. Onko sekin vain värjättyä marenkikreemiä? Pystyykö tuota kreemiä käyttämään koristelupursotuksissa? Oon katsonut paljon erilaisia kakkuvideoita ja niissä suurimmassa osassa kakun kuorrutteet on sileitä ja kiiltäviä. Onkohan nekin marenkikreemiä vai jotain muuta.. 😀

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      5.11.2017 19:35

      Hei, sininen kreemi on marenkivoikreemiä huoneenlämpöisenä 🙂 Marenkikreemi on täydellistä pursotukseen ja sitä käytetään paljon makunsa ja koostumuksensa takia. Mukavaa iltaa!

      Vastaa
  3. Tiiu sanoo

    11.5.2018 20:31

    Osaatko sanoa, miksi kreemini paakkuntui? Jouduin käyttämään margariinin lisäksi voita, voisiko johtua siitä? Laitoin margariinit+voit reilusti alle 40 asteiseen marenkiin, mutta oliko marenki sittenkin liian kuumaa? Vai vatkasinko liikaa tai liian tehokkaasti margariini-voi -seoksen marenkiin?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      11.5.2018 21:00

      Hei Tiiu, kreemi muuttuu hiukan kokkareiseksi vatkauksen lopussa, mutta kun vatkausta jatkaa sen pitäisi tasoittua. Koska laitoit samaan aikaan voita sekä margariinia on se voinut vaikuttaa koostumukseen. Jos marenki on liian kuumaa sulaa voi ja tulee enemmänkin löysää kreemiä kuin kokkareista. Luulen, että johtuu nyt voin ja margariinin sekoituksesta. Voi mikä harmi 🙁

      Vastaa
      • Tiiu sanoo

        14.5.2018 13:27

        Kuorrute muuttui siis löysemmäksi, jossa oli pikkukokkareita. Tuli sellainenkin mieleen, että olisiko nestemäinen väri, jolla värjäsin taikinaa, voinut vaikuttaa koostumukseen, koska tämä muutos tapahtui tosiaan muiden aineiden lisäämisvaiheessa…

        Kuorrute oli kyllä rakenteestaan huolimatta taivaallisen hyvää ja haluaisin sitä jatkossakin tehdä kun vain selviäisi, miten välttää tuon sudenkuopan. Onko siitä muuten haittaa, jos antaa marengin jäähtyä reilusti alle 38 asteeseen, sanotaan nyt vaikka 30 asteeseen?

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          14.5.2018 16:07

          Nestemäisiä värejä ei suositella kreemien värjäykseen – ne saattavat tosiaan juoksettaa kreemin. Toinen syy voi tosiaan olla margariinin ja voin yhdistäminen. Se että marenki on reilusti alle 38asteista ei haittaa mitään. Marenkia vatkataan ja jäähdytetään jottei rasva sulaisia joukkoon ja juoksettaisi kreemiä. Onnea uudelle yritykselle 🙂

          Vastaa
  4. isa sanoo

    22.7.2018 10:23

    Moikka!

    Kuumana kesäpäivänä kannattaisiko kuorrute tehdä ilman voita, pelkkänä sveitsiläisenä marenkina eikä marenkivoikreeminä ettei kakku ala sulamaan juhlapöydässä? Ilman voin lisäämistä kakusta saisi myös ihanan hohtavan valkoisen kuorrutteen. Onko sinulla kokemusta siitä, kumpi versio kuorrutteesta olisi kestävämpi?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      22.7.2018 20:11

      Hei Isa, toki voit tehdä pelkän marengin halutessasi, mutta silloin kuorrute ei käyttäydy kuten kreemi. Tässä yksi esimerkki marengilla kuorrutetusta kakusta:

      https://www.anninuunissa.fi/sitruuna-mustikkakakku/

      Vastaa
  5. Johku sanoo

    29.9.2018 13:53

    Hei! Säilyykö kreemi hyvänä, jos kuorrutan kakun kreemillä jo juhlia edeltävänä iltana ja juhlapäivän aamuna laitan kreemin päälle suklaavalumat?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      29.9.2018 14:04

      Hei Johku, kyllä säilyy. Kuorruta kakku tukevalla alustalla ja vältä sen siirtelyä. Siirtely saattaa aiheuttaa sen, että kreemin pinta halkeilee, mutta sekin on vaan kosmeettinen juttu.

      Vastaa
  6. Gussum sanoo

    26.10.2018 08:50

    Hei!Minkä kokoisen kakun kuorruttamiseen ohje on tarkoitettu?Haluaisin tehdä halkaisijaltaan 17.5 cm kakkuun myös pursotuksia,niin kannattaisiko tuplata ohje?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      26.10.2018 09:25

      Hei,

      Ohjeesta riittää isonkin 20-22 kakun kuorruttamiseen, joten yksinkertainen ohje riittää 🙂

      Vastaa
  7. Gussum sanoo

    17.11.2018 09:15

    Hei!voiko ohjeen sokerin korvata makutomusokerilla ja jos voi,niin missä suhteessa?

    Vastaa
  8. Gussum sanoo

    17.11.2018 09:17

    Hei!voiko ohjeen sokerin korvata makutomusokerilla ja jos voi,niin missä suhteessa??

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      17.11.2018 20:03

      Moikka, voi korvata – en ole testannut suhdetta mutta laittaisin varmaan 2.5 dl 🙂

      Vastaa
  9. Riikka sanoo

    10.3.2019 13:28

    Hei, katsoin vastaavan ohjeen kirjastasi. Kreemi jäi maistumaan vahvasti voilta. Tein 3 kertaa ja aina sama juttu. Ohjeessa oli hieman epäselvää, että millainen koostumus marengissa pitää olla kun alkaa lisäämään voita? Nyt kun sokeri-valkuaisvaahto oli 38 asteista, niin aloin lisäämään voita ohjeen mukaan. Pitääkö siis marengin olla valmista ennen voin lisäämistä eli kuohkeaa marenkia?

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.3.2019 19:05

      Hei Riikka,

      todella erikoista, en ole kuullut vastaavaa palautetta marenkimreemistä! Vatkasitko kreemiä kuinka kauan voin lisäämisen jälkeen? Kunnolla vatkattu voikreemi tai muu voipohjainen kreemi ei maistu voilta kun on vatkaus on onnistunut.

      Marenki on valmista siinä vaiheessa, kun voi lisätään. Ohjeen pohjana on sveitsiläinen marenki, jonka valmistus tehdään vesihauteessa ja lopuksi vatkaamalla 38 asteiseksi, jolloin marenki on paksua, kuohkeaa ja valkoista. Oliko sinun marenkisi sellaista?

      Marenki-voikreemi on yksi vaikeimmsita kreemeistä valmistaa, mutta sen oppii kyllä opettelemalla. Toivottavasti näistä vastauksista olisi apua.

      Vastaa
  10. Ilona sanoo

    16.3.2019 07:27

    Maistuuko marenkikreemi hyvältä, vaikka sitä ei maustaisi mitenkään ?

    Vastaa
  11. Anni Paakkunainen sanoo

    17.3.2019 07:51

    Hei Ilona, tämähän on makuasia, johon ei ole yhtä vastausta. Itse pidän marenkikreemistä. Jos pitää marengista niin olettaisin, että pitää tästä kreemistäkin. Maustamisella saa kreemiin lisää makuja ja erilaisia aromeja 🙂

    Vastaa
  12. Jasmin sanoo

    8.5.2019 14:43

    Heippa!
    Tarkoituksenani on tehdä sellainen hiekkakakku kakku, eli siis täytekakku joka näyttäisi hiekkakakulta. Mietin sitä, että toimisiko tämä kreemi kakun pinnassa (painelisin siis siihen keksimuruista tehdyn ”hiekan” kiinni)? Vai minkä kreemin/kerman tms uskoisit toimivan parhaiten tässä tarkoituksessa? ☺️

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      8.5.2019 15:18

      Moikka Jasmin, tämä toimii varmasti yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin kreemi 🙂

      Vastaa
  13. Minna sanoo

    16.10.2019 23:49

    Moikka! Onko valmis kreemi kuinka kellertävää? Mietin kaksiväristä tai liukuvärjättyä kakkua jossa on alaosa vaaleanpunaista ja päältä valkoista. Pitääkö kreemi ensin värjätä valkoiseksi pastavärillä ja sitten osaan kreemiä lisätä vaalenapunaista pastaväriä, ettei vaaleanpunaisesta osasta tule oranssihtavaa ja valkoinen osuus jää sitten kellertäväksi? Olen kuullut myös, että kellertävään kreemiin kun lisää hiukan violettia niin väristä tulisi valkoisempaa. Kumpi olisi parempi, lisätä valkoista vai violettia? En haluaisi kellertävää kakkua eikä sekään olisi kiva, että vaalenapunainen olisi jotain muuta kuin vaaleanpunaista. Ensikertaa olen tällaista kreemiä tekemässä, onko tämä siis kuin hankala tehdä? 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      17.10.2019 08:23

      Moi, voi sekä margariini on keltaista, joten valmis kreemi taittaa keltaiseen. Marenkikreemi toki on hiukan vaaleampaa, koska siinä on valkoista marenkia. Suosittelen värjäämään valkoisella pastavärillä. Liilaa väriä voi laittaa myös, mutta itse en sitä kikkaa ole kokeillut. Näitä vinkkejä kannattaa aina testailla, jotta löytää itselleen sen parhaimman tavan toteuttaa oma visio. Marenkikreemin teko on haastavampaa kuin tavallisen voikreemin, mutta kun sen kerran oppii niin se on ihan helppoa 🙂

      Vastaa
  14. Minna sanoo

    30.7.2020 14:35

    Hei. Voisiko käyttää voita margariinin tilalla? En itse käytä margariinia mihinkään ja tätä vaihtoa mietiskelin.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      31.7.2020 08:18

      Perinteisen marenkivoikreemin ohje tehdään aina voihin ja löydät ohjeen täältä:

      https://www.anninuunissa.fi/paaryna-marenkivoikreemi-ja-pursotuksia/

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Hei ihana! 🖤 Perustin leivontablogini 2013, kun kaipasin luovaa tekemistä analyyttisen päivätyöni rinnalle. Opettelin leipomaan kakkuja, kuvaamaan ja kirjoittamaan. Parin vuoden kuluttua harrastuksesta tuli työ. Nykyään keskityn sesonkeihin, kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, herkkumatkoihin, juhliin, ravintoloihin ja oman elämäni herkullisiin hetkiin.

Somesta löydät minut @anninuunissa.

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhannus Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kinuski Kuppikakut Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vauva Vege Yhteistyö

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

Evästevalinnat
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2023 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios