Luumugalette

Luumugalette

Saanko esitellä: Luumugalette! Nyt leivotaan luumuista

Tämän piirakan luumut eivät ole valitettavasti omasta puutarhastani, mutta onneksi työkaverillani kävi tuuri ja hän sai mahtavan sadon, josta pystyi jakamaan muillekin. Ennen tätä herkkua kerkesin jo tehdä luumuista hilloa jouluksi. Luumuhillon reseptin löydät tästä. Pieni vinkki: hillo sopii aivan loistavasti valkohomejuuston kaveriksi. Nam!

Ranskalainen rustiikkinen galette on ollut leivontalistallani jo pitkään ja nyt minulle vihdoin sattui hyvä hetki syventyä sen saloihin. Galette on ranskalainen suoraan uunipellille huolettomasti muotoiltava piirakka, joka sanatarkasti tarkoittaa matalaa piirasta tai kakkua. Vaihteeksi ihanan helppoa ja huoletonta, kun ei tarvitse näpertää. Galette näyttää kauniilta juuri sen rosoisuuden takia.


Luumugalette

noin 8-10 hlö

Pohja

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 150 g voita
  • 1,25 dl kylmää vettä
  • 1 muna (voiteluun)
  1. Kuutioi kylmä voi.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  3. Nypi voi jauhoseokseen, niin että siitä tulee murumaista.
  4. Lisää kylmä vesi lusikallinen kerrallaan taikinaa käännellen puuhaarikalla, kunnes taikinasta tulee tasaista ja se pysyy kasassa.
  5. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin 30 minuutiksi.
  6. Valmista odottaessa täyte.

Täyte

  • 500 g kotimaisia luumuja (ilman kiveä)
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 tl raastettua vaniljatankoa
  • 2 rkl tomusokeria (viimeistelyyn)
  1. Halkaise luumut ja poista kivi. Mittaa luumut vasta sitten.
  2. Sekoita luumujen puolikkaat, sokeri ja mausteet kulhossa.
  3. Ota taikina jääkaapista ja kaulitse siitä iso ympyrä suoraan kevyesti jauhotetun leivinpaperin päälle.
  4. Lisää luumutäyte taikinanympyrän keskelle, niin että jätät tilaa reunoille (5 cm).
  5. Nosta reunat täytteen päälle ja siirrä piirakka hetkeksi jääkaappiin (kunnes uuni lämpenee).
  6. Voitele piirakan reunat kevyesti vatkatulla kananmunalla.
  7. Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin tunti.
  8. Sihtaa valmiin jäähtyneen piirakan päälle tomusokeria.
  9. Tarjoile piirakka kerman tai vaniljajäätelön/kastikkeen kanssa.

Lisää syksyisiä reseptejä löydät täältä.


Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *