| |

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Ahhh ihana ihana Lapin ruska! Kotiuduttiin toissapäivänä Lapin mökiltä ja ajatuksissa oli jakaa teille vähän fiiliksiä tuolta matkalta. Kauniita kuvia ruskasta ja muistutuksia ihanan helpoista mökkiohjeista. Päätin kuitenkin tehdä lisäyksen tähän postaukseen ja se näkyy jo postauksen otsikoinnissa. Näen velvollisuudekseni kirjoittaa junamatkustuksesta vauvan kanssa, koska itse en ennen lähtöämme löytänyt vastauksia muutamiin kysymyksiin matkaamme liittyen. Olette kyselleet myös minulta matkan tekoon liittyen Instagramin puolella.

Viivyimme Lapissa vajaa viikon verran ja vauvan ehdoilla lomailtiin. Mies oli etätöissä päivät, joten minä sain viettää vauvan kanssa laatuaikaa kahdestaan. Kävimme pitkillä vaunulenkeillä kahdesti päivässä mökin läheisyydessä Äkäslompolossa. Upea sää helli meitä, vaikka pieniä sateitakin ripotteli muutamana päivänä. Opimme uusia rutiineja matkalla (tai sitten Lapin ilmassa oli jotain taikaa). Vauva nukkui nimittäin melkein neljän tunnin päiväunia, jolloin itse sain pitkästä aikaa joogata, lukea lehtiä ja torkkua.

En päässyt edelleenkään tuntureille ja upeimmille näköalapaikoille ihastelemaan ruskaa, mutta kyllä maisemanvaihdos teki hyvää myös mökin lähipiirissä. Saunoimme iltaisin ja laitoimme helppoa ruokaa satokauden antimista. Vauva tykkää seurata touhujani keittiössä, kunhan muistan selostaa hänelle koko ajan mitä teen. Upea reissu ja saimme vihdoin myös hyvää treeniä perheenä matkaamiseen.

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Matkasimme Lappiin autojunalla makuuvaunussa yötä vasten 8-viikkoisen vauvan kanssa. Olimme päättäneet jättää vauvan vaunut mukana matkaavan auton kyytiin, kunnes aloin pohtia yötä makuuvaunussa. Mahtuisiko vaunukoppa sittenkin hyttiin? Siinä olisi hyvä nukuttaa vauvaa. Kun en saanut tähän varmaa vastausta VR:n asiakaspalvelusta lähdin kyselemään asiaa teiltä Instagramin puolella. Sain vastauksia, ihan hirveästi vastauksia, mutta en vastausta pulmaani. Noin puolet teistä oli sitä mieltä, että mahtuu ja toinen puolisko sitä mieltä, että ei mahdu sitten mitenkään. Yritän kuitenkin auttaa sinua, joka seuraavaksi suunnittelet samanlaista matkaa vauvan kanssa.

Yöjunalla makuuvaunussa vauvan kanssa

Matkasimme Rovaniemelle kahden hengen makuuvaunussa, jossa oli myös wc sekä suihku. Makuuvaunut ovat pieniä ja ovet avautuvat sisään. Vauvan ja vaunujen kanssa matkaavan kannattaa tiedustella Inva-hyttiä, jos sellaisia on vapaana, niin sellaisen saattaa saada ja tässä tapauksessa tilan puute ei ole yhtä paha kuin tavallisessa hytissä. Me jätimme vaunut lopulta autoon ja onneksi jätimme. Pystyimme avaamaan vessan oven ja liikkumaan hytissä, jonka ahtaus saattaa jopa hieman ahdistaa.

Nukutimme vauvan turvakaukaloon hytin lattialle, joka meillä on sellaista mallia, että sen saa makuuasentoon kehtomaiseksi pediksi. Vauva nukkui kuin kotonaan ja heräsi syömään kaksi kertaa yön aikana. Mikä onni! Se miten vanhemmat nukkuivat on toinen asia heh. Vaunujen koppa (meillä Bugaboo Fox) olisi mahtunut lattialle ja runko sängyn alle, mutta ovien avaaminen olisi ollut haastavaa. Käytännössä kaikki liikkuminen olisi tapahtunut petien päällä.

Yö junassa meni kaiken kaikkiaan hyvin ja voin suositella junamatkustusta ehdottomasti. Vinkkaan kuitenkin vielä tämän: vaipan vaihdot sujuvat paremmin, jos mukana on runsaasti swipe-liinoja. Emme ainakaan keksineet miten pestä vauvan pyllyä pienessä lavuaarissa tai seinään piilotetussa suihkussa, josta tihkui vain kylmää vettä. Olin tästä kauhuissani aluksi ja ymmärsin ensimmäistä kertaa swipe-liinojen kiistattoman kätevyyden.

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Harrastimme ihanaa kotoilua mökillä! Olimme juuri köllimisen, kiireettömän aikataulun (joo olen saanut itselleni pienen stressin kaikista tapaamisista täällä kotona) tarpeessa. Autojuna oli meille todella hyvä vaihtoehto matkustaa myös sen takia, että saimme pakattua mukaan matkalle meille ja vauvalle tärkeitä tavaroita kaiken välttämättömän lisäksi. Mukaan mökille pakattiin muun muassa sitteri ja unipesä.

Ruskavinkit vaunuttelijoille

Sain Instagramin puolella vinkkejä mihin pääsee helposti ihailemaan ruskaa vauvan kanssa.

 • Kesänki – Parkkipaikalta juureton helppokulkuinen reitti on noin 2 km. Täällä on päivisin avoinna myös ihastuttava kahvila, josta saa munkkeja, makkaraa, mehua, kahvia, kaakaota ja lettuja. Meidän suosikkipaikka myös talven hiihtoreittien varrella. Mahdollisuus nautiskella ja grillata omia eväitä myös.
 • Pirunkuru (vain kantorepussa hyväkuntoisille) – En uskaltanut lähteä näin pienen kanssa yksin, vaikka mieli teki. Näköalat Kesänkijärvelle.
 • Tahkokurun kota – Hiihtoladun juureton reitti eli pääsee vaunujen kanssa, mutta pientä nousua on.
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Kahvilavinkki Ylläkselle – Suklaaruusu

Ihana Konditoria-leipomo löytyy Äkäslompolosta Jounin-kaupan läheisyydestä. Leipomon sisällä on muutamia asiakaspaikkoja ja me kävimmekin vauvan kanssa kahvilla ja pullalla (IHANA hillapulla) paikan päällä pitkän lenkin päätteeksi. Ostimme mukaan itsetehtyä paikallisen sadon mustikkamehua ja ahh niin rapeita pieniä kaneliässiä pussillisen. Leipomon tiski notkui ruisleivistä, tiikerikakuista, mokkapaloista ja muista perinteisistä leivonnaisista hillaleivonnaisten lisäksi. Palvelu on aina yhtä ystävällistä ja olin niin iloinen siitä miten vilkkaasti asiakkaita kävi leipomossa kahvipaussimme aikana. Tänne mekin palaamme taas!

Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Meillä sitteri on ahkerassa käytössä keittiön puolella ja siksi se matkasi myös reissuun mukaan. Pieni tykkää istuskella ja katsella sekä kuunnella touhujani, kunhan jaksan selostaa hänelle koko ajan mitä tapahtuu. ”Tässä on puolukoita, kaadetaan ne taikinaan.” Veikkaan, että hän pääsee kokkailemaan itsekin aika nuorena! Odotan sitä innolla. Mökillä leivoimme totta kai aamupalasämpylöitä ja teimme yhdessä lounaita kauden vihanneksista. Ihanien puolukkasämpylöiden ohjeen löydät tästä. Kevyen kurpitsa-porkkanakeiton reseptin julkaisen teille pian.

Rapeat Puolukkasämpylät
Lapin Ruska (yöjunalla vauvan kanssa)

Ihanaa viikkoa!

/Anni


Lisää kotimaan vinkkejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Kommenttia

 1. Mummi sanoo:

  Ihanan kuuloinen maisemanvaihdos ja tuhannet kiitokset yöjuna vinkeistä❣️ Suunnataan piakkoin samoihin maisemiin vauvan, enon, kummitädin, mummin ja papan kanssa

  1. Hienoa, että näistä vinkeistä oli apua teille <3 🙂 Oikein ihanaa matkaa ja syksyä!

 2. kakkuja sanoo:

  Hei! Millä editoit kuvasi? Käytätkö aina samaa kaavaa? Millainen kaavasi on?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *