tiistai 24. toukokuuta 2016

Paistettu Raparperijuustokakku (GL)

 
Hopeinen kakkualusta 20cm. 
"Tämä on parasta kakkua mitä olen koskaan syönyt!". No olen kuullut nämä sanat ennenkin ja kommentti on melko puolueellinen, mutta näin huokasi miehini kun leikkasin hänelle palan eilen leivottua, uunissa paistettua raparperijuustokakkua.


Halusin tehdä raparperista jotain erilaista tällä kertaa ja näin syntyi uunissa paistettava juustokakku, joka saa raparperin maun raparperikompotista, jonka keitin erikseen äidin pihalta poimituista raparpereista. Tämä kakku on suussa sulava ja suo kompotti karamellisoi kakun pinnan ihanasti, mitä ennen ollut ennen valmistusta ajatellut. Halusin tällä kertaa tehdä gluteenittoman version ja kokeilin pohjaan mantelijauhoja.  Mantelijauho toimii tässä reseptissä kyllä erinomaisesti. Pohja on erittäin maukas ja koostumus hyvä.

Olen myös taistellut usein paistettavien uunijuustokakkujen kanssa siitä tuleeko kakkuun kauniit renat vai ei. Kokeilin reunaleivinpaperia ja se ratkaisi 2 asiaa. Toi korkeutta vuokaan sekä varmisti, että kakku irtosi kauniisti vuoan reunoilta. Reunaleivinpaperia voi käyttää kaikkien paistettavien kakkujen kanssa sillä se kestää paiston.

Raparperikompotti:
300g raparperia
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sitruunamehua

Pese raparperit ja pilko ne kattilaan. 
Mittaa päälle sokerit ja sitruunamehu. 
Anna hautua matalalla lämmöllä hillomaiseksi, mutta hiukan vetelämmäksi.
Huom! Osalla kompotti valunut vuoan pohjalle, joka jontuu liian suuresta määrästä tai liian kiinteästä koostumuksesta. Kompotti saa olla löysempää kuin hillo!
Sekoittele välillä ja kuori vaalea vaahto kompotin pinnalta.
Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa. 

Pohja:
2 dl mantelijauhoja
2 rkl sokeria
40g voita

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18cm).
Sulata voi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja painele irtopohjavuokaan.
Laita jääkaappin vetäytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen. 
Asettele reunaleivinpaperi vuoan reunoille. 

Täyte:
600g tuorejuustoa
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 rkl maissijauhoja (maizena)
3 kananmunaa
1 keltuainen
150g creme fraiche
1 rkl sitruunanmehua

Vatkaa tuorejuusto, sokerit ja maissijauho keskenään monitoimikoneessa sileäksi. 
Lisää kananmunat ja lopuksi keltuainen yksi kerrallaan vatkaten massaan.
Lisää ranskankerma ja sitruunamehu, vatkaa vielä hetki. 
Kaada täytteestä puolet mantelipohjan päälle. 
Lusikoi raparperikompottia täytteen päälle ja vedä veitsellä viiltoja massan pintaan, niin että kompotti muodostaa pyörteitä massan pintaan.
Lisää loput juustomassasta ja toista kompotin lisäys sekä viillot.
Huom! älä laita kaikkea kompottia. Sitä kuuluu jäädä vielä valmiin kakun päälle!
Paista juustokakkua uunin keskitasolla 160 asteessa noin 1,5 tuntia.  Avaa uunin luukku ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunti. 
Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi tai muutamaksi tunniksi. Paistettu juustokakku on parasta seuraavana päivänä. 
Tarjoile raparperijuustokakku jäljelle jääneen raparperikompotin kanssa. 

Persikan sävyinen Miss Etoile Kakkustandi

Vinkki! Voit korvata mantelijauhot pohjassa myös erilaisilla keksellä, esim. digestive.  Täytteessä oleva maissijauho on korvattavissa vehnäjauhoilla. Tee kompotti jo edellisenä päivänä, kuten itse tein.  Voit tehdä kakun myös isompaan vuokaan, kakusta tulee silloin hiukan matalampi. 

13 kommenttia:

  1. Tämä menee varmasti testiin! Osaatko sanoa vaikuttaako isompi vuoka (24cm) paistoaikaan ja kuinka paljon? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva kuulla, että resepti on mieluinen. Isommassa vuoassa riittää 1h + jälkipaisto :) Mukavaa leipomista!

      Poista
  2. Ihanan kuulloista, ja iso plussa gluteenittomuudesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Siiri. Pitäisi ottaa huomioon allergiset useammin. Tämä pohja oli sitäpaitsi todella hyvä! :)

      Poista
  3. Kauan kompotin pitää antaa hautua? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että 30 minuutista tuntiin. Sen verran kun omasta mielestä näyttää hyvältä. Itse keittelin hiljakseen noin tunnin. Varmasti vähempikin olisi riittänyt :) Raparperien täytyy olla pehmentyneitä kokonaan ja kompotin hieman kiinteytynyt, mutta ei yhtä paksua kun hillo.

      Poista
  4. En yhtään ihmettele, että oli jälleen maailman parasta, sen verran hyvältä näyttää :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi :D näitä omia reseptejä on kyllä hyvä sanoa maailman parhaiksi ;) Nyt se tuli kyllä jonkun muun suusta.

      Poista
  5. arvaa mitä kakkua aion tehdä viikonloppuna äiskän synttäreiden kunniaksi? ;) parasta, kun onnistuu ilman kummallisempia leivontavärkkejä. eka täytyy kurvata mökille katsastamaan raparperitilanne, että onnistuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla :) tämä on niin hyvää! Mukavaa mökillä oloa, synttäreitä ja leivontaa!

      Poista
    2. raparperit olivatkin vielä liian pieniä...no, kesällä sit testiin :)

      Poista
  6. Pikkukokin 2v-juhlien toinen kakku siis päätetty, iso kiitos! Oisko sulla jotain hyvää nakukakkuohjetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mahtavaa ja ole hyvä :) täältä löydät pari pientä ja pikaista nakukakkua:

      http://www.anninuunissa.fi/2015/06/kesainen-pieni-nakukakku-mansikoilla.html

      http://www.anninuunissa.fi/2015/07/mini-naked-cake-kirsikoilla.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!