|

Paistettu Raparperijuustokakku (GL)

Paistettu Raparperijuustokakku (GL)
Paistettu Raparperijuustokakku (GL)
Hopeinen kakkualusta 20cm.

”Tämä on parasta kakkua mitä olen koskaan syönyt!”. No olen kuullut nämä sanat ennenkin ja kommentti on melko puolueellinen, mutta näin huokasi mieheni kun leikkasin hänelle palan eilen leivottua, uunissa paistettua raparperijuustokakkua.

Halusin tehdä raparperista jotain erilaista tällä kertaa ja näin syntyi uunissa paistettava juustokakku, joka saa raparperin maun raparperikompotista, jonka keitin erikseen äidin pihalta poimituista raparpereista. Tämä kakku on suussa sulava ja tuo kompotti karamellisoi kakun pinnan ihanasti, mitä en ollut ennen valmistusta ajatellut. Halusin tällä kertaa tehdä gluteenittoman version ja kokeilin pohjaan mantelijauhoja.  Mantelijauho toimii tässä reseptissä kyllä erinomaisesti. Pohja on erittäin maukas ja koostumus hyvä.

Olen myös taistellut usein paistettavien uunijuustokakkujen kanssa siitä tuleeko kakkuun kauniit reunat vai ei. Kokeilin reunaleivinpaperia ja se ratkaisi 2 asiaa. Toi korkeutta vuokaan sekä varmisti, että kakku irtosi kauniisti vuoan reunoilta. Reunaleivinpaperia voi käyttää kaikkien paistettavien kakkujen kanssa, sillä se kestää paiston.


Paistettu Raparperijuustokakku (GL)

Raparperikompotti:

  • 300g raparperia
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  1. Pese raparperit ja pilko ne kattilaan.
  2. Mittaa päälle sokerit ja sitruunamehu.
  3. Anna hautua matalalla lämmöllä hillomaiseksi, mutta hiukan vetelämmäksi.
    Huom! Osalla kompotti valunut vuoan pohjalle, joka jontuu liian suuresta määrästä tai liian kiinteästä koostumuksesta. Kompotti saa olla löysempää kuin hillo!
  4. Sekoittele välillä ja kuori vaalea vaahto kompotin pinnalta.
  5. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Pohja:
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 40g voita
  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18cm).
  2. Sulata voi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja painele irtopohjavuokaan.
  3. Laita jääkaappin vetäytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen.
  4. Asettele reunaleivinpaperi vuoan reunoille.
Täyte:
  • 600g tuorejuustoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl maissijauhoja (maizena)
  • 3 kananmunaa
  • 1 keltuainen
  • 150g creme fraiche
  • 1 rkl sitruunanmehua
  1. Vatkaa tuorejuusto, sokerit ja maissijauho keskenään monitoimikoneessa sileäksi.
  2. Lisää kananmunat ja lopuksi keltuainen yksi kerrallaan vatkaten massaan.
  3. Lisää ranskankerma ja sitruunamehu, vatkaa vielä hetki.
  4. Kaada täytteestä puolet mantelipohjan päälle.
  5. Lusikoi raparperikompottia täytteen päälle ja vedä veitsellä viiltoja massan pintaan, niin että kompotti muodostaa pyörteitä massan pintaan.
  6. Lisää loput juustomassasta ja toista kompotin lisäys sekä viillot.
    Huom! älä laita kaikkea kompottia. Sitä kuuluu jäädä vielä valmiin kakun päälle!
  7. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 160 asteessa noin 1,5 tuntia.  Avaa uunin luukku ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunti.
  8. Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi tai muutamaksi tunniksi. Paistettu juustokakku on parasta seuraavana päivänä. 
Tarjoile raparperijuustokakku jäljelle jääneen raparperikompotin kanssa.
Vinkki! Voit korvata mantelijauhot pohjassa myös erilaisilla keksellä, esim. digestive.  Täytteessä oleva maissijauho on korvattavissa vehnäjauhoilla. Tee kompotti jo edellisenä päivänä, kuten itse tein.  Voit tehdä kakun myös isompaan vuokaan, kakusta tulee silloin hiukan matalampi. 

Seuraathan herkkujani myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

39 Kommenttia

  1. Anonyymi sanoo:

    Tämä menee varmasti testiin! Osaatko sanoa vaikuttaako isompi vuoka (24cm) paistoaikaan ja kuinka paljon? 🙂

    1. Hei, kiva kuulla, että resepti on mieluinen. Isommassa vuoassa riittää 1h + jälkipaisto 🙂 Mukavaa leipomista!

    1. Kiitos Siiri. Pitäisi ottaa huomioon allergiset useammin. Tämä pohja oli sitäpaitsi todella hyvä! 🙂

  2. Anonyymi sanoo:

    Kauan kompotin pitää antaa hautua? 🙂

    1. Sanoisin, että 30 minuutista tuntiin. Sen verran kun omasta mielestä näyttää hyvältä. Itse keittelin hiljakseen noin tunnin. Varmasti vähempikin olisi riittänyt 🙂 Raparperien täytyy olla pehmentyneitä kokonaan ja kompotin hieman kiinteytynyt, mutta ei yhtä paksua kun hillo.

  3. En yhtään ihmettele, että oli jälleen maailman parasta, sen verran hyvältä näyttää 😛

    1. Hihi 😀 näitä omia reseptejä on kyllä hyvä sanoa maailman parhaiksi 😉 Nyt se tuli kyllä jonkun muun suusta.

  4. Anni sanoo:

    arvaa mitä kakkua aion tehdä viikonloppuna äiskän synttäreiden kunniaksi? 😉 parasta, kun onnistuu ilman kummallisempia leivontavärkkejä. eka täytyy kurvata mökille katsastamaan raparperitilanne, että onnistuu…

    1. Ihana kuulla 🙂 tämä on niin hyvää! Mukavaa mökillä oloa, synttäreitä ja leivontaa!

    2. Anni sanoo:

      raparperit olivatkin vielä liian pieniä…no, kesällä sit testiin 🙂

  5. Pikkukokin 2v-juhlien toinen kakku siis päätetty, iso kiitos! Oisko sulla jotain hyvää nakukakkuohjetta?

  6. Anonyymi sanoo:

    Hei, riittääkö tällä ohjeella pohjaa ja täytettä 24 cm vuokaan? Mitä sanot kakun säilyvyydestä, sopiiko juhannuskakuksi tehtäväksi jo torstaina ollen hyvän makuista ja syömäkelpoista vielä sunnuntainakin? Jääkäppisäilytyksessä tietysti. Kiitos!

    1. Hei, riittää kyllä, mutta kakusta tulee toki matalampi. Varmasti on syömäkelpoista vielä sunnuntaina. Paistettujen juustokakkujen maku paranee ajan kanssa ja säilytys juurikin jääkaapissa 🙂

      1. Anonyymi sanoo:

        Kiitos vastauksestasi. Mietin pitäisikö ohje tehdä 1,5 kertaisena tuohon 24 cm:n vuokaan, mutta vaatisi ehkä pidemmän paiston? Monelleko hengelle tai montako palaa tuosta perusohjeesta olisi suurinpiirtein tulossa?

        1. Tekisin ehkä itse juuri 1,5 -kertaisena ja pidentäisin paistoa hiukan tarkkailemalla. En laita usein annosmääriä, kun riittävyys riippu aina siitä mitä muuta on tarjolla ja kuinka isoja paloja ihmiset ottaa, mutta kyllä peruskakku on 10 hengelle tai useammallekin.

  7. Hanna sanoo:

    Hei. Onnistuuko tämä tehdä pakasteraparperista ja voiko maizenan tilalla käyttää perunajauhoja? 🙂

    1. Moi Hanna, uskon että onnistuu pakasteraparperista ja perunajauhot käyvät hyvin 🙂 Hyvää viikonloppua!

      1. Hanna sanoo:

        Kiitos nopeasta vastauksesta, hyvää viikonloppua!

        1. Kepa sanoo:

          Onko eroa mantelijauheella ja mantelijauholla?Tein pohjan mantelijauheella kun sitä oli pienissä pusseissa.Rasvaa valui uunin pohjalle?? Kakku oli muuten aivan ihana.Kompottia emme kaivanneet enää kakun päälle vaikka sitä jätin.Jos haluaa lisää raparperin makua niin varmaan ihan ok.

          1. Moi Kepa,

            Voi olla jauheissa ja jauhoissa pieniä eroja, mutta rasvan valuminen johtuu luultavasti irtopohjavuosta. Näin käy usein, kun paistetaan uunisa juustokakkua, jonka pohjassa on rasvaa. Voit laittaa kestoleivinpaperia uunin pohjalle suojaamaan uunia tai suosittelen myös reunallista irtopohjavuokaa, joka estää valumisen:

            https://www.anninuunissa.com/irtopohjavuoka-korkea-22cm-p-869.html

  8. Saila sanoo:

    Ihana ohje – kiitos! Leivoin paistettuja juustokakkuja himoavalle miehelleni tämän kakun synttärilahjaksi, ja hän oli onnessaan. <3

    1. Hei Saila 🙂 Sinun miehelläsi on siis ihan samanlainen maku kuin minun miehelläni 🙂 Mukavaa kesää!

  9. Taija sanoo:

    Olipas muuten hyvä kakku! Sai paljon kehuja Juhannuspöydässä ❤️??

    1. Hei Taija 🙂 Tosi kiva kuulla. Ihanaa kesää!

  10. Niina sanoo:

    Hei, ajattelin tehdä kakun 14 cm vuokaan, niin kuinka paljon minun kannattaisi pienentää ohjetta ja lyhentää paistoaikaa? Kiitos jo etukäteen avusta 🙂

    1. Hei Niina, En osaa sanoa kuinka paljon paisto muuttuu ja lyhenee, sillä en ole testannut kakkua näin pieneen vuokaan. Määrällisesti tekisin varmaan 1/3 ohjeesta, mutta taikinan määrä riippuu myös kakkuvuoan korkeudesta. Leivonta on usein pientä testailua, joten toivotan onnea testaamiseen 🙂 Ihanaa uutta viikkoa!

  11. Sari sanoo:

    Hei!

    En löytänyt mistään tietoa mitä tuorejuustoa tässä käytetään? Vai onko väliä? Itse suosin mascarponea hyydytettävissä kakuissa,mutta soveltuuko paistettavaksi?

    1. Heips, juustokakkuihin käytän aina maustamatonta tuorejuustoa ja yleensä Philadelphiaa. En ole kokeillut mascarponea paistettavaan kakkuun, joten en ole 100% miten se käyttäytyy.

  12. Gussum sanoo:

    Hei,tein tämän kakun valmiista hillosta ja ai että mikä maku😍mutta hillo oli painavampi kui täyte ja painui pohjalle,voisinko seuraavalla kerralla ohentaa hilloa vedellä?

  13. Päivi sanoo:

    Voiko kakun pakastaa?

  14. Heidi sanoo:

    Hei,

    Jos kakun antaa olla yön yli jääkapissa, onko kakku parempaa kylmänä vai lämmittäisitkö hetken uunissa ennen tarjoamista?

    1. Juustokakut syödään aina jäähtyneenä myös paistetut. En lämmittäisi uudestaan. Paistettujen uunikakkujen maku paranee ajan kanssa. Itse pidän kakkua huoneenlämmössä ennen tarjoilua, jolloin se ei ole aivan jääkaappikylmää.

      1. Heidi sanoo:

        Kiitos vastauksesta! Hyvä etten mene siis pilaamaan kakkua uudelleenlämmittämällä 😀

  15. Heini sanoo:

    Mistä löydän raparperikompottin ohjeen? 😊

    1. Anni sanoo:

      Tuollahan se on ohjeen ensimmäisenä 😚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *