Vegaaninen Mansikka-Raparperijuustokakku (G)
Kaupallinen yhteistyö Meira
Kevään juhlakausi on ihan oven takana ja ainakin itselläni on vilissyt mielessä toinen toistaan raikkaampia keväisiä makuja jo useamman viikon ajan. Ensimmäisenä testiin pääsivät totta kai mansikka-raparperiherkut. Nyt kun kotimaista mansikkaa löytyy jo marjatiskeiltä, en voi jättää niitä sinne!
Tämän vuoden ensimmäisistä oman maan raparperin varsista ja kotimaisista mansikoista leivoin tämän upean juhlakakun! Vegaaninen mansikka-raparperijuustokakku maistuu jo ihan kesältä. Vanilja, kaneli ja manteli täydentävät mansikan ja raparperin vahvaa liittoa. Täysin vegaaninen juustokakku hyytyy helposti Meiran agar agar hyytelöimisjauheella ja hurmaa kevään juhlapöydässä vegaanien lisäksi myös sekasyöjät.
Tämä kaikille sopiva juustokakku on taivaallista, silkkisen pehmeää, raikasta ja makuhermoja kivasti kutittelevaa. Pehmyt koostumus houkuttelee maistamaan useamman palan.
MEIRA AGAR AGAR HYYTELÖIMISJAUHE
Agar Agar on merilevästä valmistettu täysin kasviperäinen hyytelöimisaine. Agar agar soveltuu erilaisten hyydykkeiden kuten kakkujen, hyytelöiden ja marmeladien valmistukseen ilman liivatetta. Se on hajutonta ja mautonta. Noin 3/4 tl agar agaria vastaa yhtä liivatelehteä, mutta annostus on aina reseptikohtainen. Agar sekoitetaan aina kattilassa kuumennettavaan nesteeseen/soseeseen ja lisätään kuumana hyydytettävään seokseen koko ajan vatkaten.
Kokeilin erilaisia tapoja käyttää agaria ja sen käyttö ei ole täysin yksiselitteistä kuten liivatteen. Agarin käyttö on kuitenkin todella helppoa, jopa helpompaa kuin liivatteen, kun sen salat opettelee ajatuksella. Kokeilemalla löytää itselleen parhaimman tavan käyttää agaria ja sen jälkeen voit suunnitella oikeat määrät kullekin reseptille.
Katso vaihekuvat tämän juustokakun teosta Meiran reseptisivuilta, jonne pääset täältä. Olen iloinen saadessani jatkaa viime vuonna alkanutta yhteistyötä Meiran kanssa. Tulossa on ihania vinkkejä jouluun asti.
Tässä ohjeessa hyydytin agarilla vegaanisen juustokakkumassan sekä ihanan kirpeän raparperikiilteen.
Vegaaninen mansikka-Raparperijuustokakku (G)
Pohja
- 150 g kaurakeksejä
- 50 g Meira mantelijauhetta
- 1 tl Meira kanelia
- 75 g maidotonta margariinia
- Laita leivinpaperi halkaisijaltaan noin 18-20 cm korkean irtopohjavuoan pohjalle.
- Asettele vuoan reunoille reunakalvo, jos haluat siistin tuloksen.
- Murskaa keksit muruksi esimerkiksi blenderissä, lisää mantelijauhe ja kaneli.
- Sulata margariini ja sekoita keksimurun sekaan.
- Painele keksiseos vuokaan kevyesti ja nosta vuoka jääkaappiin.
GLUTEENITON: Valitse gluteenittomat keksit.
Mansikka-raparperisose
- 1.5 dl mansikoita
- 1 dl raparperipaloja
- 1-2 rkl sokeria
- 1 tl sitruunamehua
- Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta.
- Anna mansikoiden ja raparperien pehmentyä kunnolla.
- Surauta tasaiseksi sauvasekoittimella ja jäähdytä.
Täyte
- 2,5 dl kauravispiä (Kaslink)
- 300 g kaurapohjaista tuorejuustoa (Oatly)
- 1 dl sokeria
- 1 tl Meira Luomu ruokovaniljasokeria
- 1,5 dl mansikka-raparperisosetta (ks. ohje yllä)
- 2 tl Meira agar agar hyytelöimisainetta
- Vatkaa kauravispi vaahdoksi ja jätä sivuun.
- Mittaa sokerit ja tuorejuusto kulhoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi.
- Mittaa mansikkaraparperisose (ohje yllä) pieneen kattilaan. Sekoita Meiran agar agar -jauhe soseeseen.
- Kuumenna sose kiehuvaksi ja keitä pari minuuttia sekoitellen.
- Kaada agar-seos heti nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
- Lisää kauravispi nuolijalla käännellen seokseen. Kääntele ihan pohjasta asti, että koko massa sekoittuu kunnolla.
- Kaada massa vuokaan keksipohjan päälle ja laita kakku hyytymään jääkaappiin noin kolmeksi tunniksi.
Vinkki! Halutessasi vielä jämäkämmän massan lisää 1 tl agaria soseeseen eli yhteensä 3 tl. Itse tykkään enemmän moussemaisesta koostumuksesta. Jos jauhetta on vaikea saada sekoittumaan soseeseen voit lisätä sinne 1 rkl vettä.
Raparperikiille
- 200 g raparperia
- 2-3 rkl sokeria
- 1 dl vettä
- 1 tl Meira Luomu ruokovaniljasokeria
- 0,5 tl Meira agar agar hyytelöimisainetta
- Mittaa raparperit kattilaan sokereiden ja veden kanssa.
- Kuumenna seosta miedolla lämmöllä kunnes raparperit hajoavat.
- Lisää agar ja kiehauta seos. Keitä parin minuutin ajan. Jäähdytä hetki.
- Kaada hyytyneen kakun pinnalle lusikkaa tai lastaa apuna käyttäen, jotta kiille asettuu tasaisesti.
- Laita kakku jääkaappiin hyytymään noin 3 tunniksi.
Koristeet
- mansikoita
- syötäviä kukkia
- sokerihelmiä
- raparperin kuorta
- Asettele mansikat ja muut koristeet kakun päälle juuri ennen tarjoilua.
Katso resepti vaihekuvineen myös Meiran sivuilta. Pääset reseptiin tästä.
Upeaa ja aurinkoista viikkoa! Ihanaa, kun kesä vihdoin saapuu!
Muistathan jakaa oman juhlakakkusi Instagramissa #anninuunissa @anninuunissa, jotta pääsen ihastelemaan teidän versioitanne!
/Anni
Kaikki lisää kevään juhlaherkkuja löydät täältä.
Jos kakun haluaisi tehdä liivatteella, kuinka paljon liivatetta laittaisit täytteeseen ja kiilteeseen? 🙂
Hei, laittaisin 3-4 liivatetta täytteeseen. Kiilteeseen riittäisi ehkä 1 liivate.
Hei, entä jos kakun hyydyttää Vegegelillä? Osaisitko sanoa millaisella määrällä?
Hei Anneli, valitettavasti kokeilematta en osaa sanoa määristä tarkemmin. Vegegeliä olen käyttänyt itse hyvin vähän. Purkissahan on ohjeistus, jos vertaat sitä tuohon liivatemäärään jota suosittelin ja kokeilet?
Kauanko tällainen vegaaninen juustokakku säilyy?
Ihan samalaiset säännöt säilyvyydelle on näissä vegaanisissa kakusisa. 3-4 päivää kylmässä säilytettynä ja hyvin peiteltynä 🙂 Aistivarainen arviointi kannattaa aina myös muistaa.
Hei, muuttuuko kakun koostumus tai maku jos kakun tekee 1-2 päivää ennen juhlia jääkaappiin?
Ei kakun maku muutu miksikään. Muistathan kuitenkin peittää kakun kakkukuvulla tms. ettei se ime makuja muista jääkaapin tuotteista.
Oatlyn tuorejuustolla vaihtoehtoja? Se ei oo gluteeniton 🤔 Violifea testasin kerran, mutta siitä tuli aika rasvainen suutuntuma.
Jos tämän kakun tekisi isommalle määrälle isompaan vuokaan, esim. 21cm halkaisijaltaan, tekisitkö 1,5 vai 2-kertaisella ohjeella? Toivoisin, että kakku olisi korkea kuten kuvassa 🙂
Tuplana tulee niin paljon massaa 21cm vuokaan etten usko korkeuden riittävän. Ehkä kokeilisin 1,5 kertaisena.