| |

Vauvan oma pizza (10 kk+)

Vauvan oma pizza (10 kk+)

Onni huomaa nykyään aina, jos joku syö jotain. Herttainen maiskutus alkaa silloinkin, jos hän huomaa, että kaivan laukusta purkan suuhuni. Samasta padasta -kirjasta luin jo ennen Onnin syntymää, miten nopeasti lapsilla kehittyy annoskateus ja kyky tarkkailla ruokahetkiä. Siksi meillä syödään, niin usein kuin mahdollista, yhdessä saman pöydän ääressä ja aina kun se vain on mahdollista, pyrimme syömään samaa ruokaa.

Meillä oli pizzapäivä viime viikonloppuna ystäväperheemme takapihalla. Testasimme heidän uutta Ooni-pizzauunia. Oli muuten niin mahtava uuni, että harkitsemme oman ostoa. Pizzat valmistuivat hetkessä puulämmitteisellä uunilla ja makuelämys vei suoraan Italiaan. Olin luvannut tehdä koko porukalle pizzataikinat ja aloitinkin taikinoiden pyörittämisen jo edellisenä päivänä.

Vauvan oma pizza (10 kk+)

Muistan ensi makuja maistellessamme jo pohtineeni, koska saan maistattaa Onnille kotona tehtyä pizzaa. Päätin, että heti kun Onni on 10 kuukautta vanha, ja hapanmaitotuotteet sekä maito ruoanlaitossa sallitaan, hän saa tutustua isänsä lempiruokaan. Niinpä tein Onnille ihan oman pizzataikinan suolattomana ja keitin maistuvan kastikkeenkin.

Pizzan päälle ripottelin hiukan vähäsuolaista mozzarellaa (raejuusto olisi toinen vaihtoehto). Näin pieninä määrinä satunnaisesti nautittuna tällaisella määrällä suolaa ei ole ravitsemuksellista merkitystä. Voit toki tarjoilla pizzan myös ilman juustoa, kuten Marinara Italiassa tarjoillaan.

Keitin pizzakastikkeen samettisen pehmeään ja makeaan paseerattuun tomaattikastikkeeseen, jolloin kastiketta ei tarvitse erikseen soseuttaa. Pitää oikein huokailla miten herkullista Onnin pizzasta tuli. Hän söi ääneen maiskutellen puolikkaan pizzan ja nautti selvästi ruokailuhetkestä terassilla yhtä paljon kuin aikuiset!


Vauvan oma pizza (10 kk+)

noin 6 pientä pizzaa

Pizzapohja

  • 4 dl vettä
  • 5 g kuivahiivaa (noin puolikas 11 g pussi)
  • 4 dl 00-pizzajauhoja
  • noin 4 dl vehnäjauhoja (voit käyttää myös täysjyvävehnää)
  • 1 rkl oliiviöljyä
  1. Sekoita hiiva 1 desiin jauhoja ja lisää hiiva-jauhoseos 42-asteiseen veteen puuhaarukalla sekoitellen.
  2. Sekoita loput jauhot taikinan joukkoon vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.
  3. Laita liina taikinan päälle ja annan taikinan levätä puolisen tuntia, toista vaivaus, mutta vaivaa vain 5 minuuttia. Lisää öljy vaivauksen loppupuolella.
  4. Peittele kulho ja nosta se jääkaappiin. Kun taikina kohoaa yön yli kylmässä tulee siitä erityisen maukasta.

Vinkki! Voit tehdä pohjan myös tuorehiivaan 15 g. Lisää 1 tl suolaa, jos lapsesi on yli 1-vuotias tai pizzaa nauttivat myös aikuiset.

Vinkki! Pakasta osa taikinasta seuraavaa kertaa varten!

Tomaattikastike

  • 1-2 rkl oliiviöljyä
  • 1 pieni sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 500 g paseerattua tomaattikastiketta (passata)
  • oreganoa
  • mustapippuria
  1. Hienonna sipulit ja kuullota oliiviöljyssä.
  2. Kaada paseerattu tomaattisose pannulle ja mausta oreganolla sekä mustapippurilla.
  3. Anna kastikkeen poreilla rauhassa noin 10-15 minuuttia miedolla lämmöllä.

Vinkki! Pakasta tai käytä loput kastikkeesta pastan pohjana.

Lisäksi

  • pieniä paloja mozzarellaa tai raejuustoa

HUOMIO! Voit tehdä samalla ohjeella aikuisille pizzat. Lisää taikinaan ja kastikkeeseen 1 tl suolaa. Käytä pizzan päällä reilusti juustoa ja tuoretta basilikaa.

Vaiheet

  1. Muotoile taikinasta jauhoitetulla alustalla kuusi pohjaa.
  2. Nosta tomaattikastiketta lusikalla pohjan päälle ja ripottele päälle juusto.
  3. Paista grillissä pizzakivella, Ooni-pizzauunissa tai tavallisessa uunissa kypsäksi.

Vinkki! Paistoimme vauvan pizzaa hieman lyhyemmän ajan, jotta se olisi helpompi syödä.

Vauvan oma pizza (10 kk+)
Vauvan oma pizza (10 kk+)
Vauvan oma pizza (10 kk+)

Ihania pizza-hetkiä!

/Anni


Lisää vauvan reseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Emma sanoo:

    Tätä pitää kokeilla, kiitos! 😍😍

  2. Pirkko sanoo:

    Hei! Osaatko sanoa paljonko taikinajuurta laitan, että korvaa hiivan? Olisi kiva kokeilla😀samoin pitaleipiin, miten paljon juurta?

    1. Heippa, voi en ole vielä juuri leivonnassa niin hyvä, mutta ehkä tähän laittaisin noin 100 g juurta. Yleensä 100 g juurta tulee noin 500 g jauhoja.

  3. Linda sanoo:

    Moi! Meinasin tehdä tätä tarjolle vauvan 1-vuotissynttäreille. Haluaisin kuitenkin tehdä yksittäisten pizzojen sijaan pellillisen pizzaa, joten osaatko sanoa, täyttääkö tämä taikinamäärä hyvin peruspellillisen? Entä kauanko sitä pitäisi paistaa uunissa ja millä lämmöllä? Kiitos!

    1. Varmasti riittää pellilliseen. Voi olla jopa hiukan paksu. Paistaisin 250 asteessa noin 10 min tai kun näyttää kypsältä 🙂

  4. Linda sanoo:

    Kiitos vastauksestasi Anni! Tein lopulta kaksi pellillistä pizzaa, kun yhdestä olisi tullut muuten liian paksu. Ja onnistui täydellisesti noilla antamillasi paisto-ohjeilla! Kiitos siis vielä paljon! Vauva tykkäsi närppiä pizzaa ja se kelpasi myös vieraille! 😊

  5. Minou sanoo:

    Olen eläkeläinen mutta lasten ravitsemus kiinnostaa. Hymy huulilla luen näitä vauvanruokaohjeitasi. Näin vauva saa alusta asti olla mukana nauttimassa samoja herkkuja kuin aikuisetkin. Monet näistä ohjeista sopivat aivan hyvin myös meille aikuisillekin.

    1. Sepä juuri! Aikuisillekin sopivat hyvin ja ovat hiukan terveellisempi vaihtoehto 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *