|

Runebergin Kahvikakku

Runebergin Kahvikakku

Hei miten ihanaa on, että Runebergin päivä on kahden viikon kuluttua ja jo nyt voi aloittaa näiden perinneleivonnaisten herkuttelun?

Olen tehnyt erilaisia versioita Runebergin tortuista vuosien varrella. Kurkkaa täältä kaikki arkiston erilaiset tortut. Runebergintorttu voi siis olla missä muodossa tahansa: vohvelina, minikokoisena, kakkuna tai jopa täytekakkuna. Perinteistä leivonnaista ja sen uusia muotoja yhdistää maut, jotka ovat vuodesta toiseen piparimuru, manteli, vadelma ja kostukkeena rommista tai punssista tehty liemi. Tänä vuonna runebergintorttu on Runebergin Kahvikakku ♥

Jälleen kerran täytyy kertoa jo moneen kertaan kerrottu tarina, koska se on olennaista kun puhutaan perinteisestä runebergintortusta. Ehkä on vielä joku, joka ei tätä tarinaa muista? Lainaus on perinteisten runebergintorttujen postauksestani täältä.

Tarina kertoo, että J.L. Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa kotona. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista joulun jäljiltä: vehnäjauhoja, keksejä (piparkakkuja), korppujauhoja ja manteleita. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyy Runebergin torttujen ohje.

Tämän ohjeen nappasin leivontakirjastani Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan. Kirja on tällä hetkellä superALEssa Adlibriksessä ja se kannattaa ehdottomasti hankkia nyt, jos et ole sitä vielä tehnyt. Alkuvuoden ihanista resepteistä löydät myös ihastuttavan laskiaispullakakun sekä suklaisen keksikakun ystävälle. Alkuvuoden leivonnaisten jälkeen aloitetaan alusta ja pääsiäisen leipomiset voi aloittaa vaikka suussa sulavalla Kinder-kakulla! Katso tarjous täältä.

Runebergin Kahvikakku


Runebergin Kahvikakku

Noin 8 hlö

Ohje

  • 150 g voita
  • 1,5 dl fariinisokeria (myös tavallinen käy)
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl piparimurskaa
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 1 dl mantelijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ripaus kardemummaa
  • 0,75 dl kermaa
  1. Voitele ja jauhota reilu litran kokoinen kahvikakkuvuoka.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri sähkövatkaimella.
  3. Lisää munat yksitellen joukkoon voimakkaasti vatkaten.
  4. Mittaa ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  5. Lisää kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa taikinaan miedolla teholla vatkaten tasaiseksi.
  6. Kaada taikina kakkuvuokaan.
  7. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
  8. Tarkista kakun kypsyys puutikulla.
  9. Anna kakun levätä paiston jälkeen noin 10 minuuttia vuoassa ja kippaa kakku sitten jäähdytysritilälle.

Kostutus

  • 6 rkl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl punssia tai rommia
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään pienessä kattilassa ja lämmitä, kunnes sokeri sulaaa nesteeseen.
  2. Kostuta jäähtynyt kakku ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa (ei välttämätöntä, mutta suositeltavaa syvemmän maun takia).

Kuorrutus ja koristelu

  • vettä
  • tomusokeria
  • vadelmia
  1. Sekoita tomusokerista ja vedestä tarpeeksi kiinteä seos valutukseen kakun päälle.
  2. Asettele tuoreita tai pakastevadelmia kakun päälle.
  3. Tarjoile kakku!

Gluteeniton kakkupohja: Vaihda vehnäjauhot gluteenittomiin jauhoihin ja lisää 1 tl psylliumia kerman sekaan. Muista myös tarkistaa, että käyttämäsi piparit ja korppujauho on gluteenitonta.

Runebergin Kahvikakku

Ihanaa viikkoa!

♥ Anni


Katso lisää Runebergin herkkuja täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Comments

  1. Laura Airola sanoo:

    Hei! Ihana kakku! Mikä tuo vuoka on?

  2. Tanja sanoo:

    Anni, millaisia pipareita olet käyttänyt? Ystävällisin terveisin: Tanja

    1. Niitä mitä kaapista on joulun jäljiltä löytynyt 😀 Runebergintorttujen idea on juuri se, että käytetään kaappien jämät. Minulla on ollut muruna oma tekemistä pipareista murua ja joskus Annan piparkakkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *