| | | |

Retro Hedelmäjuustokakku (Ve)

Retro Hedelmäjuustokakku (Ve)

Nyt leivotaan, leivotaan ja leivotaan. Kaiken ei tarvitse olla makeaa. Meillä leivotaan myös leivät tällä hetkellä itse. Silti on ihana suunnitella ja jakaa inspiraatiota myös tulevia kevään juhlia varten. Tämä raikas juustokakku on täydellinen esimerkiksi pääsiäispöytään!

Muistatteko retrot hedelmäkakut? Säilykehedelmiä, kiwiä, kiiltävä pinta ja reilut kermapursotukset reunoilla? Näitä kakkuja näki 90-luvulla hienoissa juhlissa. Inspiroiduin hedelmäkakusta ja leivoin nykyaikaisen version siitä juustokakun muotoon ja vielä vegaanisena!

Leivontaohjelmani viidennessä jaksossa leivotaan siis retroillen. Vieraanani on ruokamartta Marjukka Mikkola. Katso ohjelma tänään AlfaTV:ltä klo 20.00 tai myöhemmin YouTube-kanavaltani. Ohjelmassa juttelemme ruokahävikistä samalla kun käymme läpi vaihe vaiheelta miten helposti syntyy tämä kaunis juustokakku ilman liivatteita kokonaan vegaanisena ja halutessasi myös gluteenittomana!



Retro Hedelmäjuustokakku (Ve) (G)

Noin 12 hlö

Pohja

  • 200 g gluteenittomia kaurakeksejä
  • 70 g maidotonta margariinia
  1. Laita leivinpaperi halkaisijaltaan noin 18-20 cm korkean irtopohjavuoan pohjalle.
  2. Asettele vuoan reunoille reunakalvo, jos haluat siistin tuloksen.
  3. Murskaa keksit muruksi esimerkiksi blenderissä.
  4. Sulata margariini ja sekoita keksimurun sekaan.
  5. Painele keksiseos vuokaan kevyesti ja nosta vuoka jääkaappiin.

Täyte

  • 2,5 dl kauravispiä
  • 300 g kasvipohjaista maustamatonta tuorejuustoa
  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1 limen kuori ja 1 tl mehua
  • 1 appelsiinin kuori 1 tl mehua
  • 1 sitruunankuori 1 tl mehua
  • 1 dl mangososetta
  1. Vaahdota kauravispi kuohkeaksi ja jätä sivuun.
  2. Vatkaa kauratuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa notkeaksi.
  3. Raasta sekaan kaikkien sitrushedelmien kuoret ja lisää mehut sekä mangosose. Sekoita.
  4. Lopuksi kääntele kauravispi joukkoon, kunnes täyte on täysin tasaista.
  5. Nostele juustokakkutäyte keksipohjan päälle, kopistele vuokaa, että täyte asettuu ja tasoita pinta lusikalla.
  6. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään.

Kiille

  • 1 kiwi
  • 2 mansikkaa
  • 1 säilykepersikka
  • 1 säilykemango
  • 1 säilykepäärynä
  • muutama viipale appelsiinia
  • vadelmia
  • 1 dl appelsiinin ja limen mehua
  • 0,75 dl säilykehedelmien lientä
  • 0,25 dl vettä
  • 1 dl hyytelösokeria
  1. Leikkaa kaikki hedelmät ja mansikat viipaleiksi.
  2. Asettele ne kakun päälle kauniisti, niin että koko kakun pinta peittyy.
  3. Valmista kiille kiehauttamalla mehu, liemi ja vesi pienessä kattilassa.
  4. Lisää hyytelösokeri vispaten sekaan ja kiehauta liemi uudestaan. Siirrä kattila pois liedeltä.
  5. Siivilöi kiille, jos sen päälle muodostuu vaahtoa.
  6. Kun kiille jäähtyy hiukan ja paksunee, sivele se hedelmien päälle ja lusikoi loput niin, että hedelmiä peittää kaunis kerros kiillettä.

Vinkki! Halutessasi voit tehdä kakun myös maitotuotteilla. Lisää silloin juustokakkutäytteeseen 2-3 liivatetta tai kasvipohjaista hyytymisainetta.

Retro Hedelmäjuustokakku (Ve)
Retro Hedelmäjuustokakku (Ve)
Retro Hedelmäjuustokakku (Ve)

Annin Uunissa AlfaTV:llä torstaisin klo 18.00 ja uusintana perjantaisin klo 20.00. Kaikki jaksot ovat myös katsottavissa jälkikäteen YouTube-tililtäni eli täältä!

/Anni


Kaikki leivontaohjelman jaksot löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

20 Kommenttia

  1. Tarja sanoo:

    Voi kiitos, ihana ohje! Menee heti kokeiluun 🙂 Olen kauan etsinyt maidotonta ja gluteenitonta vähän näyttävämpää kakkua juhliin. Nyt se löytyi 🙂

  2. Lukija sanoo:

    Hei,
    Kaunis kakku! Pitää kokeilla.:) Mutta vuokaan. Tuo näyttää 20 cm vuoalta. Onko niin? Näyttää ainakin isommalta kuin oma 18 cm vuoka. Ja mietin, että jos teen siihen, voiko oikeasti kaikki nuo täytteet mahtua 18 cm vuokaan…? Kun tuossakin täytteet näyttäisi menevän ihan reunaan asti.
    T. Lukijasi

    1. Hei, minun kakkuni on tehty korkeaan 18 cm vuokaan. Vuoan tulee olla ainakin 10 cm korkea, jotta massa ja kiille mahtuvat vuokaan.

  3. Lukija sanoo:

    Hei,
    Kiitos vastauksestasi. Kävin ostamassa 18 cm vuoan siihen Oreo-juustokakkuun, mitä en ole vielä tehnyt. No. Luulin ostavani sopivan kokoisen, koska se oli korkein malli, jota Chez Mariuksesta sai.
    Nyt mietinkin, että sopiiko se mihinkään juustokakkuohjeeseesi.:( On 8 cm korkea.
    Haluaisin huomenna osallistua liveleivontaan, mutta liekö vuoka liian matala siihenkin malliin?

    1. Hei, vuokia on paljon erilaisia. Voit jatkaa irtopohjavuokia korkealla reunakalvolla ja paistettavia kakkuja leivinpaperilla. Voit tottakai tehdä tämän päivän kakun ostamaasi vuokaan. Jos näyttää ettei koko massa mahdu vuokaan niin älä laita kaikkea sinne ja tarjoile ylijänyt massa maisteluversiona 🙂

  4. Lukija sanoo:

    Hei!
    Hyvin mahtui täyte tuossa mignonjuustokakussa vuokaan! Ja vuoan vetoisuus 1,8 l, joten siitä olisi voinut jo päätellä.:) Mutta sun vuoka näyttää paljon isommalta kuvissa kuin omani. En tiedä, mikä optinen harha tulee, kun vuoka on vain 2cm korkeampi.

    Nyt vielä yksi kysymys. Tein kakun vispikermalla. Ja laitoin hyytymään jääkaappiin noin tunti sitten. Kuitenkin täyte vaikuttaa yhä hölskyvältä. Ja nyt jännitän, kiinteytyykö se oikeasti tällä koostumuksella, kun ei ole vegaaniversio? Ja missä ajassa?

    Kun tehnyt liivatejuustokakkua, niin hyytyy melkein samoin tein.

    Hyvän pääsiäisen toivotuksin!
    Lukija

    1. Moikka,

      Riippuen valmistajasta voi vuokien halkaisijoissa olla pieniä eroja. Minun vuoka näyttää alareunuksenkin takia hieman suuremmalta. Korkeammat kakut ovat vähän vaikeampia saada hyytymään kuin matalammat varsinkin tässä tuo maitoversio. Tuorejuustokin voi vaikuttaa koostumukseen. Toivottavasti kakkusi hyytyi kunnolla?

      Mukavaa pääsiäistä!

  5. Lukija sanoo:

    Hei,
    Tulen kertomaan lopputuloksen. Äsken avasin reunat. Hetken verran näytti toiveikkaalta. Mutta kun rupesin koristelemaan, kakku sortui reunoista ja nyt näyttää puolipyöreältä. En tiedä, olisiko pitänyt pakastaa yön yli. Mutta vaikka 8 h jääkapissa niin ei tullut sen näköiseksi, mitä toivoin. Vaikka aluksi näytti lupaavalta. Varsinkin kun reunasta tuli niin painava, se lisäsi sortumaa. Olisi pitänyt tehdä vegaaniversio ilmeisesti? Miksiköhän niistä tulee jämäköitä? Maku ei kauheasti lohduta, kun olisin suonut tulevan juustokakun näköinen pöytään. Suosittelen tekemään suoraan vegaaniversion. 🙁

    1. Hei, tosi harmi ettei Mignon-juustokakkusi onnistunut täydellisesti. Kirjoitathan edelleen siitä vai tästä hedelmäkakusta? Hedelmäkakussa suosittelen maitoversioon lisäämään liivatteita. Kauratuotteet eroavat tavallisista maitotuotteista koostumukseeltaan. Ne e eivät juoksetu yhtä helposti ja pitävät muotonsa hyvin.

      Luithan Mignon-juustokakun ohjeistuksen huolella sen ohjeen yhteydestä? Laitan sen tähän alapuolelle. Leivonta on välillä sellaista, että tehdessä pitää hiukan soveltaa ja sen oppii leipomalla lisää ja useammin. Jos esimerkiksi juustokakussa, johon ei tule hyydytettävää ainetta massa näyttää löysältä vuokaan kaadettaessa, ei se lähde itsestään hyytymään. Silloin on hyvä miettiä mikä meni vikaan ja pelastaa massa esimerkiksi liivatteilla. Luulen, että seoksesi on juoksettunut, jos se on jäänyt valuvaksi. Lisänä on vielä se, että vuokasi oli halkaisijaltaan pieni, joten pehmeä massa ei jaksa pysyä korkeana.

      MAITOTUOTTELLA TEKEVÄT! Halutessasi voit tehdä ohjeen voihin, vispikermaan ja maustamattomaan tuorejuustoon. Käytä silloin 3 dl vispikermaa ja 200 g tuorejuustoa. Vatkaa kerma ensin yhdessä kulhossa napakan kuohkeaksi ja toisessa kulhossa vatkaa kevyesti tuorejuusto sekä mignon-sula. Yhdistä seokset sitten nuolijalla kääntelemällä. Suosittelen tekemään kakun isompaan vuokaan, jolloin kakusta tulee hiukan matalampi ja mousse pysyy koossa. Jos seos vaikuttaa liian löysältä lisäisin 2 liivatetta. Tuorejuustoissa on eroja ja osalla täyte on maitoversiossa jäänyt liian löysäksi. Tärkeää on ettei seosta vatkaa liikaa ettei se juoksetu. 

  6. Lukija sanoo:

    Hei,
    Kiitos viitseliäästä vastauksestasi. Tosiaan tein Mignonjuustokakun ja 18 cm vuokaan. Se sortuminen tapahtui, kun laitoin noita munia. Liian painavia koostumukseen. Olisin voinut laittaa vain muutaman keskelle, niin olisi ehkä koostumus pysynyt ehjänä. Mutta eipä hätää. Teen seuraavalla kerralla kyllä samaan vuokaan, mutta vegaaniversion.
    Maku oli kyllä hyvä! Ja tänään vielä parempi. Eli se yön yli tekeytyminen mielestäni parantaa tosiaan makua.

    1. Liian pehmeä koostumus ja täytteen korkeus varmasti vaikutti sortumiseen. Kannattaa kokeilla maidotonta vesiota. Se on myös maultaan todella herkullinen! Mukavaa pääsiäisen jatkoa!

  7. Helga sanoo:

    Moi! Voikohan tämän kakun pohjaa pakastaa ilman päälläolevaa kiillettä? Meinasin tehdä parin viikon päässä oleviin juhliin 🙂

  8. Kirsi sanoo:

    Hei,
    leivoin retro juustokakun vegeversiona. Käytin Aito kauravispiä ja Qatlyn kauratuorejuustoa. En käyttänyt liivatetta. Leivoin kakun huolellisesti ohjeen mukaisesti.
    Kakku oli vuoassa tekeytymässä noin vuorokauden. Kun irroitin sen vuoasta se alkoi vähitellen painua kasaan. Juuri kun vieraat ajoivat pihaan kakku oli pannukakku!
    Arvaa harmittiko – osaisitko kertoa mikä meni pieleen tai mitä voisin tehdä toisin.

    1. Hei Kirsi,

      Kiitos viestistäsi. Kuulostaa todella erikoiselta, että kakku sortui sinulla vegaanisena versiona. Jos vispi ja kauratuorejuusto on kunnolla vatkattu on melkein mahdotonta saada kakkua sortumaan, koska näillä tuotteilla massasta tulee todella jämäkkä verrattuna esim maitotuotteisiin. Koska en ollut vieressä katsomassa miten leivonatavaiheet sujuivat on mahdotonta suoraan sanoa mitä on tapahtunut. Veikkaan että liian löysäksi jätetty vispi ja ehkä sitrusmehuja oli liikaa?

      1. Kirsi sanoo:

        Hei,
        kiitos kun vasasit. Se löysä kakkumassa oli maultaan niin hyvää että luulen että uskallan kokeilla kakkua vielä uudelleen. Tuon kakun tein korkeaan vuokaan jonka halkaisija 18cm. Jos tekisin sen ensi kerralla vuokaan jonka halkaisija noin 23cm. Pidätkö kauravispiä kenties pakastimessa vähän aikaa ennen sen vatkaamista?

        1. Jos teet samoilla tuotteilla kuin minä niin ihan jääkaappisäilytys riittää. Isompaan vuokaan tehdessä pysyy aina totta kai paremmin kasassa kun ei ole niin korkea. Katso ohje tarkasti läpi ja vatkaa kaikki aineet kunnolla. Linkitän tähän alle vielä videon kakun teosta, jos se helpottaa tekemistä:

          https://www.youtube.com/watch?v=S1s0rgujKrc&t=21s

  9. Maija sanoo:

    Hei Anni!

    Kiitos blogista! Minulla on ollut haasteita murupohjaisten kakkujen siirtämisessä tarjoiluastialle onnistuneesti. Osaatko antaa tähän vinkkejä?

    1. Hei, itse siirrän kakun aina leivinpaperin avulla, jonka olen laittanut vuokaan ja ujutan leivinpaperin pois veitsen avulla kun kakku on tarjoilualustalla. Ymmärtääköhän tästä mitä tarkoitan? 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *