| |

Pienen pienet Runebergintortut

Pienen pienet runebergintortut

Runebergin päivä on sunnuntaina eli on aika herkutella taas näillä ihanilla tortuilla. Leivoin perinteisestä tortusta tänä vuonna pienemmän version, koska näitä voi syödä useamman hyvällä omallatunnolla. Heh, tai niin ainakin tykkään uskotella itselleni. Näissä pienen pienissä runebergintortuissa oli sekin hyvä puoli, että hilloa riitti joka suupalalle. Se, jos mikä on tärkeää.

Kostutuksen tein tänä vuonna punssilla, kun yleensä sen olen tehnyt rommilla. Täytyy sanoa, että punssi toimii ehkä jopa paremmin ja antaa tortulle ihanan makuvivahteen. Millä sinä kostutat runebergintortut?

Historiasta taas tämän verran: Muistatko miten alkuperäinen tortturesepti on syntynyt? Kerrotaan, että Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista: vehnäjauhoja, keksejä, korppujauhoja, manteleita ja vadelmahilloa. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyi Runebergin torttujen perinteinen ohje, mutta siinä oli vadelmahillon sijaan omenahilloa.


Pienen pienet Runebergintortut

Ohje (24 kpl)

  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 iso kananmuna
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl keksimurskaa (pipareita)
  • 0,5 dl korppujauhoja
  • 0,5 dl mantelijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl kardemummaa
  • 0,5 dl kermaa
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
  2. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  3. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
  4. Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa voi-sokerivaahtoon.
  5. Voitele minimuffinipelti tai muu pieni vuoka.
  6. Annostele taikina pellin vuokiin (voit laittaa paperiset vuoat alle ensin tai voidella pellin).
  7. Paista torttuja 200-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat saaneet hyvin väriä ja taikinaa ei jää puutikkuun kokeiltaessa.

Kostutus:

  • 6 rkl vettä
  • 3 rkl punssia
  • 1 rkl sokeria
  1. Sekoita kaikki aineet keskenään ja sivele sekä nostele kostuketta jäähtyneiden torttujen päälle.
  2. Laita tortut lepäämään ja maustumaan jääkaappiin ainakin tunniksi.

Koristelu:

  • 1 dl vadelmahilloa
  • 0,5 dl tomusokerikuorrute
  1. Annostele jokaisen tortun päälle vadelmahilloa ja tasoittele.
  2. Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesi, kun seos on tarpeeksi kiinteää pursota se vadelmahillonokareiden ympärille.

Vinkki! Voit kostuttaa tortut myös pelkällä sokerivedellä tai omenamehulla! 

Pienen pienet runebergintortut
Pienen pienet runebergintortut

Ihanaa viikonloppua!

/Anni


Lisää Runebergin reseptejä löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *