| |

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Kaupallinen yhteistyö Viinimaa & Louis Roederer

Rakastan kuplia ja erityisesti laadukasta samppanjaa. Kuohuvat ovat ainoa viini jota voi nauttia läpi aterian. Alusta loppuun. Pohdin jo omissa häissäni olisiko meidän tullut tarjota vieraille vain kuplia? Mikä voisi olla parempi tapa juhlistaa mitä tahansa? Olen erityisen innoissani, että saan esitellä teille upean Louis Roedererin samppanjatalon ja heidän palkitun samppanjan Champagne Louis Roederer Collection 244, joka kruunaa jokaisen loppuvuoden juhlahetken.

Suunnittelin näille hienostuneille kuplille kuusi erilaista helppoa sormisyötävää, jotka myös näyttävät juhlalliselta kauniilta lautasilta tarjoiltuna, kuplien vieressä. Löytyisikö täältä jokin suosikki teidän uudenvuoden juhliin?

Samppanjaa samppanjalaseista

Kuplat kaadoin tietenkin suosikkilaseihini eli Riedelin Veritas Samppanjalaseihin. Lasit on suunniteltu korostamaan samppanjan parhaita ominaisuuksia, joten ne edustavat lasin ja viinin täydellistä harmoniaa.

Löydät samppanjalaseja Decanterin verkkokaupasta ja liikkeistä. Kurkkaa tänne. Postauksen kuvissa näkyvät lasit korostavat samppanjan hedelmäisyyttä ja tasapainottavat runsasta hapokkuutta. Suuri malja antaa samppanjalle tilaa tuoda koko upea aromimaailma esiin. Lasin kapeampi suuaukko ohjaa juoman suun keskelle ja etuosaan välttäen kielen sivuja, joilla hapokkuus korostuu.

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Louis Roedererin samppanjatalo

Champagnen alueelle saapuvan kannattaa majoittua Reimsissa (luotijunalla alle tunti Pariisista). Kaupunki on ihastuttavan kaunis ja siellä sijaitsee lukuisten suurimpien samppanjatalojen lisäksi myös Louis Roederin päämaja. Kaupungissa voi vierailla samppanjatiloilla, nuuhkia kellarikäytävien aromeja ja maistella kuplia upeissa viinitastingeissa.

Vuonna 1776 perustettiin Dubois Père & Fils -niminen viiniliike Champagnen ’pääkaupungissa’ Reimsissa. Nykyisen nimensä viinitalo sai Schneiderin sisarenpojalta Louis Roedererilta, joka sai sai yrityksen johdettavakseen aikaan, jolloin samppanjan vienti oli vahvassa kasvussa. Roederer ja hänen seuraajat onnistuivat kasvattamaan samppanjatalosta arvostetun ja tunnetun. 

Louis Roedererin viinifilosofiassa huippulaatu ja viinien persoonalliset ominaisuudet ovat tulosta luonnon kunnioittamisesta. Viinitalon käyttämistä rypäleistä jopa 70 prosenttia tulee omilta tarhoilta ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä

Louis Roederer valittiin maailman arvostetuimmaksi samppanjabrändiksi vuonna 2023, jo neljännen kerran peräkkäin. Se on saavuttanut voiton yhteensä viisi kertaa, mikä kertoo Louis Roedererin johdonmukaisesta työstä ensiluokkaisen laadun ja sen jatkuvan kehittämisen eteen.

Lue lisää täältä

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Champagne Louis Roederer Collection 244

Tämä palkittu samppanja kruunaa kaikki juhlavat tilanteet tai kattaa kokonaisen illallisen. Täydelliset kuplat aloittavat uudenvuoden juhlat pienten alkupalojen kanssa. Elegantissa samppanjassa näkee keskeytymättömiä ja pitkään kestäviä pienien kuplien vanoja. Tuoksu on avoin ja monivivahteinen. Voit aistia myös tyylikästä paahteisuutta, pähkinäisyyttä ja mineraalisuutta.

Samppanjan maku on erittäin kuiva, hapokas, raikkaan sitruksinen ja hennon paahteinen. Se on tyylikäs ja moniulotteinen. Kypsä hedelmäisyys tekee erittäin kuivan samppanjan suutuntumasta miellyttävän. Hienovaraiset kuplat tukevat kokonaisuutta ja kantavat viiniä tasaiseen, pähkinäiseen ja sitrusmaiseen jälkivaikutelmaan.

Louis Roedererin non vintage cuvée kantaa nimeä Collection ja nimi saa peräänsä aina kyseisen sadonkorjuun järjestysnumeron. Tällä hetkellä myytävä Collection on 244, mikä viittaa Roedererin samppanjatalon 244. sadonkorjuuseen, joka tapahtui vuonna 2018. Kyseinen vuosi on myös tämän non vintage cuvéen pohjavuosikerta.

Lue lisää täältä


Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Samppanjan lämpötila ja säilytys

Muistathan tarjota samppanjan oikein jäähdytettynä alkupalojen kanssa. Pidä pulloa jääkaapissa muutama (noin kolme) tunti, jotta lämpötila olisi oikea.

Jos et kaada koko pulloa laseihin kerralla, sulje pullo esimerkiksi Decanterin viinikaupasta saatavalla samppanjapullonkorkilla ja nosta pullo jääkaappiin. Oikein suljettu pullo säilyy täysin juomakelpoisena vähintään vuorokauden ajan – usein pidempäänkin.

Reseptiikka

Suunnitellessa reseptiikka samppanjalle tasapaino herkkujen ja kuplien kesken on tärkeä: liika rasvaisuus, makeus tai mausteisuus ei sovi samppanjalle. Samppanja sopii erinomaisesti nautittavaksi lohivoileipien, juustojen (kuten valkohome) ja ja muiden pienten suolaisten suupalojen kanssa.

Mennään siis seuraavaksi reseptiikkaan. Saanko esitellä teille unelmieni tarjoilupöydän. Pieniä herkullisia makupaloja. Voiko olla mitään ihanampaa? Mitä valitsisit itse näistä?

  • Parmesanmuffinit & viikunaa
  • Ihanat Mätisipsit
  • Päärynää ja Brie-juustoa tikussa
  • Lohileivät sinapinsiemenillä
  • Juustoa & hunajapähkinöitä
  • Marinoidut vihreät oliivit

Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Parmesanmuffinit & viikunaa

noin 20 minimuffinssia

  • 50 g parmesanjuustoa
  • 1, 75 dl vehnäjauhoja
  • 1½ leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 tl kuivattua timjamia
  • 1 iso kananmuna
  • 1 dl jogurttia
  • 1 rkl oljyä

Lisäksi

  • 3 tuoretta viikunaa
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/4 tl suolaa
  • 2/4 tl mustapippuria

Koristeeksi

  • rosmariinia
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Asettele paperiset muffinivuoat minimuffinipellille. 
  2. Raasta juusto hienoksi raasteeksi, sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää juustoraaste sekaan. 
  3. Vispaa muna jogurtin ja öljyn sekaan. 
  4. Yhdistä seokset ja jaa taikina minimuffinivuokiin.  
  5. Paista muffinsseja uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Nosta jäähtymään. 
  6. Pese viikunat ja halkaise ne neljään lohkoon. Mittaa hunaja ja öljy pienelle pannulle. Käytä viikunat nopeasti pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Jäähdytä.  
  7. Nostele muffinit tarjoiluastialle. Aseta jokaisen päälle viikunalohko ja paina coctailtikku läpi niin, että viikuna pysyy muffinin päällä. Koristele rosmariinilla.  
  8. Tarjoile ja nauti kuplien kanssa. 
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Ihanat Mätisipsit

  • noin 12 maalaisperunasipsiä
  • 50 g ranskankermaa
  • 50 g muikunmätiä
  • 1 limen kuori
  • mustapippuria
  1. Nostele sipsit tarjoiluastialle. 
  2. Täytä vasta juuri ennen tarjoilua, ettei sipsit vety. 
  3. Nosta ensin teelusikallinen ranskankermaa ja saman verran mätiä sipsin päälle. Tai oman maun ja sipsin koon mukaan molempia.  
  4. Raasta päälle limen kuorta ja rouhi lopuksi mustapippuria. 
  5. Tarjoile ja nauti kuplien kanssa.
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Päärynää ja Brie-juustoa

  • 150 g briejuustoa
  • 1 päärynä
  • 100 g rucolaa
  • 1-2 rkl balsamicoa
  1. Pese rucola ja päärynä. Kuivaa hyvin.
  2. Leikkaa briejuusto ja päärynä suupalan kokoisiksi paloiksi.
  3. Laita päärynälohko, taittele kasa rucolaa cocktailtikkuun, paina viimeisenä juusto tikkuun.
  4. Laita tikut makaamaan lautaselle ja viimeistele balsamicolla.
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Lohileivät sinapinsiemenillä

  • 6 saaristolaisleipää
  • 50 g ruohosipulituorejuustoa
  • 6 siivua kylmäsavulohta
  • 4 tl pikkelöityjä sinapisiemeniä
  • 1/2 punasipuli hienonnettuna
  • kourallinen tilliä
  • 1/2 sitruuna
  1. Ota pyöreällä muotilla saaristolaislepäsiivuista ympyröitä. Voit myös leikata neliöitä.
  2. Voitele leivät tuorejuustolla ja nosta päälle lohi.
  3. Koristele leivät hienonnetulla punasipulilla, pikkelöidyillä sinapinsiemenillä ja tillillä.
  4. Purista päälle hiukan sitruunamehua tai laita sitruunaa myös tarjolle.
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Juustoa & hunajapähkinöitä

  • 100 g pitkään kypsytettyä juustoa (esim. manchego, cheddar, gouda)
  • 70 g pekaanipähkinöitä
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 rkl timjamin lehtiä
  1. Leikkaa juustosta suupalan kokoisia paloja. Nosta ne tarjoilulautaselle.
  2. Paahda pähkinät kuivalla pannulla.
  3. Kääntele paahdetut hunajassa ja timjaminlehdissä.
  4. Nosta 1-2 pähkinää juustopalojen päälle. Tarjoile.
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Marinoidut vihreät oliivit

  • 1 prk laadukkaita vihreitä oliiveja vedessä
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1-2 rkl sitruunan mehua
  • 2 rosmariinin oksaa
  • 2 leveää sitruunan kuorta
  • mustapippuria
  1. Valuta oliivit. Laita ne kulhoon ja kaada päälle öljy, purista sitruunamehu ja nosta rosmariinin oksat mukaan.
  2. Höylää sitruunasta pari isoa kuorenpalaa ja lisää ne sekaan. Rouhi vielä hiukan mustapippuria päälle.
  3. Anna maustua pari tuntia ja tarjoile.
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa
Parhaat alkupalat x 6 kuplien kanssa

Kuplivaa loppuvuotta!

/Anni

Lisää reseptejä loppuvuoden juhliin löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *