Helppo Tuulihattutorni – Croquembouche
Joulun alla tulee aina kiire. Minulla on syksystä asti täydennetty lista ideoita, joita haluaisin toteuttaa ja jakaa teille. Luultavasti en ehdi toteuttaa kuin pari ideaa listalta tänäkään vuonna. Lopuksi tulee aina kiire ja ideat sekä sisältö jäävät kaiken hössötyksen jalkoihin. Päätinkin nostaa näitä viime vuonna jalkoihin jääneitä ideoita nyt ajoissa tänä vuonna! Muutenkin kaikkea ihanaa on tullut tehtyä, eikä niitä saisi unohtaa.
Ensimmäisenä Pastamuijien joulupöydästä napattu helppo tuulihattutorni eli croquebouche. Alkuliitteen ”helppo” tämä vaikealta näyttävä jälkiruoka saa siitä, että voit käyttää valmiita täytettyjä tuulihattuja, joita löytyy kauppojen pakastealtaista. Tuulihatut kootaan torniksi ja päälle sirotellaan sokeria ja valutetaan suklaata. Ihanaa.
Alun perin ranskalainen jälkiruoka kootaan perinteisesti korkeammaksi torniksi ja sidotaan kehrätyllä sokerilla. Etelä- ja Keski-Euroopassa tätä juhlallista jälkiruokaa tarjoillaan usein isoissa juhlissa kuten häissä ja kastepäivänä.
Helppo Tuulihattutorni – Croquembouche
TUULIHATUT
- 3 dl vettä
- 100 g voita
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 3 isoa kananmunaa
- Kiehauta vesi ja voi pienessä kattilassa. Lisää jauhot joukkoon kerralla ja sekoita voimakkaasti puuhaarukalla tai nuolijalla, kunnes seos on tasaista ja irtoaa kattilan reunoilta.
- Jäähdytä taikina ja lisää kananmunat vasta sitten yksitellen voimakkaasti sähkövatkaimella vatkaten sekaan. Tässä vaiheessa taikina muuttuu liisterimäiseksi ja vatkaus on hieman hankalaa. Se kuuluu asiaan.
- Kun taikina näyttää tasaiselta ja olet vatkannut sitä muutamia minuutteja, laita taikina pursotinpussiin. Pursota taikinasta pellille leivinpaperin päälle tuulihattuja, pieniä tai isoja oman mielesi mukaan.
- Paista tuulihatut 200°C:ssa noin 20-25 minuuttia koon mukaan. Tuulihatut ovat valmiita kun ne ovat kauniin värisiä pinnalta.
HUOM! Uunin luukkua ei saa avata paistamisen alkuvaiheessa. Avaaminen saattaa aiheuttaa tuulihattujen lässähtämisen. Kiertoilma saattaa tehdä tuulihatuista vinoja.
Vinkki! Oikaisija käyttää valmiita kuohkeita tuulihattuja pakasteesta!
KOKOAMINEN
- tuulihattuja
- 5 dl vaniljasokerilla maustettua vatkattua kermaa tai vaniljakreemiä
- 100 g sulaa suklaata
- 1 dl marjoja ja karkkeja
- 3 rkl tomusokeria
- tähtisädetikkuja
- Täytä tuulihatut kermalla tai kreemillä ja kasaa torniksi kakkulautaselle.
- Valuta päälle sulaa suklaata, sihtaa tomusokeria ja koristele marjoilla tai karkeilla.
- Uudenvuoden juhlissa tähtisädetikut viimeistelevät kauniin herkkutornin.
Upeaa itsenäisyyspäivää!
/Anni
Lisää jouluherkkuja löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa
Myös näillä sopii
Herkutella
Mansikka-Tomaattisalaatti & Burrataa
Vegaaniset Laskiaispullat
Paras Vegaaninen Suklaakakku
Remonttivinkki: Portaiden nopea pintaremppa (+alekoodi)