Feta-Sipulipiirakka
Karamellisoitu sipuli, vaahdotettu feta ja rapea, rustiikkinen piirakkapohja – täytyy sanoa, että tämä yhdistelmä on yksinkertaisesti vastustamaton! Piirakka on niin herkullista, että sitä ei voi vastustaa. Tämä on ihan liian hyvää!
Elokuu on yksi suosikkikuukauteni. Rakastan etenkin tätä sadonkorjuun aikaa, kun kaikki ihanat raaka-aineet ovat parhaimmillaan. Suolaiset piirakat ovat nyt vakiinnuttaneet paikkansa meidän arjen ruokalistalla. Ne ovat täydellinen ratkaisu niin illalliselle kuin lounaallekin, erityisesti kun tarjoilee ne raikkaan salaatin kanssa. Piirakka sopii myös mainiosti herkutteluhetkiin ja rentoihin kahvihetkiin.
Arjen kiireissä on välillä täysin sallittua oikaista, ja onneksi pakastealtaasta löytyy monia laadukkaita tuotteita, jotka helpottavat ruoanlaittoa. Tähän piirakkaan valitsin Myllyn Paras Ruis-Kaura Piirakkataikinan, joka toimi täydellisesti. Pyöreät taikinat on niin helppo painella piirakkavuokaan, mutta halusin oikaista vielä hieman enemmän ja tein piirakasta avomallisen galetten. Galetten rento ja rustiikkinen muotoilu tekee leipomisesta vieläkin hauskempaa ja samalla yksinkertaisempaa.
*ohje suunniteltu alun periin Myllyn paras kanssa kaupallisessa yhteistyössä
Feta-Sipulipiirakka
noin 8-10 palaa
Pohja
- 1 Myllyn Paras Pyöreä Ruis-Kaura Piirakkataikina
Täyte
- 6-8 makeaa sipulia
- 2 valkosipulin kynttä
- 3 rkl voita
- 3 rkl öljyä
- 3-5 timjamin oksaa
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 2 rkl vettä
- merisuolaa
- mustapippuria
Vaahdotettu feta
- 200 g fetajuustoa
- 150 g kreikkalaista jogurttia
- 1 tl Dijon -sinappia
- 1 sitruunan kuoriraaste
Lisäksi
- 1 kananmuna voiteluun
- 2 rkl seesaminsiemeniä
Tee näin
- Ota piirakkapohja sulamaan paketin ohjeen mukaan.
- Valmista täyte: kuori sipulit ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi tai suikaleiksi. Hienonna valkosipuli. Kuumenna pannu ja sulata voi öljyn kanssa. Lisää pannulle sipulit ja timjami, kuullota noin 10 minuuttia, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Laske lieden lämpöä ja nosta kansi päälle. Anna sipuleiden hautua noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. Nosta kansi pois ja paista sipuleita vielä 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä ja ovat selkeästi tummuneet. Sekoita vesi ja punaviinietikka ja kaada seos sipulin joukkoon, kiehauta ja mausta suolalla sekä pippurilla. Anna sipuleiden jäähtyä.
- Nosta feta kulhoon riko sen rakenne haarukalla tai murenna käsin. Lisää joukkoon jogurtti, dijon ja sitruunan kuori. Vatkaa kuohkeaksi.
- Kaulitse sulanut piirakkataikina noin 30 cm kokoiseksi ympyräksi suoraan leivinpaperin päälle (käytä jauhoja apuna). Levitä pohjalle puolet fetavaahdosta ja nosta sipulit fetan päälle. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa. Nosta galeten reunat piirakan päälle ja voitele munalla. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.
- Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia kultaisen väriseksi. koristele valmis piirakka timjamilla ja tarjoile vatkatun fetan kanssa.
Lisää suolaisia piirakoita löydät täältä.
Myös näillä sopii
Herkutella
Kakku kuin unelma – Makutomusokerit leivonnassa
Paahdetulla voilla maustettu Mantelikakku
Valkopapukakku Kesän Marjoilla – Terveellisempi ja gluteeniton sokerikakku
Kolmen aineen Mustikka-Jogurttijäätelöpuikot