|

Suklainen Gluteeniton Kakkupohja

  Suklainen Gluteeniton Kakkupohja

Suklainen Gluteeniton Kakkupohja on tehty Say It With A Cake -kakkukirjan ohjeen pohjalta hiukan soveltaen. Leivoin korkean halkaisijaltaan 15 cm ”seminaked” kakun, jonka halusin olevan jämäkkä ja pysyvän koossa kunnolla. Pohjan täytyi siis olla kiinteä, maukas ja tumma gluteenittomuuden lisäksi. Olen odotellut, että pääsisin testaamaan Kakkumuijan kirjan ohjeita ja nyt siihen tuli hyvä tilaisuus! Katso täältä valmis kakku, jolla juhlittiin blogin syntymäpäiviä.

Mielestäni tästä kakkupohjasta tuli aivan ihastuttava ja koostumukseltaan mielenkiintoisen herkullinen. En ole käyttänyt riisijauhoja ennen kakkupohjissa ja nyt täytyy kyllä sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Riisijauhot ovat koostumukseltaan ihan erilaisia (ei niin hienojakoista) kuin esimerkiksi perunajauhot. Näitä jauhoja yhdistäessä saa itse tehdystä gluteenittomasta jauhoseoksesta hieman rouheisempaa ja paljon täydellisempää kuin käyttäessä vain jompaa kumpaa.

Koska viimeksi kysyitte näistä jälkikäteen: Psyllium ja ksantaami vaikuttavat gluteenittomissa leivonnaisissa taikinan koostumukseen positiivisesti. Psyllium parantaa taikinan sitkopitoisuutta ja se tekee leivonnaisesta kuohkeamman, mehevämmän ja vähemmän murenevan. Ksantaani taas korvaa vehnäjauhojen tuomaa sitkoa ja tekee esimerkiksi leivän pinnasta rapean.

Ohje saattaa näyttää pitkältä ja vaivalloiselta, mutta kun luet sen kerran läpi, varaat kaikki aineet valmiiksi pöydälle, mittaat ne ja alat leipomaan kakkua rauhallisesti kohta kohdalta huomaat pian, että kakku on jo uunissa!


Suklainen Gluteeniton Kakkupohja

Ohje

  • 30 g tummaa suklaata*
  • 50 g margariinia (tai voita)
  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 1.5 dl maitoa
  • 0.5 tl psylliumia
  • 1.5 dl karkeita riisijauhoja
  • 1 dl perunajauhoja
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 0.5 tl ksantaania
  • ripaus suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  •  1 tl ruokasoodaa
  • 1.5 dl ruokokidesokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 kananmuna
  1. Voitele yksi halk. 15 cm kakkuvuoka vuokaspraylla ja leikkaa pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperi.
  2. Laita uuni kuumenemaan 145 asteeseen.
  3. Sulata suklaa ja margariini kattilassa miedolla lämmöllä sulaksi – anna jäähtyä, mutta varmista, että seos jää juoksevaksi.
  4. Keitä vahvaa kahvia hyvissä ajoin ja jäähdytä se huoneenlämpöiseksi.
  5. Mittaa kahvi maidon kanssa samaan astiaan ja lisää psyllium voimakkaasti vatkaten, jotta se sekoittuu nesteeseen tasaisesti.
  6. Siivilöi kaikki kuivat aineet samaan kulhoon ja sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  7. Vatkaa sokerit ja kananmuna kuohkeaksi (noin 5 min).
  8. Lisää kuivia aineita vuorotellen maito-kahviseoksen kanssa taikinaan. Sekoita aina välissä kunnolla.
  9. Lisää lopuksi voi-suklaaseos taikinan sekaan ja jatka vatkaamista hetki.
  10. Kun taikina on paksua ja tahmeaa kaada se kakkuvuokaa.
  11. Paista kakkua reilu tunti 145 asteisessa uunissa.
  12. HUOM! Tarkista kypsyys aina puutikulla. Uunien tehoissa on eroja ja siksi paistoaika on viitteellinen.
  13. Nosta valmis kakkupohja uunista ja anna sen jäähtyä hetki vuoassa.
  14. Jäähdytä pohja lopuksi ritilän päällä, jolloin se saa jäähtyä rauhassa myös alapuolelta.

VINKKI! Anna kakun jäähtyä kunnolla ja valmista kakkupohja ainakin 1 päivä etukäteen. Voit myös pakastaa kakkupohjan! 

*Ole tarkka suklaan valinnassa. Pandan tumma suklaa 50% on gluteeniton, mutta ei maidoton. Maidotonta ja gluteeniton suklaata on Brunberg tumma suklaa 53%


Suklainen Gluteeniton Kakkupohja

Ihanaa viikkoa!

♥ Anni


Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *