| | |

Sokeriton Kakkupohja (8 kk +)

Sokeriton Kakkupohja

Ihanaa näpytellä teille pitkästä aikaa kakkuohje ja vielä täydellinen kakkupohjan ohje. Tämän kakun täydellisyyttä ihmettelen edelleen itsekin. Leivoin kakun Onnin 1-vuotiskuvauksiin, samalla testailin virallisiin juhliin reseptiikka. Halusin jatkaa linjaa, missä tarjoamme Onnille vain luontaisesti hedelmillä makeutettuja leivonnaisia. Päätin siis makeuttaa perinteisen kakkupohjan banaanilla ja omenalla. Ajattelin ottavani suuren riskin, mutta tästä tulikin TÄYDELLINEN!

Katsokaa tuota täydellisesti kohonnutta pohjaa, noita kerroksia ja mehevää sisusta! Miten se voi olla mahdollista? Tämä kakku on leivottu, kuten perinteinen sokerikakkupohja, käytin vain sokerin tilalla hedelmäsosetta, jonka vatkasin munien sekaan. Uskon onnistuneeni myös laadukkaan kakkuvuoan ansiosta. Suosittelen paistamaan kakkupohjat aina alumiinisissa umpinaisissa vuoissa. Voiteluun riittää pelkkä vuokaspray. En jauhota alumiinisia vuokia koskaan.

Kakkupohjat kannattaa myös aina jäähdyttää ritilällä, jolloin ne jäähtyvät tasaisesti eivätkä vety vuoassa. Pohjat tulee kipata ritilälle noin 5 minuutin päästä uunista oton jälkeen. Lisäsin muistilistan kakkupohjan onnistuneeseen leipomiseen tämän postauksen loppuun.

Sokeriton Kakkupohja

HUOM! Nimesin kakun sokerittomaksi kakkupohjaksi, koska lähes KAIKKI kakkupohjat, niiden kuohkeus ja reseptiikka perustuvat valkoiseen sokeriin. Tässä ohjeessa ei ole käytetty lisättyä valkoista sokeria. Makeutta eli sokereita pohja saa tietenkin hedelmistä, missä sokeria esiintyy luonnostaan. Tästä asiasta muutamat jaksavat edelleen huomauttaa – kakun nimi voisi siis olla myös Kakkupohja ilman valkoista sokeria, mutta tällä nimityksellä Sokeriton kakkupohja useampi löytää ohjeen ja pääse kokeilemaan sitä!


Sokeriton Kakkupohja

Ohje

 • 3 kananmunaa
 • 1 banaani
 • 1 dl omenasosetta
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 1 dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta
 • 0,5 tl vaniljajauhetta (tai 1 vaniljatangon siemenet)
 1. Soseuta banaani ja sekoita omenasoseen kanssa.
 2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi (vatkaa ainakin 5 min).
 3. Lisää banaani-omenasose pienissä erissä koko ajan vatkaten.
 4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi parissa erässä munavaahtoon.
 5. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi.
 6. Voitele (ja jauhoita) halkaisijaltaan noin 15 cm kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan.
 7. Paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35 min.

GLUTEENITON: En ole ehtinyt kokeilla vielä gluteenitonta versiota. Jos päätät kokeilla, ilmoitathan kommenttikentässä miten onnistuit, jotta muutkin uskaltavat kokeilla!

Sokeriton Kakkupohja

muistilista kakkupohjan leipomiseen

 1. Käytä aina huoneenlämpöisiä kananmunia!
 2. Paisto 175 asteessa (keskilämpö) Muista lämmittää uuni valmiiksi!
 3. Pitkä vatkaus taikinalle takaa kuohkeuden!
 4. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!
 5. Älä availe uunia kesken paiston! Voit avata uunin siinä vaiheessa, kun kakun pinta on hiukan tummunut (paistoaikaa on mennyt yli puolet) ja jos haluat lisätä päälle leivinpaperin tummumisen estämiseksi.
 6. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 5 minuuttia ja kippaa se sitten ritilälle jäähtymään. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös kakun koostumukseen!
 7.  Itse teen kakkupohjan aina ajoissa, yleensä edellisenä päivänä. Joskus jopa pakastan sen ja leikkaan hieman jäisenä, jolloin kerroksista saa helposti tasaiset.
Sokeriton Kakkupohja

Aurinkoa päivääsi!

/Anni


Lisää sokerittomia ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *