| |

Kirpeät Jättimarengit

Kirpeät Jättimarengit

Kaupallinen yhteistyö Dansukker

Rakastatko sinäkin kirpeitä ja hapokkaita karkkeja? Niitä oikein happamia, mutta silti makeita? Jos nyökyttelit, joudut ehdottomasti kokeilemaan näitä ihanuuksia. En tiedä kuinka monta olen itse jo rouskuttanut, mutta näihin jää koukkuun ja en tiedä haluanko koskaan enää leipoa tavallisia marenkeja!

Kirpeät marengit sopivat täydellisesti pääsiäispöytään. Ne voi tarjota sellaisenaan tai jälkiruokana kerman sekä marjojen kanssa. Lue tarjoiluvinkki ohjeen jälkeen tästä postauksesta.

Katso Instagramin puolelta video marenkien leipomisesta. Videolla näkee hyvin millainen koostumus vaahdotetulla marenkivaahdolla tulee olla, jotta marengeista tulee isoja, kuohkeita ja rapeita pinnaltaan. Täydellisten marenkien valmistamiseen liittyy muutama kompastuskivi, mutta kun nämä onnistuu välttämään on marenkien tekeminen nopeaa ja helppoa. Sokerilla on tärkeä tehtävä marengin valmistuksessa. Perehdytäänpäs tähän tarkemmin.

Kirpeät Jättimarengit

Tärkeä muistaa marenkeja valmistaessa

Sokeri ja valkuainen. Yksinkertaisimmillaan marenki syntyy näistä kahdesta ainesosasta. Marengin valmistuksessa on kuitenkin muistettava muutama perussääntö:

  • Tarvitset aina puhtaat ja kuivat astiat. Teräs- tai lasikulho on muovista parempi.
  • Pisaraakaan keltuaista ei saa joutua valkuaisten sekaan. Jos rasvaa, nestettä tai keltuaista joutuu vaahdon joukkoon ei vaahtoa synny.
  • Huoneenlämpöiset valkuaiset vatkaantuvat parhaiten (koska ne sitovat enemmän ilmaa itseensä). Vatkaa aina ensin valkuaiset löysäksi vaahdoksi ja aloita sitten lisäämään sokeria.
  • Suosi hienojakoista sokeria ja lisää se pienissä erissä, jolloin se sulaa valkuaisten joukkoon.
  • Marenkivaahtoa ei kannata seisottaa, joten muista laittaa uuni päälle ajoissa.
  • Alhainen paistolämpötila ja pitkä paisto takaa vaaleat, rapeat sekä sisältä kypsät marengit. Välillä sanotaan ettei marenkia paisteta vaan kuivatetaan.

Sokerin merkitys

Dansukkerin Siro erikoishieno sokeri on aina valintani marenkia vatkatessa. Miksi juuri Siro? Koska sokerin tulee sulaa valkuaisten sekaan vatkatessa. Hienojakoinen siro sokeri sulaa ja vaahtoutuu helpommin pienempien sokerikiteiden johdosta.

Valmis marenkivaahto on paksua ja kiiltävää. Se muodostaa huippuja ja tuntuu melkein kovalta.

Muutama lisäniksi:

  • Etikkaa tai sitruunamehua lisätään marenkivaahtoon parantamaan vaahdon pysyvyyttä.
  • Tärkkelys taas parantaa marengin rakennetta. Näitä kahta lisäämällä tulee marengista rapeaa päältä ja sitkeää sisältä, juuri kuten haluammekin.
  • Älä availe uunin luukkua kesken paiston ettei uuniin pääse kosteutta.
  • Sitruunahappoa lisätään marenkiin, jotta syntyy kirpeän hapokas makunautinto. Yleisemmin säilöntään tarkoitettua sitruunahappoa (E330) löytyy markettien maustehyllyltä. Sitruunahappo on hyvin mieto happo ja sopii siksi myös elintarvikekäyttöön.

Tässä Kirpeät Jättimarengit -ohjeessa reseptiin lisätään happoa, tärkkelystä ja näiden lisäksi hieman sitruunahappoa kirpeyttä tuomaan.

Kirpeät Jättimarengit

Kirpeät Jättimarengit

Kirpeät Jättimarengit

5-6 kpl (tai 12 pienempää marenkia)

Ohje

  1. Laita uuni kuumenemaan 110 asteeseen.
  2. Sekoita keskenään sokeri, maissitärkkelys ja sitruunahappo.
  3. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi.
  4. Aloita lisäämään sokeri-seosta muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.
  5. Lisää sitruunan mehu vatkauksen lopussa. Jatka vatkaamista vielä hetki.
  6. Kääntele väri marenkivaahtoon ihan lopuksi. Vaahdon tulisi olla kuohkeaa, kovaa ja kiiltävää.
  7. Nostele kahdella lusikalla marenkikasoja leivinpaperilla vuoratulle pellille.
  8. Paista marenkeja noin kaksi tuntia uunin keskitasolla (kun marenki irtoaa leivinpaperista ja tuntuu kevyeltä se on valmis).
  9. Avaa uuninluukku ja jätä marengit vielä jälkilämmölle tunniksi.

HUOM! Paistoaika on viitteellinen ja siihen vaikuttaa uunin teho, kosteus sekä marenkien koko. Valmis marenki nousee helposti leivinpaperista ja pohja on kypsynyt. Mitä pidempään ”kuivatat” isoja marenkeja uunissa alhaisessa lämpötilassa – sitä parempia niistä tulee. Jos käytät kiertoilmaa vähennä lämpötilaa hieman.

Lisäksi

  1. Sekoita keskenään ja sihtaa marenkien päälle ennen tarjoilua.
Kirpeät Jättimarengit
Tiesithän, että Dansukkerilla on nykyään valikoimissa myös Luomutomusokeri? Dansukker Luomutomusokeri valmistetaan Tanskassa ja Ruotsissa luomuviljellyistä sokerijuurikkaista. Viljelyssä käytetään ainostaan luomuviljelyyn hyväksyttyjä lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita.

Tarjoiluvinkki

Murenna marenkia lasin pohjalle, lisää päälle kermavaahtoa ja marjoja. Tee toinen samanlainen kerros. Näin syntyy ihania lasista tarjoiltavia pääsiäisjälkkäreitä. TAI nostele isojen marenkien päälle kermaa ja marjoja ja tarjoile marengit ikään kuin pieninä annospavlovina.

Kirpeät Jättimarengit
Kirpeät Jättimarengit
Kirpeät Jättimarengit

Mukavaa pääsiäisen suunnittelua! Meillä laitetaan tänään rairuoho kasvamaan ja nämä herkut koristavat kauniisti ruokapöytää kulhossa. Niitä voi napata pääsiäistä odotellessa suuhun aina makean (kirpeän) himon yllättäessä.

/Anni


Lisää pääsiäisreseptejä löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

5 Kommenttia

  1. Juuli sanoo:

    Moikka! Koitin tehdä näitä marenkeja. Ensimmäisen erän tein täysin ohjetta seuraten, ainoana muutoksena oli, että pursotin marengit pieniksi ruusukkeiksi. Olivat uunissa lähemmäs neljä tuntia, kunnes luovutin – ihan pinnasta kuivuivat vähäsen, mutta muuten olivat pesusienimäistä tahmaa, ja maistuivat palaneelle. Toisen erän tein samoilla aineiden mittasuhteilla, mutta italialaisena marenkina (kuuma sokeriliemi). Madalsin lisäksi uunin lämpötilaa 80 asteeseen, kun ensimmäiset paloivat. Ovat olleet uunissa kaksi tuntia, ja suurin osa on vielä täysin pehmeitä, tarttuvat sormiin kevyesti koskiessa. Minulla on uunilämpömittari ja sokerilämpömittari, joten lämpötilojen pitäisi olla luotettavia. Mikähän ihme mahtaa olla vikana?

    1. Moikka, marenki on yksi vaikeimmista saada onnistumaan – koska voi olla hyvin monta asiaa, jotka vaikuttavat lopputulokseen. Nyt esim helteet, kanamunien tuoreus jne. Tuosta ensimmäisestä yrityksestä en osaa sanoa – kuulostaa hyvin oudolta. Mitä sitruunahappoa käytit ja kuinka paljon laitoit sitä?

      1. Juuli sanoo:

        Oho, jäipäs tämä näköjään vastaamatta. Käytin Prismasta ostettua Capsi sitruunahappoa. Jälkimmäinen marenkierä oli lopulta uunissa miltei 8 tuntia. Olivat uunista tullessa kuivia, mutta seuraavana aamuna olivat kostuneet uudelleen tahmaiseksi mössöksi. Ihan tavallisia marenkeja olen tehnyt paljon, eikä niiden kanssa koskaan ole ollut ongelmaa, mitä ei paistolämpötilan ja -ajan säätämisellä olisi saanut korjattua.

  2. Anu sanoo:

    Hei,

    onko lämpötila 110 astetta ylä- ja alalämpö vai kiertoilma? Tällä on aika iso merkitys lopputulokseen.

    1. Aina jos en erikseen reseptissä ilmoita kiertoilmaa (sitä ei kaikilla ole) on uunin lämpötila tasalämpö eli ylä- ja alalämpö 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *