|

Kandeeratut – Kuivatut Mansikat

Kandeeratut - Kuivatut Mansikat

Sain pakkomielteen jo reilu vuosi sitten kuivatuista mansikoista. Vähän sen jälkeen kun kandeerasin veriappelsiineja. Jälleen kerran yksi idea, joka on bongattu New Yorkin matkaltamme. Selasin inspiraation vallassa Bake From Scratch -lehteä, jonka hankin Whole Foodsista. Aivan mahtavan runsas mansikkaosuus lehdessä pursuili ihania ideoita mansikoiden säilömiseen. Päätin aloittaa mansikoiden kuivattelun vihdoinkin! Tämän ohjeen piti tulla muuten alunperin kirjaani, mutta jätin ohjeen viime hetkellä pois.

Miksi sitten otsikossa lukee kuivatut sekä kandeeratut mansikat? Tarkoitukseni oli uunikuivattaa mansikoita, mutta kotimaiset mansikat olivat niin makeita, että niistä tuli mielestäni ilman lisättyä sokeriakin kandeerattuja. Tästä syystä otsikossa lukee kumpikin vaihtoehto, saat itse päättää minä näitä ihanuuksia pidät: kandeerattuina vai kuivattuina.

Mieleeni tulee kymmenittäin ideoita, mihin kuivattuja ja kandeerattuja mansikoita voi käyttää: itse tehdyssä myslissä, kakunkoristeina, sellaisenaan makeina (terveellisinä) herkkuina, puuron seassa ja ihan missä tahansa muualla. Mihin sinä lisäisit näitä luonnon karkkeja?

Ohje on helppo, mutta aikaa vievä. Mansikkaviipaleiden kuivumisaikaan vaikuttaa ilman kosteus, mansikan mehupitoisuus ja viipaleiden paksuus. Yritän ohjeessa ilmoittaa mahdollisimman tarkasti eri vaiheet ja ajat, mutta muistathan, että kuivumisaika on aina tekijä- ja uunikohtainen. Löysin googlesta vertailemalla erilaisia kuivatusohjeita. Joissain ohjeissa uunin lämpötila on huomattavasti korkeampi ja kuivatusaika myös huomattavasti lyhyempi. Epäilen onnistumismahdollisuutta tämän tyyppisissä ohjeissa, sillä mansikat päästävät paljon nestettä uunissa ja myös kärähtävät helposti. Kannattaa uhrata näille herkkupaloille aikaa ja suosittelen kotimaisia mansikoita, joita vielä hetken aikaa on tarjolla.


Kandeeratut – Kuivatut Mansikat

 • noin 1 litra mansikoita
 • 2 tl sitruunamehua
 • (sokeria)
 1. Laita uuni kuumenemaan noin 80 asteeseen.
 2. Leikkaa mansikat siivuiksi (ks. paksuus alla olevasta kuvasta).
 3. Mittaa kulhoon sitruunamehu. Jos teet talvella ulkomaisista mansikoista, voit lisätä hiukan sokeria.
 4. Lisää mansikat kulhoon ja kääntele varovasti mehun kanssa.
 5. Asettele mansikat pellille leivinpaperin päälle tasaisesti.
 6. Kuivata mansikoita uunin keskitasolla noin 4-5 tuntia.
 7. Avaa uunin luukku ja jätä mansikat vielä jälkilämmölle noin tunniksi.
 8. Nosta pelti uunista ja anna jäähtyä.
 9. Luultavasti mansikat eivät ole kokonaan kuivuneet, jätä ne kuivumaan pellille huoneilmaan. Tähän voi mennä 1-2 päivää.
 10. Mansikat saattavat tuntua siltä, että ne jäävät leivinpaperiin kiinni. Kunnolla kuivuttuaan ne lähtevät kuitenkin helposti irti.

SÄILYTYS: Säilytä kandeeratut – kuivatut mansikat leivosrasiassa tai paperipussissa kuivassa paikassa.  Mansikat kestävät hyvinä useamman viikon.

Vinkki! Tarkkaile uuniasi. Laita lämpötilaa pienemmälle, jos mansikat paahtuvat liikaa. Paksummissa paloissa kestää kauemmin kuivua. 

Vinkki! Voit kuivattaa mansikat täysin kuiviksi tai jättää ne hiukan tahmeiksi. 

Kandeeratut - Kuivatut MansikatKandeeratut - Kuivatut MansikatKandeeratut - Kuivatut Mansikat Kandeeratut - Kuivatut Mansikat

Innostuitko kuivattamaan mansikoita?

Herkullista sunnuntaita!

♥ Anni


Muita herkkuja löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Comments

 1. Jarno sanoo:

  Oli hyviä, kiitos ohjeesta!
  Sopii hyvin naposteltavaksi kummelia katsottaessa, kylä lähtee😂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *