|

Paistettu Raparperijuustokakku (GL)

Paistettu Raparperijuustokakku (GL)
Paistettu Raparperijuustokakku (GL)
Hopeinen kakkualusta 20cm.

”Tämä on parasta kakkua mitä olen koskaan syönyt!”. No olen kuullut nämä sanat ennenkin ja kommentti on melko puolueellinen, mutta näin huokasi mieheni kun leikkasin hänelle palan eilen leivottua, uunissa paistettua raparperijuustokakkua.

Halusin tehdä raparperista jotain erilaista tällä kertaa ja näin syntyi uunissa paistettava juustokakku, joka saa raparperin maun raparperikompotista, jonka keitin erikseen äidin pihalta poimituista raparpereista. Tämä kakku on suussa sulava ja tuo kompotti karamellisoi kakun pinnan ihanasti, mitä en ollut ennen valmistusta ajatellut. Halusin tällä kertaa tehdä gluteenittoman version ja kokeilin pohjaan mantelijauhoja.  Mantelijauho toimii tässä reseptissä kyllä erinomaisesti. Pohja on erittäin maukas ja koostumus hyvä.

Olen myös taistellut usein paistettavien uunijuustokakkujen kanssa siitä tuleeko kakkuun kauniit reunat vai ei. Kokeilin reunaleivinpaperia ja se ratkaisi 2 asiaa. Toi korkeutta vuokaan sekä varmisti, että kakku irtosi kauniisti vuoan reunoilta. Reunaleivinpaperia voi käyttää kaikkien paistettavien kakkujen kanssa, sillä se kestää paiston.


Paistettu Raparperijuustokakku (GL)

Raparperikompotti:

  • 300g raparperia
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  1. Pese raparperit ja pilko ne kattilaan.
  2. Mittaa päälle sokerit ja sitruunamehu.
  3. Anna hautua matalalla lämmöllä hillomaiseksi, mutta hiukan vetelämmäksi.
    Huom! Osalla kompotti valunut vuoan pohjalle, joka jontuu liian suuresta määrästä tai liian kiinteästä koostumuksesta. Kompotti saa olla löysempää kuin hillo!
  4. Sekoittele välillä ja kuori vaalea vaahto kompotin pinnalta.
  5. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa.
Pohja:
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 40g voita
  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (18cm).
  2. Sulata voi. Sekoita kaikki aineet keskenään ja painele irtopohjavuokaan.
  3. Laita jääkaappin vetäytymään sillä aikaa kun valmistat täytteen.
  4. Asettele reunaleivinpaperi vuoan reunoille.
Täyte:
  • 600g tuorejuustoa
  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl maissijauhoja (maizena)
  • 3 kananmunaa
  • 1 keltuainen
  • 150g creme fraiche
  • 1 rkl sitruunanmehua
  1. Vatkaa tuorejuusto, sokerit ja maissijauho keskenään monitoimikoneessa sileäksi.
  2. Lisää kananmunat ja lopuksi keltuainen yksi kerrallaan vatkaten massaan.
  3. Lisää ranskankerma ja sitruunamehu, vatkaa vielä hetki.
  4. Kaada täytteestä puolet mantelipohjan päälle.
  5. Lusikoi raparperikompottia täytteen päälle ja vedä veitsellä viiltoja massan pintaan, niin että kompotti muodostaa pyörteitä massan pintaan.
  6. Lisää loput juustomassasta ja toista kompotin lisäys sekä viillot.
    Huom! älä laita kaikkea kompottia. Sitä kuuluu jäädä vielä valmiin kakun päälle!
  7. Paista juustokakkua uunin keskitasolla 160 asteessa noin 1,5 tuntia.  Avaa uunin luukku ja anna kakun olla uunissa jälkilämmöllä vielä tunti.
  8. Jäähdytä kakku huoneenlämmössä ja siirrä kakku jääkaappiin yöksi tai muutamaksi tunniksi. Paistettu juustokakku on parasta seuraavana päivänä. 
Tarjoile raparperijuustokakku jäljelle jääneen raparperikompotin kanssa.
Vinkki! Voit korvata mantelijauhot pohjassa myös erilaisilla keksellä, esim. digestive.  Täytteessä oleva maissijauho on korvattavissa vehnäjauhoilla. Tee kompotti jo edellisenä päivänä, kuten itse tein.  Voit tehdä kakun myös isompaan vuokaan, kakusta tulee silloin hiukan matalampi. 

Seuraathan herkkujani myös

 Instagramissa ja Facebookissa?

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *