|

Finlandia Marmeladikuulat

Finlandia Marmeladikuulat

Itsetehdyt marmeladikuulat eli vihreät kuulat tai hedelmiltä (mansikka, aprikoosi) maistuvat Finlandia marmeladikuulat ovat superherkullisia joulu- tai juhlamakeisia ja kuuluvat ainakin meidän perheen jouluun joka vuosi. Tiesitkö, että voit tehdä näitä ihanuuksia itse kotona ja vielä helposti!? Tarvitset vain puolipallomuotin ja agar jauhetta marmeladin hyydyttämiseen! Tein itse päärynän makuisia (vihreitä kuulia) ja vadelman makuisia Finlandia kuulia Itsenäisyyspäivän illanviettoon. Marmeladit maustoin elintarvike-aromeilla.

Yllätyin kuinka helposti kuulan muotoisia marmeladeja voi tehdä, kun oikeat välineet oli varattu tekoon ajoissa. Marmeladi on muuten siitä kiva karkkiresepti myös, että sen tekoon et tarvitse digitaalista mittaria. Seosta lämmitellään reilu 10 minuttia, sitten maustetaan, värjätään ja hyydytetäään pari tuntia. Ainoa, mikä ottaa aikaa on marmeladien kuivattelu, jotta sokeri jää kivasti makeisen pintaan eikä sula. Marmeladikuulien tekoon ihastuin jo pari vuotta ja siitä kiitos kuuluu Tiinalle.

Marmeladikuulien Historia:

Finlandia marmeladikuulat sopivat loistavasti Suomi100 herkutteluun ja kaikki me tunnemme varsinkin vihreät kuulat, jotka kuuluvat melkein jokaisen suomalaisen perheen jouluun. Vihreitä kuulia on nautiskeltu Suomessa jo 1920-luvulta asti. Mielenkiintoisia seikkoja marmeladien valmistuksesta: 1950-luvulle asti marmeladikuulien valmistus oli jokseenkin alkeellista, mutta huolellista käsityötä. Jokainen marmeladikuula erotettiin muotista yksitellen, kuten nämä kotona tehtävät marmeladit. Nykyään marmeladit valmistetaan koneellisesti ja Fazerin tehtaalla käytetään puolipallomuottia. Fazerin tehtaalla valmistetaan jouluksi vaivaiset 17 miljoonaa vihreää kuulaa! Finlandia kuulien tarina taas johtaa yli sadan vuoden päähän, jolloin marmeladimakeisia lähetettiin kuninkaallisille Englantiin, ja se onkin Fazerin ensimmäinen vientituote! (Fazer.fi 2018)

Herkullista Itsenäisyyspäivää ♥


Finlandia Marmeladikuulat

Ohje: n. 24-28 kokonaista kuulaa (yksi muotillinen on 24 puolikasta – tee kahdessa osassa)

  1. Mittaa kattilaan sokeri, vesi ja agar-jauhe.
  2. Keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia – kunnes seos kiinteytyy hiukan. (älä kiehauta)
  3. Siirrä kattila liedeltä patakintaan päälle ja lisää sekaan aromi, sitruunahappo sekä pastaväri.
  4. Sekoita varovaisesti tasaiseksi.
  5. Suihkuttele puolipallon muotoinen silikoninen muotti vuokasprayllä kevyesti. (Voit kokeilla myös ilman spraytä)
  6. Siirrä marmeladiseos kaatonokkaiseen lasiin/mukiin ja kaada seos varovasti vuoan koloihin (älä täytä ihan piripintaan).
  7. Nosta silikoninen vuoka jääkaappiin pariksi tunniksi. Voit hyydyttää marmeladit myös huoneilmassa, mutta se kestää pidempään.
  8. Laita leivinpaperi pöydälle ja työnnä kuulan puolikkaat varovasti ulos vuoasta ja jätä kuivumaan seuraavaan päivään (tasainen pinta ylöspäin).
  9. Yhdistä puolikkaat ja anna kuulien vielä kuivua, jos ne vaikuttavat kosteilta.
  10. Sokeroi lopuksi kuulat ja pakkaa sellofaaniin tai rasioihin.

HUOM! Yhteen puolipallomuottiin mahtuu 24 puolikasta palloa, joudut siis tekemään hyydytyksen kahdessa erässä, jos sinulla on vain yksi muotti. Puolita koko ohje, jos sinulle riittää vain 12 kuulaa. Ole tarkkana agarin käytön kanssa. Liian vähäinen määrä agaria tekee marmeladeista löysiä eivätkä ne silloin pysy koossa. Liika agar tekee taas marmeladeista kumisia. 

Vinkkejä! Käytin marmeladimassan värjäykseen ProGelin limen vihreää ja pinkkiä väriä. Aidomman vihreän kuulan värin marmeladeihin saa kuusen vihreällä ProGel-värillä. Älä täytä muotteja  piripintaan tai kuulista ei tule tasaisia. Malta kuivattaa marmeladeja rauhassa! Muuten sokeri sulaa marmeladin pintaan! 

Finlandia Marmeladikuulat


Vielä kerran upeaa Itsenäisyyspäivää!

Katso lisää makeis-reseptejä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *