|

Cicchetti – Italialaiset pienet suolaiset

Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset

Cicchetti – Italialaiset pienet suolaiset ovat venetsialaisia alkupaloja tai naposteltavia, joita tarjoillaan baareissa ympäri Venetsiaa (myös Veronassa). Ne ovat vähän kuin italialainen vastine espanjalaisille tapaksille. Cicchetti yhdistetään usein lasilliseen viiniä ja nautitaan rennossa, sosiaalisessa tunnelmassa, usein seisten tiskin ääressä tai kadulla. Valmistin runsaita lautasellisia Cicchetteja remontoidun studioni tupareihin ja nyt jaan teille vinkit näihin ihaniin tarjottaviin!

Mikä Cicchetti -suupaloissa viehättää?

Cicchettien viehätys on niiden yksinkertaisuudessa, laadukkaissa yksinkertaisissa raaka-aineissa, kuten italialainen ruoka yleensäkin, ja mahdollisuudessa maistaa monenlaisia makuja tai valita omat suosikit. 

Cicchetit näyttävät upeilta ja herkullisilta isoilla tarjottimilla, ne on myös helppo valmistaa. Kokemuksen mukaan ne herättävät myös vieraissa suurta ihastusta. Pöytä näyttää helposti todella runsaalta. 

Itseäni viehätti Italiassa myös näiden herkkujen sosiaalisuus, eli miten ne tuovat ihmiset yhteen. Vaihdetaan kuulumisia pienen suolaisen ja lasillisen viiniä kanssa, jopa päivittäin! Ihanaa!

Omat suosikit

  • ricotta, paahdettu parsa ja musta suola
  • paahdetut tomaatit ja burrata
  • taleggio, paahdetut pähkinät ja hunaja

Veronassa maistoin myös ”Baccalà mantecate” – eli silkkiseksi vaahdoksi vatkattua liotettua turskaa (yleensä kuivattua ja suolattua) -oliiviöljyn kera. Oli ihanaa. Sardellit mehevän tomaatin päällä toimivat myös. Ahh! 

Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset

Cicchetti – Italialaiset pienet suolaiset

OHJEITA

Cicchetti tehdään lähes aina pienien leipäviipaleiden päälle, ja leivällä on iso rooli siinä, miltä koko pala maistuu ja tuntuu suussa. Tässä yleisimmät leipätyypit, joita käytetään cicchettin pohjana: ciabatta tai vastaava, crostini eli paahdettu rapea leipä ja välillä näkee myös polentaa.

Leipä ei saa olla liian paksu, leikkaa alle sentin viipaleita, jotta leipä ei vie huomiota täytteeltä. Sitä ei voidella voilla, vaan annetaan täytteen olla pääosassa. Monesti leipä on kevyesti paahdettu tai päivän vanhaa, jolloin se kestää täytteen paremmin ilman että pehmenee liikaa.

Esimerkkejä täytteistä

  • Prosciotto kinkku ja parmesan
  • Salami ja ricotta
  • Paahdettu tomaatti ja gongonzola
  • Ricotta, paahdettu parsa ja sormisuola
  • Kirsikkatomaatit ja burrata
  • Taleggio, paahdetut pähkinät ja hunaja
  • Mehukas tomaatti ja sardelliviipale
  • Parmesan ja tomaatti
  • Prosciotto kinkku ja burrata
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset

Suosituimpia cicchetti-täytteitä Italiassa

  • Baccalà mantecato: Silkkiseksi vaahdoksi vatkattua liotettua turskaa (yleensä kuivattua ja suolattua) oliiviöljyn kera. Täyteläinen mutta kevyt, miedosti suolainen – ikoninen venetsialainen maku.
  • Sarde in saor Marinoituja pikkusilakoita, joissa on sipulia, rusinoita ja pinjansiemeniä. Täydellinen makean, hapan ja suolaisen tasapaino, joka edustaa venetsialaista historiaa ja säilöntäperinteitä.
  • Polenta e schie Pehmeää polentaa, jonka päällä on pieniä paikallisia katkarapuja (schie) – usein keitettynä tai paistettuna. Silkkisen polentan ja merenelävien suolaisuuden liitto.
  • Prosciutto e formaggio (kinkku ja juusto) Prosciotto kinkkua tai salamia, yhdistettynä pehmeään juustoon kuten mozzarella, taleggio. Klassinen, helposti lähestyttävä ja herkullinen.
  • Tonnikalatahna tai sardellit crostinilla. Sileä tonnikala-kapristahna tai yksinkertaisesti sardelli leivällä. Suolainen umami-isku, täydellinen viinin kanssa.
  • Frittura mista Pieniä friteerattuja kaloja, mustekaloja tai kasviksia. Rapea, lämmin ja sopivan rasvainen – loistava kontrasti viileälle viinille.
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset
Cicchetti - Italialaiset pienet suolaiset

Ihanaa uutta viikkoa!

/Anni

Ps. Italialaisiin juhliin sopiva makea kakku löytyy täältä.

Postauksen kuvat: Joanna Suomalainen otettu Viinimaan kanssa yhteistyössä järjestetyssä tilaisuudessa.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *