|

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

Siis tämä kakku on niin taivaallista ettei mitkään sanat riitä kuvailemaan sitä tarpeeksi. Välttelin pitkään oliiviöljykakun leipomista, koska ajattelin oliiviöljyn maistuvan pistävästi makeassa kakkutaikinassa. Sain kuitenkin tuliaisia Etelä-Euroopasta, todella laadukasta oliiviöljyä ja päätin kokeilla onnea. Sitruunaa tuli tähänkin kakkuun, koska se vaan sopii makupalettiin niin loistavasti.

Oliiviöljykakku on todella mehevää. Täydellisen kosteaa ja kuohkeaa. Se sulaa suuhun. Taikina on helppo tehdä, sitä ei edes vatkata, vaan sekoitetaan. Yhdistettynä pursotettavaan valkosuklaaganacheen, jonka päälle raastetaan hieman sitruunan kuorta. Voi itku.

Tekin huomasitte, että tässä kakussa on jotain. Leivoin sen ensimmäisen kerran Meillä Kotona sivuston IG-livessä pari viikkoa sitten. Olette kyselleet ohjetta siitä asti. Tässä se vihdoin tulee ja toivottavasti sopivasti ajoissa kevään ja kesän juhliin.

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

Oliiviöljykakku on peräisin Välimeren alueelta, erityisesti Italiasta ja Kreikasta. Oliiviöljy antaa kakulle mehevyyttä ja aromikkuutta, ja se on myös terveellisempi vaihtoehto verrattuna esimerkiksi voihin tai kookosrasvaan.

Oliiviöljykakun reseptit vaihtelevat alueittain ja perheittäin. Yleisimpiä ainesosia ovat oliiviöljy, jauhot, sokeri, kananmunat ja leivinjauhe. Kakku maustetaan usein esimerkiksi sitruunankuorella, vaniljalla tai appelsiinilla. Taikinaan saatetaan lisätä myös pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä. Oliiviöljykakku voi olla joko makea tai suolainen, ja se sisältää usein myös hunajaa.

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

noin 8-10 hlö

Ohje

  • 2 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl mantelijauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl soodaa
  • ripaus suolaa
  • 1,5 dl hyvää oliiviöljyä
  • 1,5 dl maustamatonta jogurttia (ei rasvaton)
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 2 tl sitruunan kuorta
  • 1 kananmuna
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa noin 20-22 cm kakkuvuoka leivinpaperilla.
  2. Sekoita keskenään sokerit, jauhot, jauheet, sooda ja suola.
  3. Vispaa toisessa kulhossa oliiviöljy, jogurtti, sitruunanmehu, -kuori ja kananmuna.
  4. Yhdistä seokset käännellen taikina tasaiseksi nuolijalla.
  5. Kaada taikina valmisteltuun vuokaan ja nosta uuniin.
  6. Paista kakkua uunin keskitasolla noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla.
  7. Jäähdytä kakku ja leikkaa valmiiksi paloiksi veitsellä.

Vinkki! Voit käyttää kakussa melkein mitä vain oliiviöljyä. Käytän itse laadukkaita extra-virginoliiviöljyjä ja valitsen miedon makuisia. Marketeissa on hyvä valikoima nykyään ja myös leivontaan suositeltavia mietoja oliiviöljyjä voi käyttää.

Valkosuklaaganache

  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl glukoosisiirappia
  • 130 g valkosuklaata

Lisäksi

  • 1 (luomu)sitruunan kuoriraaste
  1. Paloittele suklaa kulhoon.
  2. Kiehauta kerma ja siirappi kattilassa.
  3. Kaada kermaseos suklaan päälle ja anna suklaan sulaa rauhassa.
  4. Sekoita suklaa-kermaseos ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
  5. Vatkaa täysin jäähtynyt seos kuohkeaksi.
  6. Pursota vaahdotettu ganache kakkupalojen päälle.
  7. Raasta kakkupalojen päälle vielä sitruunankuorta.

HUOM! Ganache onnistuu myös ilman siirappia. Glukoosisiirapilla voi vaikuttaa koostumukseen niin, että ganachesta tulee pehmeää ja silkkistä eikä se halkeile.

Vinkki! Kokeile vaihtaa sitruuna appelsiinin ja lisää taikinaan esimerkiksi psitaasipähkinää.

KATSO VIDEO KAKUN PURSOTUKSESTA TÄÄLTÄ

Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache
Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache
Oliiviöljykakku ja valkosuklaaganache

Ihanaa juhlaviikkoa!

/Anni


Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *