• Etusivu
  • Media ja Yhteistyöt
    • Yhteistyöt
  • Anni
  • Arkisto
  • Nav Social Menu

    • Bloglovin
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • Twitter
    • YouTube

Annin Uunissa

  • Kakut
    • Kakkupohjat
    • Täytteet ja kuorrutukset
    • Koristeet
    • Tekniikat
    • Täytekakut
    • Kreemikakut
    • Sokerimassakakut
    • Juustokakut
    • Kuivakakut
    • Suklaakakut
    • Voileipäkakut
  • Pikkumakeat
    • Makeat piirakat
    • Donitsit
    • Brownie
    • Leivokset
    • Jäätelö
    • Karkit
    • Keksit ja cookies
    • Kuppikakut
    • Kääretorttu
    • Macarons
    • Marengit
    • Muffinssit
    • Tartaletit
    • Pullat
  • Juhlat
    • Vappu
    • Äitienpäivä
    • Kevään juhlat
    • Juhannus
    • Häähumua
    • Halloween
    • Isänpäivä
    • Itsenäisyyspäivä
    • Joulu
    • Uusivuosi
    • Runebergin Tortut
    • Ystävänpäivä
    • Laskiainen
    • Pääsiäinen
  • Suolaiset
    • Brunssi
    • Suolaiset piirakat
    • Leivät
    • Pataleipä
    • Pizza
    • Sämpylät
  • Arkiruoka
    • Pasta
    • Keitot
    • Kasvisruoka
    • Hemmottelua
  • Nopeat ja helpot
    • Pannukakut ja letut
    • Puurot
  • Mehut ja muut juomat
  • Ravintolat
  • Herkkumatkat
    • New York
    • Amsterdam
    • Ahvenanmaa
    • Espanja
    • Berliini
    • Italia
    • Kotimaa
    • Kreikka
    • Kroatia
    • Lontoo
    • Malediivit
    • Portugali
    • Saksa
    • Tukholma
    • Thaimaa
    • Viro
  • Leivontaohjelma
  • Mökkiohjeet
  • Perhe
    • Vauvanruoka
  • Erikoisruokavaliot
    • Gluteeniton
    • Vegaaninen
    • Ilman lisättyä sokeria

Hapanjuurileipä – sekaisin leivästä

Leivät· Vegaaninen

9 maalis

Hapanjuurileipä - sekaisin leivästä

Muutamia viikkoja sitten ihailin Instagramissa hapajuurileipiä ja taisin ääneen ilmaista toiveeni saada valmista juurta jostain. Seuraavalla viikolla seisoin nimittäin Nellen keittiössä kuuntelemassa juurileivonnan alkeita, mutustin (suklaa-pähkinä!) hapanjuurileipää ja lähdin tyytyväisenä kotiin kädessäni purkki kunnon juurta. Kaksi päivää myöhemmin leivoin ensimmäisen hapanjuurileipäni. Se ei ole maailman kaunein, mutta maukas se oli! Ja voin kertoa, että olin hyvin ylpeä mitä sain aikaan parin päivän hapanjuuriopiskelulla. Ei ole mikään yhden reseptin juttu nimittäin. En sano, että hapanjuurileivän leipominen on vaikeaa, mutta leipominen vaatii tietyn prosessin opettelun, joka tulee tuntea.

Hapanjuurileivonnasta on kohistu jo jonkun aikaa ja voidaan sanoa sen olevan tämän hetken leipätrendi. Miksi näin? Hapanjuureen leivottu leipä on poikkeuksellisen maukasta, rapeaa ja hapanjuurileipä sopii usein niillekin, joille hiivaleivät aiheuttavat vatsanväänteitä! Hapanjuurileipiä leivottiin mummolassa ja mummon mummolassa. Moni muistaa mummon juuret ja ehkä leivinuunissa paistuneet leivät lapsuudesta. Hapanjuurileivän ainesosat ovat yksinkertaiset sillä raaka-aineita on vain kolme: vesi, suola ja vehnäjauho. Leipominen vaatii hieman taittelua ja juuren. Kun hallitsee prosessin voi alkaa hifistellä, esimerkiksi leivän muodolla ja kauniilla viilloilla, joilla voi taiteilla leivän pintaan vaikka kukan.

Hapanjuurileivonta on uutta minulle ja tässä postauksessa on vain alkeita, joita olen päässyt vihdoin testaamaan omassa keittiössäni. Ensimmäisen testin jälkeen on jo hankittu oikeaoppiset kohotuskorit. Testasin hapajuurileivän tekoa uudestaankin, mutta tällä toisella kerralla lopputulos ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäisellä. Aloin soveltaa ja lisäsin ohjeeseen ruisleseitä sekä siemeniä. Uskon, että kolmas kerta toden sanoo ja ehkä ensi kerralla leipäni on jo kaunis? Pyrkimykseni olisi saada aikaan jotain tällaista.

Oletko sinä hurahtanut hapanjuurileivontaan? Kerro omat vinkkisi ja parhaat ohjeesi ♥ Palaan itse asiaan toivottavasti hyvin pian.


Hapanjuurileipä – sekaisin leivästä

Perusohje

(Tällä ohjeella on kuulemma hyvä aloittaa hapajuurileivonta, ohje on minun versioni Facebookin Hapanjuuleivonta ryhmästä löytyneestä perusleipäohjeesta. Tutustu myös ryhmän perustajaan Eliisa Kuuselan ohjeisiin.)

HUOM! Tätä ohjetta varten tarvitset valmiin juuren.

Edellisenä iltana: Ota juuri jääkaapista ja ruoki se suhteessa 1:1:1, eli yksi osa juurta, yksi osaa jauhoa ja yksi osaa vettä. Jos juurta ei ole yhden ruokinnan jälkeen tarpeeksi toista ruokinta niin, että teet ensimmäisen ruokinnan aamulla ja toisen illalla. Jätä juuripurkki huoneenlämpöön. Varmista, että juurta on riittävästi. Ruoki myös emojuuri 1:1:1 ja laita se jääkaappiin.

  • 480 g vettä
  • 200 g hapanjuurta
  • 15 g hienoa merisuolaa
  • 750 g vehnäjauhoja (luomua suositellaan)
  1. Punnitse kaikki ainekset isossa kulhossa, sekoita kunnes massa on tasainen. Älä vaivaa. Lisää ensin vesi, juuri ja suola sitten jauhot.
  2. Peittele taikinakulho kostealla liinalla ja anna taikinan tekeytyä tunnin ajan.
  3. Aloita taittelu. Ota kostealla kädellä taikinapallon reunasta kiinni. Venytä taikinan reunaa ylöspäin (varo ettei taikina repeä!), ja taita venytetty nurkka taikinan yli ja sen päälle. Toista tämä neljällä sivulla, mieti, että teet pakettia.
  4. Nosta taikina puhtaaseen kulhoon, peittele ja jätä se lepäämään noin 40 minuutiksi huoneenlämpöön.
  5. Toista venytys ainakin kolme kertaa. Anna taikinan levätä noin 30 minuuttia taitteluiden välillä. Huom! Taittelut ovat osa ensimmäistä kohotusta, ensimmäinen kohotus taitteluineen kestää noin neljä tuntia.
  6. Nosta taiteltu ja kohoteltu taikina työtasolle, jaa se kahteen osaan taikinaraapalla ja muotoile raapan avulla pyöreiksi leiviksi. Laita leivät kostealla liinalla vuorattuihin läviköihin ja peitä kostealla liinalla, jotta kosteus ei karkaa. Kohota huoneenlämmössä noin 4 tunnin ajan, kunnes leivät ovat kohonneet kaksinkertaisiksi.
  7. Kumoa leivät varovaisesti pellille, tee niihin viiltoja ja paista leipiä 250 asteessa 20 minuutin ajan. Laske lämpö 220 asteeseen ja paista vielä 20 minuuttia. Muista, että uuneissa on eroja. Laske lämpötilaa, jos uunisi on todella tehokas.
  8. Anna leipien jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen kuin leikkaat leipää.

Vinkkejä! 

On kätevää tehdä taittelut eri astiassa kuin taikinan sekoitus. Puhtaassa astiassa taikina ei tartu kiinni reunoihin ja ala repeilemään.

Kohotuskorina toimii vaikkapa lävikkö tai joku muu kori, jonka vuoraat liinalla.

Viiltäminen on helpointa kylmään taikinaan. Viillä leivät juuri ennen uuniin laittamista. Viiltäminen antaa leivälle tilaa laajentua ja nousta uunissa, mikä vaikuttaa myös leivän rakenteeseen. 

Leipiä ei kannata leikata kuumana, koska juuri uunista otettu leipä sisältää paljon vesihöyryä, joka tekee leivästä myös mehevän. Liian aikaisin leikattu leipä päästää mehevyyden ulos hetkessä. 

Hapanjuurileipä - sekaisin leivästä Hapanjuurileipä - sekaisin leivästä

Tuunasin hapanjuurileivästä muuten ihanan arkiruoan, johon mieheni rakastui. Kuulette siitä lisää ensi viikolla!

Ihanaa viikonloppua!

♥ Anni


Lisää leipäohjeita löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

8 Kommentteja

Edellinen artikkeli: « Naistenpäivän fiiliksiä ja vinkkejä!
Seuraava artikkeli: Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku »

Lukijan vuorovaikutus

Kommentit

  1. Minna -Ku ite tekee sanoo

    9.3.2019 07:47

    Kannattaa kokeilla kohoittaa leipää yön yli jääkaapissa, leivän maku vain paranee! Pidän itse erityisesti splettileivästä, siitä on syvempi maku kuin perinteisissä vehnäjauhoissa.

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      9.3.2019 07:56

      Kiitos vinkistä Minna <3 Mitä tulee ottaa huomioon spelttiä käyttäessä? Minulle tuli pieni ahdistus jauhojen vaihdosta, kun lisäsin ruista ja tuli ihan huono leipä 😀

      Vastaa
      • Susnana sanoo

        9.3.2019 08:03

        Muita jauhoja kuin vehnää kannattaa aluksi laittaa vain vähän, ehkä vain 5-10% jauhojen kokonaismäärästä. Kun prosessin oppii niin määrää voi lisätä jopa puoleen jauhojen määrästä.
        Speltti ja emmer ovat alkuvehniä, eli ne käyttäytyvät aika lailla ns. leipävehnän tavoin, mutta ne ovat kuitenkin ”herkempiä” kuin tavallinen leipävehnä.
        Blogistani voi lukea lisää, jos aihe kiinnostaa. Blogini ei ole ollenkaan yhtä kaunis kuin sinun, olen onneton valokuvaaja eikä minulla ole kovin visuaalinen silmä, mutta yritän jakaa tietoa hapanjuurileivonnasta koska olen ihan hurahtanut siihen 🙂

        Vastaa
        • Anni Paakkunainen sanoo

          9.3.2019 08:42

          Hei kiitos paljon vinkeistä – itseasiassa olen käynyt jo blogissasi lukemassa juttuja 🙂 Minulla tämä hapanjuurihulluus on vasta alussa. Ihanaa kun jaat tietoa, ei kaikkien tarvitse olla valokuvaajia tai visuaalisia! Käyn lukemassa lisää blogissasi 🙂 Ps. kurpitsaleivät olivat niin kauniita ja haluan oppia tekemään foccaciaa!

          Vastaa
  2. Peggy sanoo

    9.3.2019 12:00

    Minäkin haluan juurta 😀 Olisi niin ihana kokeilla hapanjuurileivän tekoa! Mukavaa viikonloppua Anni <3

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      10.3.2019 19:07

      Pitää sopia juuri-treffit <3 Ihanaa jo kohta alkavaa uutta viikkoa Peggy 🙂

      Vastaa
  3. Tita sanoo

    12.3.2019 11:30

    Minulla on leipomoajaoista tallella vanhaa ruisleivän juurta. Olen miettinyt, että joskohan sen saisi herätettyä ” henkiin” . Aikoinaan siitä tehtiin hyvää ruisleipää. Pitänee googletella ohjeita kuinka saada se taas käyttökelpoiseksi. Vai onnistuuko se ollenkaan . Kokeilemallahan se selviää 🙂

    Vastaa
    • Anni Paakkunainen sanoo

      13.3.2019 08:17

      Oi että mikä aarre sulla on! Toivottavasti saat sen herätettyä, tulee nimittäin aivan ihana ruisleipä! Pidän peukut!

      Vastaa

Vastaa Peruuta vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ensisijainen sivupalkki

Etsi reseptejä

Tilaa kirjani tästä

Ihanimmat leivonnaiset jokaiseen vuodenaikaan

Anni

Anni

Tervetuloa herkuttelemaan 🖤
Tämä on minun, sesonkeihin, reissaamiseen ja kuvaamiseen hurahtaneen yrittäjän, oma resepti- sekä matkapäiväkirja. Ohjeissani keskityn kauden parhaimpiin raaka-aineisiin, juhliin, ja oman elämäni herkullisiin hetkiin. Tutustu minuun lisää yläpalkissa ja somessa @anninuunissa. Kommentit piristävät aina, jätäthän terveisiä!

Ota yhteyttä: info(at)anninuunissa.fi

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Avainsanat

Arkiruoka Brunssi Cupcakes Gluteeniton Halloween Inspiraatio Inspiration Joulu Juhlat Juustokakut Jäätelö Kakut Keksit ja muut makeat Kesä Kuppikakut Leivokset Leivonta Leivät Letut ja Pannukakut Maidoton Makeat piirakat Makeiset Mansikka Matkustelu Mustikka Muut suolaiset tarjoiltavat Nopeat ja Helpot Oma elämä Omena Perinteiset Pullat Pääsiäinen Raparperi ravintolat Ruoka Sitruuna Sokeriton Suklaa Suolaiset piirakat Uusivuosi Vadelma Vappu Vege Yhteistyö Ystävänpäivä

Arkistot

HERKKUMATKAT

HERKKUMATKAT

DESTINATION WEDDING

Häähumua

GLUTEENITON LEIVONTA

GLUTEENITON LEIVONTA

TEKNIIKAT

TEKNIIKAT

TILAA UUTISKIRJE

Tilaa herkullinen uutiskirje!

  • Tietosuojalauseke
Ihanaa uutta viikkoa! 💐 Psst... Laitoitko jo Ihanaa uutta viikkoa! 💐 

Psst... Laitoitko jo kalenteriin tulevan perjantain 23.4. klo 17.00 leivonta-liven? 🎈🎉 Leivotaan donitseja ja laitetaan ananas-sima tekeytymään vapuksi ☀️

Ihana vappukimppu on nimeltään Kupla @homeingardenkauniainen 🌸
MAINOS @dansukkersuomi 🍩🥂 SIMA-LIVE perjanta MAINOS @dansukkersuomi 🍩🥂 SIMA-LIVE perjantaina 23.4. klo 17.00. Olethan mukana? 🥳

Laitetaan vapuksi tulemaan 2 litraa perinteistä simaa tai 🍍simaa. Ohjeistan molemmat, niin tuore- kuin kuivahiivalla 👏🏻

Lisäksi leivotaan herkulliset Churro-Donitsit, joiden tekoon tarvitset donitsi- tai muffinipellin 🍩 

Kaikki tämä tehdään tunnissa ja Vappu 🎈on kivasti valmisteltu! Sima on valmista vappuaatoksi ja donitsit voit pakastaa vappubrunssia varten (sen verran hyviä näistä tuli, että kannattaa ehkä leipoa uudet vappuna)🤤 

Ihanaa, jos pääset mukaan! 💕Pyyhkäise seuraaviin kuviin ja kirjaa ylös mitä tarvitset siman ja donitsien tekoon 👉🏻 #anninuunissalive #leivontalive
Tekiskö mieli tätä ihanan tahmeaa, herkullisen Tekiskö mieli tätä ihanan tahmeaa, herkullisen pehmeää, täyteläistä ja supersuklaista Geisha-vaahdolla hunnutettua Geisha-brownieta? 🍫

Uusi  I H A N A ohje löytyy nyt blogista ja suora linkki profiilista 🤤 Herkullista viikonloppua 💕
New York 2019 💖🗽🌸 10 kuvaa 10 muistoa 10 New York 2019 💖🗽🌸

10 kuvaa
10 muistoa
10 hetkeä
10 tunnetta

#anninmatkat #newyorkcity
Kaupallinen yhteistyö @dansukkersuomi VAPPU-LIVE Kaupallinen yhteistyö @dansukkersuomi VAPPU-LIVE PE 23.4. & ARVONTA PÄÄTTYNYT🎈

Pistetään taas simat tulemaan vapuksi, jooko?🥂 Viime vuonna pidin simaliven, joka räjäytti inboxini. Kommentteja, kysymyksiä ja kiitoksia tulvi joka puolelta. Satoja simapulloja oli laitettu tulemaan ja häkellyin siman (sekä liven) suosiosta. 🎉Tänä vuonna teemme saman uudestaan eikö vain? 

Pidän simaliven perjantaina 23.4. Sima ehtii tekeytyä valmiiksi juuri sopivasti vapuksi. Livessä voitte kysyä mitä tahansa siman valmistusprosessiin liittyen. Leivotaan myös pieni makea siman kaveriksi 🍩 Lisäksi arvon mahtavan Dansukkerin tuotepaketin viidelle seuraajalle ja liveen osallistuvalle! 

Osallistu arvontaan kommentoimalla:

1. Minkä makuista simaa haluaisit tehdä? 💛
2. Lunasta toinen arpa kertomalla mitä nopeaa vappuherkkua haluaisit leipoa simalivessä? 💛

Ilmoitan voittajille henkilökohtaisesti. Osallistua voi keskiviikkoon 14.4. asti. 🎈

Lisätietoja livestä tulossa pian 👌🏻#anninuunissalive #ihanitsetehty #suomensokeri #sima #anninuunissa
Positiivisia asioita, vauvoista, äitiydestä, per Positiivisia asioita, vauvoista, äitiydestä, perheestä 🤍

On ihan parasta, kun..

🤍 saat hänet ensi kertaa syliisi

🤍 hän ojentaa kädet sinua kohti

🤍 hän painaa pään olkapäätäsi vasten

🤍 saat itkun loppumaan halaamalla 

🤍 nukutte päiväunet sylikkäin sohvalla

🤍 hän hymyilee ensimmäisen kerran

🤍 huomaat hänen rakastavan tekemääsi ruokaa

🤍 tuoksutat häntä (vauvan tuoksu!)

🤍 hassuttelette yhdessä

🤍 kun hän katsoo sinua silmiin

Jatkakaa listaa kommenteissa 👇🏻

Erilaisia mielipiteitä ja ”ootappa vaan -ohjeistuksia” äitiydestä, kasvatuksesta, vauvoista ja vauva-arjesta riittää. Aika paljon peloteltiin ja varoiteltiin meitäkin. Lisää myös positiivisia tarinoita synnytyksestä, vauvavuodesta, vauvoista, perheestä ja lapsista kiitos. Tämä on nimittäin ihan parasta ja en osannut yhtään arvata 🙏🏻

Kuvat 📸 @visuelli.erja
Hei ihana pulla 💛 pelastit sateisen päivän ☔️

Vahingossa jääkaapin jämistä (tuorejuustosta, mangososeesta ja hiivan käntystä) syntynyt idea ilahdutti  kahvihetkiä tällä viikolla 🥭 Niin kuohkea taikina, mehevä sisus, raikas ja täyteläinen pulla. TÄYDELLINEN! 

Te äänestitte ohjeen jatkoon ja se löytyy huomenna blogista! 👌🏻 Ihanaa viikonloppua 😘 #anninuunissa
”Söisin kaikki, jos äiti antaisi” 🥕🧁 ”Söisin kaikki, jos äiti antaisi” 🥕🧁

Pienten herkkusuiden odottamat: Ihanat porkkanamuffinssit (ei lisättyä sokeria) ohje löytyy nyt blogista 🙌🏻 Linkki profiilissa 💛

#anninuunissa #leivovauvalle
Mä vaan lusikoin täällä hymyssä suin viimeisi Mä vaan lusikoin täällä hymyssä suin viimeisiä pääsiäisherkkuja suuhuni ja katselen kun te leivotte sitruunamutakakkua 💛🍋 Huikeeta 😍 Ihania viestejä oon saanut teiltä pitkin pääsiäistä. Tässä yksi niistä 🙏🏻:

”Hei Anni! Koska reseptisi rikkoi Internetin ja sai lemon curdin loppumaan pk-seudun kaupoista, piti vähän soveltaa. Lime curdia sattui kuitenkin löytymään, joten laitoin sitä ja sitruunan sijasta limeä. Taikinaan meni yhden limen mehu ja kahden limen kuori. Kakun päälle paahdoin vielä valkosuklaata ja voi jessus sentään! Kaikki reseptisi mitä olen kokeillut ovat olleet hyviä, mutta tämä oli kyllä aivan älytön.”

Ootte parhaita 💛

#anninuunissa #sitruunamutakakku
SITRUUNAMUTAKAKKU 🍋 Hukun teidän kuviin ja ja SITRUUNAMUTAKAKKU 🍋

Hukun teidän kuviin ja jakoihin 💛🙏🏻 

Sitruunamutakakun idea lähti sitruunapaloista, joiden ohjetta en löytänyt. Sitten muistin Ruotsissa maistamani sitruunamutakakun ja päätin sen olevan seuraava paras vaihtoehto hukkuneelle 🍋ohjeelle. Leivon ensimmäisen erän ja en ollut tyytyväinen. Tuunasin reseptiä ja syntyi teidänkin mielestä täydellisen tahmea, ihanan sitruunainen ja helppo pääsiäisherkku, joka on parhaimmillaan kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. 

Tämä ei ole siis uusi innovaatio, mutta ilmeisen oikeaan aikaan aloin omaa versiotani hehkuttamaan, nimittäin innostuitte ISOSTI. Muutama teistä valitteli tänään, että lemon curd on kaupasta loppu 🙊 oli se sitten tämän ohjeen syy tai ei niin paljon olette ohjeellani leiponeet 🔥

Ahh oon niin otettu, että oon saanut innostaa teitä leipomaan tänä pääsiäisenä 💛💛💛 pus ihanat! 

#anninuunissa #sitruunamutakakku
Seuraa Instagramissa
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube
Copyright © 2021 Annin Uunissa 2017 Ulkoasu Georgia Lou Studios