Täydellinen Pavlova – Omenaunelma
Pakko vinkata uudestaan tästä viime vuoden ihanimmasta omena-ohjeesta!
Rakastatko omenakaurapaistosta? Omenapiirakkaa murupäällisellä, entäs marenkia? Jos vastasit edes yhteen näistä kyllä niin luet oikeaa ohjetta. En ole koskaan aiemmin leiponut pavlovaa. Ihan tosi, jostain syystä en ole, vaikka rakastan marenkikakkuja, marenkeja sellaisenaan tai kuorrutteena kakuissa. Nyt vihdoin kokeilin ja rakastuin ikihyviksi!
Mietin pitkään mitä olisi täydellisen palvlovan sisällä. Perinteisesti pavlovan täytteistä löytyy kermaa ja mansikoita. Halusin jotain syksyistä ja päädyin omenaan, kauraan ja karamelliin. Siksi koska rakastan näitä makuja ja omenoita löytyi vielä muutamia terassilta puukorista. Ihmeellisen hyvin muuten kestävät nuo talviomenat kylmyyttä ja ulkoilmaa. Olen pitänyt omenoita puukorissa terassillamme jo yli kuukauden. Mitähän muuta niistä vielä keksisi?
Sain maistettua tästä unelmasta pienen pienen palan, koska lupasin äidilleni, että hän saa hakea koko herkun ja viedä sen naisteniltaan. Omenaunelma Pavlova sai ylistävät kommentit: ”Pumpulisen pehmeää, syksyistä, maukasta ja niin ihanaa.” Täytyy pian leipoa meille ihan oma!
Täydellinen Pavlova – Omenaunelma
Riittoisuus 8-10 hlö
Marenkipohja
- 5 kananmunan valkuaista
- 3 dl hienoa sokeria
- 1 tl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
- 1 tl valkoviinietikkaa
- Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen.
- Sekoita keskenään sokeri ja maissitärkkelys.
- Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset vaahdoksi.
- Aloita lisäämään sokeritärkkelystä muutamassa erässä valkuaisvaahdon joukkoon koko ajan vatkaten.
- Lisää etikka vatkauksen loppupäässä.
- Kaada marenkimassa uunipellille, jossa on leivinpaperi.
- Muotoile marenkimassa pyöreäksi keoksi ja kaiva marengin keskelle tilaa täytettä varten.
- Paista pavlovaa uunin alatasolla 1,5 tuntia ja jätä marenki vielä jälkilämmölle hetkeksi, mutta avaa luukku.
Vinkki! Jos marengin pinta alkaa tummua säädä uunin lämpötilaa pienemmälle.
Täyte
- 2 dl kuohukermaa
- 2 rkl tomusokeria
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Jätä sivuun.
Karamellisoidut omenat
- 4 omenaa
- nokare voita
- 0.5 dl tummaa siirappia
- 1 tl kanelia
- Pese omenat, poista siemenkota ja lohkoa siivuiksi.
- Kuumenna pannulla nokare voita ja lisää sekaan siirappi.
- Heitä omenalohkot pannulle kanelin kanssa ja pyörittele hetki.
- Kun omenat ovat hiukan pehmenneet kaada omenat pannulta kulhoon.
Crumble
- nokare voita
- 0.5 dl tummaa siirappia
- 1 dl kaurahiutaleita
- Ota pannulle uusi nokare voita ja mittaa perään siirappi.
- Kuumenna seosta hetki ja lisää sekaan kaurahiutaleet.
- Kääntele tasaiseksi ja nosta pannu liedeltä.
Kokoaminen
- Täytä jäähtynyt marenkipohja vaahdotetulla kermalla ja karamellisoiduilla omenoilla.
- Ripottele päälle kauramurua. Voit täyttää myös kerroksittain.
- Valuta omenakulhoon jäänyttä siirappia vielä koko pavlovan päälle.
- Tarjoile heti!
Vinkki! Palvlova kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Täyte pehmentää marenkipohjaa. Voit leipoa pavlovan marenkipohjan hyvissä ajoin, vaikka viikkoa ennen. Säilytä marenkipohja huoneenlämmössä peiteltynä valolta ja pölyltä.


Ihanaa viikkoa!
♥ Anni
Vaikuttaa ihanalta reseptiltä! Olen ikuinen syksyfiilistelijä ja ajattelinkin ensi viikolla tätä kokeilla. Meitä on kuitenkin vain kaksi syömässä, ja mietin, että kuinkakohan paljon kannattaa aineksia vähentää, jos haluan tehdä pari pientä ”annospavlovaa”. Otanko vaan suoraan yhden neljäsosan tästä reseptistä?
Omenoita ja crumblea voi syödä vaikka jogurtin kanssa jos jää yli 🙂 Itse tekisin puolikkaan annoksen marenkia. Yhtä valkuaista on vaikea vatkata kuohkeaksi. Usein jos reseptejä muokkaa ja pienentää liikaa on mahdollisuus että jotain menee pieleen. Marengit lisäksi säilyvät hyvänä viikkoja.
Näyttää ja kuulostaa ihanalta!! Minkä halkaisijan verran tästä pitäisi suurinpiirtein muotoilla jotta ei jää raa’aksi sisältä, jos liian paksu kerros? Meinasin tehdä kaksinkertaisena.
Muotoilin varmaan itse noin 20-22 cm, mutta marenkipohja saattaa levitä uunissa. Paistoajat ovat aina muutenkin viitteellisiä ja kosteuskin vaikuttaa marengin kypsymiseen. Ei varmasti jää raa’aksi mutta pehmeäksi voi jäädä. Se ei haittaa pavlovassa. Voit tarkastella kypsyyttä nostamalla pohjaa varovasti lastalla. Kun se nouse reunoista niin pitäisi olla kypsä. Voit myös nostaa leivinpaperia ja koittaa sormella onko keskikohta kuinka pehmeä.